Hirdetés

Eizo FlexScan HD2441W - a színek mestere

Hirdetés

Eizo HD2441W – külső


Egyet jelent a minőséggel...

Nemrég megismerkedtünk az Eizo professzionális célokra szánt, 22 hüvelykes monitorával, a FlexScan S2231W-vel, amely bár kitűnő tulajdonságokkal bír, méretéhez és kvalitásához mérten nem túlságosan drága. Természetesen a 22 colosok között szokatlan panel miatt többért kelleti magát, mint a kommersz kijelzők, de nem elérhetetlen, nem kell, hogy grafikai stúdióban dolgozzunk ahhoz, hogy birtokba vehessünk egyet. Az Eizótól származó következő tesztalanyunk már valóban profikat megcélzó áron szerezhető be, mégsem csak és kizárólag a CAD/CAM, grafika, design, videovágás és digitális fotózás témakörökben érdekelt. A HD2441W elsősorban multimédiás monitorként jelenik meg az Eizo termékpalettáján, és ennek megfelelően lett kialakítva is. Hogy ez pontosan mit jelent? A HD2441W, mint neve is mutatja, full HD felbontású, azaz képes megjeleníteni az 1920x1080 méretű tartalmakat. Ez nem túl bonyolult feladat, tekintve, hogy az összes 24 colos kijelző képes erre. Ugyanakkor az Eizo a HD2441W-t nemcsak a számítógép kiegészítőjeként, hanem napjaink legnépszerűbb konzoljai (PlayStation 3 és Xbox 360) mellé társítva képzelte el erre a feladatra. 1920x1080-ban játszani, erre csak a legdurvább HDTV-k képesek. Ezen felül annak érdekében, hogy a játékélmény zavartalan lehessen, az Eizo a HD2441W-t néhány hangzatos funkcióval dobta fel, úgy mint a dinamikus kontraszt, a kontúrkiemelő (outline enhancer), az overdrive és még sok más. Mielőtt ezeket közelebbről is megismernénk, lássuk magát a monitort.

Az Eizo HD2441W titánszürke, fehér/szürke és fekete színben érhető el, nálunk egy titánszürke példány vendégeskedett. A kijelző egy szimpla kartondobozban lapul, ennek csak a szélein vannak fogódzkodók. A csomagot kinyitva látható, hogy a monitor épségének érdekében jól be lett bugyolálva. A dobozban a termék mellett találtunk egy többnyelvű felhasználói kézikönyvet (magyar szöveg nincs benne), egy CD-t, négy csavart és kábeleket (analóg/analóg, analóg/digitális, HDMI, USB- és tápkábel). Audiokábel nem volt a dobozban, a HD2441W-ben nincs beépített hangszóró. A lemezen lényegében az Eizo megjelenítőkhöz kifejlesztett ScreenManager Pro szoftver található, illetve egy-két, a monitorral kapcsolatos dokumentum.


Szemből és a hátoldal [+]

A nálunk járt titánszürke verzió a feje búbjától a talpáig egyszínű volt. A káva, illetve maga a monitor a formatervezés során igen egyszerűre sikeredett, ahogy az Eizo kijelzőkről ez általában elmondható, de a HD2441W mégis kicsit robusztus. Az bizonyos, hogy nem jellemző rá a design-megjelenítőkre jellemző csillogó-villogó és tükröződő felület. Ha úgy tekintünk rá, mint multimédia-kijelzőre, amely a játék közben a tévét helyettesíti a nappaliban, akkor talán túlságosan is egyszerű lett, szerintünk nem válna be a szoba díszeként. A káva egyik felső sarkában találjuk a típusjelölést, alul a másik oldalon az Eizo logót, egy „emelettel” lejjebb, középen pedig a kezelőszerveket, ami ránézésre nagyon szimplának hat.

A hátoldal kellőképpen szellőzik, a talpból kiálló állványban találunk egy kábelek elvezetésére hivatott, rendkívül egyszerűnek ható szerkezetet. ArcSwing 2 néven ismeretes a panel fel-le és oldalirányú mozgását elősegítő „csúszda”.


Oldalról jól látszik az ArcSwing 2 működése [+]

A HD2441W-n található panel ennek segítségével csúszik le és fel, billen előre 5 fokot, hátra 25-öt, illetve forgatható el 344 fokkal (minkét irányba 172 fokkal). A magasság állítása ezzel a módszerrel igen behatárolt keretek között van, ezt mi nem tartjuk túl szerencsésnek, pláne egy ilyen nagyméretű kijelző esetében. A monitor VESA100-kompatibilis, az ArcSwing csúszda leszerelése után a négy csavarmenet a rendelkezésünkre áll.


Kezelőszervek [+]

A kezelőszervek a káva aljának közepén találhatók, itt összesen négy gombot láthatunk, a ki-bekapcsolót, a menü előhívásához szükséges gombot és egy balra-jobbra mutató nyilat, ezek lényegében érintésérzékeny, bújtatott gombok. Emellett balra található a fényerőszenzor, amelyről később még szólunk, jobb szélen pedig a power LED helyezkedik el, ez bekapcsolt állapotban kéken, készenléti módban pedig narancssárgán világít. Negatívum, hogy az OSD kezeléséhez szükséges gombokat sötétben nem lehet látni, még a power LED fénye mellett sem (ez egyébként OSD-ből kikapcsolható).


Csatlakozók [+]

A kijelzőn található csatlakozók többsége a hátoldalon, baloldalt helyezkedik el. A jobb szélen egyedül a tápcsatlakozó található. A HD2441W ezen a területen egy audiokimenettel, két HDMI 1.2-es bemenettel, egy analóg és egy HDCP-kompatibilis digitális bemenettel és két USB-kimenettel rendelkezik. A panel szélén további csatlakozók vannak, egy fülhallgató jack és két USB-bemenet (például egér vagy billentyűzet részére). A félreértések elkerülése végett említjük ismét, hogy a megjelenítő nem rendelkezik beépített hangszórókkal.

Az Eizo FlexScan HD2441W végeredményben külsőre megnyerő, bár nem egy szépség; láttunk már szebb és sokkal rondább monitorokat is. A kijelző összeszerelése, anyaga viszont impozáns, nem tapasztaltunk recsegést vagy elcsúszásokat, bár egy ilyen szintű megjelenítő esetében ez az elvárható minimum.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • EIZO

Azóta történt

 • 30 hüvelykes Samsung monitor

  Nagy és kellemes panellel, de korlátozott csatlakozási és beállítási lehetőségekkel bír a nagy SyncMaster 305T Plus kijelző.

 • Digitális képkeret a Samsungtól

  Képek, zenék, filmek lejátszásán kívül másodlagos monitorként is használható a Wi-Fi-s képkeret.

 • Samsung monitor - profiknak

  A 24 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású, saját szegmensében kedvező árúnak mondható SyncMaster XL24-et teszteltük.

 • Három plusz egy monitor

  Három 24 hüvelykes, valamint egy nagy felbontású, de csak 22 hüvelykes LCD kijelző került a tesztpadra.

Előzmények

Hirdetés