Hirdetés

AOC AGON Pro AG276QZD: OLED gamer monitort teszteltünk

Kipróbáltuk a magas képfrissítési rátával kecsegtető, LED-ekkel dekorált, játékra szánt kijelzőt.

Képminőség

Az AOC AGON Pro AG276QZD monitorba egy 26,5 hüvelykes, 16:9 képarányú, sík, LG Display által fejlesztett és gyártott 10 bites OLED panel került. Felbontása 2560x1440 képpont, azaz egy QHD eszközről van szó, amelynél így a pixelsűrűség 110,8 ppi. A megjelenítőt bevonták egy olyan speciális anyaggal, amely hatékonyan oszlatja és nyeli el az esetleges külső fényeket, így az OLED televízióknál tapasztalható, igen zavaró tükröződéstől nem kell tartani.


[+]

Az alkalmazott képalkotási eljárás sajátossága, hogy a pixelekben egyenként vezérelhető a fényerő, és a fény akár ki is kapcsolható, amiből fakadóan elméletileg lehetséges a lehető legjobb, 0 cd/m² fényűrűségű fekete, valamint a végtelen natív kontraszt megteremtése. A fénymérővel végzett mérések során pedig beigazolódott, hogy ez a valóságban is így van.

A modell biztosítja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, ám mivel a maximális fényerő nem túl nagy, a méréseink alapján 346,3 cd/m², ezért a HDR effektus bár érzékelhető, ám nem nevezhető különösebben látványosnak. A homogenitás közel sem jó, hiszen méréseink szerint az egyes képernyőtartományok fényereje közti különbség elérheti a 27 százalékot is, és teljesen egyszínű képtartalmak esetén enyhe felhősödés észlelhető.

Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A színek egyébként fantasztikusak, gyönyörűek, ragyogóak, tényleg belülről ragyognak. Megfelelő beállítások mellett a színpontosságra sem lehet különösebb panasz, és ilyenkor a tónusok szemre is természetesek. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz még akkor sem kezdenek fakulni vagy lilulni a színek, ha teljesen oldalról tekint valaki a képernyőre.

A válaszidő 0,03 ms (GTG), a Leo Bodnar eszközzel végzett mérések alapján az input lag csupán 10,1 ms, ami remek értéknek számít. A képfrissítési frekvencia (DisplayPorton) 48-240 Hz közé eshet (HDMI-n maximum 144 Hz) és az AMD FreeSync, illetve az NVIDIA G-Sync eljárást is támogatja, amit kipróbáltuk játékokkal és demókkal és arra jutottunk, hogy e szolgáltatások hibátlanul működnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés