Megfizethető villám: ADATA XPG SX8200 Pro SSD tesztje

Az SSD továbbfejlesztett kontrollert és kiemelkedő teljesítményt ígér, gondolva a pénztárcánkra is.

Hirdetés

AIDA64, CDM, AS SSD

Az AIDA64 Read Test Suitja már inkább hozta a gyárilag megadott iramot, mivel rendre 3000 MB/s feletti olvasásokat kaptunk, 0,02 ms átlagos elérési idő társaságában.


[+]

Ez a szekvenciális olvasás próbája során további megerősítést nyert, és az SX8200 Pro nagyon szépen dolgozott: a minimum 2672, az átlag pedig 2995 MB/s lett. A véletlenszerű olvasás hasonlóan jól szerepelt, 2702 MB/s-os középértéket produkálva.


[+]

Az írás vonatkozásában ismét lefelé konvergáló gráf született, és a kezdeti 2100 MB/s körüli tempó a tárhely 15 százalékánál elfogyó cache következtében jócskán mérséklődött, és heveny teljesítménytüskékkel tarkított végkimenetel látott napvilágot 718 MB/s-os átlagot mutatva. Azért nem kell túlságosan megijedni, mert a hétköznapokban ez megintcsak nem fog gondot okozni, mindössze nagymennyiségű adat sokáig tartó és folyamatos írásának alkalmával okoz hátrányt (tehát amikor a cache nem tud ürülni). A véletlenszerű írás közepette jóval combosabb, 1625 MB/s-os átlaggal szembesültünk, viszont az effektíve szabályos időközönként (10 százalékonként) visszatérő, 10 MB/-s-ra történő masszív teljesítményzuhanást nem tudtuk hová tenni; köze lehet a cache-hez is, de akár a vezérlő is huncutkodhatott.


[+]

Következő napirendi pont a CrystalDiskMark beizzítása volt. Korábbi tesztjeink mintájára most is 16 GiB-os tesztméretet és öt tesztfutást állítottunk be. Nem ért minket meglepetésként, hogy a szekvenciális teljesítmény remekül szerepelt, sikerült hozni a gyártó által közzétett specifikációkat, és a 4K-s lemezműveletek esetében volt tapasztalható lassulás, különösen 1-es queue depth mellett. Ahogy már korábban is említettük, a HD Sentinel eredményei a most kapott 4K-s értékekkel állíthatók fej-fej mellé (8-as queue depth esetén), és ez volt az egyik ok, amiért arra gyanakodtunk, hogy a Sentinel nem feltétlenül szekvenciális teszteket végez.


[+]

A sokak által kedvelt AS SSD-ben sem láthattuk a gyárilag hangoztatott számokat visszaköszönni a monitorról, ám ettől függetlenül kellemes, 2 GB/s körüli szekvenciális eredményekkel zártuk a tesztet. A 4K-s lemezműveletek lomhaságát szintén tetten értük, ellenben 4K-64 Thrd alatt kellemes, 350 000 IOPS tájéki érték kacsintott ránk – igaz, ezek az IOPS értékek meglehetősen nehézkesen fordíthatók le a mindennapi használat "nyelvére", így ez inkább csak érdekességként kezelendő.


[+]

Ahogy az lenni szokott, lefuttattuk a fájlok másolását végző benchmarkot is, melynek során a program egy darab nagy (ISO), sok apró (Program), illetve nagy és kis fájlokat vegyesen másol, és aztán tudtunkra adja, hogy a folyamat mennyi időt vett igénybe.


[+]

Miként azt vártuk, a nagyszámú, ám kisméretű állományok esetében szerepelt érezhetően rosszabbul a meghajtó, valamint a vegyesfelvágottal is alulteljesítette egy korábbi írásunk során kivesézett rokonát, az ADATA XPG GAMMIX S11-et. Nagyjából az 500 GB-os Samsung 970 EVO szintje felett tanyázott egy picivel, miközben megközelítőleg 3 000 forinttal olcsóbb annál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés