Hirdetés

30 hüvelykes Samsung monitor

Hirdetés

Külső

Nemrég megjelent a csúcskategóriás videokártyákat SLI, illetve CrossFire kiépítésben vizsgáló cikkünk, melyhez bizony szükségünk volt egy olyan monitorra, amellyel kihajthatóak ezek a konfigurációk. A Samsung volt az első, aki szíves örömest kölcsönzött számunkra egy 30 colos LCD kijelzőt, ugyanis tudni kell, hogy ez az egyetlen kategória, amely a legnagyobb CRT-s felbontásnál, a 2048x1536-nál is több pixelt képes megjeleníteni. A 30 colos LCD-k natív felbontása ma 2560x1600 pixel, szemben az eggyel alattuk lévő kategória 1920x1200-as értékével. A Samsung a SyncMaster 305T utódjával, a 305T Plusszal lepett meg minket, és bár a 305T még nem járt nálunk, azért nagyjából tudtuk, hogy mit kellene felülmúlnia.

A 305T Plust a gyártó egy szimpla kartondobozba csomagolta, ez olyan, amilyet az olcsóbb Samsung monitorok esetében szoktunk látni. A dobozt kibontva a monitor egy védőfóliában látható, mellé a szokásos kellékek járnak: egy leírás, egy garanciapapír, egy CD, egy tápkábel, egy dual-link DVI-kábel és egy USB-kábel. Érdekes, de a CD-n nem találtunk semmilyen programot, csak felhasználói kézikönyveket sokféle nyelven.


A monitor két oldala [+]

A Samsung SyncMaster 305T Plus külsőre teljesen megegyezik az elődnek tekinthető 305T-vel, amely végülis több, a Prohardver! hasábjain már korábban megvizsgált LCD vonásait viseli magán, ilyen a 215TW, de ide vehetjük a 245B-t is. A dizájn elnyerte tetszésünket, hiszen nem hivalkodó, egyszerű, mégis jól mutat, főleg feketében, a nálunk járt tesztpéldány is teljes egészében fekete színű. Anyaga nem csillogó, hanem matt műanyag, vagyis por és karcolás nem látszik rajta nagyon. A káva igen vékony lett, bár a hatásban közrejátszik, hogy az óriási panelméret miatt eleve keskenyebbnek tűnik... A típusjelölés a bal felső sarokba került, a panel alatt, középen pedig a Samsung logó látható. A kijelző jobb szélén, alul találjuk a kezelőgombokat, ezekből csak három van (erről még később szó esik). A talp egy kerek, fémmel nehezített műanyag, a kávához hasonlóan szintén fekete.


Oldalról [+]

A panel előre és hátra eldönthető (–3 és 25 fokban). A teleszkópos megvalósítású magasságállító szerkezet gördülékenyen működik kb. 10 cm-es mozgástartományon belül. A felépítést tekintve a 305T Plus a 215TW helyett inkább a 245B-re hajaz, ugyanis a pivot/portré üzemmódot nem támogatja. A hátoldal elsőre nagyon bordázottnak tűnik, de szerintünk lehetnének nagyobbak is azok a szellőzőrácsok, elvégre egy maximálisan 130 wattot elfűtő kijelzőnek kell a levegő (persze a por és a bogarak miatt jobb a mostani megoldás). Itt jegyezzük meg, hogy a 305T Plus kikapcsolva 24–28, bekapcsolva 75–80 wattot fogyaszt, legalábbis a mi mérőműszerünk szerint.


Talp [+]

A talpon egy gyűrű található, ennek köszönhetően a monitor mindkét irányba 90 fokkal elforgatható, a rajta lévő gumitalpak megakadályozzák a monitor csúszkálását.


Csatlakozók, egyebek... [+]

A 305T Plus senkit ne csapjon be, mert az, hogy egy óriási méretű kijelzőről van szó, még nem zárja ki, hogy lehessen rajta spórolni. Az első bemutatásra váró, szépen szólva költséghatékony terület a csatlakozókat tartalmazó rész. A 305T Plus bizony csak egyetlen dual-link DVI bemenettel rendelkezik, és a Samsung másodszorra is elkövette ugyanazt a hibát: a 305T után a 305T Plus sem HDCP-kompatibilis! Egy ekkora monitor esetében ez nehezen megbocsátható. Emellett ha már analóg kimenet nincs is a monitoron – ami végülis érthető, mert az maximálisan 2048x1536-as felbontást támogat –, nem ártott volna egy HDMI-bemenettel is ellátni, és szívesen láttunk volna valamiféle analóg jelbemenetet is, csak a régi idők emlékére. Az áramtalanító kapcsoló mellett találjuk a tápcsatlakozót, ezeken kívül mindössze öt USB porttal (1 fel, 4 le) szolgál ez a típus. Hangszóró-bemenetet nem találtunk.


Kezelőszervek [+]

A 305T Plus esetében a második olyan rész, amely kritikát érdemel, a kezelőszervek területe. A monitor mindössze három kezelőgombbal rendelkezik, ebből egy a ki/bekapcsoló, a másik kettő pedig kizárólag a fényerő változtatására szolgál. A 305T Plus nem rendelkezik OSD-vel, és tesztjeink során nem sikerült találnunk egyetlen egy olyan Samsungtól származó kezelőprogramot sem, amely felismerte volna ezt a típust, ezért a színeket, kontrasztot kénytelenek voltunk a videokártya színbeállításainál kezelni. Mivel a monitoron nincs se HDMI, se analóg jelbemenet, nem lepődhettünk a Picture-in-Picture mód hiányán, 30 col így veszik el... Az OSD hiánya miatt le kell mondanunk az interpolációs beállításokról is, ami egy ilyen méretű kijelző esetében igen fájó tud lenni. A gombokról elmondhatjuk, hogy szokás szerint jól sikerültek, a lenyomásra rendesen reagálnak, nem lötyögnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Digitális képkeret a Samsungtól

  Képek, zenék, filmek lejátszásán kívül másodlagos monitorként is használható a Wi-Fi-s képkeret.

 • Samsung monitor - profiknak

  A 24 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású, saját szegmensében kedvező árúnak mondható SyncMaster XL24-et teszteltük.

 • Három plusz egy monitor

  Három 24 hüvelykes, valamint egy nagy felbontású, de csak 22 hüvelykes LCD kijelző került a tesztpadra.

 • 24 colos dizájnmonitorok

  A szoba dísze, de szemünk ellensége lehet? Az Acer, az LG és a Samsung 24 colos, TN+film paneles monitorát vizsgáltuk.

Előzmények

Hirdetés