Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Gondwana #3496 üzenetére

    Dobj 2-3 hibás képet exif-fel a ropogos.sosrud@gmail.com-ra, megnézném őket.

    De egyébként nem értem: ha látod, hogy korrigálni kell, akkor miért nem teszed? Köztudott, hogy a Canon E-TTL szeret alálőni, a vakukompenzáció és az expókompenzáció pedig arra való, hogy használja az ember, nem csak dísznek vannak... :U Ha meg indirektben lősz, akkor naná, hogy korrigálni kell, hiszen a vaku csak direkt beállításra tud mérni, mivel azt nem tudja, mennyire van a felület, ahonnan mandínerből küldöd. Szóval a fejszámológépes korrekciót nem tudod megspórolni. ;)

    Egy kis vakuzási gyorstalpaló, csak most, csak neked: ;)

    Az Av, Tv, P mód a hátteret igyekszik kiexponálni, ezt az expókorrekció befolyásolja, a vaku automata módban a főtémát próbálja helyesen megvilágítani, ennek mértékét meg a vakukkorrekció befolyásolja. Mindkettő szürkének feltételezi a világot, ezért az ettől eltérő téma becsapja, ezért korrigálni kell.

    Ha a képeid jelentős része alexpós, az adódhat abból, hogy mátrix fénymérést használsz: az a kép átlagát próbálja középszürkébe húzni, ha sok fehér van, akkor nyilván azt, magyarán a menyasszonyi ruha + mátrixmérés majdnem biztosan alexpóhoz vezet. Spotméréssel a bőrön viszont jó lesz.

    1.: állítsd megfelelő módba az E-TTL II fénymérést a menüben.
    "Evaluative" (kültérre: intelligens mátrix, főleg derítésre meg akkor, ha a vaku nem főfény).
    "Average" (beltérre indirektben: átlagoló, hátteret is próbálja kiexponálni).
    2.: a gép automatikusan a középszürkét veszi jónak. Tehát, ha sok sötétet lát, túlexponál, ha sok világosat akkor meg alul.
    Ilyenkor veszed elő a már említett fejszámológéped, és a tapasztalat alapján megszerzett értékkel korrigálod a vakut. Általában ha a csak a menyasszony van a képen, akkor +1-1,5 Fé kell, ha a pár közösen, akkor +1/3-0,5 Fé körül, ha pedig csak a vőlegény, akkor -0,5-1 Fé. A fehérre spottal mérve, +2 - +2.5 blende túlexpóval kapsz egy olyan képet, ahol a fehér még éppen nem égett ki. A sötét részeket majd felhúzod valahogy, egész sokat vissza lehet hozni az árnyékokból. Ha a bőrre mérsz, majdnem biztosan pontos expót fogsz kapni, ha a fehérre és korrigálsz kb. 2 blendét, akkor meg úgymond "csúcsfényekre optimalizáltat".

    Ennyi a vakuzás lényege. Ha elolvastad, edd meg ezt a levelet és el ne áruld senkinek amit tudsz. ;)

    Az AF-hiba már más tészta, aktív a vakudban a segédfény? Nekem egyszer csinált olyat az 580EX II, hogy magától kikapcsolta a C.Fn.-ben, máig sem tudom, miért, aztán egy ideig eltartott, míg rájöttem, miért harap olyan nehezen az AF. Persze lehet még ezer ola, hogy miért lő mellé...Középső vagy szélső AF pontot használtál? Milyen váz? Meg lehet az is, hogy nem tudhatjuk pontosan, hogy mekkora egy AF mérőmező és mennyire van elcsúszva az AF ponthoz képest, így lehet, hogy valami olyat kapott el, ami látszólag nem passzol bele. Bár, hogy a kép szélén, az tényleg nem valószínű.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák