Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Freddy76 #2508 üzenetére

    Nem nagyon láttam még ilyen cikket, szájhagyomány útján terjednek a hasznos infók.

    - Mikor érdemes feltenni a borostyán szűrőt? Mindig, ha izzólámpás a megvilágítás, vagy ha közel van a "tárgy", és nem erős a lámpafény, akkor nem kell?

    Amikor azt látod, hogy sárga a fény (jellemzően hagyományos izzólámpa). Ha zöld fényt látsz (jellemzően neonból) akkor zöld kupak kell - borús időben meg kék kupak. :) Ha kevert fényed van, akkor vagy középre állítod a WB-t, vagy több vakuval (ahány különböző színű fényforrásod van) villantod ki.

    A Nikonos szűrők finomított változatai a színszűrő fóliák: ezekkel finomabban lehet hozzáhangolni a vakut a környezethez. Van belőlük negyedes, feles, háromnegyedes és teljes. Van narancs: CTO, zöld: CTG, kék: CTB, és ND is.

    - Mire jó a diffúzorkupak, mikor használjam?

    Igazából semmire, csak hogy elverd a felesleges pénzed. ;) Rendes diffúzor kell, minél nagyobb világítófelülettel. :U

    - Mikor használjak diffúzort?

    Ha lágy fényeket szeretnél minimalizált árnyékokkal.

    - Felteszem a vakut a vázra, bekapcsolom, beállítom az iTTL módot - és aztán? Fordítsam a plafonra, fényképezzek, ha túl erős, vegyek le az erejéből, ha túl sok, erősítsek?

    Pontosan. :K Ha lassú a záridőd második redőnyre szinkronozz, ha nagyon sok a fény és emiatt rövid a záridőd (normál vakuszinkronidő feletti), akkor meg HSS (nagysebességű vakuszinkron, nem ugrik be, mi Nikonnál a neve, talán FP). Direktben vakuzásnál kiértékelő fénymérés, indirektben átlagoló (ezek Canonra vonatkozna, Nikonban lehet más van).

    És itt a gyorstalpaló, de szerintem ezt már láttad. ;)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák