Hirdetés

Digitális képkeret a Samsungtól

Hirdetés

Külső

Az utóbbi időkben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az úgynevezett digitális képkeretek. Ezek a szerkezetek lényegében egy pár hüvelyk átmérőjű színes LCD kijelzővel és memóriakártya-olvasóval ellátott médialejátszók, több-kevesebb tudással. Ezúttal egy igencsak sok funkcióval ellátott változatot néztünk meg közelebbről, a Samsung SPF-83V-t.

Pecázó macskás dobozából tartozékként részletes használati útmutató, telepítő CD, kitámasztó, táp- és USB-kábel került elő.

Úgy tűnik, még mindig divatos a fényes, fehér borítás, a digitális keretet is ilyen díszíti. A régi, megszokott – elavult? – fának már nyoma sincs, túl modern ez ahhoz. A készülék 8 hüvelykes TFT kijelzőt kapott, amely 200 cd/m²-es fényerővel és 500:1 kontrasztaránnyal rendelkezik. A 4:3 képarányú monitor 800x600 pixel felbontású, de természetesen az ennél nagyobb képeket is megjeleníti. Az eszköz mérete 230 x 183 x 44 mm, tömege 710 gramm.

Kitámasztója gömbfejjel csatlakozik a képkerethez, így többféle dőlésszögben, vagy akár 90°-kal elforgatva, állítva is használhatjuk... illetve használhatnánk, ha a szoftver támogatná ezt a funkciót, így marad a képek külön elforgatása. A támaszték le is vehető, így szállításkor jobban elcsomagolható a készlet.

A kezelőszervek, a négy különálló és egy négyirányú gomb, hátul helyezkednek el. Funkciójuk fentről lefelé: az elsővel be- és kikapcsolhatjuk a képkeretet, ezt követi a helyi menü előhívója, majd a fel-le-jobbra-balra nyomókák. A fel-le párossal egyúttal a hangerőt is szabályozhatjuk például zenelejátszásnál. Alulról a második a belépés/lejátszás/szünet feladatokat látja el, az utolsóval pedig kiléphetünk az aktuális folyamatból, vagy a menüben eggyel fentebbi szintre kerülhetünk. A négyirányú gomb egyébként számunkra kicsit furcsán van megoldva, ugyanis a készüléket hátulról nézve érvényesek a jobbra-balra irányok. Azonban egy ilyen képkeretet leginkább a képernyőt magunk felé fordítva használunk, hogy lássunk is valamit belőle. Ekkor viszont épp ellentétesen fognak működni a jobbra-balra billentyűk, amit nem egyszerű megszokni. Az SPF-83V alján találjuk a tápcsatlakozót, egy fülhallgató-kimenetet és az USB aljzatot. A hátsó részen van az egyetlen hangszóró és egy Kensington-zár lyuk.

Az SPF-83V 64 MB beépített flashmemóriát kapott, míg társa, az SPF-83H ennek kétszeresét, 128 MB-ot, egyébként minden másban megegyeznek. Képeket, zenéket, és videókat többféleképpen tölthetünk rá. Először is memóriakártyán, amiből szinte minden ismertebb típust megeszik a digitális ráma, így nem okoz gondot a CF, SD, MMC, MS és xD kártyák kezelése. USB csatlakozójának segítségével pendrive-ról, MP3-lejátszóról is megnyithatjuk a kívánt fájlokat. A forrásokból másolhatunk a keret belső memóriájára, és ugyanez visszafelé is működik, adathordozóinkat megtölthetjük a beépített memóriában lévő tartalmakkal. Behelyezni egyszerű a kártyákat, ilyenkor a fedél is lecsukható. Kiszedni a szűk hely miatt már kicsit nehézkesebb.

Ám itt még nincs vége a lehetőségeknek. A beépített Wi-Fi-vel (802.11b/g) csatlakozhatunk például az otthoni vezeték nélküli hálózatunkra, és böngészhetjük a számítógépen megosztott könyvtárakat, képek, zenék után kutatva. Feliratkozhatunk RSS feedekre is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés