Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ImI87

    őstag

    Na emberek!
    Ezennel megírom az utsó HSZ-emet ebbe a topikba, mivel lecseréltem az X-Fi Elite Pro-mat egy ASUS Xonar D2X-re, és azt hiszem nagyon jól tettem. :C Ég és föld a két kártya használata (driver-telepítés, kezelőprogram, beállítások, tartozékok, support, stb..... ) bár így elsőre zenéknél nekem minimálisan jobban tetszett az X-Fi hangja.

    És mivel mostanában állandóan zaklatnak a DTS meg DD kérdésekkel, (ez amúgy nem baj, csak qrvára meguntam mindenkinek elmondani ugyanazt :(( ) ezért gyorsan összefoglalom a dolgokat:
    (Ezek a dolgok az első generációs X-Fi-kre vonatkoznak, tehát NEM a Titanium kártyákra. Azokat nem ismerem, és ott sokminden már máshogy működik. És szintén kivétel a Xtreme Audio is, mert az egy csak egy gagyi butított kártya.)

    I.) DTS vagy Dolby Digital filmek lejátszása
    Ha DTS vagy DD hangú filmet akarunk nézni, és élvezni szeretnénk a valódi térhangzást, akkor alapvetően kétféle megoldást választhatunk:
    1.) Ha van házimozink, aminek az erősítője képes kezelni a DTS vagy DD hangot, (vagy ezen formákat dekódolni tudó hangfalrendszerünk - pl logitech Z-5500), akkor nagyon egyszerű dolgunk van. :K Digitális kábellel (optikai vagy coax) csatlakoztassuk a kártyához, és az S/PDIF kimeneten keresztül küldjük ki a hangot az erősítőnek vagy hangfalnak. Ilyenkor a kártya hozzá sem nyúl a hanghoz, csak simán kiküldi a digitális jelet, és azt az erősítő vagy a hangfal dekódolja. A Windows hangbeállításoknál és a Creative Audio Control Panel-ben engedélyezni kell az Digital I/O (vagy S/PDIF out) funkciót, és a lejátszóprogramban is be kell állítani, hogy ez legyen a használatos hangkimenet (ahány progi annyi féle elnevezés, de a lényeg ugyanaz: S/PDIF out, S/PDIF passthrough, stb......) Egyes X-Fi kártyáknál még az is szükséges, hogy a FlexiJack opciót a Digital I/O-ra kell állítani.
    2.) Ha nincs a fenti két eszközünk közül egyik sem, akkor szoftveres módon (tehát a lejátszóprogram segítségével) kell dekódolni a digitálsi hangot, amit ezután analóg kábelen lehet kiküldeni a hangfalaknak (5.1 esetén 3db jack kábellel - elsők/hátsók/center+mélynyomó) Ilyenkor előfordulhat némi minőségvesztés, a kártya és a lejátszóprogram dolgozza át a hangot, de a valódi 5.1 hang még megmarad.

    II.) DTS és DD Decoder
    Ez a funkció arra ad lehetőséget, hogy valamilyen külső eszközről (pl asztali DVD-lejátszó) érkező digitális hangot kódoljon át analóg hanggá, amit le tudunk játszani egyszerű PC-s hangfalrendszeren. Sajnos ennek a funkciónak a megléte vagy hiánya jellemző a Creative hozzáállására. Bizonyos szériájú kártyák tudják ezt, másik szériások viszont nem. A szériákat ITT lehet megtekinteni. Valószínűleg ez csak kamu, és a funkció csak a driver-ben lett letiltva v.milyen okból........ :U A funciót életre lehet kelteni bizonyos moddolt youp-pay driver-ekkel, nálam pl EZZEL működött az X-Fi Elite Pro kártyán Vista alatt is. Pedig a fenti link szerint az én kártyám hivatalosan nem is tudta. Van ITT egy leírás is, ami elvileg jó, de nálam v.miért nem működött.

    III.) DTS és DD Encoder (DD Live, DTS Connect)
    Ezekkel a funkciókkal lehetőség van arra, hogy BÁRMILYEN hangot (akár sima sztereó mp3) digitális formátumban tudjunk kiküldeni a kártyából. Ez arra jó, hogy bármilyen analóg hangot átkonvertál digitálisba, így akár 1db digitális kábellel (optikai vagy coax) össze tudjuk kötni a gépünket a házimozi erősítójével vagy jóféle hangfalrendszerrel. Illetve ilyen módon olyan eszközökre is ki tudunk küldeni hangot, ami nem rendelkezik analóg bemenettel. Működik játékok alatt is, sima mp3 lejátszásnál, vagy egyszerű avi filmeknél is.
    Ezzel kapcsolatban ismét egy gusztustalan megmozdulás a Creative részéről, mivel az első generációs X-Fi kártyák esetében ez a szolgáltatás fizetős, tehát meg kell venni. (Ha jól tudom, akkor a Titanium kártyáknál már alapból elérhető a szolgáltatás.) De nem az összeg a lényeg, mert nevetséges 5 dollár, csak az ezzel járó szarakodás, telepítés meg az aktivizáció, stb..... (És ha én veszek egy kártyát 20-40 vagy akár 60ezer Ft-ért, akkor ugyanúgy kifizetem a 21-41-61ezer Ft-ot is, csak ne kelljen ilyennel baszakodni. :((( ) Ráadásul alig lehet megtalálni, teljesen eldugott helyen van, a Creative főoldalán lévő Store-ban nem lehet megtalálni. De katt IDE ! És olyan jópofák, hogy tulajdonképpen csak a DD Live-ot kell megvenni, a DTS Connect jár hozzá ajándékba. :W A vásárláshoz kell bankkártya, majd email-ben küldik az aktivációs kódot. Ezután le kell tölteni a programot INNEN , és a kapott kóddal aktiválni kell. Így megjelenik az Audio Control Panel-ben (és a Console Launcher-ben is) az Encoder fül, amin beállíthatjuk, hogy DD Live, vagy DTS Connect formátumot szeretnénk-e használni. Én megvettem, használtam, és hibátlanul működik.

    Remélem ezzel a kis irománnyal tudtam segíteni, és sikerült tisztáznom a lényeges dolgokat. Innentől kezdve aki ezügyben kérdez, annak linkeljétek be ezt a HSZ-t, és kérek mindenkit, hogy ezügyben már senki ne írjon privátokat nekem. :R Ennél értelmesebben nem tudom elmagyarázni, és nem is értek jobban hozzá. (Amúgysem értem, hogy mivel érdemeltem ki ezt a "mindenttudó X-Fi-s" címet :F )

    Én ezennel elbúcsúzom a Creative termékektől (valszeg örökre), mert sok év alatt tele lett a tököm a csöves driver-ektől, az aberált programjaiktól, az ilyen lehúzásoktól meg körülményes dolgoktól. Jók a termékek, de ilyen körítéssel sokat vesztenek a használati értékükből.

    További jó X-Fi-zést mindenkinek! ;) :))

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák