Dupla OLED kijelző: ASUS Zenbook Duo UX8406MA notebook

A maximumra növelte a második kijelző méretét az ASUS, így a legújabb Duo két 14 hüvelykes OLED panelt kapott.

Bevezető, külső

Öt éve érkezett meg az első, két kijelzővel rendelkező Zenbook Duo, azóta pedig az ASUS gyakorlatilag folyamatosan növeli a ScreenPad, illetve a ScreenPad Plus tudását; így az egy jópofa, a tapipad képességeit bővítő kiegészítőből mostanra gyakorlatilag egy második kijelzővé vált, ahogy azt a 2024-es UX8406 sorszámot viselő modell esetében láthatjuk. Ezzel pedig, ha úgy tetszik, egy teljes kört is leírtunk: újra felbukkant a piacon a 2010-es évek duplakijelzős notebookja, abban a reményben, hogy ezúttal nagyobb lesz az érdeklődés iránta.

Hirdetés

Dizájn

Tíz év bizony nem kevés idő, főleg nem a számítástechnikában: ez idő alatt olyan sokat fejlődött a technológia, hogy a két teljes értékű OLED panellel szerelt Zenbook Duo méretben és tömegben is nagyon közel van az alapkészüléknek is tekinthető Zenbook 14 OLED-hez. Ha összecsukva kézbe fogjuk, akkor persze feltűnhet, hogy kicsit vastagabb és kicsit nehezebb, oldalról nézve pedig mintha egy zserbószelettel keresztezték volna, de igazából a notebook stabil, a billentyűzet biztosan ül a helyén, a kijelzők pedig kellően vékonyak.

A dizájn határozottan zenbookos, tehát alapvetően szögletes, a sötét kékesszürke burkolaton pedig halványan megjelenik az ASUS nagyméretű logója is. A 180 fokban nyitható zsanérok jól működnek, de sajnos – a Lenovóval folytatott szabadalmi viták miatt – csak egyetlen forgásponttal rendelkeznek, ami nem teszi lehetővé, hogy a Zenbook Duo kinyitva teljesen „lapossá” váljon, mert bár a két kijelző párhuzamos lesz, de nincsenek egy síkban, az egyik picit feljebb helyezkedik el.


[+]

Ha normál noteszgépként használjuk (és valószínűleg a legtöbbet így fogjuk) a notebookot, akkor ez igazából nem zavaró, és ebben az esetben a gép egy kicsit talán vastag, de egyébként határozottan prémium hatást keltő hordozható számítógépnek tűnik, nagy tapipaddal, standard kiosztású billentyűzettel. A kijelző körüli keret vékony, de felül azért elfért benne egy webkamera. A burkolat selyemfényű, ujjlenyomatok gyűjtésére mérsékelten hajlamos.

[+]

A normál notebookkinézet mellett az ASUS több más üzemmódot is ajánl, bár ezek egy részére nem biztos, hogy szüksége lesz a felhasználónak. Ilyen például a teljesen kihajtott „megosztás mód”, ahol az asztalra laposan letett gépen az egyik kijelzőről a másikra „pöckölhetjük” át a tartalmat. Ami szerintünk a legjobb, az a „desktop” üzemmód: teljesen kinyitva, és oldalra feltámasztva a Zenbook Duo egy nagyobb méretű, bár középen kettéosztott kijelzővé változik, melyet a vezeték nélküli billentyűzettel, esetleg dokkolóval használhatunk. A másik, érdekesnek tűnő opció, ha a gépet 140-170 fokban kinyitjuk és feltámasztjuk, így egy magas, keskeny képernyőt kapunk, ami egész jól használható hosszabb szövegek olvasására.


[+]

Hátára fordítva a Zenbook Duót, először a középen található, kihajtható támaszték szúrhat szemet. Ez egy széles, masszív lemez, melyet erős zsanér tart a kívánt szögben. Véletlenszerű kinyitása, elmozdulása gyakorlatilag kizárt, biztosak lehetünk benne, hogy a notebook nem fog elmozdulni a beállított helyzetből. A talp alatt található kis ajtó, bár adná magát, nem bővítésre szolgál, alatta nem az SSD-t, hanem pár szalagkábel-csatlakozást találunk csak.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Zenbook Duo házilag egyáltalán nem szerelhető, mert ugyan körben látszanak a csavarok, de nincs könnyen leszedhető alsó burkolat, tulajdonképpen az egész kijelzőt emelhetjük ki ezek eltávolítása után, ami talán már egy cseppet több annál, amit az átlagos felhasználó még megkockáztat egy háttértár bővítéséért (a memória az alaplapra forrasztott).


[+]

Csatlakozók tekintetében a különleges kialakítás dacára sem kell kompromisszumot kötnünk: két Thunderbolt 4, egy USB 3.2 Gen 1 interfész (Type-A csatlakozóval), egy HDMI és egy kombinált hangcsatlakozó áll rendelkezésre, épp úgy, mint az egy kijelzős Zenbook 14 OLED esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés