-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolisx4
őstag
válasz A megváltó #9502 üzenetére
Ennyi igazából nem számít semmi??látom van zselés nem zselés ,savas ,meg nem tudom.Akkor van VRLA akkumulátor meg a zselés és nem tudom még milyen fajta ,bármelyik jó bele??
Nem nagyon értek hozzá.
itt találtam nem túl drága aksikat,azért ebbe 8 ezerért nem éri meg venni aksit ,mert ugye 10 ért lehet újba venni készen amit bedugok és megy.[ Szerkesztve ]
-
A megváltó
tag
-
ztibor
senior tag
A harveraprós akkus embertől vásárolt mostanában valaki? Nekem még nem válaszolt.
-
cintula187
addikt
Sziasztok!
Az alábbi gondom van. A nappaliban az utóbbi hónapban a tv feszültség ingadozás miatt újraindult pár alkalommal. A mennyezeti lámpa is villódzott. Namármost. A falban van egy APC surge arrest túlfeszvédős elosztó. Ez ellátja a PC -t és perifériákat. Majd ebből tovább megy egy másik APC elosztó és abba van bekötve a tv. Az ingadozást a pc tápja ezek szerint kivédi, mert ott semmi gond nem látható. Ennek orvoslására milyen szünetmentest tudnátok ajánlani?
köszi
Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
cintula187
addikt
Illetve még az a lényeges kérdésem van, hogyha pl. a BE550G-GR -et választom, aminek 330W a kimenő teljesítmény kapacitása és több mint 330W ot kell leadnia akkor pár másodpercre sem hidal át energia ingadozást? Vagy ennél bonyolultabb a dolog.
Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
sirály12
őstag
válasz cintula187 #9508 üzenetére
Ez elég rossz gondolat. Vagy menni fog vagy egyből letilt a túlterhelés miatt, és akkor olyan mintha ott sem lenne. Ha szünetmentest akarsz, akkor azt ésszerű keretek között érdemes túlméterezni.
Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
Matt-OPT
aktív tag
Sziasztok!
Ehhez az aktív PFC-s táphoz csak szinuszos UPS, jó? Enermax Pro82+ 425W
Azokra sajnos nincs keretem.
Pl. FSP Nano 600 vagy más hasonló árban? -
fgabor87
tag
Sziasztok.
Vásárlási tanácsot szeretnék kérni. Szeretnék ezy UPS-t betenni a modem és router elé, mert rengeteg felénk az áramszünet, és ez már több eszközömet kinyírta. Csak ma reggel 3 volt.
Nem kell nagy teljesítményű, a lényeg inkább az, hogy pici legyen a készenléti fogyasztása, és ami a legfontosabb, hogy ne sipákoljon, amikor elmegy az áram, vagy merül az akksija.
Mit ajánlotok? -
cinemazealot
addikt
válasz fgabor87 #9513 üzenetére
Alapvetően minden szünetmentes sipákol, ha elmegy az áram, hiszen ez a dolguk. Jóllehet, némi házi barkácsolással megoldható, hogy végleg (esetleg kapcsolható módon) elnémuljon, de ugye ilyenkor ugrik a garancia.
Számomra ár/érték arányban a FSP Nano 600 tűnt a legideálisabbnak, annál is inkább, mert 1-2 wattos fogyasztásnál sem kapcsolt ki magától (mondván, hogy nincs rajta terhelés), azaz nem akart nálam okosabb lenni, és ennél az 1-2 wattos fogyasztásnál bő 4 órán át bírta. Ez, mondjuk a legfapadosabb és vélhetően a legrondább kimeneti jelet produkáló UPS (messze az ideális szinusz jeltől, de úgy tudom, már nem négyszög jel), az üresjárati fogyasztása pedig kb. 4 W, töltéskor 8-10 W (ha jól emlékszem).
Egyébként én is a modem és a router elé téve használom, de most rátettem egy HP ProLiant Microserver-t is, ami eddigi tapasztalataim alapján nem vész össze vele (mármint a gép tápja nem érzékeny a UPS kimeneti jelének nem tökéletes szinuszosságára).
[ Szerkesztve ]
-
sirály12
őstag
válasz cinemazealot #9514 üzenetére
Némely szünetmentesben kikapcsolható szoftverből a sipákolás.
Pl.: az APC smart oknál ki lehet kapcsolni. Onnan tudom, hogy én kikapcsoltam, mert idegesített.Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz cinemazealot #9514 üzenetére
Jobb szünetmenteseken fizikai vagy szoftveres módon likvidálni lehet ezt a sipákolást. Nekem is ki van ütve mind a 2 APC-mben, utálom, mikor éjjel arra kelek, hogy 3 secre elmegy az áram és ezért kelek fel.
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
fgabor87
tag
Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint FSP Nano-ban nem lehet se szoftveresen, se hardveresen kikapcsolni?
Ez mondjuk szomorú, mert engem pont nem érdekel, ha hajnal 1-kor elmegy az áram. Mindenféleképpen olyan kell, amiben kikapcsolható (szerelés nélkül). -
buherton
őstag
Sziasztok!
Ilyen specifikációnak megfelelő UPS-t tudtok ajánlani? Lecseréltem a régi szervert, és az új pár naponta újra indul gondolom a nagyon rövid idejű áramkimaradás miatt és ez felettébb bosszantó, de ami rosszabb, hogy tönkre teheti a gépet. A szerver terhelése 30-40 W-nál nem több, plusz egy modem és egy router.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
fgabor87
tag
Na végül megrendeltem egy FSP-t, mert elegem lett az ELMŰ-ből.
A kérdésem az lenne, hogy valahol olvastam, hogy UPS mögé nem szabad villámvédős osztót rakni, mert valamit levezet a földbe ("kvázi színusz négyszög-jel felharmónikusait átvezeti a védőföldre"), így nő a fogyasztás. Nekem egy elég gagyi villámvédős osztóm van, ki tudom próbálni valahogy, hogy ez is levezeti amit nem kéne?
Gondolom hálózati ellátásnál nincs ez a veszély, mert csak simán átvezeti a hálózati feszültséget. Ha rárakom a villámvédős osztóra, majd az UPS-t kihúzom a konnektorból, és a dugó föld és a konnektor föld (EPH) között mérek feszültséget, látnom kéne, ha levezeti amit nem kéne?Amúgy ez a kütyü túlfeszültség ellen is véd, vagy csak simán áramkimaradás ellen?
-
cinemazealot
addikt
válasz fgabor87 #9520 üzenetére
Az FSP Nano széria buta, mint a tök, tudtommal csak áramkimaradás ellen véd, túlfeszültség ellen nem.
A villámvédős elosztó meg, úgy tudom, azért nem jó nem szinuszos UPS mögé, mert a villámvédő elektronika a túl meredek feszültségjelre old le, így reagálhat a UPS által szolgáltatott szimulált szinuszra. Eredmény: elmegy az áram, bekapcsol a UPS, lekapcsol a villámvédelem, hatásos. Akkor a villámvédő elosztót inkább a UPS elé érdemes tenni, ott nem vesznek össze és megmarad a villámvédelmed is.
Ha az imént nagy butaságot írtam, kérem a hozzáértőket, hogy javítsanak ki.
-
fgabor87
tag
válasz cinemazealot #9521 üzenetére
Eredetileg elé tenném, csak akkor mögé is kell, mert kevés lesz a 2 csatlakozó.
Ezért gondoltam, hátha mögé is tudom tenni, és akkor nem kell kettő elosztó. Vagy akkor elé kell venni egy sima APC konnektorba dugható villámvédőt, mögé meg egy normál elosztót.De akkor elvileg ki lehet próbálni, hátha nem annyira okos a túlfeszvédő, hogy erre lekapcsoljon. Kb 15 éves Trust.
-
menledge
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert abszolút sötétség van a témában.
Egy kis céghez kellene szünetmentes, mert elég szar sajnos a hálózat. Egy kis szerver, 2 nyomtató, és 5-6 számítógéphez kellene.
Gondolom ehhez már több is kellene, de lehet tévedek. Tudnátok ajánlani valamit?
Előre is köszönöm!
Üdv! -
Guszti
aktív tag
válasz menledge #9523 üzenetére
Szia!
Első körbe azt, hogy nyomtatót nem kötnék rá, pláne lézert.
Aztán meg jön a kérdés, hogy mire szeretnéd? Csak pillanatnyi kimaradásokat vészeljen át, vagy órákig szeretnéd ha menne az iroda áramszünet esetén?
Nyilván lehet lézernyomtatót is járatni szünetmentesről, de akkor minimum 1 számjeggyel többe kerülne ez a móka, annyiból már akkor egy közepes szünetmentes+generátor, de nem hiszem, hogy ez a cél. -
menledge
senior tag
Köszi a választ!
Értem, akkor a nyomtató kilőve!
Inkább csak pillanatnyi, rövid kimaradások. Ugye egy irodában sokszor éppen sok anyag megvan nyitva szerkesztve, és hiába ment sűrűn az ember... nem esik jól ha elszáll. Szóval a lényeg igazából, hogy egy mentést lehessen készíteni és kész.Üdv!
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok esetleg ajánlani külső szünetmentes tápot, akkut, ami áramszünet esetén is egy időre életben tudja tartani a routeremet (TPlink TLWR1043ND)? Használtok ilyesmit?
Köszi!
-
fgabor87
tag
Én ugyan ilyen célra most szerzek be egy FSP Nano 600-at. Ezen lesz a router, modem, printserver. Bár elvileg áramszünet esetén ettől még nem lesz net, mert a szolgáltató eszközei is leállnak az oszlopon.
Azt olvastam erről itt a fórumon, hogy az egyik legbutább szünetmentes, így kis fogyasztást rákötve sem kapcsol ki, mondván, hogy nincs rajta fogyasztó.
Tapasztalatom még nincs vele, várom a rendelés teljesülését.
-
cinemazealot
addikt
Szerencsés vagy. Nálunk ha elkezdenek csapkodni a villámok, akkor a mobilhálózat úgy ahogy van lehal, és egyedül a régi, jól bevált rézpáron jövő analóg telefonra számíthatunk. Ezért nem voltam még elég bátor lecserélni az ADSL-t kábelnetre. Áramszünetkor csak arra számíthatok, így az FSP Nano 600-ammal csak egy ADSL modemet és egy router-t kell megtámogatnom, ami akár néhány óráig is kitarthat.
-
Gyöször
senior tag
válasz cinemazealot #9529 üzenetére
Ha elkezdenek csapkodni a villámok, akkor nemes egyszerűséggel kihúzom azt a bizonyos érpárt a modemből. Mert nem csak a net jön be rajta, hanem rosszabb esetben a villám is.
ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
fgabor87
tag
@cinemazealot
Nem sikerült végül bontás nélkül megoldanod, hogy ne csipogjon az FSP Nano? Nekem ma érkezett meg, már üzembe is állt, és szépen viszi a modem/router párost, később még rámegy a printserver is.Nálam kábelnet és IP telefon van, így áramszünet esetén sem számítok netre. Viszont azért szereztem be, mert 30 napnál nagyobb uptime-ot nem láttam még a routeren, ami jelzi az áramszünetek gyakoriságát. Ráadásul rendszerint úgy jön, hogy az első 10 másodpercben 5X elmegy és visszajön az áram, míg végleg elmegy. Majd áramszünet végén nagyjából ugyan ez a játék, csak kevesebbszer. Nem egy routerem ment ebbe már tönkre.
Végül is rákötöttem a Trust márkájú villámvédőt, úgy látszik, ez annyira buta, hogy nem zavarja, hogy UPS-re van kötve. Műszerrel próbáltam mérni, úgy látszott, hogy nem vezet vissza semmit a védőföldelésbe.
Egyébként súlyra és méretre is bőven alulmúlja az APC-s villámvédelmi elosztómat, nem hiszem, hogy komoly elektronika lapulna benne. -
tb83
tag
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani egy olyan szünetmentes tápegységet, ami kisméretű, mint pl. egy 3,5"-os HDD. Lehet persze kisebb is, de nagyobb sokkal ne legyen, feltéve persze ha van ilyen egyáltalán.
Arra szeretném használni, hogy egy beltéri kamerát, illetve egy routert rákössek és max. egy 30-60percet kibírjon. Mindkettőhöz tennék egyet-egyet. Hiába nézem a fogyasztásukat én nem látom, hogy hol írná, hogy mennyi. Amiatt lenne szükségem rá, mert bentre tennék egy kamerát, ami a wifi segítségével jelezne, ha valami mozgás van. Ha nincs áram nyilván nem is jelez, és azért kell kicsi, mert olyan helyen vannak, ahol a "hagyományos" szünetmentes tápok nem férnek el.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
mazyx
csendes tag
Én vmi ilyesmiből indulnék ki:
http://www.mini-box.com/picoUPS-100-12V-DC-micro-UPS-system-battery-backup-system
és 2 db dc-dc konverter...Én ilyet használok:
+ 2db dc-dc konvertert -
tb83
tag
Köszi, ha esetleg kicsit részletesebben ki tudnád fejteni, hogy ezt hogyan kell érteni. Nem baj, ha barkácsolni kell azzal nincs gondom, de ezt most így elsőre nem sikerült megértenem Ha hosszú akár üzenetben is jó, ha az itteni témához képest nagyon off.
Előre is köszönöm!
-
Gyöször
senior tag
Két megoldás jutott az eszembe, miután délután elolvastam. Ugyebár a legkisebb akksi is legalább 2x akkora mint egy 3,5 hdd. Vagy veszel egy fsp nano-t vagy valami olcsót leteszed valahová ahol elfér és nézel hozzá valami szép hosszabbítót.
Vagy ez amit mondotok mivel csak 9V meg 5V kell leteszel valahová egy akármilyen akksit, kicsit rossz autó akku bármi, lősz neten 2 dc-dc átalakítót meg egy normális akksitöltőt ami csepptőlteni is tud és teljesen autómatikus. Plussz persze a hosszabbító, ami már teljesen egyedi, olcsan csatlakozással amit ráforrasztasz jókedvedben.
Mert a DC-dc konvertálás esetén is kell egy akksi ami még mindig nagyobb mint az igények. Ez nekem jobban tetszik, mert minek búgatni egy ups-t, a 230V átalakítás nagy fűtéssel jár. Aztán meg vissza. Esetleg ha nem kapcsoló üzemű a két táp akkor le is lövi a kicsi UPS-t
ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
cinemazealot
addikt
válasz fgabor87 #9532 üzenetére
Én nem szedtem szét és nem is némítottam el egyiket sem (2 db van). Amelyiknél fontos, hogy non-stop üzemeljen még áramszünet esetén (erről megy a modem, router, néhány switch és egy-két beltéri LED lámpa), annál nem zavar, ha kiabál, mert lent van a pincében, senkit nem zavar. Ráadásul ezt egy okostelefonból kialakított web-kamerán "monitorozom", így ha ránézek, de sötét van, nem is árt, ha hallom is, hogy működik. A másik már a lakásban van, de ott hagyományosan csak arra van használva, hogy áramszünet esetén le tudjuk lőni a rákötött eszközöket (PC, erősítő, projektor), így azt az első sípszó után rövid időn belül le is kapcsoljuk.
A villámvédős elosztód és az FSP Nano barátságát úgy tetted próbára, hogy közben a Nano be volt kapcsolva és éppen "áramszünet" volt? Mert az FSP Nano csak akkor produkálja a kimenetén azt a gyönyörű szimulált szinuszt, amikor nincs áram a bemenetén, normál üzemben soha nem fognak összeveszni.
-
fgabor87
tag
válasz cinemazealot #9542 üzenetére
Nekem sajnos pont a lakásban van ami a hálózati eszközöket látja el, így zavaró lehet majd. De egyelőre nem szedem szét, mert van rá 2 év garancia. Majd talán 1 év után, de meglátjuk mennyire gyakori, hogy éjjel van áramszünet.
Igen, így tettem próbára. És műszerrel próbáltam mérni, hogy a földelésen folyik-e vissza áram, de semmi.
Ez a kis Trust szerintem csak sima villámvédő, ami megnövekedett feszültség esetén lekapcsol. Nem végez semmi szűrést, vagy ilyesmit. Legalábbis a kis billenőkapcsolójára az van írva, hogy auto off.Ilyen, csak nekem még a régebbi változat van meg, annak más a dizájnja.
[link]Viszont hétvégén lehet, hogy ráteszem az APC-t, és megnézem mit szól hozzá. Persze csak kíváncsiságból.
-
fgabor87
tag
Már nem érem el az otthoni hálózatom, remélem nem a szünetmentes adta meg magát.
-
tb83
tag
válasz Gyöször #9541 üzenetére
Bocsánat, hogy ennyire analfa vagyok a témában, de azért igyekszem. Lehet, hogy nagy blődség amit írok, de nem lehet valahogy megoldani azt, hogy a betápra két "opció" legyen:
- egy ahonnan jönne normál esetben a falból a 220V, majd a gyári átalakító, illetve
- egy akksi.
Ezt a kettőt valahogy úgy bekötni egyszerre (valamin keresztül), hogy ha van áram, akkor nyilván a normál hálózati áramról menjen, de ha nincs akkor az akkumulátor működjön. Ha ez így eddig valahogy kivitelezhető, be lehetne rakni valamilyen töltést is az akkukhoz, ami a hálózatról megy? Tényleg csak max. egy órát kéne, hogy bírjon, ráadásul nem is nagy rajta a fogyasztás.Egyébként az amit írsz, hogy "a legkisebb akksi is legalább 2x akkora mint egy 3,5 hdd". Tudsz egy típust írni?
Köszönöm!
-
DJ. Ru$y
félisten
Amit leírsz, pont azt csinálja a szünetmentes. Az, hogy te otthon szeretnél barkácsolni egy szünetmentest, lehet, hogy nagyobb befektetés, főleg 0 tudással, mintha veszel egy kész erre kialakított céleszközt. Ez magánvélemény, lehet én látom rosszul a dolgokat, és nincs igazam, de én eddig ezt szűrtem le.
-
tb83
tag
válasz DJ. Ru$y #9546 üzenetére
Tökéletesen igazad van. Első megközelítésben egy szünetmentest szerettem volna venni, (illetve még most is ezt szeretném leginkább) csak amiatt, hogy ahová kerül, nem szeretnék elhelyezni egy relatíve nagy méretű eszközt, keresek valamilyen alternatív megoldást. Nyilván, ha meghaladja a képességeimet ez, akkor a feltételeimen kell majd módosítani. De én is érzem, hogy kezd erőltetett lenni a dolog.
-
DJ. Ru$y
félisten
Ha elkezdesz építgetni, az sem lesz kisebb (saját meglátásom szerint), mire mindent hozzáveszel a szünetmentes 70-80%-a mindig az aksi lesz, de egy FPS Nano méretei: "228 x 82.5 x 207 mm", ennél kisebbet nem nagyon fogsz tudni szerintem összelegózni sem. Nem lebeszélni akarlak róla, ha szeretsz bütykölni, de szerintem nem éri meg. Segítő szándék beszél belőlem, mert, ha utána szívsz vele nem is tudsz mit csinálni az alkatrészekkel, ha nem jön össze... Ha a szünetmentessel gáz van, cserélik, javítják, ha nem jön be, vagy nem alkalmas eladod kis veszteséggel, de rád bízom. Én csak felvázolom a realitásokat, hogy tisztán láss.
-
fgabor87
tag
válasz cinemazealot #9548 üzenetére
Igen, elvileg.
Viszont nem áramszünet volt, nem tudom miért nem értem el. A printserver még nincs rajta a szünetmentesen, és 2 napos uptime-ot ír. A net sem ment el, mert azt meg látnám a router logjában. A router uptime-ja meg 2 nap, szóval az sem indult újra. Ez rejtély marad. Lehet a DDNS-el volt valami gáz.
Mindenesetre a szünetmentessel semmi gond nincs. Remélem majd éles bevetéseken is jól vizsgázik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...