Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zone

    őstag

    válasz kymco #20269 üzenetére

    A festmény nem a valóságot, hanem annak művészi leképezését ábrázolja. Egy furcsább Picasso kép alapján nem fogod azt hinni, hogy egy olyan emberről készült, akinek egy pontból több perspektívából is látható az arca. A művészet egyfajta módon hazudik annak érdekében, hogy érzelmeket váltson ki.
    Személyes tárgyak is válthatnak ki érzelmeket az emlékek révén, de én speciel nem ragaszkodom a tárgyakhoz. Egy ideig gyűjtöttem a különlegesebb alkalmakkor elfogyasztott ritkább italok üvegeit, de egy szobaátrendezés során a kukába kerültek. Ha nincs haszna egy tárgynak vagy nem tudom hova tenni, kidobom.
    A tudomány leírása a tudásból ered és ez a legpontosabb leírása a valóságnak. Fontos kérdésekben nem kell a kevésbé pontos művészetre hagyatkoznunk. Egy sebész sem egy festmény alapján fog műtétet végezni.

    Egyáltalán mit akar az jelenteni, hogy a Biblia a lelki valóságot írja le? Tudjuk, hogy nem lehetséges emberként a vízen járni, de ha egy régi könyvben olvassuk ennek az ellenkezőjét, azt magyarázat nélkül el kellene hinni?

    Tehát ha a maffiózó felnevelte és kitaníttatta a fiát boltosnak, már van morális alapja, hogy védelmi pénzt kérjen tőle? Talált. Akkor sem lenne párhuzam, de akkor legalább közelebb állna... Isten nem szed be védelmi pénzt.
    Ebben nem értek egyet, szerintem nem lenne joga hozzá. Isten nem szed védelmi pénzt, csak azt mondja: itt van ez a pokol és örök szenvedés dolog, amit én kreáltam, ugye milyen rossz lenne, ha odakerülnél? De van más lehetőséged, itt ez a hihetetlen történet, amire semmilyen bizonyíték nincs, de ha elhiszed, vár az örök boldogság. A maffiózó pedig ezt: milyen kár lenne, ha eltörném a lábad, de nem kell megtörténnie, ha fizetsz egy kisebb összeget. Nos, nekem egyik opció sem nyerő.
    Mintha építenél egy kínzókamrát a pincétekbe és azt mondanád a gyerekeidnek, hogy szenvedni fognak, ha nem szeretnek és nem teszik azt, amit mondasz.

    Úgy emlékszem azt mondtad korábban, hogy maga az elszakítottság a bűn. Azaz mégis az emberiség bűnössége miatt szenved valaki, csak szerinted ez következmény és nem büntetés.
    Ezzel most mit akarsz mondani?

    Arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy ellentmondtál magadnak, idéztem is, amit korábban mondtál:" Nem azért szenved valaki, mert bűnös és vétkezett az ember. De az oka világos, az Istentől való elszakítottságunk."
    Leegyszerűsítve: nem azért szenved, mert bűnös, de az oka az, hogy bűnös.

    A vallás szerint pedig a megkülönböztetés képessége a bűn eredménye.
    Ilyet a Biblia nem ír, a keresztény tanítók nem tanítanak. Nem tudom honnan vetted. A jó és rossz tudásának a fája nem képességet adott, hanem meglévő képességet tett tönkre. Nem arról szól, hogy mi kaptunk valami pluszt, hanem hogy mi a kezünkbe vettük az eldöntését.

    Nem ír ilyet? Az első emberpár "bűnbe esett" és ennek eredményeképpen tudták megkülönböztetni a jót a rossztól.
    És milyen meglévő képességet tett tönkre? Szerintem kifejezetten jó dolog, ha meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól. A történetbeli Ádám és Éva nem tudta, hogy rosszat tesznek. Még a jogrendszerünk is értelmesebb a Biblia istenénél, mert nem bünteti azt, aki nem tudja, hogy mit tesz.
    Mi lett volna, ha nem esznek a fa gyümölcséből, honnan tudták volna, ha valami rosszat tesznek? Ha Ádám kitalálja, hogy elkezd csukott szemmel a szakadék szélén szaladni vagy eldob egy követ és fejen találja vele Évát?

    Tudom, hogy a hasonlatomnak vannak korlátai
    A kulcsszó az volt, hogy "mindenütt jelen van". Ha van árnyék, akkor nincs mindenütt jelen, és a fény az árnyék okozója.

    És ha nem tekinted "Istent" gonosznak az elektromosság törvényei miatt, nem érdemes más, általad nem érdekelt más törvények miatt annak tartanod...
    El is felejtettem, hogy a természeti törvényeket is isteni eredetűnek tartod. Ha azt feltételezzük, hogy az elektromosság tudatosan megtervezve működik úgy, ahogy, akkor valóban gonosz volt az alkotója. Hiszen egy mindenható megtervezhette volna úgy vagy az embert vagy az elektromosságot, hogy ne legyen bajunk az áramütéstől. A fentebbi megállapításom most kiegészítem azzal, hogy még a mérnökeink is értelmesebbek a Biblia istenétől, hiszen ők igyekeznek úgy eszközöket tervezni, hogy biztonságosak legyenek.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

Új hozzászólás Aktív témák