Hirdetés

AOC AGON Pro AG276QZD: OLED gamer monitort teszteltünk

Kipróbáltuk a magas képfrissítési rátával kecsegtető, LED-ekkel dekorált, játékra szánt kijelzőt.

AOC AGON Pro AG276QZD

Az AOC monitoros részlege 2023-ban sem lassított a tempón, hiszen a hatalmas TP Vision konszern alvállalata tavaly is rengeteg új termékkel lépett színre. Ezek között értelemszerűen akadnak különlegesebb darabok is; ezek egyike az AGON Pro családba tartozó, AG276QZD típusjelzésű, gamer funkciókkal is felvértezett kijelző, amely a (még?) ritkának számító OLED modellek családját erősíti. Ez a technológia papíron remek képminőség megteremtését teszi lehetővé, és nagyon kíváncsiak voltunk, hogy ez a valóságban is összejön-e.

AOC AGON Pro AG276QZD
AOC AGON Pro AG276QZD [+]

Játékos megjelenés

Érezhetően törekedtek arra, hogy már a modell külseje is tükrözze, hogy ez nem egy irodai, hanem egy játékra szánt monitor: a talp és a nyak is "gameres", a hátlapon pedig aszimmetrikus kitüremkedések és látványos szellőzőnyílások találhatóak. Ezek közelében elhelyeztek számos RGB LED-et, melyeknek fényereje, színe és világítási effektje is módosítható, és természetesen akár ki is kapcsolhatóak.


[+]

A talp stabilan tartja a kijelzőt, nem csúszkál, nem billeg. A szabványos VESA konzol révén falra is felakasztható képernyő 13 centiméteres tartományban tologatható a nyakon függőlegesen, jobbra és balra 30 fokban fordítható, előre 4, hátra 21,5 fokban dönthető, és akár pivot módban is használható. A ki- és bemeneteket a hátlap alsó részére pakolták, két HDMI 2.0, két DisplayPort 1.4 és két USB 3.2 Gen 1 mellett egy USB uplink és egy 3,5 mm-es analóg audiocsatlakozó került ide.

[+]

Főbb paraméterek
Monitor típusa AOC AGON Pro AG276QZD
Technológia 10 bites OLED, NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium
Háttérvilágítás típusa -
Kijelző mérete 26,5 hüvelyk, 16:9 képarányú, sík
Felbontás 2560x1440 pixel (110,8 ppi)
Képfrissítési ráta 48-240 Hz
Válaszidő 0,03 ms (GTG)
Input lag 10,1 ms
Kontrasztarány Végtelen
Fénysűrűség ~345 cd/m²
Betekintési szögek 178°/178° (névleges adat)
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd
Színtérlefedettség 146,1% sRGB
Extrák Sniper scope, Shadow Control, RGB LED-ek, hangszóró
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, 2 db DisplayPort 1.4, 2 db USB 3.2 Gen 1, USB Type-B uplink, 3,5 mm-es analóg audió
Teljesítményfelvétel 58 watt, készenléti módban: 0,21 watt, külső tápegység
Gyártó honlapja www.aoc.com
Termék honlapja AOC AGON Pro AG276QZD
Fogyasztói ár kb. 410 000 forint
Garancia 3 év

Képminőség

Az AOC AGON Pro AG276QZD monitorba egy 26,5 hüvelykes, 16:9 képarányú, sík, LG Display által fejlesztett és gyártott 10 bites OLED panel került. Felbontása 2560x1440 képpont, azaz egy QHD eszközről van szó, amelynél így a pixelsűrűség 110,8 ppi. A megjelenítőt bevonták egy olyan speciális anyaggal, amely hatékonyan oszlatja és nyeli el az esetleges külső fényeket, így az OLED televízióknál tapasztalható, igen zavaró tükröződéstől nem kell tartani.


[+]

Az alkalmazott képalkotási eljárás sajátossága, hogy a pixelekben egyenként vezérelhető a fényerő, és a fény akár ki is kapcsolható, amiből fakadóan elméletileg lehetséges a lehető legjobb, 0 cd/m² fényűrűségű fekete, valamint a végtelen natív kontraszt megteremtése. A fénymérővel végzett mérések során pedig beigazolódott, hogy ez a valóságban is így van.

Hirdetés

A modell biztosítja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, ám mivel a maximális fényerő nem túl nagy, a méréseink alapján 346,3 cd/m², ezért a HDR effektus bár érzékelhető, ám nem nevezhető különösebben látványosnak. A homogenitás közel sem jó, hiszen méréseink szerint az egyes képernyőtartományok fényereje közti különbség elérheti a 27 százalékot is, és teljesen egyszínű képtartalmak esetén enyhe felhősödés észlelhető.

Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A színek egyébként fantasztikusak, gyönyörűek, ragyogóak, tényleg belülről ragyognak. Megfelelő beállítások mellett a színpontosságra sem lehet különösebb panasz, és ilyenkor a tónusok szemre is természetesek. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz még akkor sem kezdenek fakulni vagy lilulni a színek, ha teljesen oldalról tekint valaki a képernyőre.

A válaszidő 0,03 ms (GTG), a Leo Bodnar eszközzel végzett mérések alapján az input lag csupán 10,1 ms, ami remek értéknek számít. A képfrissítési frekvencia (DisplayPorton) 48-240 Hz közé eshet (HDMI-n maximum 144 Hz) és az AMD FreeSync, illetve az NVIDIA G-Sync eljárást is támogatja, amit kipróbáltuk játékokkal és demókkal és arra jutottunk, hogy e szolgáltatások hibátlanul működnek.

Képbeállítások

Hat előzetesen programozott képmód közül lehet választani, és a nevükből is látszik, hogy a gyártó abszolút játékra szánta ezt a monitort. Azért a profilok kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, így jó eséllyel minden felhasználó lelhet köztük olyat, amelyik passzol az elvárásaihoz.

Profil/beállítás FPS Gamer Gamer2 Gamer3 Racing RTS
Fényerősség (fehérpont) 300,9 cd/m² 35,2 cd/m² 254,3 cd/m² 252.9 cd/m² 268,9 cd/m² 249,3 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 17,81 12,43 7,62 17,98 20,38 14,3
Átlagos delta E 5,59 5,36 3,58 5,42 7,2 4,21
Színhőmérséklet 11 800 K 12 300 K 9100 K 9100 K 11 500 K 9900 K
Gamma 1,83 1,7 2,28 2,31 1,77 1,93

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: FPS, Gamer, Gamer2, Gamer3, Racing, RTS. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezek után a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk megközelíteni, illetve persze a lehető legnagyobb színpontosságot elérni, ami egész jól sikerült, pláne a gyári módokkal összehasonlítva a végeredményt. A színhőmérséklet 6600 K, az átlagos delta E 0,34, a legnagyobb delta E pedig 1,22 lett, ezek egészen kiváló értékeknek számítanak.

A natív kontraszt végtelen, hiszen a feketeszint 0 cd/m², a fényerő pedig 121,1 cd/m². A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 146,1 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 99,9%, ami monitorok esetében kiválónak minősül.

Színpontosság
Színpontosság [+]

Ideális beállítások
AOC AGON AG276QZD
Contrast 37
Brightness 86
Gamma Gamma2
DCR OFF
Color Temp User
Color Gamut Panel Native
DCB Mode Off
Shadow Control 40
Red 55
Green 53
Blue 43

Kezelés és extrák

Az AOC AGON Pro AG276QZD saját menürendeszerének felépítése logikus, struktúrája kellően sekély, minden hamar meglelhető. A magyar nyelven nem kommunikáló grafikus kezelőfelület nem a legszebb, de ez azért nem tragédia.

[+]

Már csak azért sem, mert a készülék beállításai szoftveresen is módosíthatóak az AOC G-Menu alkalmazásának révén. Ez a funkció remekül működik, és kellően felhasználóbarát.

[+]

Extrák

A monitor rendelkezik két, egyenként 5 wattos, készülékházba rejtett hangszóróval, ám ezek csak szükségmegoldásnak alkalmasak. A hangerőt kevésnek éreztük, a dinamika hiányzik, a mély hangok érzékelhetetlenek, viszont hanghibákba sem futottunk bele, és játékhoz a legtöbben amúgy is headsetet használnak.

A modell megkapta a Sniper Scope funkciót, amelynél a képernyő közepén egy rész nagyítva látszik, ami a lövöldözős játékoknál jöhet jól. Ugyanez igaz a Shadow Controlra is, amellyel az "árnyékok" világosíthatóak ki. Ezáltal rosszabb lesz a látványvilág, viszont cserébe nehezebben tudnak előlünk elbújni az ellenfelek. Szintén a játékosoknak lehet hasznos az FPS számláló, amely arról szolgáltat információt valós időben, hogy hány képkocka jelenik meg a kijelzőn. A manapság divatos kékfénycsökkentés (LowBlue Mode) sem hiányzik, amelynek aktiválásával csökkenthető a kék komponens aránya, ami gyengébb képminőséget, viszont játék után pihentetőbb alvást eredményezhet.

Vélemény

Az AOC AGON Pro AG276QZD monitor 410 000 forintba kerül, amivel az ilyen méretű és felbontású monitorok között a drágábbak közé tartozik. Amit meg kell fizetni, az az OLED képalkotási eljárás, ami kiváló képminőséget szavatol, hiszen a fekete hibátlan, a kontraszt óriási, a színek pedig szépek, és megfelelő beállítások mellett pontosak is. A képfrissítési ráta kellően magas, és a FreeSync/G-Sync támogatással játékra is alkalmas.


[+]

Az integrált hangrendszer megléte örvendetes, persze a legtöbb mai monitorhoz hasonlóan a hangminőség jóindulattal is csak közepes. A kezelés rendben van, a beépített menürendszer felhasználóbarát, a legtöbb beállítás szoftveresen is módosítható. A dizájnnal nincs gond, hiszen a képernyő pozíciója sokoldalúan módosítható, és biztos, hogy a LED-eket is sokan értékelik.


AOC AGON Pro AG276QZD monitor

elefant

Az AOC AGON Pro AG276QZD  monitort az AOC magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés