Alcor HD-2650 & HD-2800: olcsó, stabil set-top boxok

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2013-07-16 14:20

Nyakunkon a digitális átállás, így kipróbáltuk a magyar márka két, médialejátszóval megtámogatott termékét.

Digitális átállás és az Alcor set top boxok

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, azaz a tévéműsorok analóg földfelszíni sugárzását leváltja a digitális technológia. Ez a gyakorlatban többek közt azt is jelenti, hogy az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vétele válik lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget kapunk, valamint olyan kényelmi szolgáltatások lesznek elérhetőek, mint a nyelvválasztás, az elektronikus programmagazin vagy a gyermekvédelmi zár használata. A digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg: 2013. július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd 2013. október 31-én a barnával jelzett térségekben.

Ez a folyamat azokat érinti közelről, akik eddig nem kötöttek egyetlen tévés tartalomszolgáltatóval sem szerződést, vagyis a televíziózáshoz a földfelszíni sugárzást vették igénybe egy antenna segítségével. Amennyiben valaki közülük olyan televíziókészülékkel rendelkezik, amelyet elláttak DVB-T típusú tévétunerrel, akkor semmi különbséget nem tapasztalhat majd, hiszen ezeket a plusz szolgáltatásokat már eddig is megkapta. Ha viszont régi típusú, korszerűtlen tévéje van, akkor azzal kell szembesülnie, hogy a megadott dátumok után csak a hangyafocit tudja behozni. Ekkor két lehetősége nyílik: vagy előfizet valamelyik szolgáltatónál egy csomagra, ami kétéves hűségnyilatkozat esetén is havonta pár ezer forintjába biztosan bele fog kerülni, vagy egyszeri beruházással hozzájuthat egy set-top boxhoz, amely biztosítja számára a digitális földfelszíni adások, tehát a hét tévé- és a három rádióadás vételét.

Alcor HD-2650 és HD-2800

Pazar memóriával bíró olvasóink emlékezhetnek egy három évvel ezelőtti Alcor set-top box tesztünkre, vagyis a márka régi motorosnak számít ebben az iparágban. A közelmúltban két viszonylag új modellt kaptunk tesztelésre: a csak ingyenes adások megtekintését biztosító HD-2650-et, és a fizetősekkel is boldoguló HD-2800 típusjelzésű eszközt, mely egy friss firmware-rel újult meg.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Bár közeli rokonokról van szó, azért már első pillantásra könnyen megkülönböztethetőek, hiszen a 235 milliméter széles, 127 mély és 36 milliméter vastag HD-2800-nál a másik modell jóval kisebb (235 x 36 x 127 mm). Utóbbi ráadásul matt fekete műanyagból készült, míg a nagytestvért ugyanilyen árnyalatú, ám fényes, fém készülékházzal látták el. Mindkettő elég strapabírónak tűnik, de természetesen azért nem igazán javallt dobálgatni őket. A szellőzőnyílásokkal nem spóroltak egyik modellnél sem, amire a passzív hűtés miatt szükség is van. Ezek egyébként feladatukat jól teljesítik, mert a készülékek intenzív használat során is csak enyhén melegedtek át.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Mindkettőre építettek a HDMI-t, USB portot, digitális audiocsatlakozót és SCART csatolót, illetve a HD-2800-at ellátták még kompozit videokimenettel és analóg audiocsatlakozóval is. A HD-2800 frontfelületére került egy monokróm LCD kijelző, és a fizetős műsorok dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes Conax kártyafoglalat a kezelőgombok mellé; e kettővel a HD-2650 nem bír.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

A dobozukban a termékek mellett megtalálható a használati utasítás, a távvezérlő elemekkel és egy SCART kábel, viszont a HDMI kábel kimarardt, ami miatt általában ráncolni szoktuk a homlokunkat. Ám ilyen olcsó készülékek esetén, ahol kiemelten fontos az ár, és a potenciális felhasználók jó részének lehet, hogy nem is lenne szüksége rá, ez egy érthető és elfogadható döntés. A HD-2650 egyébként MindigTV minősített (matricás) készülék, így a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelel a hivatalos szervek szerint is. A HD-2800 minősítése az Antenna Hungáriánál folyamatban van, a forgalmazótól kapott információ szerint ez hamarosan lezárul.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Kezelés és digitális tévézés

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a Conax kártyahelyen és a megjelenésen kívül másban nem igazán térnek majd el egymástól a termékek, de ez téves feltételezésnek bizonyult. Ez már rögtön a bekapcsolás után feltűnt, hiszen eltérőek a grafikus kezelőfelületnél alkalmazott tipográfiai elemek, illetve egyes, kevésbé fontos menüpontok, paraméterek is máshova kerültek.Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Bár az ikonok kinézete és a betűtípus is más, a menürendszer felépítése nagyon hasonló, a lényeges funkciókat ugyanis ugyanoda pozicionálták. A hasábos struktúra egyébként jó választás volt, átlátható, és kezelése is egyszerű, így használatába gyorsan bele lehet jönni. A menü elég részletes, sok funkció állítható vagy személyre szabható. Azért az opciók melletti rövid magyarázatoknak jutott volna hely, és az egyes szolgáltatásokról részletes információt nyújtó kislexikon is jól jöhetett volna olykor. Mindkét eszköz támogatja a lokális, azaz az USB porton keresztül csatlakoztatott adattároló egységeken található firmware-ek kezelését, és a kisugárzott adáson keresztüli automatikus frissítést (OTA) is. Az elektronika egyébként a távvezérlő gombjainak nyomkodására egész sebesen reagál, ami határozottan jót tesz a felhasználói idegrendszernek.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 távirányítója (a kép nem méretarányos) [+]

A távirányítók eltérőek, hiszen a HD-2800 mellé egy átlagos méretű darab került, viszont a HD-2650-hez egy kisebb darab jár. Azért az általánosan elmondható, hogy bár különösebben nem néznek ki jól, azért meglehetősen felhasználóbarát kiegészítőkről van szó. Fogásuk kényelmes, és a szükséges funkciógombokat sem spórolták le róluk, aminek köszönhetően minden lényeges szolgáltatás elérhető közvetlenül ezekről is. A háttérvilágítás hiánya zavaró egy kicsit, bár két ilyen alapvetően olcsó terméknél ezt az ember sokkal inkább elfogadja, mint egy több százezer forintos tévé esetében. Ami még egyeseknek kellemetlen lehet, hogy a HD-2650 távirányítójának gombjai nagyon aprók, nagyobb férfikézzel nehezen kezelhető. A dobozok nem irányíthatóak USB-re csatlakoztatott egérrel vagy billentyűzettel, illetve okostelefonnal és tablettel sem lehet kiváltani a távvezérlőt.

Digitális tévéadások

A csatornakeresés mindkét modellnél egyszerűen levezényelhető, legegyszerűbb rábízni az egészet az automatikára, és ha minden jól megy, akkor pár perc után már kezdődhet is a digitális televíziózás. Amennyiben valaki ezzel nem elégedett, az frekvencia szerint is kereshet, és a sávszélességen is változtathat. A beérkező jel erőssége és minősége mind a két doboznál folyamatosan nyomon követhető, tehát elméletileg rögtön lehet látni, ha valami probléma merülne fel. Egy szimpla, kisteljesítményű beltéri antennával próbáltuk ki, és Budapest közepén ez a tunereknek tökéletesen elegendő volt, úgyhogy a jelfeldolgozásra nem lehet panasz.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

A csatornák a felhasználó igénye szerint sorba rendezhetők, és az épp nézett adásról menet közben bármikor lekérhető egy rövid tartalmi leírás. Ezt egyébként az Antenna Hungária szolgáltatja, tehát ha ezzel gond lenne, akkor nem az Alcort kell szidni. A modellek lehetővé teszik a műsorok rögzítését USB porton keresztül csatlakoztatott külső merevlemezre, és ezek időzítése is beprogramozható.Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Ezt az elektronikus programmagazinban (EPG) lehet megejteni; elég csak rámenni a kívánt adásra, és egy gombnyomással hozzáadni a felvételre váró adások listájához. A lista természetesen szerkeszthető, tehát ha valaki rájön, hogy inkább még sincs szüksége a Frakk epizódokra, akkor könnyedén törölheti azokat. Lehetőség van – azonos multiplexen belüli programok esetén – párhuzamosan egy csatorna rögzítésére és egy másik nézésére, és a készülékek az időeltolásos tévézés, azaz a time-shift használatára is módot adnak, amennyiben USB-n rácsatlakoztattunk pl. egy pendrive-ot, amire rögzíteni tud. Az EPG-n egyszerre öt csatorna kétórányi műsorának jut hely, ami ma már kicsit kevés, ráadásul a karakterek viszonylag nagy mérete miatt ezek neve sem fér ki. A HD-2650 egyik egyedi funkciója a mozaikos megjelenítés, amikor a nézett csatorna mellett állóképen láthatjuk a többi csatorna tartalmát, és válthatunk közöttük.

Médialejátszó

Az integrált médialejátszó már az ilyen olcsó modellek esetében is alapelvárás 2013-ban. Ráadásul az Alcor már évekkel ezelőtti set-top boxait is megtámogatta ezzel a szolgáltatással, így az okozott volna meglepetést, ha mindez ezekből kimarad.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Úgy látszik, hogy az akkoriban alkalmazott rendszerrel elégedettek voltak, hiszen semmit sem változtattak rajta. Mindkét terméknél ugyanolyan a szisztéma, azaz középen egy viszonylag nagy ablakban láthatóak a fájlok és a mappák. Ugyanúgy a nyilakkal kell mozogni a könyvtárak és az állományok között, illetve egyaránt lehetővé teszik lejátszási lista összeállítását. Bár az tény, hogy grafikájuk nem a legszebb, ettől függetlenül továbbra is egészen felhasználóbarát a kezelésük. Rövid idő után valószínűleg senkinek sem okozhat gondot a filmek és képek megnézése vagy a zeneszámok meghallgatása. A támogatott formátumok körének megvizsgálása után világossá vált, hogy mindkét modellbe gyakorlatilag ugyanaz a médialejátszó szoftver került, hiszen néhány apróbb eltérést leszámítva ugyanazokat a hibákat produkálták.

Videók

Tesztcsomagunk bevetését követően kiderült, hogy a DivX fájlok lejátszását egyszerűen megtagadták a dobozok a formátum támogatásának hiányára hivatkozva. Emellett a Killa_sample okozott még komoly problémát, ezzel nem boldogultak, a HD-2650-et pedig megzavarta a TS videó is, ugyanis az néha meg-megállt. Viszont a többi fájllal remekül boldogultak, akadozás, recegés nélkül futottak, zajosodás sem jelentkezett, és a hangok sem csúsztak el. A DivX-szel kapcsolatos problémát egyébként valószínűleg egy szoftverfrissítéssel könnyedén lehetne orvosolni, de egyelőre az új verziónak még nyoma sincs a hivatalos honlapon.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Az Alcor boxok külső feliratok megjelenítésére is alkalmasak, viszont a karakterek mérete, színe és pozíciója nem módosítható, amely világos, fehér háttér előtt olykor zavaró lehet; emellett viszont a hangsávok közül (értelemszerűen akkor, ha több van) lehet válogatni. A filmek kezelése teljesen ugyanúgy történik mindkét terméknél, azaz használhatóak a távvezérlőn elhelyezett szokásos funkciógombok, ám ha valakinek úgy kényelmesebb, akkor a képernyőre csalhat egy virtuális csúszkát, melyen a nyilak segítségével ugrálhat előre-hátra. Arra viszont nincs mód, hogy a számokkal adjuk meg, pontosan honnan is folytatnánk a videózást, ami pedig olykor elég hasznos lenne.

Zeneszámok, képek

Érdekes módon azon kívül, hogy az MP3 mellett a veszteségmentesen tömörített, így elméletben jó hangminőséget kínáló FLAC fájlok lejátszását is biztosítják a modellek, a WMA szabványt nem kedvelik. Ez tulajdonképpen egyáltalán nem nagy tragédia, hiszen annyira nem annyira elterjedt formátum, mint az MP3, a minőségük pedig meg sem közelíti a FLAC állományokét. A külön lejátszófelületet lespórolták, mindössze egy equalizergörbe-szerűség kezd el ugrálni, és a program az ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére sem képes. A számok közötti átkeverést el lehet felejteni, épp úgy, mint a véletlen sorrendű lejátszást, így csak az ismétlés bekapcsolásának lehetősége marad.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Digitális képkeretként is használhatjuk a set-top boxokat, hiszen működik a diavetítés funkció, a képváltás sebessége szabályozható, ám aláfestő zene nem indítható el mögötte. Az úgynevezett EXIF adatokat, azaz, hogy milyen beállítások mellett, milyen géppel készült egy adott fotó, szintén el lehet felejteni. A kötelező JPG támogatás mellett csak a BMP kiterjesztésű képek megjelenítését biztosítja, azaz például a GIF-ek és animgifek mentek a levesbe, de a potenciális felhasználók legnagyobb részét ez minden bizonnyal nem fogja kétségbe ejteni.

Beépített játékok és értékelés

Annyi más set top boxhoz hasonlóan a beépített játékok innen sem hiányoznak. Amellett, hogy különböző nehézségű sudoku feladványok kérhetőek, még egy parti amőbára is kihívható a készülék. Ez alapvetően nem lenne rossz ötlet, hiszen ezekhez még különösebben látványos grafikára sincs szükség. A távvezérlővel történő vezérlés viszont nem az igazi, meglehetősen nehézkesen és lassan megy a dolog, úgyhogy eléggé elszántnak kell lenni ahhoz, hogy valaki hosszú időt töltsön el ezekkel.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Értékelés

Az Alcor HD-2650 és a HD-2800 személyében két olyan modellről van szó, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, amire szánja őket a gyártó. Rendben, a kezelőfelületre már ráférne egy alapos ráncfelvarrás, és az sem lenne hátrány, ha az elektronikus programmagazinban látható lenne minden műsor neve, illetve ki lehetne listázni az adásokat, de ezen kívül sok mindenbe nem lehet belekötni.

A barátságos, logikus kezelésnek köszönhetően használatukba rövid időn belül bele lehet jönni. Az elektronika sebessége kellően gyors, a csatornakeresés és rendezés egyszerű és kulturált. A digitális tuner mindkét készüléknél jól muzsikált, az adásokat még egy szimpla szobaantennával is hibátlanul be lehetett fogni. Az integrált médialejátszón látszik, hogy csak egy kiegészítő szolgáltatás, hiszen a támogatott formátumok köre egy asztali céleszközön még mindig sokkal nagyobb, ugyanakkor a DivX kivételével a legfontosabb, legnépszerűbb fájlok kezelése megoldott.

A set-top boxok ára teljesen versenyképes, főleg, hogy kétéves garanciával kerülnek forgalomba: HD-2650 már hétezer forintért hazavihető, és a HD-2800-ért sem kell 9000 forintnál többet letenni az asztalra. A digitális átállás, illetve a úgy általában a digitális televíziózás kihívásainak mindkettő megfelel, így aki set-top box megvásárlásán gondolkodik, annak érdemes ezeket a modelleket is számításba vennie.


Alcor HD-2650 és HD-2800 set-top box

elefant

Az Alcor HD-2650 és az Alcor HD-2800 set-top boxot az Expert Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.