Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #41073 üzenetére

    Természetesen igen, a hálózat passzív jellege miatt pedig elég ha csak az OLT van táplálva. Egészen új nézőpont alakul ki akkor, ha azt nézem, hogy azonos számú végpontnál analóg telefon és a GPON összehasonlításában nyolcad-tized annyi energia szükséges mindehhez.

    A DOCSIS 3.1 lényege az, hogy akár a hálózat egy szikrányi átalakítása (itt a HFC-re gondolok, nyilván a CMTS-t és a modemeket cserélni kell) nélkül is beüzemelhető, sőt: akár párhuzamosan működhet a DOCSIS3 és 3.1 hálózat is ugyanazon az infrastruktúrán. Vélhetően ez a bevezetést követően sokáig így is lesz, de szerintem a következő 1-2 évben inkább a DOCSIS3 csatornák növelése várható (16 és 24) az új modemek megjelenésével.

    Nyilván függetlenül attól, hogy DOCSIS3 vagy 3.1, szegmentálni mindenképpen érdemes. Ugyan a 3.1 adott spektrumból lényegesen nagyobb sebességet képes kihozni, látva a növekvő sávigényt ez önmagában már nem lesz elég, ráadásul az új portokolból fakadó nyereségek kihasználásához is az kell, hogy a koax szegmensek mérete minél kisebb legyen. Szerintem a DOCSIS3 csatornák számának növelésével ésszerű egy fokozatos hálózatmodernizációt elvégezni, ahol a szegmensek mérete, az erősítők cseréje stb. szépen lassan megtörténik, majd ha ez kész van, és már valóban nem elég a 16-24 csatorna, akkor migrálni 3.1-re. Itthon ez a technika 1-2 évig biztosan nem fog megjelenni.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák