Hirdetés

Genius webkamerák újra

A két szem

Manapság egyre több notebook kapható beépített webkamerával. Ha hordozható számítógépünkből mégis hiányozna ez a sokak számára fontos kiegészítő, számtalan jobbnál jobb USB-s kamera közül választhatunk. A Genius termékepalettáján rengeteget találunk, legutóbb ezekből négyet már kipróbáltunk. Ezúttal a főként beviteli eszközeiről ismert gyártó öt olcsóbb webkamerájával ismerkedünk meg. Mindegyikük manuális fókusszal és exponálógombbal is rendelkezik. Legalább másfél méteres kábelük megkönnyíti az asztali számítógépek monitorán való elhelyezésüket, ám laptoppal használva csak nyűg lehet a sok drót. Legtöbbjük 0,3 megapixeles érzékelőjű, nagy részük használható normál és lapos monitorokon, notebookok fedelén egyaránt.


A dobozok rájuk kattintva nagyobb méretben jelennek meg

Genius Eye 110

Hirdetés

A Genius webkamerák számozási rendszere könnyen dekódolható. A típusok első számjegye a felbontást jelöli. Így gyorsan rájöhetünk, tesztünk legolcsóbb kamerája, az Eye 110 mindössze 100 ezer pixeles érzékelőt kapott. Dobozában egy használati utasítás füzetet és telepítő CD-t találtunk csak.

Az Eye 110 nagyon egyszerű kinézetű, kisméretű kamera. Teljesen fekete, csak az optika állítógyűrűje és a fényképező gomb lett szürkés-ezüstös színű. Feje függőlegesen 74°-ban, oldalirányban 30°-ban dönthető, talpazatán pedig teljes körben bárhova forgatható. Az optika körüli gyűrűvel elég tág határok közt finomhangolhatjuk az élességet.

A webkamera talapzata szétnyitható, így használható CRT monitorok tetején, de ráakaszthatjuk a vékony LCD kijelzőkre is. Összecsukva az alján lévő négy gumikorong gátolja elmozdulását. Ugyan belső felén is van egy kis gumicsík a jobb kapaszkodás érdekében, de keskeny notebookfedélre csíptetve nem valami stabilan tart, a fej állításánál le kell fogni az egészet. A vezeték súlya is bemozdíthatja.

A kamera „szeme” egy 100 kilopixeles (352x288) CMOS szenzor. 352x288, 320x240, 176x144 és 160x120 pixeles felbontású képeket készíthetünk vele, de 640x480-as képet is létre tud hozni interpolálva. Videót két méretben tud felvenni. 352x288-as méretűt 30 fps-sel, a nagyított 640x480-ban pedig 15 fps-sel, legalábbis a leírása szerint.

Genius Eye 311Q

Az Eye 311Q úgynevezett Web-set csomagban érkezett, mely tartalmazza a videós kommunikációhoz szükséges valamennyi eszközt. Így a kamera mellé kapunk egy mikrofonos fülhallgatót (headsetet) is. A kézikönyv és telepítő CD páros ehhez is járt természetesen.

A webkamera merész, élénkpiros-fekete színű. Az optika körül egy méretes, tölcsérszerű élességállító található. Kiálló tüskéi jobb fogást biztosítanak, könnyebb velük tekerni a gyűrűt. Tetején az exponáló gomb; elején, a logótól balra pedig a működésekor zölden világító lámpa látható.

Csíptetőjével legjobban keskeny, folyadékkristályos kijelzőre rögzíthetjük, másfél-két centiméter vastag monitorra, notebookfedélre rakhatjuk. A csipesz belső oldalaira két nagy szivacscsíkot ragasztottak a jobb tapadás érdekében. Szétnyitva sima felületen is megáll.

A mellékelt headset színben megegyezik a webkamerával. Széthúzásakor megjelenik áttetsző kék belseje is. A fekete pántja minden irányban forgatható, ezért bal és jobb fülben is használhatjuk a fülhallgatót. Hangja nem a legtökéletesebb, zenehallgatásra nem is alkalmas, hiszen inkább beszédre tervezték.

A kamera VGA (640x480 pixel) felbontású CMOS érzékelővel rendelkezik. Képet maximum 1280x960-as méretben (interpolálva), videót 640x480-as felbontásban tud rögzíteni 30 képkocka/mp-cel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés