Hirdetés

A Zen+ architektúra vörös óriása, az AMD Ryzen Threadripper 2950X

Az új AMD HEDT platform javulást hozott elődjéhez képest, de az alkalmazott árazási stratégia mit sem változott.

Bevezető, specifikációk

Az AMD a Zen architektúra kifejlesztésével visszakerült a vásárlók radarképernyőjére – az utóbbi években jellemzően az Intel megoldásai mögött kullogott, nem csupán számítási teljesítmény, de a hőmérsékleti és fogyasztási mutatókat illetően is, noha árait is ehhez mérte. Ez a kijelentés természetesen érvényes a HEDT platformra is, mivel a Threadripperek születése friss vért pumpált a konzumer piacra szánt központi egységek fizikai magjainak és feldolgozó szálainak gyarapítását szorgalmazó verseny keringésébe. Az AMD első próbálkozását ezen a területen már korábban teszteltük, és alapvetően elégedettek voltunk vele - ezért is voltunk kíváncsiak rá, hogy miben tud többet a második generáció.


[+]

2018 augusztusában az AMD zászlóshajóinak egy új nemzedéke látta meg a napvilágot: a Zen+ mikroarchitektúrára épülő, Colfax kódnevű Threadripper 2990WX, illetve 2950X – tesztlaborunkban az utóbbi tette tiszteletét. Az előd 19XX szériától nem csupán az újradizájnolt doboz, hanem néhány fontos tényező is megkülönbözteti: az új, 12 nm-es gyártástechnológia 200 MHz-cel magasabb órajeleket vagy 80-120 mV-tal alacsonyabb magfeszültség alkalmazását teszi lehetővé a 14 nm-eshez képest. A némileg továbbfejlesztett architektúrának köszönhetően az egyutas abszolút csúcsprocesszor (1950X vs. 2990WX) magszáma megduplázódott, sikerült az alap és boost órajeleket egy kicsit feljebbtornászni (a 2950X-et tekintve +100/+200 MHz az 1950X-hez képest), és a fogyasztás is csökkent egy keveset.

Hirdetés

Lényegi eltérés még, hogy a frekvenciák terheléshez igazításának tekintetében is számíthatunk javulásra, de a cache- és memóriakésleltetések szintén csökkentek, miközben a cache sávszélessége nőtt. Az órajelek magonkénti finomhangolása szintúgy fejlődésen esett át, hála a feljavított adaptív algoritmussal rendelkező Precision Boost 2 (PB2) és az immáron már az összes magra alkalmazható eXtended Frequency Range 2 (XFR2) technológiának, melyek a Zennel debütált elődökre építenek.

A TR 2950X úgy érezheti magát a konzumer processzorok piacán, mint Gulliver Lilliputban
A TR 2950X úgy érezheti magát a konzumer processzorok piacán, mint Gulliver Lilliputban [+]

Tesztünk X399-es lapkakészletet meglovagló alanya – a 9,6 millárd tranzisztort tartalmazó Threadripper 2950X processzor – 16 fizikai maggal, 32 szálon fogható munkára 3,5 GHz-es alap-, valamint 4,4 GHz-es PB2 órajellel. A két, egyenként kétcsatornás memóriavezérlővel ellátott lapkát Infinity Fabric (IF) köti össze, melyeket az AMD még két dummy lapkával szegélyez, amik csupán helykitöltő szerepet játszanak, hogy biztosítsák a kupak integritását, melynek hőátadó képességét a lapkák közti indium forrasztás igyekszik javítani. A TDP 180 watt, a platformnak megfelelően pedig ECC-s modulokat is jóízűen fogyasztó, négycsatornás memóriatámogatás és 60 PCI Express sáv áll rendelkezésünkre, míg plusz 4 sáv a CPU alaplappal történő kommunikációjának lett dedikálva. A célközönség nem a gamer szubkultúra, hanem a mindenféle rendereléseket, szimulációkat végző profik, a virtuális gépeket futtató, kék hajú technokraták – és persze az online műsorszórással foglalatoskodó emberek, akik szintén profitálnak a magszám drasztikus növekedéséből.

Az igen méretes CPU a már ismerős naracssárga műanyagkeret segítségével csusszan be a teljes mértékben egyirányú foglalatba, melynek rögzítése a nyomatékkulcsos megoldást alkalmazza, amit a csomag részeként meg is kapunk. Bár a csavarokat megadott sorrendben (ami a tokozás fémkeretén fel van tüntetve) kell fokozatosan meghúzni vagy lazítani, előnye a dolognak, hogy a hűtés felfogatásához nincs szükség backplate-re az alaplap alján.

Alulról vizslatva a HEDT csodát elénk tárul a 4094 darab érintkező látványa
Alulról vizslatva a HEDT csodát elénk tárul a 4094 darab érintkező látványa [+]

Igen, a hűtés: erről magunknak kell gondoskodnunk, mert az nem képezi részét a vásárnak. Ilyen kaliberű számítási teljesítményhez már szeretik a vizet ajánlani, de levegős megoldást is lehet találni; nekünk a kupakot teljesen fedő Cooler Master Wraith Ripperhez volt szerencsénk, melyről korábban már adtunk hírt. Óriási méretű, nagyon impozáns darab, és a mai divathoz igazodva RGB világítást is kapott, ami kissé furcsán hat egy nem éppen játékosoknak szánt termék esetében. Akárhogy is, a mély benyomásnak ára van, hiszen a Socket TR4-specifikus masszív léghűtő nagyjából 37 000 forintot kóstál. Azért a CPU-hoz kapunk egy részleges fedést biztosító Asetek keretet vízhűtésekhez, és az amerikai vállalat szerint alapórejeles üzem mellett kielégítő hatásfokra számíthatunk, de nyilván jobb, ha teljes fedésben van a központi egység.

Főbb paraméterek
AMD Ryzen Threadripper 2950X
Foglalat Socket TR4 (Socket SP3r2)
Kódnév Colfax
Architektúra Zen+
Csíkszélesség 12 nm LP GlobalFoundries
Fizikai magok száma 16
Feldolgozó szálak száma 32
Busz linkek száma 4
Buszsebesség 8 GT/s
Alap órajel 3,5 GHz (100 MHz x 35)
Maximum Boost órajel 4,4 GHz
L1/L2/L3 cache 16 x 96 kB (1,5 MB) / 16 x 512 kB (8 MB) / 32 MB
Szorzózár nincs
TDP 180 W
PCIe sávok száma 60 (+4 a lapkakészlettel történő kommunikációhoz), x16, x8, x4, x2 konfigurációk támogatása
Memóriakezelés Négycsatornás, max. 1 TiB, max. DDR4-2933 ECC, max. sávszélesség 87,42 GiB/s
Utasításkészletek MOVBE, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, POPCNT, AVX, AVX2, AES, PCLMUL, RDRND, F16C, BMI, BMI2, RDSEED, ADCX, PREFETCHW, CLFLUSHOPT, XSAVE, SHA, CLZERO
Egyéb technológiák AMD-V/Vi, Precision Boost 2, SMEP, 2-way SMT, XFR 2, Precision Boost Overdrive (POB)
Tranzisztorok száma
Mag mérete
Uniprocesszor
2 x 4,8 milliárd = 9,6 milliárd
212,97 mm² x 2
igen
Integrált GPU nincs
Gyári hűtés nincs, külön kell megvásárolni, Asetek lefogató keret mellékelve vízhűtésekhez
Fizikai méret 58,5 mm x 75,4 mm
Termék weboldala AMD Ryzen Threadripper 2950X
Ár kb. 300 000 forint
DIMM konfiguráció Memória rankek Hivatalosan támogatott átviteli ráta (MT/s)
4 / 4 Egyoldalas modulok DDR4-2933
4 / 8 DDR4-2667
8 / 8 DDR4-2133
4 / 4 Kétoldalas modulok DDR4-2933
4 / 8 DDR4-2667
8 / 8 DDR4-1866

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés