Hirdetés

Acer Aspire Switch 11 V: passzív hűtésű hibrid

Külső, megjelenés

Az Acer hibrid táblagépsorozatát, az Aspire Switch családot talán nem kell már senkinek bemutatni, hiszen hosszú ideje a piacon van különféle méretekben, és az évek alatt igyekeztünk mindenféle változatát bemutatni. A legsikeresebbnek az elsőként rajtoló 10"-es modell és annak utódjai tekinthetőek, míg a legnagyobb, 12"-es változat aratta a legkevesebb babért szokatlan kivitele miatt. A kettő között helyezkedik el a 11,6"-es kijelzővel szerelt Switch 11, amiből volt már Core i3-as variáns, de ez hamar kivonult a piacról. A Core M processzoros változat viszont még elérhető, és egy egészen kellemes masinának ígérkezik, ezért mindenképp érdemes rá egy pillantást vetnie azoknak, akik passzív hűtésű x86-as hibrid táblagépet keresnek billentyűzetes és HDD-s dokkolóval.


[+]

Kívülről a tesztalany hozza a Switch 10-nél megszokott szín- és formavilágot: szürke, szálcsiszolt, mintás alumíniumfedél, amire azért jutott egy kis műanyag is. Tapintása rendben van, a lekerekített éleknek hála fogása is kényelmes, becsukott állapotában pedig egy átlag 11,6"-es notebook méreteit hozza.


[+]

Kinyitva, notebook módban, azaz a dokkolóhoz csatlakoztatva a kijelző, vagyis a táblagépként funkcionáló egység nem hajlítható teljesen hátra, kettéválasztásuk viszont csak egy mozdulat, hála a mágneses kapcsolódásnak, ami kellően erős. Rossz hír, hogy a dokkolási pont nem annyira masszív, van némi holtjáték és lötyögés, cserébe a zsanér nem ormótlan. Mindenesetre így is 20 milliméteres vastagsággal számolhatunk a gép legvastagabb pontján.


[+]

Természetesen a tablet fordítva is csatlakoztatható a dokkolóban, tehát sátor és prezentációs módban, alternatív felhasználási területeken is bevethető, hiszen az érintőkijelzővel ugyanúgy tudjuk kezelni. Fontos, hogy a dokkolóban lévő merevlemez ekkor is aktív, a tárolt adatok elérhetőek.


[+]

A dizájn szemből nézve visszafogott, de egy táblagép esetén, ahol a kijelző dominál, nehéz különlegeset alkotni. Azt viszont mindenképp szeretnénk megjegyezni, hogy a kijelző körüli keret véleményünk szerint szélesebb lett a kelleténél, cserébe ha kétoldalt fogjuk, biztos nem fog a hüvelykujjunk véletlenül a kijelzőn tapicskolni, de még így is le lehetett volna lecsípni belőle.

Belső és hardver

Termék megnevezése

Acer Aspire Switch 11 V

Processzor Intel Core M-5Y10c – 0,8/2,0 GHz, 4,5 W TDP
Memória 2 x 2 GB DDR3L-1600
Kijelző 11,6"-es 1920x1080 pixeles AHVA (IPS rendszerű) érintőpanel fényes felülettel, Gorilla Glass 3 védelemmel, 190 ppi
Grafika Intel HD Graphics 5300 – integrált
Adattároló 60 GB-os Lite-On SSD + dokkolóban WD 500-os GB HDD (SATA 6 Gbps, 5400 rpm)
Kamera 2 megapixeles előlapi, 5 megapixeles hátlapi
Hangszórók sztereó, előlapon
Kommunikáció Qualcomm Atheros AR5BWB222 IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Interfészek - 1 db micro USB 2.0,
- 1 db USB 3.0
- micro HDMI monitorkimenet,
- audio ki- és bemenet
Érzékelők - fényérzékelő
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
Extrák microSD kártyaolvasó, billentyűzetes dokkoló, sztereó hangszóró
Akkumulátor 34 Wh
Méret 299,5 x 206,7 x 21 mm
Tömeg 800 gramm csak a tablet
1,46 kg billentyűzettel
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer Aspire Switch 11 V
Fogyasztói ár 210 000 forint (128 GB-os SSD-vel!)
Garancia 2 év

Régi ismerősként üdvözölhetjük az Intel Core M-5Y10c központi egységet; mivel ez még nem Skylake-alapú, és már más tesztalanyban is találkozunk vele, teljesítményét korábban megmértük és minden részletét kiveséztük. Ami a számítási teljesítményt illeti, most sem mértünk jobb eredményeket, ám passzív hűtésű processzor lévén sok minden áll vagy bukik a hűtésen.

Hirdetés

Egy órán át izzasztottuk a gépet a 22 fokos szobában, aminek az lett az eredménye, hogy a kezdeti 2 GHz-es magórajel lecsökkent a minimális 800 MHz-re, de ez alá nem csökkent, sőt gyakran fel-felkapcsolt 1200 MHz környékére, amit tudott is tartani, majd újból visszább vett, de ezt a váltakozást egy óra után is hozta. A terhelés hatására a kezdeti 44 ºC-os hőmérséklet egészen 66-69 ºC-ig kúszott fel, így a hátlap különböző pontjain 30-40º C között eredményeket kaptunk infrás hőmérőnkkel.


[+]

A másik sarkalatos pont az adattárolók sebessége. Az olcsóbb hibrid masináknál és táblagépeknél a gyártók előszeretettel alkalmaznak eMMC tárolót és USB 2.0-n kapcsolódó HDD-s dokkolót, így mindkét tároló haza tudja vágni a sebességet – igaz, az eMMC sokszor így is jobb, mint bármilyen HDD. A Switch 11 V esetében szerencsére nincs szó erről, azaz a fő adattároló szerepét a SATA 6 Gbps felületű SSD látja el, ami inkább olvasásban erős, és írásban konstans hozza ugyanazt a sebességet.


[+]

A dokkoló és a tablet között szerencsére nem valami lassú összeköttetést alkalmaztak, hanem valószínűleg USB 3.0-st, így a benne lapuló 500 GB-os, szintén SATA 6 Gbps merevlemez ki tudja futni magát.

Hordozható gépként a másik fontos paraméter az akkumulátoros üzemidő. A Battery Eater mérése szerint a tabletet teljes terhelésen kergetve, dokkolóban bekapcsolt HDD-vel 158 perces üzemidőt tudtunk a 34 Wh-s akkuból kipréselni. Apropó akku, ebből csak egyet kapunk, azaz a dokkolóban nincs kiegészítő tápforrás. Minimális terhelést küldve a Switch 11 V-re 7 és negyed órát mértünk, videóval, közepes fényerővel 6 és fél órára csökkent az üzemidő. Amennyiben a Wi-Fit is használjuk, dolgozgatunk, a HDD-t is dolgoztatjuk, úgy nagyjából 5, spórolósan 5,5 órás üzemidővel lehet számolni.

Gyakorlati tapasztalatok

A hagyományos fizikai beviteli részleget a dokkolón lévő billentyűzet és touchpad képviseli, utóbbi gombjai rejtettek. A klaviatúra kialakítása a gyártó jó szokásához híven és a rendelkezésre álló helynek megfelelően szigetes típusú. Működése használat közben ismerős lehet a nagy Acer notebookokról, azaz közepesen rövid gombút, határozott nyomáspont, viszonylag halk működés. Némi megszokást követően gépelésre is jól használható, bár a kurzorgombokat most is sikerült kis helyre összepasszírozni.


[+]

A touchpad méreteire nem lehet mondani, hogy lekörözné a Pancho Aréna footballpályáét, de még a használható kategóriába esik, átlója nagyjából 12 centiméter. Használat közben szerzett tapasztalataink alapján minőségét a közepes és jó közé rangsorolnánk, ugyanis pontossága hagy némi kívánnivalót maga után, ahogy arra számítani lehetett, de korántsem használhatatlan.


[+]

Aki látta már az Aspire Switch család 10 hüvelykes tagját, annak a dokkoló kapcsolódása nem lesz újdonság. Ahogy említettük, mágneses megoldást használ a gyártó, így nincs szükség külön reteszelésre, ha a két felet egymástól el szeretnénk "szakítani". Ehhez a művelethez, mivel a mágneses kapcsolat kellően erős, hogy fejre állítva se szűnjön meg (azért így ne rázogassuk, ha nem muszáj), szükségünk lesz mindkét kezünkre: egyikkel a dokkolót, a másikkal a táblagépet fogjuk. A lötyögésről már korábban tettünk említést, de arról még nem, hogy sajnos maga a dokkoló nagyon műanyagos érzést kelt.


[+]

Sajnos csatlakozókkal nem árasztott el bennünket a gyártó, gondolunk itt különösképpen a dokkolóra és az azon lévő egyetlen USB aljzatra, de az legalább 3.0-s szabványú. A tableten sem sokkal jobb a helyzet, a jobb oldalon a Windows gomb felett a hangerő és a ki-/bekapcsolásra szolgáló gombok kaptak helyet. A baljára kerültek az aljzatok, mint a micro USB, 3,5 milliméteres jack, micro HDMI, valamint a microSD olvasó nyílása és a töltőcsatlakozó.

A 11,6"-es érintőkijelző a Zero Air Gap technológiával készült, amit idestova legalább két éve használ az Acer. Ennek a megoldásnak és az IPS-sel rokonságban álló AHVA panelnek hála a papíron 178/178 fokos betekintési szögek a gyakorlatban is nagyon rendben vannak. Szintén nem tudunk rosszat mondani az érintés pontosságára és az érzékenységre, mindkettőn jól teljesített a tesztgép.


[+]

Néhány mérést is lefuttattunk, hogy pontosabb képet kapjunk az AU Optronics gyárából származó B116HAN0.3 típusú panelről. A LED-es háttérvilágítás fénysűrűsége maximális beállítás mellett 370 cd/m², a legkisebb beállítson 32 cd/m², a hozzájuk tartozó kontrasztarány pedig 1086:1 és 1074:1-hez. Megjegyzendő, hogy mindegyik paraméter túlteljesíti a gyári specifikációban leírtakat, ami 350 cd/m² maximális fénysűrűséget és 800:1 kontrasztarányt említ. A színvisszaadás viszont nem valós 8 bites, hanem 6 bit+Hi-FRC, de vélhetően ez kevesen fogják észrevenni.

Értékelés

A Switch 11 V számunkra kedves masina, hiszen sokban hasonlít a Switch 10-re, amit szintén nagyon kedveltük, ám ahhoz képest egy jóval erősebb konfigurációt kapunk most, gondolva mind a processzor, mind pedig a háttértár teljesítményére. Igaz, hogy mérete is nagyobb, de kárpótol a Full HD-s kijelző, ami tényleg nagyon jól sikerült, még akkor is, ha a keretét vehették volna kisebbre.

Vannak viszont kisebb negatívumai is, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kissé lötyögős Snap Hinge 2 dokkolócsatlakozást és magát a műanyag dokkolót még el lehet fogadni, de a legnagyobb hátránya egyértelműen a kevés port és a normál méretű SD kártyaolvasó hiánya, aminek ebben a méretben el kellett volna férnie. Az egy szál USB ugyan áthidalható egy USB hubbal, de ez növeli a magunkkal cipelendő kiegészítők számát, ami nem túl jó pont egy olyan gépnél, ami a hordozhatóságra van kihegyezve.

A másik kifogásolható pont a beviteli részleg, azon belül a touchpad, aminek közepes minőségén a gyártó hosszú ideje nem tud túllépni. Persze az érintőkijelző valamennyire kárpótol bennünket, de asztalon használva nem kényelmes és nem túl hatékony karunkat megemelve állandóan a kijelzőre böködni, és van, amikor finomabb műveletekre is szükség van, amihez ujjunk már nem elég precíz. Persze tollas beviteli eszköz használatára is van lehetőség, de ilyen kiegészítő alapból nem jár a géphez.

Amiről még nem szóltunk, az a beépített hátlapi kamera, ami inkább csak azért került oda, mert manapság illik kamerát rakni mindenbe, de minősége fotózáshoz nem elegendő. Cserébe a sztereó hangszóró kielégítő minőséget biztosít, ez pedig talán fontosabb egy fokkal, ha azt nézzük, hogy a Switch 11 V hardveresen és méreteiben is inkább egy olyan hibrid táblagép, ami közelebb áll a notebookokhoz, mint a(z androidos és iOS-es) tabletekhez.

Mindezeket összegezve a Switch 11 V egy kellemes gép, professzionális munkákat leszámítva lehet vele dolgozni, szórakozni, hosszú az üzemideje, nem kell a tárhellyel sem spórolni, hordozhatósága is rendben van, ráadásul hűtése zajtalan. Idehaza csak 128 GB-os SSD-vel kapható, így két év garanciával és Windows 10 Home kiadással majdnem 210 000 forintot kérnek el érte.


Acer Aspire Switch 11 V hibrid tablet/notebook

Daywalker

Az Acer Aspire Swich 11 V-t az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés