Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz zone #20264 üzenetére

    A festmény a valóságot ábrázolja, tehát olyan a valóság... Nem értelek. Nem a tudományos valóságot ábrázolja, hanem az érzelmek, hangulatok, érzések, emlékek összetett világára épülő valóságot.
    Van két érme. Hasonlóak. De az egyikhez van egy komoly, mély emléked a szüleidről. Sokkal többet é neked ez, a másik pedig értéktelen. Mi a valóságos értéke az érmének? Nem a fémötvözet kiskereskedelmi ára szorozva az érme tömegével.
    A valóságot sokféleképpen lehet megragadni. Az egyik fontos ábrázolás a tudományé. Ezt én is fontosnak, értékesnek tartom. De van más leírás. Melyik a fontosabb és értékesebb? Ez változó. De szerintem nem is rangsorolható igazából.
    A Biblia a lelki valóságot írja le. Ezzel vitatkozhatsz, de meddő a vita, ha a tudományra hivatkozol. Az örökkévalónál, a mindenhatónál már meg is akadunk. Ezért nem fogok vitatkozni pld a tíz csapásról, Jézus vízen járásáról, a csodálatos halszaporításról.

    Én hiszem, hogy Jézus a vízen járt, pedig tanultam és igaznak tartom a víz felületi feszültségével kapcsolatos ismereteket, és tudom, hogy vízi molnárka méret felett csak trükkösen lehet megoldani, és az emberi geometria és tömeg alapján ez maximum fagypont alatt kivitelezhető. De tudom, hogy a Mindenható Istennek minden lehetséges.

    A történet akkor lehet talán párhuzam, ha a boltos minden eszközét, és ebbe beleértve az életét, képességeit is a maffiózótó kapta volna...
    Tehát ha a maffiózó felnevelte és kitaníttatta a fiát boltosnak, már van morális alapja, hogy védelmi pénzt kérjen tőle?
    Talált. Akkor sem lenne párhuzam, de akkor legalább közelebb állna... Isten nem szed be védelmi pénzt. De azt elvárja, hogy amit kaptunk, azzal gazdálkodjunk, ne menjen pocsékba.

    Úgy emlékszem azt mondtad korábban, hogy maga az elszakítottság a bűn. Azaz mégis az emberiség bűnössége miatt szenved valaki, csak szerinted ez következmény és nem büntetés.
    Ezzel most mit akarsz mondani? Ha én lopok, kirúgnak a munkahelyemről, a gyerekeim nélkülözni fognak egy darabig, mert én vagyok az egyetlen kereső jelenleg a családban. A feleségem az őrület határára kerül, mert a lakást képtelen lesz fenntartani, dolgoznia kell úgy, hogy a három gyereknek pótolni kell az apát is.
    Az én bűnöm következménye, hogy szenved a családom. De nem az ő bűnük következménye ez a szenvedés.
    Erről írtam. Amit velem pedig a börtönben csinálnak, az egyrészt a bűnöm büntetése, de a bűnöm következménye is. Nem zárom ki, hogy a saját bűnnek nincs szenvedéses következménye, csak nem tartom direktnek a kapcsolatot.

    A vallás szerint pedig a megkülönböztetés képessége a bűn eredménye.
    Ilyet a Biblia nem ír, a keresztény tanítók nem tanítanak. Nem tudom honnan vetted. A jó és rossz tudásának a fája nem képességet adott, hanem meglévő képességet tett tönkre. Nem arról szól, hogy mi kaptunk valami pluszt, hanem hogy mi a kezünkbe vettük az eldöntését.

    Ha a gonoszság Isten jelenlétének hiánya, hogyan lehetséges ez, ha Isten állítólag mindenütt jelen van?
    Tudom, hogy a hasonlatomnak vannak korlátai, de ahol tárgyak vannak és van központi fényforrás, ha a tárgy nem engedi magán át a fényt, akkor árnyékot fog vetni.... és megjelenik a sötétség. Amennyire nem engeded át magán a fényt, annyira sötét lesz az árnyéka... És ahová nem engedi be a fényt, ott teljes lesz a sötétség...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák