Hirdetés

A Microsoft csúcs webkamerái

Hirdetés

LifeCamek mustrán

Nem csupán szoftvert, hanem hardvert is találunk Microsoft címkével. Ráadásul az esetek többségében egészen jó minőségű megoldásokról van szó, sokan szeretik az MS egereket, billentyűzeteket. Most két LifeCam webkamerát próbáltunk ki, a VX-7000 és NX-6000 jelű csúcsmodelleket. Mindkettő két megapixeles, de a hasonlóság ennyiben ki is merül. A notebookos NX-6000 nagyon ügyes tubusban érkezett hozzánk. Dokumentációt vagy vezérlőszoftvert nem adtak hozzá; ezeket az internetről kell majd letölteni.

További óvintézkedés, de a méretet is csökkenti, hogy a kamera feje az optikával a műanyag házba tolható. Tetején egy nagy gomb van, ezzel indítható a Live Messenger csevegőprogram. Hordozható gépekhez szánják, ezért vezetéke csupán 70 centiméteres.

Az enyhe nyomásra elegánsan előugró fejrészen ott díszeleg a „2.0 megapixel” felirat, tehát jó nagy felbontású eszközről van szó. Kérdés, hogy szükség van-e erre egy webkameránál. Hasznos részlet, hogy a kiugró rész fölfelé és lefelé is körülbelül 30 fokban elforgatható. Működés közben fehéren világít a kamera Microsoft felirata.

Elég masszív a notebook felső peremére kapaszkodó rögzítő. Legalább 8 mm vastag panelbe tud belekapaszkodni, de 20 mm-re is szétnyílik.

Hatalmas dobozban, a megszokott kiegészítőkkel kaptuk a Microsoft aktuális csúcskameráját, a VX-7000-et. A részletes használati útmutatónak természetesen volt magyar része is.

Ugyancsak 2 megapixeles érzékelője van, de teljesen más testbe tették. Saját lábán is megáll; ilyenkor enyhén fölfelé néz, tehát a billentyűzet mellé, monitor alá, az asztalra helyezve éppen ránk tekint. Vezetéke hosszabb, 180 centiméteres.

Ügyesen sokoldalú a felfogatója. Szinte teljesen ki lehet nyújtani, így bármilyen széles kijelző tetejére fel tud kapaszkodni. Kellően nehéz ahhoz, hogy vezetékének súlya vagy kisebb rázkódás ne döntse fel, és gumibetétei is jól tapadnak.

Labilis állványnál arra kell figyelni, hogy a kamera kissé előrenyúlik, emiatt orrnehéz, hajlamos előre dőlni. A VX-7000 tetejére is raktak jó nagy Live Messenger gombot.

Sajnos ez a modell is csak korlátozott mértékben fordítható fölfelé és lefelé. Notebookos társánál elnézhető volt a hiányosság, de például a Creative teljesen körbeforduló Optia termékei előnyben vannak ezen a téren. Más kérdés, hogy szükségünk van-e erre a forgathatóságra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés