Hirdetés

24 colos monitorok megfizethető áron

Hirdetés

Értékelés

A most megismert monitorok ugyan sok dologban különböznek, de több téren szinte tükörképei egymásnak. A különbségek elsődlegesen a külsőt érintik. Az Asus MK241H pofás lett, viszont ergonómiai szempontokból elrontották. Ha egy ilyen nagy kijelzőnek nem állíthatjuk be a magasságát, az egy nagy mínuszpont, ha nem forgatható el, az még egy. Szerencséjére a kezelőszervek szerintünk jók lettek, ahogy az OSD is. Külsőre a Samsung 2493HM is kívánatos, csillogó-tükröződő felülete sokaknak fog tetszeni, ugyanakkor másokat el fog riasztani. Ergonómialiag szerintünk ez a minimum, amit egy 24 colos monitortól elvárhatnánk, a magasságállítás, az elforgatás, ráadásul a pivot mód sem hiányzik. Az érintésérzékeny kezelőgombokért ugyan nem rajongunk, de a 2493HM-en ezek is jól sikerültek.


Mi várnánk a vásárlással...

Most térjünk rá a negatívumokra. Egyik monitoron sem találunk tévébemeneteket, ez szerintünk igen nagy melléfogás, még ha ezek a típusok a költséghatékonyság jegyében is születtek. Mindkét monitorban TN+film panel van: bár ezek a panelek a sok évvel ezelőtti TN+filmekhez alig hasonlíthatóak, még mindig ugyanazokkal a hiányosságokkal rendelkeznek, melyek rányomják a bélyeget a képminőségre. Mit is láttunk? Ha szimplán egy fekete színű állóképet vizsgálunk, a bevilágítás mindkét panelen jól látható. A barnatesztben kiderült, hogy a homogenitásuk gyenge, a kijelző foltos, a betekintési szögek pedig olyanok, amilyenek. A TN+film paneles monitorokról általában elmondhatjuk, hogy egy átlagfelhasználónak jó szolgálatot tesznek, mert végülis szimpla irodai munkára, játékra és filmnézésre megfelelnek. Azonban ezek a 24 hüvelykesek szerintünk filmnézésre alkalmatlanok: a tömörítési hibákat kinagyítják, a megjelenített színek alacsony száma és az FRC technológia együttesen szépen kiemeli ezeket a problémákat, emiatt a filmek 99% csúnya, még 2 méterről nézve is!

Összességében a két tesztelt típus irodai munkára (ahova egyébként 17-19 colost szokás venni) és játékra megfelel, de filmnézésre, illetve komoly, színekkel manipuláló munkára mást vennénk. Ezt figyelembe véve kicsit drágának találjuk őket, a 22"-osok feleennyibe kerülnek, miközben alig kisebbek. Ha mindenképpen 24 colos monitor vétele a cél, akkor mi még gyűjtögetnénk egy PVA paneles típusra (ezekről egy későbbi cikkünkben esik majd szó). Az ASUS LCD-TFT monitorok esetében 1 év világító pixelhiba garanciáról (főpixel és szubpixel egyaránt) beszélhetünk. A Samsungnál jelenleg egyetlen pixelhiba (vagy alpixel) is cserére jogosít 3 napon belül. Az időintervallumok (1 év, illetve 3 nap) letelte után mindkét gyártónál az ISO 13406-2 Class II szabványt kell alkalmazni.

fLeSs

A Samsung SyncMaster 2493HM a Samsung Electronics, az Asus MK241H pedig az Asus Hungary jóvoltából vendégeskedett nálunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés