Hirdetés

OCZ Vector 180 SSD: fókuszban a megbízhatóság

Hirdetés

Az OCZ Vector 180 SSD

Az OCZ még 2012 végén indította útjára a Vector SSD-sorozatát, melynek tagjait elsősorban munkaállomásokba szánja, hisz elmondásuk szerint a széria erőssége a stabilitás és a megbízhatóság. A SATA csatoló már régóta szűk keresztmetszetet jelent az SSD-knek, ugyanakkor a lényegesen nagyobb sávszélességet biztosító PCIe-alapú M.2 és SATA Express interfész még nem terjedt el eléggé ahhoz, hogy a gyártók ezen csatolókra helyezzék a hangsúlyt. Ennek okán jelenleg relatíve kis mozgásterük van a fejlesztésekre, ugyanakkor a cégeknek kvázi muszáj tovább csiszolni termékeiket, melynek egyik legújabb eredménye a most megjelent Vector 180 SSD, melyből a 240 GB-os modell landolt nálunk.


[+]

A csomagolás és az abban található tartozékok (3,5 colos beépítőkeret, csavarok) megegyeznek a korábbi Vertex és Vector sorozatok esetében látottakkal. Ezek mellé még az Acronis True Image HD nevű szoftvert, pontosabban annak licencét mellékeli az OCZ. Az Acronis True Image szerkesztőségünk számára sem ismeretlen, hisz a különféle tesztrendszereket ezzel mentjük le, illetve klónozzuk át, tehát itt egy hasznos kiegészítőről van szó.


[+]

A meghajtó háza szinte teljesen megegyezik a két korábbi Vector modellnél látottal. A masszív csomagolás meglehetősen súlyosra sikeredett, ugyanis a meghajtó tömege körülbelül 115 gramm. Mindez nagyjából annyit jelent, hogy a súlyra érzékeny, elsősorban mobil gépekbe vásárlók számára nem feltétlenül a legkönnyebb alternatíva ez a modell. A magasság továbbra is 7 milliméter, azaz a Vector is befér bármilyen jelenleg használatos 2,5"-os meghajtóhelyre. A nálunk vendégeskedő 240 GB-os modell mellett 120, 480, illetve már 960 GB-os kiszerelésben is elérhető a Vector 180.


[+]

A ház fedelének eltávolítása után elénk tárult a nyomtatott áramkör, melyen a vezérlőt körbefogják a NAND chipek. A fő egység hűtéséről egy méretre vágott, kisebb hővezető anyag gondoskodik, ami a fémházra teríti szét a meleget.


[+]

Középen látható a házon belül fejlesztett Indilinx Barefoot 3 vezérlőchip, mely teljesen megegyezik a korábbi Vectorokban található típussal, így ebben az esetben egy már jól bejáratott megoldásról van szó. A 400 MHz-en üzemelő lapka a TSMC 65 nm-es gyártástechnológiáján készül. A kontrollerben egy ARM mag, valamint az gyártó Aragon kódnevű koprocesszora lapul, mellettük található az ECC motor, a véletlenszám-generátor, valamint a NAND interfész. Maga a vezérlő most is 8 csatornás, és támogatja az AES 256 bites titkosítást is. A kontrollerhez a két kisebb modell esetében 512 MB, míg a két nagyobbnál 1 GB, DDR3-alapú cache társul.


[+]

Az előző szériához mérten az egyik változást a NAND chipek jelentik. A Vector 150 még az első generációs Toshiba 19 nm-es Toggle-Mode MLC lapkáival operált, melynek gyártását a tavalyi év során fokozatosan leállította az anyacég Toshiba. Helyét a szintén 19 nm-es A19-es NAND vette át, mely elődjéhez hasonló tempóra képes, miközben előállítása a 17%-kal kisebb lapkaméret okán olcsóbb.


[+]

A másik változás a tápellátássál felmerülő probléma vagy akár teljes áramkimaradás esetén biztosított védelem beépítése, melynek működéséről többek között fenti képen látható kondenzátor gondoskodik.


[+]

Hirtelen tápellátási zavar (pl. nagyobb ingadozás, áramszünet) esetében a feltöltött kondenzátor annyi energiát képes biztosítani, hogy a gyorsítótárban található adatokat a vezérlő még képes a NAND chipekbe kiírni, ezzel megakadályozva az esetleges adatvesztést.


OCZ Vector 180 [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés