Philips Evnia 34M2C8600: mit tud a csúcs QD-OLED monitor?

Megérkezett a Philips kvantumpontos OLED panellel ellátott prémium monitora, amitől nagyon sokat vártunk.

Philips Evnia 34M2C8600

Tavaly bukkantak fel az első olyan monitorok, amelyek a Samsung Display által fejlesztett QD-OLED kijelzőre épülnek. A Philips márka mögött álló TP Vision konszern hamar kapcsolt, gyorsan nyilvánvalóvá tették, hogy minél előbb fel akarnak szállni erre a vonatra, és megállapodtak a dél-koreai panelgyártóval, hogy aztán tavaly év végén be is mutassák saját kvantumpontos OLED monitorukat egy nagyszabású nemzetközi rendezvényen, amelyről mi is beszámoltunk.

Philips Evnia 34M2C8600
Philips Evnia 34M2C8600 [+]

A monitor a terveknek megfelelően 2023 tavaszán a boltokba is került, hazánkban is elérhető. Amit láttunk korábban, annak alapján kifejezetten ígéretes terméknek tűnt, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan muzsikál egy QD-OLED paneles monitor a tesztpadunkon. Úgyhogy nagyon örültünk, amikor eljutott hozzánk egy példány a Philips Evnia 34M2C8600-ból, amitől nagyon sokat vártunk.

Külső

A dizájnerek érezhetően törekedtek arra, hogy az eszköz már külsejében is jelezze, hogy itt nem egy átlagos, hétköznapi monitorról van szó. Az ívelt kialakítás már önmagában figyelemfelkeltő mind a mai napig, és ezt még meg is fejelték a készülékház és a nyak ezüst fényezésével, amihez jól passzol a talp világosszürke árnyalata. A káva a mai trendeknek megfelelően nagyon keskeny, kevesebb mint egy centiméter széles, és mivel egy síkban van a kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlan. A hajlítás mértéke egyébként 1800R, azaz olyan, mintha egy 1800 mm sugarú kör ívéből vágták volna ki a kijelzőt. Ez egyébként a mai mezőnyben visszafogott íveltségnek számít, hiszen akadnak már jóval markánsabban görbülő modellek is, mint például az LG 45GR95QE-B, ahol ez az érték 800R.


[+]

A V alakú talp stabilan tartja a képernyőt, amely a szokásoknak megfelelően egy szabványos VESA konzol (100 x 100 mm) segítségével akár a falra is felszerelhető egyszerűen. A nyakon függőlegesen 15 centiméteres tartományban tologatható, jobbra és balra 20 fokban forgatható, előre 5, hátra 20 fokban dönthető, azonban pivot mód nincs.

[+]

A ki- és bemeneteket a hátlapon helyezték el úgy, hogy azok lefelé nézzenek. Található itt két HDMI 2.0 mellett egy-egy DisplayPort 1.4, illetve 3,5 mm-es analóg audió csatlakozó, valamint egy USB uplink, négy USB 3.2, illetve egy USB-C port. Ez utóbbi alkalmas rádugott eszközök töltésére, valamint a DP-Alt támogatású laptopokról ezen keresztül átküldhetőek rá az audiovizuális jelek is.

Ambiglow

Manapság nem számít szokatlannak, ha a hátlapon LED-eket, helyeznek el, azonban a Philips mérnökei kicsit csavartak a dolgon, hiszen a modell megkapta a cég exkluzív Ambiglow szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy egyedileg szabályozható fényererejű és színű LED-eket pakoltak a két oldalra függőlegesen, vízszintesen a készülékház felső és alsó részére, valamint egy csíkot függőlegesen középre.


[+]

Ezeknek megparancsolható, hogy ütemesen változtassák az árnyalatukat, de akár az is, hogy a képen futó tartalomtól függően világítsanak. Hasonlóan működik, mint a Philips televízióknál már megismert Ambilight, csak nincs olyan sok LED, és az összhatás sem annyira látványos, hiszen a képernyő körül megjelenő fényglória nem annyira erőteljes. Mindenesetre így is sokkal jobb, mintha csak pakoltak volna ötletszerűen néhány diódát a hátlapra, mint a többiek.

Főbb paraméterek
Monitor típusa Philips Evnia 34M2C8600
Technológia 10 bites QD-OLED
Háttérvilágítás típusa -
Kijelző mérete 34 hüvelykes, 21:9 képarányú, ívelt
Felbontás 3440x1440 pixel (109 ppi)
Képfrissítési ráta 48-175 Hz
Válaszidő 0,1 ms (g2g)
Input lag 9,9 ms
Kontrasztarány Végtelen
Fényerő SDR: 285,7 cd/m², HDR: 1015,1 cd/m²
Betekintési szögek 179°/179°
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd
Színtérlefedettség 168,9% sRGB
Extrák Ambiglow, célkereszt, hangrendszer, kékfény védelem, szoftveres vezérlés
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 4 db USB 3.2 (egyik töltő funkciós), USB uplink, USB Type-C (DP-Alt, adat, USB-PD), 3,5 mm-es analóg audió
Kiegészítők a dobozban HDMI kábel, DisplayPort kábel, használati utasítás, USB uplink kábel, USB-C kábel
Teljesítményfelvétel 97,4 watt, készenléti módban: 0,22 watt, külső tápegység
Gyártó honlapja www.philips.hu
Termék honlapja Philips Evnia 34M2C8600
Fogyasztói ár kb. 500 000 forint
Garancia 3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés