2019. május 27., hétfő

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Alcor HD-2650 & HD-2800: olcsó, stabil set-top boxok

Nyakunkon a digitális átállás, így kipróbáltuk a magyar márka két, médialejátszóval megtámogatott termékét.

Médialejátszó

Az integrált médialejátszó már az ilyen olcsó modellek esetében is alapelvárás 2013-ban. Ráadásul az Alcor már évekkel ezelőtti set-top boxait is megtámogatta ezzel a szolgáltatással, így az okozott volna meglepetést, ha mindez ezekből kimarad.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Úgy látszik, hogy az akkoriban alkalmazott rendszerrel elégedettek voltak, hiszen semmit sem változtattak rajta. Mindkét terméknél ugyanolyan a szisztéma, azaz középen egy viszonylag nagy ablakban láthatóak a fájlok és a mappák. Ugyanúgy a nyilakkal kell mozogni a könyvtárak és az állományok között, illetve egyaránt lehetővé teszik lejátszási lista összeállítását. Bár az tény, hogy grafikájuk nem a legszebb, ettől függetlenül továbbra is egészen felhasználóbarát a kezelésük. Rövid idő után valószínűleg senkinek sem okozhat gondot a filmek és képek megnézése vagy a zeneszámok meghallgatása. A támogatott formátumok körének megvizsgálása után világossá vált, hogy mindkét modellbe gyakorlatilag ugyanaz a médialejátszó szoftver került, hiszen néhány apróbb eltérést leszámítva ugyanazokat a hibákat produkálták.

Hirdetés

Videók

Tesztcsomagunk bevetését követően kiderült, hogy a DivX fájlok lejátszását egyszerűen megtagadták a dobozok a formátum támogatásának hiányára hivatkozva. Emellett a Killa_sample okozott még komoly problémát, ezzel nem boldogultak, a HD-2650-et pedig megzavarta a TS videó is, ugyanis az néha meg-megállt. Viszont a többi fájllal remekül boldogultak, akadozás, recegés nélkül futottak, zajosodás sem jelentkezett, és a hangok sem csúsztak el. A DivX-szel kapcsolatos problémát egyébként valószínűleg egy szoftverfrissítéssel könnyedén lehetne orvosolni, de egyelőre az új verziónak még nyoma sincs a hivatalos honlapon.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Az Alcor boxok külső feliratok megjelenítésére is alkalmasak, viszont a karakterek mérete, színe és pozíciója nem módosítható, amely világos, fehér háttér előtt olykor zavaró lehet; emellett viszont a hangsávok közül (értelemszerűen akkor, ha több van) lehet válogatni. A filmek kezelése teljesen ugyanúgy történik mindkét terméknél, azaz használhatóak a távvezérlőn elhelyezett szokásos funkciógombok, ám ha valakinek úgy kényelmesebb, akkor a képernyőre csalhat egy virtuális csúszkát, melyen a nyilak segítségével ugrálhat előre-hátra. Arra viszont nincs mód, hogy a számokkal adjuk meg, pontosan honnan is folytatnánk a videózást, ami pedig olykor elég hasznos lenne.

Zeneszámok, képek

Érdekes módon azon kívül, hogy az MP3 mellett a veszteségmentesen tömörített, így elméletben jó hangminőséget kínáló FLAC fájlok lejátszását is biztosítják a modellek, a WMA szabványt nem kedvelik. Ez tulajdonképpen egyáltalán nem nagy tragédia, hiszen annyira nem annyira elterjedt formátum, mint az MP3, a minőségük pedig meg sem közelíti a FLAC állományokét. A külön lejátszófelületet lespórolták, mindössze egy equalizergörbe-szerűség kezd el ugrálni, és a program az ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére sem képes. A számok közötti átkeverést el lehet felejteni, épp úgy, mint a véletlen sorrendű lejátszást, így csak az ismétlés bekapcsolásának lehetősége marad.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Digitális képkeretként is használhatjuk a set-top boxokat, hiszen működik a diavetítés funkció, a képváltás sebessége szabályozható, ám aláfestő zene nem indítható el mögötte. Az úgynevezett EXIF adatokat, azaz, hogy milyen beállítások mellett, milyen géppel készült egy adott fotó, szintén el lehet felejteni. A kötelező JPG támogatás mellett csak a BMP kiterjesztésű képek megjelenítését biztosítja, azaz például a GIF-ek és animgifek mentek a levesbe, de a potenciális felhasználók legnagyobb részét ez minden bizonnyal nem fogja kétségbe ejteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.