Acer blog: Aspire Switch 11 tablet Intel Core i3-mal, passzív üzemben

Az Acer Aspire Switch családban a 10"-es Switch 10 után szép lassan elkezdenek szállingózni a nagyobb modellek, mint például a 11,6"-es Switch 11, amiből az Intel Atom SoC-ra épülő variánsok mellett lesz Intel Core i3 processzorra épülő kiadás is (SW5-171). Ez utóbbiból sikerült szert tenni egy mintapéldányra, ami tartogat némi érdekességet.


[+]

Például azt, hogy a 11,5 wattos TDP-vel rendelkező, kétmagos Core i3-4012Y hűtése teljesen passzív, hasonlóan az Atommal szerelt modellekhez, ez pedig üdvözölendő újítás mindazok számára, akik kevesellték az Atom erejét és a 2 GB RAM-ot (a Core i változathoz 2x2 GB jár), de irtóztak az aktív hűtéssel ellátott hagyományos x86-os tabletektől. Ennek persze ára van, amit a jelentős plusz tömeggel fizetünk meg: míg a 10"-es masina 585 grammot nyom a mérlegen, addig méréseink szerint a Core i3-as 11,6"-es 3 híján 800 grammot nyom, ami a HDD-s dokkolóval együtt 1640 grammra hízik (ugyanez a 10"-esnél összesen csak 1215 gramm).


[+]

A néma, azaz a passzív működést a masina egészen jól viselte: alapjáraton és nem erőltetett munka közben teljesen elviselhető volt a burkolat hőmérséklete, de maximális teljesítményre kapcsolva is csak szép lassan emelkednek az hőfok értékek. A CPU hőmérséklete fél órás teljes terhelésen járatás után (beleértve az IGP-t is) sem haladta meg a 68 °C-ot, és throttlingnak nyoma sem volt. A burkolat 39 °C-nál állapodott meg.


[+]

A dokkolóban lévő 500 GB-os HDD még mindig csak USB 2.0-n kapcsolódik, pedig a fedél alatt megbújó Seagate Momentus Thin (ST500LT012) SATA csatolófelülettel rendelkezik, tehát némi módosítással SATA kapcsolat is működhetne, vagy ha más nem, akkor USB 3.0. Sajnos ezt most sem kapjuk meg, így marad a fix 35 MB/s-os tempó. Jó hír viszont, hogy ezúttal az eMMC háttértárat hagyományos 60 GB-os SSD-re cserélték, ami a teljesítményben is megmutatkozik, azaz jóval gyorsabb lemezműveletekre számíthatunk.

HDD és SSD teljesítménye HDD és SSD teljesítménye
HDD és SSD teljesítménye [+]

A külsőre vonatkozóan újdonsággal nem szolgálhatunk: maradt a jól bevált alumínium burkolat és a műanyag ház Gorilla Glass 3 védelemmel, a mágneses zsanér, továbbá a formavilágon sem módosítottak az újabbik Switch 10-hez képest. Mindez persze nem baj, hiszen a bevált dolgokon nem érdemes változtatni. A kijelző Full HD-s volt, a megszokott kiváló minőségben, csak a Windows 8 nagyítása rontotta el az élményt, amit kénytelenek vagyunk használni, ha látni is akarjuk a kijelzőn zajló dolgokat, de ez természetesen nem a gyártó (Acer) hibája.


[+]

Összességében véve az előzetesként kiküldött példány alapján egészen pozitív benyomást keltő gép lett az Acer Aspire Switch 11, bár tény, hogy nehezebb lett a kelleténél, főleg ami a tablet részét illeti. Sajnos ez a passzív hűtésnek és a plusz teljesítménynek az ára, ahogyan az is, hogy a processzort megfosztották a Turbo Boosttól, így maximális 1,5 GHz-es órajelével nyilvánvalóan alulmarad az ULV-s notebookok teljesítményével szemben, de képes lelépni az egyébként nem rossz Atom SoC-ot. Sajnos ez az üzemidőre nem igaz, noha az akku teljesítményét 33 Wh-ra növelték, de az 10"-es atomos kiadás 8 órájából (amit 21 Wh-s akkuval ér el) így is csak 6,5 marad meg, ami persze nem rossz érték a gép méretét nézve.


[+]

Az Acer Switch 11 a következő hónapban lesz elérhető, jelenleg még árazás alatt áll 60 GB-os SSD-vel 199 900 forintot, 128 GB-os SSD-vel pedig 229 900 forintot kérnek el érte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények