Hirdetés

24 colos monitorok megfizethető áron

Hirdetés

Samsung 2493HM külső


Szemből és hátulról [+]

A Samsungtól a 2493HM érkezett hozzánk, amit a 244T, a 245B és a 226BW elegyeként jellemezhetnénk a legegyszerűbben. A 2493HM ergonómiai szempontokból a 244T-re hajaz, viszont a 245B belsejét és a 226BW csillogó külsejének jegyeit láthatjuk viszont rajta. A gyártó ezt a típust úgy emlegeti, mint egy mindenre használható társat a hétköznapokban; meglátjuk, mi igaz ebből. A monitort egy egyszerű dobozban kaptuk kézhez, ezen sajnos nem találtunk fogodzkodót, mint az Asusén. A dobozban a monitoron kívül a szükséges analóg, DVI, audio és tápkábeleket, illetve egy leírást találtunk.


Pivot-mód és a talp [+]

Mint már említettük, a kijelző külsőre több korábbi modell ötvözete. A 2493HM szemből inkább a 226BW tulajdonságait örökölte, bár a formatervezés kicsit más, viszont a burkolat anyaga maradt ugyanaz, egy csillogó műanyag. Elsőre ez szép és jól néz ki, de pár perc után az ujjlenyomatokkal a felszínén, majd pár nappal később porosan már nem egy szívderítő látvány, és a karcolásokról még nem is szóltunk. Éppen ezért a 2493HM törődést igényel, nem lehet csak úgy otthagyni egy íróasztalon hetekre, használaton kívül érdemes letakarni. A káva az Asuséhoz hasonlóan szép és vékony lett, ez az LCD talán még nagyobbnak hat, mint az Asus MK241H. A sarkokban a különböző jelölések és alul középen a Samsung logo passzol a képbe, tetszetős. A talapzat a kávához hasonlóan tükröződik és fénylik, ez a por kedvenc megtelepedési helye. Összegezve a 2493HM szép, de a csillogó külső sokakat el fog riasztani a megvételétől.


Oldalról [+]

A monitor hátsó fele is robusztus, a 100 wattot fűtő panelnek szerencsére van hol szellőznie. Az itt található burkolat még matt, viszont a paneltartó állvány ismét csak tükröződő. A teleszkópos megvalósítású, magasság állítására hivatott szerkezet nagyon jól, gördülékenyen működik. A 2493HM támogatja a portré, azaz a pivot módot is, és a talpon található kis forgótányérnak köszönhetően a kijelző 360 fokban elforgatható. A panel az Asushoz hasonlóan előre mindössze 5, hátra viszont 25 fokkal dönthető meg. Mindent összevetve a 2493HM ergonómiából ötös, ezen a téren az Asus nagy hátrányban van riválisához képest, főleg a magasság állításának hiánya problémás az ilyen nagy méretű kijelző esetében. A 2493HM is VESA100-kompatibilis.


OSD [+]

Az OSD teljesen megegyezik a korábban tesztelt Samsung modellekével, semmilyen különlegességgel nem találkoztunk. A menürendszer felépítése egyszerűen megjegyezhető és könnyen kezelhető, de lenne egy kifogásolnivalónk: szerintünk nem elég finomak a különböző képminőséggel kapcsolatos paraméterekhez használt csúszkák, néha egy-egy gomblenyomás 2%-os eltérést jelent (emlékezzünk vissza az Eizo 22 colosára, azon 1%-hoz volt szükség 2-4 gomblenyomásra, ekkora a különbség).


Érintésérzékeny gombok [+]

Ez az első Samsung monitor, amin érintésérzékeny, a burkolat alá rejtett kezelőgombokat találunk. Ezzel a megvalósítással mi először az Asus PW191-en találkoztunk, még 2006-ban. Anno az Asus első kísérlete nem sikerült túl fényesen, ugyanis a gombok néha nem reagáltak a lenyomásra, viszont a Samsung verziója egész jól működik, ugyanis ezekkel nem tapasztaltunk semmilyen érintésérzékenységi problémát. Egyetlen baj van vele csupán, hogy sötétben egyáltalán nem látszik.


Csatlakozók [+]

A különböző csatlakozókat könnyű elérni, a 2493HM balról jobbra a következőkkel rendelkezik: egy áramtalanító gomb, tápcsatlakozó, HDMI, DVI, analóg konnektorok, majd egy audio ki- és bemenet. Ha az Asus esetében említést tettünk róla, most is meg kell jegyezzük, hogy hiányoljuk a tévébemenetet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés