Hirdetés

ADSL2+ mindenes a Mode Comtól

Hirdetés

Mode Com ADSL2+ modem-router és Wi-Fi adapterek

Az utóbbi hónapokban alaposan megerősítette hazai jelenlétét a Mode Com. Az elsősorban számítógépes házairól és tápjairól ismert vállalat más hardveres területeken is jelen van. Gyárt például vezeték nélküli hálózati eszközöket, melyek közül hármat kipróbáltunk. Tesztünk főszereplője az MC-420 mindenes, amely ADSL2+ modem és Wi-Fi router egyben. Nem valami nagy, szögletes, fekete dobozba szerelték, melynek felülete fényesen csillog. Kis mérete azért is praktikus, mert két készüléket – az ADSL modemet és az útválasztót – helyettesít. Egy antennájából sejteni lehet, hogy még nem az új, gyors Draft N szabványt támogatja, hanem csak a korábbi 802.11g-t. Persze ennek sebessége az esetek többségében meghaladja a DSL internetelérés sávszélességét, hatótávolságán pedig egy nagyobb antennával lehet javítani. Praktikus részlet, hogy az MC-420 beépített lábával az élére állítható, így még kevesebb helyet foglal.

Elején a szokásos LED-eket találjuk, és hátulján sincs semmi extra. A hétköznapi útválasztóktól az különbözteti meg, hogy négy Ethernet aljzata mellett az ötödik, RJ11 típusút közvetlenül a telefonhálózatra kell csatlakoztatni. Ezzel spórolunk egy dobozt (az ADSL modemét), viszont másfajta, például kábeles interneteléréseket nem tudunk úgy kezelni, mint egy normál routerrel.

A készülék belsejében a Trendchip áramköreié a főszerep. A nagyobbik TC3162P látja el az útválasztó feladatokat, a telefonvonalon létrejött internetes kapcsolatot pedig a kisebb TC3084 kezeli. A pároshoz mini-PCI aljzaton keresztül csatlakozik egy Ralink Wi-Fi modul, alattuk pedig az IC Plus Ethernet PHY látható. A vezérlőszoftvert rejtő flash ROM és némi memória került a nyomtatott áramkör fonákjára.

Két Mode Com Wi-Fi adaptert is kipróbáltunk. Az egyik a PCI kártya formájú MC-WL01, a másik az USB-s MC-105USB volt. Mindkettőhöz a szokásosnál valamivel bővebb körítés járt. A PCI kártyához az átlagos 2 dB-es antenna mellett kapunk még egyet, amely körülbelül egyméteres dróton lógott, aljára pedig mágnest szereltek. Ezzel jobb vételi pozíciót kereshetünk, ami Wi-Fi-nél nagyon hasznos lehet. Ugyanezt megtehetjük USB-s társával is, melyhez szintén kábeles bölcső jár.

Tesztelés és működés szempontjából jó jel, hogy az adapterekre is Ralink chipek kerültek. Egy azonos gyártótól származó áramkörökből felépített Wi-Fi hálózatnál kisebb esélye van a megmagyarázhatatlan kompatibilitási hibáknak, mint a vegyes rendszereknél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés