Acer blog: a régi iskola szerint készült a Switch One 10

Az Acer még 2014 tavaszán robbantott a leválasztható billentyűzetes, Windowst futtató Switch 10 tablettel, amivel egy egészen új termékvonalat alapozott meg a vállalat, ennek megfelelően számos leszármazottja született az elmúlt több mint két évben. Az első generációs modell azonban kicsit odébb pozicionálva, valamilyen formában mindig visszaköszönt, és úgy tűnik, az Aspire One 10 érkezésével tovább folytatódik ez a hagyomány. Az SW1-011 kódjelű gép mégsem teljesen ugyanaz a gép, mint az első generáció, de minden porcikájáról süt, hogy arra épül. A kérdés most már csak az, hogy két és fél év (hiszen mire megjelenik, augusztus lesz) után is tudja-e ezt az élményt adni és frissességet sugározni, amit annak idején ajánlott díjjal jutalmaztunk.


[+]

A sokadik bőr lehúzása általában nem szokott jól sikerülni, de ezúttal nehéz volt hibázni, mert az Acer csak módjával nyúlt a géphez. a korábbi, szögletesebb, lapos kialakítás ezúttal kicsit gömbölyded lett, mondhatni, idővel pocakosabb lett, de az alu fedél és a masszív műanyag alapvetőn megmaradt.


[+]

Ez amúgy a technikai paramétereken is látszik, mivel dokkoló nélkül 9,65, dokkolóval pedig 20,15 milliméteres vastagsága nagyobb, mint az első generáció 8,9/18 millimétere, ráadásul a tömege is nagyobb lett: 0,68/1,26 kilogrammra hízott a korábbi 0,58/1,17 kilogrammról. Mindennek persze megvan az észszerű magyarázata, ami az akkuban keresendő, hiszen a korábbi 21 Wh-s energiatárolót 31,57 Wh-sra cserélték (továbbra is csak a tablet részben van akku), ezzel pedig a tömeg- és méretnövekedésen felül az akku üzemidejét is megnövelték 10 órára.


[+]

A dizájnban történő változások között említhető még, hogy a hangszórók a hátoldalra kerültek, lett hátoldali kamera (csak 2 megapixeles) így szemből nézve a kijelzőt az alsó él ezüst sávja eltűnt, emiatt a kijelző körüli fekete keret sajnos még nagyobbnak látszódik, csak az érintőgombként funkcionáló Windows embléma töri meg az egyhangúságot. A központi része a gépnek egyébként még mindig a 10,1"-es kijelző 1280x800 képpontos felbontással, IPS technológiával és öt ujj egyidejű érzékelésével. Ami a képminőséget illeti, nekünk az eredeti 1366x768 képpontos modellé kicsit jobban bejött annak idején.


[+]

A dokkolón nem változtattak számottevően, a mágneses zsanér továbbra is szuper, de most kicsit rövidebbre vették, egészen pontosan nem lóg ki a szélekig, de ez nem befolyásol semmit a kinézetet leszámítva. Természetesen akinek kell, a dokkolóból lesz olyan változat, amiben helyet kap egy 500 GB-os HDD, de ez tovább növeli a tömeget és vastagságot. Amit viszont még mindig hiányolunk, az a billentyűzet háttérvilágítás.


[+]

Hardver téren maradtak az Intel Atom platformnál, ami jelen esetben az x5-Z8300-as SOC-ot jelenti, amihez 2 GB DDR3L memóriát és 32 /64 GB-os eMMC tárolót csaptak hozzá. Természetesen 2016-ban nem jöhet tablet USB Type-C csatlakozó nélkül, így már ez is felkerült a hagyományos micro USB 2.0 mellé - és ugyanitt micro SD és micro HDMI is fellelhető. A vezeték nélküli részleget IEEE 802.11n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0 kombó adja, tehát ac szabványú vezérlőről nem gondoskodtak. Operációs rendszer viszont jár, a Windows 10 Home 32 bites verziója.

Összességében elmondható a próbát követően, hogy a Switch One 10 ugyanazt tudja és ugyanolyan jól, sőt kicsit jobban, mint amit az eredeti Switch 10, ugyanakkor az igények kicsit feljebb kúsztak, ami főleg azon érződik, hogy az eMMC tároló visszafogja a teljesítményt, egy normál SSD sokat dobna rajta. Ám azt azért látni kell, hogy a Switch One 10 már nem a csúcskategóriára lő, hanem és kifejezetten a megfizethető kategóriában indul, amiről a 90 000 forintos kezdőár tanúskodik, mely tudásának megfelelő összeg. Mindez úgy, hogy egy kiforrott, nem összehajigált, minőségi érzetre teljesen elfogadható hibrid gépet kap az a vásárló ezért az összegért, akinek elegendő az átlagos felhasználásra szánt teljesítmény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények