Hirdetés

ADATA XPG Gammix S50 Lite SSD: PCIe 4, friss kontroller, hűtőborda

Nálunk járt az ADATA kedvezű árazású, PCIe 4.0 csatolós NVMe SSD-je, mely első pillantásra jó vételnek tűnik...

Bevezető, specifikációk

Bő egy éve járt nálunk utoljára ADATA SSD, pedig vannak jó modelljeik, épp ezért most különösen vártuk, hogy milyen lesz a gyártó viszonylag olcsó, PCI 4.0 csatolót használó adattárolója, az ősszel bemutatott XPG Gammix S50 Lite. Legutóbbi SSD-tesztünknél már felkészítettük a tesztrendszert az új generációs interfészt alkalmazó meghajtók számára, így legújabb méréseink már nem igényeltek különösebb előkészületet; ám mielőtt bepattintottuk volna tesztalanyunkat az alaplapba, még ki kellett bontanunk azt.


[+]

Az 1 TB kapacitású, M2-2280-as szabványú SSD egy piros színű kartondobozban érkezett meg hozzánk, melyen a termék fotója mellett a Gammix S50 Lite néhány tulajdonságát is megtalálhatjuk olvasható formában. A képen már látszik, hogy a fekete NYÁK-ra épített meghajtó egy szolid kinézetű hűtőbordát is kapott, az összkép pedig így elég elegáns lett, egy sötét színvilágú alaplapban kifejezetten jól mutat majd az új XPG modell.


[+]

A hátoldalon – pontosabban az SSD alján – mindössze a szokásos öntapadós címkét találjuk, a lényeg azonban a feliratok alatt van, itt ugyanis a Micron 96 rétegű TLC NAND flash chipjei mellett a Silicon Motion új, SM2267-es kontrollere dolgozik, melyről bővebben korábbi hírünkben írtunk.


[+]

A hardveres repertoár részét képezi még 512 MB DRAM, továbbá érdemes még megemlíteni, hogy cikkünk főszereplője 1.4-es NVMe protokollt használ és képes az SLC cachingre is, az i-re a pontot pedig az 256 bites AES titkosítás és az öt év gyártói garancia teszi fel.

Specifikációk
ADATA XPG GAMMIX S50 Lite 1 TB 2 TB
Kontroller Silicon Motion SM2267
Flash chip Micron TLC NAND flash, 96 rétegű
SLC caching Igen
DRAM 512 MB 1 GB
Csatolófelület PCI Express 4.0 x4, NVMe 1.4
Szabvány M.2-2280
Max. szekvenciális olvasás/írás max. 3900/3200 MB/s
Max. véletlenszerű 4 kB-os olvasás/írás max. 380 000/540 000 IOPS max. 490 000/540 000 IOPS
Hardveres titkosítás AES-256 bit
Max. írásmennyiség 740 TBW 1480 TBW
Fogyasztás (gyári érték) n. a.
Tömeg 10 g
Modellszám AGAMMIXS50L-1T-C AGAMMIXS50L-2T-C
Termék honlapja Gammix S50 Lite
Garancia 5 év
Ár 54 000 forint 105 000 forint

Tesztkörnyezet, adatok

A tesztrendszerünk tehát még igencsak friss, a Patriot Viper SSD tesztje óta pedig nem is történt változás. A rendszer alapját az MSI MEG X570 Godlike alaplap és az AMD Ryzen 7 3700X processzor adja, melyeket Patriot Blackout 4 típusú memóriamodulok támogatnak a munkavégzésben. Szoftveres oldalon szintén nem történt változás, a lefuttatott programokat, illetve a gép pontos specifikációit az alábbi táblázatban összegeztük.

Tesztkörnyezet
Alaplap MSI MEG X570 GODLIKE
Processzor AMD Ryzen 7 3700X
Processzorhűtő Fractal Design Celsius S36 AIO
Memória 4 x 8 GB Patriot Viper 4 Blackout DDR4 3600 MHz
Videokártya AMD Radeon R7 260 1 GB GDDR5
SSD 240 GB OCZ Vector 180 (VTR-180-25SAT3-240G)
Ház Cooler Master Test Bench V1.0
Tápegység FSP Aurum PT 1200
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Professional x64 (ver. 1903, Build 18362.207)
Felhasznált segédprogramok AIDA64 Engineer 6.00.5100
Anvil’s Storage Utilities 1.1.0 (2014-January-1)
AS SSD Benchmark 2.0.6694.23026
DiskBench V2.7.0.1
CrystalDiskInfo 7.6.1 Kurei Kei Edition x64
CrystalDiskMark 6.0.1 Shizuku Edition x64
Hard Disk Sentinel Professional v5.30 (9417)
PCMark 8 Professional Edition v2.10.901.0
PCMark 10 Professional Edition v2.1.2177

Kiolvasható információk

Szokásunkhoz híven ezúttal is megnéztük, hogy milyen információkat képes kiolvasni a Hard Disk Sentinel és a CrystalDiskInfo, csak ezt a lépést követően estünk neki a méréseknek.

[+]

HD Sentinel, hőfokok

Elsőként a HD Sentinel olvasásra és írásra vonatkozó tesztjét futtattuk le, melynél mindkét esetben kapunk hőmérsékleti értékeket kirajzoló grafikonokat is. Már itt látszik az a probléma, ami a későbbi tesztek során is jelentkezni fog: olvasás közben a mérés alatt szép egyenes a grafikon, írás közben viszont rövid idő után visszaesik a tempó.[+]

Persze most nem is annyira a sebességen van a hangsúly, sokkal inkább a hőmérsékletekre koncentrálunk, azok pedig egy hűtőbordával is ellátott SSD-hez képest nem túl jók, olvasásnál 70, írás közben pedig 77-78 °C-ot mutatott az ábra, utóbbi esetben ráadásul igen hamar sikerült elérni a 75 °C feletti hőmérsékletet – bár hozzá kell tenni, hogy a hűtő sem túl nagy darab, például a már emlegetett Patriot hűtőbordája ennél jóval magasabb.

Persze benne van a pakliban, hogy a szenzor téved és a valós hőmérséklet a mért értékektől eltérő, most azonban nem fértünk hozzá közvetlenül a chipekhez, így csak a borda hőmérsékletét tudtuk saját hőmérővel megmérni, a kapott szám pedig az írás teszt végén 70 °C volt. A grafikonon jól látni, hogy az általunk tesztelt meghajtók között a Gammix S50 Lite (a hőmérős értékeket figyelembe véve) a középmezőnyben foglal helyet, de a korábbi XPG modellekhez képest jobban teljesít, 7-9 °C az előnye.

Hirdetés

AIDA64, CDM, AS SSD


[+]

Bár korábban láthattuk, hogy olvasás közben a teljesítmény nagyjából konstans, teljes mértékben azért nem lehetünk elégedettek, ugyanis az AIDA64 Read Test Suite tesztjében olvasás közben 3357,5 MB/s volt a maximum sebesség, ami 13%-kal rosszabb a specifikációs táblázatban feltüntetett 3900-nál.

[+]

A fenti grafikonokon jól látható, hogy a részletesebb mérések során is nagyjából ugyanennyire maradt el a meghajtó a gyári értékektől, írás közben viszont még ennél is rosszabb volt a helyzet. Az átlagsebességek konkrét teszttől függően 1080-1270 MB/s között mozogtak, míg a maximum még legjobb esetben is alig ment 2700 MB/s fölé, ez 15%-os eltérés a gyári adatoktól, sajnos negatív irányba.


[+]

A CrystalDiskMark öt lefutásos, 16 GB-os tesztcsomagjának kiértékelése során szintén nem voltunk túl elégedettek a számokkal, olvasás során 2562, míg írás közben 2424 MB/s volt a maximum, ez 34, illetve 24%-kal rosszabb a specifikációs táblázatban feltüntetett értékeknél.

[+]

Következő tesztprogramunk az AS SSD Benchmark volt, melyben általában alacsonyabb számokat látunk, mint a CDM-ben, most viszont egy kicsit jobb eredményeket kaptunk, bár a 2930 MB/s körüli olvasási tempó és az írás közben elért 2731 MB/s még mindig nincs a közelében sem annak, amit a gyártó ígért.


[+]

Az AS SSD Copy Benchmark mérése után kicsit pozitívabb lett a hangulat, mert bár a 2254 MB/s továbbra sem egy eget rengető adat, itt a szintén PCIe 4.0 csatolós Patriot Viper VP4100 is csak kicsit tudott jobbat gurítani, pedig ott még az ADATA-nál is bőkezűbben mérték a gyári értékeket.

Anvil's Storage, PCMark 8 és 10

Azt már láthattuk, hogy a szintetikus tesztekben nem remekelt túlságosan az XPG újdonsága, különösen írás közben vehettük észre a grafikonokon, hogy a nagyon hamar megtelítődő SLC cache miatt a sebesség rohamosan csökkenni kezd, és nemhogy a PCIe 4.0-s, de még a 3.0-s mezőnyben is gyengének számító adatokat kapunk.


[+]

Utolsó hasonló tesztünk az Anvil’s Storage programban történt, melynek esetében a korábban már látott tendencia folytatódott: szekvenciális olvasás közben 3250 MB/s volt a maximum, míg írásnál éppen csak egy kicsit sikerült megugrani a 2500-as értéket.

Végre elérkeztünk a valós felhasználást jobban szimuláló tesztekhez, melyeknél a főszerepet a PCMark 10-es verziója kapja, ám előbb a 8-as verzióban még megnéztük a sávszélességet vizsgáló Storage 2.0 tesztcsomagot. Legutóbb még nehezebb volt következtetéseket levonnunk, hiszen akkori tesztalanyunkat csak PCIe 3.0-s meghajtókkal tudtuk összevetni, most azonban már a Viper 4100 személyében PCIe 4.0-s adattároló is szerepel a grafikonban, így a régebbi modellek mellett ezzel is összemérhettük az SSD-t.

Még ha a kevés cache miatt a tartós munkavégzés során azért akadnak gondok, jó látni, hogy legalább a sávszélességgel nincs probléma, a Gammix S50 Lite egy 50-est vert a másik PCIe 4.0-s szereplőre, így természetesen maga mögé utasítva a 3.0-s vetélytársakat is.

Ezt követően áttértünk a PCMark 10-re, annak is a Full System Drive Benchmarkjában vitézkedtünk, mely összesen 23, egyenként háromszor lefutó szimulációt tartalmaz, köztük különböző másolásos feladatokkal, Adobe és Office programok használatával, illetve játékok futtatásával. Mi a szerintünk hat leginkább érdekeset (boot, Adobe Photoshop Heavy, Battlefield V, valamint a kis- és közepes fájlok írása, olvasása és a velük való általános munkavégzés) választottuk ki, melyeknél a három lefutás során mért sávszélességet átlagoltuk, és ezt összegeztük az alábbi két, a jövőben tovább bővülő diagramon.

Amennyire egyértelmű volt a Gammix S50 Lite előnye a sávszélesség terén, annyira kikapott PCMark 10-ben. Tesztalanyunk egyedül az Adobe Photoshop Heavy tesztben tudott felülkerekedni a Patriot viperáján, minden másban alulmaradt vele szemben, sőt, a második grafikon feladatai során a feltüntetett PCIe 3.0-s SSD-k is jobbnak bizonyultak nála, ami nem épp jó eredmény, különösen annak fényében, hogy 1 TB alatti modellek is vannak köztük.

Ugyanezt tudjuk elmondani az eredmény összefoglalójában szereplő sávszélességről és az átlagos elérési időről: tesztalanyunk itt szintén a lista végén kullogott, egyedül a Corsair Force MP510 480 GB-os verzióját tudta megelőzni, ami lássuk be, nem nagy érdem.

A PCMark 10-es körök közül utoljára a Drive Performance Consistency Test maradt, ami 10-20 órán keresztül fut a meghajtón, és azt vizsgálja, hogy milyen teljesítményre képes a tároló hosszabb munkamenetek során. A mérés pontos menetét korábban már kiveséztük, talán annyit ismételnénk el, hogy a fenti grafikonokon a kis- és közepes fájlok írásának, a velük való munkavégzésnek, valamint az Adobe Photoshop Heavy használatának folyamatát láthatjuk. Értelemszerűen minél magasabban van egy görbe, az adott meghajtó annál hamarabb végzett a szakasszal.

Jól látható az ábrákon, hogy a Gammix S50 Lite már eleve vert helyzetből (vagyis alacsonyabb sebességről) indult már a mérések elején a többi modellhez képest, ami a későbbiek folyamán sem javult: bár néhány ponton sikerült elérnie a Viper VP4100 görbéjét, nagy átlagban inkább alatta maradt, sőt, a lassabb interfészen kommunikáló konkurensek is rendre lehagyták legújabb versenyzőnket. Hiába tehát az új fejlesztésű vezérlő és a fejlett TLC chipek, a Gammix már nem csak hosszabb, de közepes távon sem képes tartani a jó teljesítményt.

Másolás, értékelés

Másolás

Legutolsó tesztünk az erre a célra létrehozott RAM disk, illetve a Gammix S50 Lite közti adatmozgatás volt, melyet az általunk rendszeresen használt DiskBench szoftver végez, majd a végén elárulja nekünk a művelethez szükséges időtartamot. Először egy 8888 állományt tartalmazó, 18,4 GB méretű mappát másolgattunk a két meghajtó között, majd egy 26,2 GB méretű Acronis lemezképpel tettük ugyanezt, a másolást pedig mindkét esetben háromszor is elvégeztük a biztonság kedvéért. Az eredmények közül a leggyorsabbakat az alábbi táblázatban foglaltuk össze, de a rend kedvéért a kirívóan magas értékeket is odaírtuk, zárójelben.

ADATA XPG Gammix S50 Lite 1 TB Patriot Viper VP4100 1 TB Kingston KC2500 1 TB ADATA XPG SX8200 512 GB
Kis fájlok, SSD->RAM disk 11,4 s (39 s) 14,7 s (43,8 s) 13,6 s (44 s) 14,1 s (43,9 s)
Kis fájlok, RAM disk->SSD 11,7 s (32 s) 12,6 s (37,7 s) 13,6 s (39 s) 14,9 s (39,7 s)
Acronis lemezkép, SSD->RAM disk 10,8 s 13,3 s 12,8 s 13,2 s
Acronis lemezkép, RAM disk->SSD 10,3 s 11,4 s 13,3 s 14,3 s

Érdekes módon ebben a tesztben minden, a táblázat nullázása óta lemért SSD-t maga mögé utasított tesztalanyunk, úgy néz ki tehát, hogy amíg csak ilyen 10 másodperc körüli feladatokat bízunk rá, nincs különösebb gond vele, viszonylag gyorsan pakolgatja a biteket.

Értékelés

A fentiek, illetve az előző oldalak fényében azt mondhatjuk el, hogy az ADATA XPG Gammix S50 Lite 1 TB-os verziója, bár egyáltalán nem váltja meg a világot, sőt bizonyos tekintetben még a PCIe 3.0 csatolóval ellátott, korábban tesztelt meghajtókkal szemben is alulmarad, kisebb fájlok rövid ideig tartó mozgatása során azért nem teljesít olyan rosszul, mint ahogy a komolyabb benchmarkok alapján vártuk.


[+]

Jó volt látni, hogy sávszélesség és melegedés tekintetében nem volt különösebb probléma az SSD-vel, munka vagy a meghajtót jobban leterhelő játékok futtatása során viszont nem fogjuk érezni, hogy egy PCIe 4.0-s SSD-vel van dolgunk, hiszen pár perc után az átlagos sebesség inkább a 3.0-s tárolók szintjén, de még inkább azoké alatt van.

De hogy ne csak negatívumokat mondjunk, az SSD árazása kifejezetten rendben van, 54 000 forint egy 1 TB-os SSD-ért egyáltalán nem számít rossznak, különösen, ha leszűkítjük a szóba kerülő modelleket azokra, melyek öt év gyári garanciát élveznek és AES titkosítást is kaptak. Elsődleges meghajtónak ugyan nem vennénk meg, de ha van olyan játékunk, ami a fő SSD-n már nem fér el, de mégse telepítenénk HDD-re, esetleg egy merevlemeznél (és a SATA csatolós SSD-knél) gyorsabb megoldást keresünk fontosabb adataink tárolására, ráadásul mindezt viszonylag olcsón megúsznánk, arra ez a modell alkalmas lehet.

SidCorky

Az ADATA XPG Gammix S50 Lite 1 TB SSD-t az ADATA bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés