Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • trassher

    addikt

    válasz ronin s8 #48651 üzenetére

    A nemesgázok - atomsúlyuktól függo mértékben - diffundálnak a fémekbe. A két atomos hélium és persze a hidrogén a legjobb ebben, ezért is építenek a mélytengeri búvárharangokba szánt órákra hélium szelepet.
    A mélytengeri búvárharangokban (50-100 m közötti mélységben) tartósan dolgozók számára az adott mélységnek megfelelo, 5-10 atm nyomású hélium-oxigén levegot biztosítanak. De a hélium lassan, napok alatt bediffundál a tömör acéltokos órába is - az acélon keresztül! - és az órában is túlnyomásos hélium keverék alakul ki.
    A felszínre feljövetelkor a belso túlnyomás szétvetné az órát (hisz azt külso nyomásnak ellenállóvá alakították ki, nem fordítva), és ezt elkerülve van a tokon egy szelep, amin lefújhat a túlnyomás.)
    Az argon jóval "nehezebb" nemesgáz, de lassan ez is elszökne a tokból, helyére a levegobol más könnyu nemesgázok lépnének be, de az oxigén - és o a foellenség - aligha jutna a tokba. Napjainkban ez már csak marketing fogás, gyakorlati elonye aligha van (de csak is azért, mert kevesen járunk búvárharangba).

    Redmi Note 7

Új hozzászólás Aktív témák