- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Új működési profilozást kapott a DLSS 3.8.10
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
Köszönöm mindenkinek, működik a megoldás.
-
Ma kaptam az értesítést a HDS-től:
2008-ban vásároltam a WD6400AAKS-t, egy 2 évvel újabb, már 2014-ben vagy 15-ben eltávozott.
16 éves! Most is működik, csak:"A meghajtó elérte a tervezett élettartam végét. Nagyobb eséllyel történhet hirtelen, minden előjel nélküli meghibásodás.
Kritikus rendszerben javasolt cserét tervezni."
be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
válasz GoodSpeed #7352 üzenetére
A gyártó által meghatározott élettartamot elérte, AZONNAL DOBD KI és vegyél másikat!!!
Na jó csak poén. Használt tovább amíg meg nem döglik, nincs kizárva hogy ez már most bekövetkezik de lehet még el fog menni több évig.
Nekem is van pár 2000-2500+ napos vincsim szerverekbe, mentés van róla. Ha meghalnak majd cserélem.
Mérlegelni kell, ha nem számít a csere idejére a kiesés akkor maradjon és használd amíg meg nem áll. Ha számít akkor érdemes lenne cserélni.
Volt olyan szerverem ahol megelőzés miatt cseréltem 2000+ napos HDD-ket.Igazából szép eredmény 9+év működés ennyi ki be kapcsolgatás után. Grat!
[ Szerkesztve ]
-
Dave946
tag
Sziasztok!
[link]
Használható még ez az ssd?
Okozhatja ez a gép lassulását? (pl csak sima internetezés youtube stb.Ö
"Ha az SSD kondíciója alacsony, egyre nagyobb az esély, hogy a memória-cellákban tárolt adatok sérülhetnek vagy elveszhetnek"
előre is köszönöm!
üdv
DávidSOD
-
Csorbi
addikt
válasz Dave946 #7354 üzenetére
Hmmm, érdekes hogy ez 6,73TB írás után miért tart itt, mikor 360TBW van megadva a gyári specifikációban.
Érdemes lenne feltenni a friss bétát, mert volt benne erre vonatkozó javítás:
- improved reporting of Crucial SATA SSD lifetime writesValamint megnézni a gyári Crucial Storage Executive-el is, az mit mutat, illetve van-e hozzá firmware frissítés.
Képet be tudsz illeszteni ide a posztba is, nem szükséges külső képmegosztóról linkelni.
[ Szerkesztve ]
-
Dave946
tag
Crucial Storage Executive fent van szintén 12%-ot mutat.(további progik aida 64, CrystalDiskInfo,SeaTools ezek is 12%)
Legfrisebb a firmware rajta.[ Szerkesztve ]
SOD
-
Dave946
tag
Feltettem a bétás sentinelt.
Cruciallal is megnéztem 12%SOD
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Az miért lehet hogy két meghajtó közül csak az egyiken nézi a használati idejét?
Egy darabig mind a két meghajtón számolta, viszont most a második meghajtón már egy jó pár napja nem növekedett az érték! Hozzáteszem a legfrissebb HD Sentinel van fent!=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
veterán
Lehet valahogyan módosítani egy SSD mutatott hőmérsékletét
Valamiért az SSD túl magas hőmérséklet értéket ad át a HDSentinelnek, így nem tudok hőmérséklet figyelést beállítani.
Abból gondolom, hogy nem valós a HDSentinel által mutatott érték, mert már bekapcsoláskor vagy 30 fokkal magasabb az egyik SSD kijelzett hőmérséklete, mint a másiké.
Méricskéltem hőmérővel is, nem melegebb ez az SSD, mint a másik...
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Csorbi
addikt
válasz Donki Hóte #7363 üzenetére
SMART fülön az eltolással.
Ez csak a HDS által jelzett hőmérsékletet fogja módosítani, az SSD saját maga által mértet nem. Természetesen kérdés, hogy az adott SSD milyen ponton méri az értéket. -
veterán
Köszi, beállítotom.
Az adott SSD-t hőmérővel is végigmértem párszor, meg parasztiasan tapogatással is ellenőriztem, sehol sem lehetett tapasztalni az általa írt 60-64 fokos hőmérsékleteket, így nyugodtan lejjebb viszem a kijelzett hőmérsékletet.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
őstag
válasz Donki Hóte #7365 üzenetére
Az aktuális verziót használod?
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
razorka777
veterán
Üdv!
Egy érdekes dolog ütötte fel a fejét nálam a HD sentinel kapcsán.
Van egy 1 terrás WD vinyóm, aminek kb két éve lezuhant a kondiciója 84%-ra.
Mondom nem gond, hisz csak adattárolásra van használva.
Tegnap elinditottam a programot más okból és most 100%, hibátlan állapotot ír.
Annyira nem zavar, mert jól működik, nincs gond vele, de azért érdekelne, mi lehet ennek az oka.Samsung Galaxy A52s 5G&A72
-
Csorbi
addikt
válasz razorka777 #7369 üzenetére
Nyilván a kondíció nem magyarázat, részletes infó nélkül esett le 84%-ra. Na abban a magyarázatban van az ok elrejtve. Ha megosztod velünk, tudunk segíteni.
-
szekera
csendes tag
gondolom a 76%-ra visszaesett kondíció annak az előjele
nem figyelem napi szinten az értékeket, mostanában kezdett visszafelé mozdulni az értéke
futassak tesztet (készítsek v.milyen riportot)), használjam nyugodtam tovább v. cseréljem sürgősen?
nem szeretnék a jövő héten kifekvő, el nem induló gépbe botlani -
válasz razorka777 #7369 üzenetére
Nem egy WD vincsim volt amely fogta magát leesett a kondíció majd vissza.
Volt olyan eset hogy a hdd állítva gyenge szektorokat generált (álló rackben) majd gépbe visszarakva meg újra ellenőrizte a gyengéket és visszaállt 100%-ra.
Nem minden érték áll vissza, pl adatátviteli hibákat nálam nem egy vincsi örökké megőrzi és soha nem nullázza ki. A gyenge szektorok tipikusan olyanok hogy helyreállhatnak időnként. (vagy éppen pont romolhatnak)
HDsentinelben a felület írás teszt vissza szokta őket állítani vagy ha nem akkor hibás szektorként maradnak meg. (írás teszt elött le kell menteni ami fontos mert töröl mindent)szekera
Ha továbbra is ilyen ütemben használódik el akkor már csak kb 12-15 év van neki hátra.[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
válasz szekera #7371 üzenetére
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
Kérlek olvasd ezt át alaposan.
-
veterán
-
Csorbi
addikt
válasz Donki Hóte #7374 üzenetére
Az teljesen jó, bár épp február 29-én jelent meg a 6.20-as verzió, de nem fog ezen a jelenségen változtatni. Az SSD-től kapja a magas értéket, azzal nem lehet mit tenni (hacsak az SSD saját szoftvere nem dob fel fw frissítést amiben esetleg ezt javíthatták).
-
M107
addikt
válasz szekera #7371 üzenetére
Ez egy 120GB 840 EVO 2013.10.13 vásárlású.
Amióta megvan csak rendszernek van használva. 4-5 gép áttelepítést is megért már legalább.
Sajnos a 7236 hiba Smart 199 pont pár új VGA illesztő okozta az évek során legfőképp "AMD Cata" telepítő.
A kábel és az ssd egyébként hibátlan.....
A tiéd is elég jó állapotnak örvend. Nem hiszem, hogy ha továbbra is így használod tönkremegy az kövi 5-8 évben sem.
Bár amit sokan nem említenek az az SSD vezérlő az tönkremehet bármikor.
1 nap 1 hét .... 5 év de akár 40 évet is kibírhat
Erre az egyre, nincs garancia mármint van garancia de ha elvesznek és nincsenek backup-va az adataid akkor sajnos...A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
Sdi
addikt
Az Ingyenes vagy akciós szoftverek topikban kisebb vita alakult ki a HDS pontosságával kapcsolatban.
Én most a 6.1 PRO verziót használom, win11 op, full AMD-s gép. 5 meghajtó :
Samu 980 ssd 1 TB, Crucial mx500 500 GB, Crucial mx500 1 TB, Toshiba 3 TB hdd, Seagate 4 TB hdd.
Megnéztem a S.M.A.R.T értékeket és különösebb anomáliát nem vettem észre.
Feltettem még a legújabb CrystalDiskInfo 9.3.2-es verzióját, és megnéztem az általa szolgáltatott S.M.A.R-T értékeket. Szinte pöccre ugyan az volt mint a HDS-nél, egyedül a hdd-k indulási és leállási számlálásában voltak eltérések, a Seagate-nél pár, a Toshibánál a Crystal nem tudta ezeket az értékeket kiolvasni.
Egyszóval nálam teljesen jó értékeket mutat a HDS, legalábbis azt mutatja, amit az adott hardver juttat neki.
Azért írtam ezt be ide, hátha áttéved onnan valaki, aki ezzel szeretne foglalkozni.[ Szerkesztve ]
"Ha az alkohol akadályoz a munkában, hagyd abba a munkát!" /Manuel Scorza/
-
-
tylerddd
veterán
Üdv! Egy 4.20-as erzióm van, ami a korábbi SSD-m adatait mutatta, leginkább a hőmérsékletet figyeltem vele, az most is megy egy új SSD-vel, de több infót nem igazán mutat [kép] A hardver egy Kingston Fury Renegade PCIe Gen 4.0 NVMe M.2 2280, ami ott van a szoftver támogatott listájában. Valami nincs jól beállítva? Köszönöm a segítséget!
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
Csorbi
addikt
válasz tylerddd #7380 üzenetére
A szoftver támogatott listájában lehet, hogy ott van, de nem a 4.20-as verzióban mivel az 2013-ban (!!!) jelent meg.
Miért használsz ilyen ősrégi verziót? 2013-ban hol volt még az az SSD.... -
-
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Előzmény, illetve egy része a kérdésnek: [link]
Kiegészítés hozzá:
Végig olvastam a hdsentinel cikkeit (faq, smart), tök jó, sok dolgot tanultam, de a bennem lévő kérdésre nem kaptam választ:
- Most akkor hogy döntöm el, hogy tartós-e vagy sem egy-egy szektor hibás HDD?
- A küszöb/érték/legrosszabb/adat oszlop hogyan viszonyul egymáshoz? Van ahol ugyanannyi az áthelyezett szektorok küszöb/érték/legrosszabb értéke, viszont az adat más? Tehát akkor az adatot kell nézni, azt mi alapján nézzem?
Pl. ez a kettő ugyanaz, közben az egyik hibátlan, a másik pedig 1 szektort javított:
5,Reallocated Sectors Count,10,100,100,OK,000000000000
5,Reallocated Sectors Count,10,100,100,OK,000000000001
- Milyen mértékben tudnak romlani az értékek? Mitől szaporodnak meg a hibás szektorok? Mitől nem szaporodnak el? Mitől függ, hogy elszaporodnak-e? Szerencse? Éppen hol van és mennyire virgonc a belsejében a porszem, ha az okozza?Még van bennem pár kérdés, de ezek igazából a lényegesek, innen haladnék tovább. Nekem az nem fér bele, hogy évek alatt szépen nézem ahogy csökken a kondíció, míg végül kiírja, hogy mentsek adatot, mert lassan baj lesz.
Ez úgy kell elképzelni, mint a félig lemerült ceruzaelemet? Ha azt akarom, hogy ne érjen váratlanul hogy lemerül a bluetooth-os egér/billentyűzet, akkor már 30% körül cseréljem és így csak az elem 70%-át használtam el, ami HDD-nél kb. 1-2 hibás szektor?A lényeg: hogy annyira szeretnék belelátni, hogy az látott táblákból, kitudjam értékelni a számokat. Nem pedig várni, hogy a háttérben mindig futó program 5 év múlva szól, hogy baj van, gyorsan fuss a boltba HDD-ért.
Lehet túlgondolom, de nem szeretném, ha mondjuk a másik oldalon írt hozzászólásban említett melegedő, amúgy 160 napot futott, HDD-t csak azért kikeljen dobnom, mert már most 99%-os a kondíció és van rajta 1 hibás szektor amit áthelyezett.
Amennyi nyűggel jár a NAS upgrade, így hogy amúgy más nagy kapacitású tárhelyem nincs, nem szeretnék 1 év múlva megint foglalkozni a dologgal. Berakom, egy jó 5 évig ha elmegy, akkor belevágok. Vagy ez nem fogom tudni meghatározni?Nem kérem, hogy itt oktassatok, csak, hogy ne keljen az összes létező S.M.A.R.T. cikket elolvasni, amiből mindegyik 90%-ban fedi egymást. Kérnék valami útmutatást, hogy hogyan tudnék mélyebbre ásni!
↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
Shad0w
senior tag
válasz Gardaai #7383 üzenetére
...nem szabad Seagate-et venni
Egyik oldalon azt írják, hogy ha third party sw (pl. HDSentinel) hibát jelez akkor cseréld ki a vinyót: [link]
If the BIOS or third-party utility still reports an error with S.M.A.R.T. after SeaTools tests have passed and you low-level formatted the drive then it is recommended that you replace the drive.
Másik oldalon meg azt, hogy a third party programok nem tudják kiolvasni a smart adatokat, azért mert third party programok: [link]
As a matter of policy, Seagate does not publish attributes and thresholds.
Please remember that these third-party programs do not have proprietary access to Seagate hard disk information, and therefore often provide inconsistent and inaccurate results.
Sztm töltsd le a Seatools-t és nézd meg azzal is. Ha az jelez hibát akkor csere (és/vagy vegyél WD-t).
[ Szerkesztve ]
-
Sdi
addikt
válasz Gardaai #7383 üzenetére
Nekem egy 4TB-s van belőle, jól szellőző házban volt már, hogy elérte a 40 fokot. Egy kis dobozba zárva, nem elképzelhetetlen az 50+ sem. Volt egy 2TB-s Hita vinyóm, a megvétele után egy héttel már 98%-ra esett, aztán amíg használtam / évekről volt szó /, ugyan ennyi maradt.
Shad0w
Hasonló körülmények között, egy WD sem biztos, hogy sokkal jobb lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Gardaai
senior tag
Olyankor mi van, ha a saját programja nem látja?
USB dokkolóból úgy néz ki, nem is fog működni.. be kell valahogy raknom a PC-be..Hibát egyébként nem (feltétlen) jelez a HDSentinel, szektor scan + javítás után 99%-ra felment a kondíció.
Viszont ami ugye aggaszt, hogy (most néztem meg pontosan) 117 napot ment a HDD és már 1 hibás szektor van rajta. Tehát akkor ez azt jelenti, hogy hajlamosabb a meghibásodásra ez a darab? Vagy gyárilag ilyen lehetett, csak az ismerős ezt meg se nézte, mert a DSM ugye nem írja a S.M.A.R.T. adatokat már, csak lefut és kiírja, hogy minden OK, mert határon belül vannak az értékek. Ha ezzel így eldöcög még 5 évet, akkor nem cserélem le, mert csak filmek/sorozatok lennének rajta. Viszont 1-2 éven belül nem akarok foglalkozni vele, akkor cserélem. Ennek a meghatározásához kéne mélyebb tudás, hogy az én mércémnek megfelelve eltudjam dönteni mi legyen a sorsa.WD Red NASware amit ajánlasz?
↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
Nálam 8TB Barracuda, csak a gép tetejére pakolva 35 fok - USB to SATA tápos kábellel -, terhelve sem megy 40 fokig (nincs klímám, a szobahőmérséklet viszonylag magas most, bár valamivel alacsonyabb mint pld panelben).
Nem ajánlott SMR típus, belassulhat(nem lassul be, hiedelem). A gépben levő kis SMR 2TB laptopvinyók is évek óta pörögnek 24/7- ben, semmi gond nincs velük(100/100), a képmentésen a G/J és T betűjelesek, 34 fokosak. A C és H SSD- k melegebbek alapból, 40 fokos mindegyik.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Sdi
addikt
válasz Gardaai #7386 üzenetére
"Viszont ami ugye aggaszt, hogy (most néztem meg pontosan) 117 napot ment a HDD és már 1 hibás szektor van rajta. Tehát akkor ez azt jelenti, hogy hajlamosabb a meghibásodásra ez a darab?"
Mint írtam, nem feltétlenül. Akkor van probléma, ha ezek a hibák elkezdenek viszonylag gyorsan, nagyobb számban előfordulni, de az is lehet, hogy kimegy a világból."Ha az alkohol akadályoz a munkában, hagyd abba a munkát!" /Manuel Scorza/
-
Gardaai
senior tag
Tehát szerencse az egész?
Nem lehet semmi előjelet a számokból, adatokból kiolvasni?
Csak egész nap dolgozzon és folyamatosan figyeljem?
Mert ha ez a helyzet, akkor inkább eladom és figyelgesse más. 2 év gari még van rá, de amire használnám, nem éri meg ezt a macerát.↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
roseA580
junior tag
Az újabb verziókban van egy érdekes menü pont is:
"Eszköz-specifikus információk"Sokszor értékes információk találhatok benne! (pl. mikor volt az utolsó hiba!)
Ez egy használtan vett HDD és láthatom hogy volt már hibája, de azóta nem hibázott:
Ebből azért már lehet következtetni![ Szerkesztve ]
-
Sdi
addikt
válasz Gardaai #7389 üzenetére
Ha már egész nap figyelni kell, akkor nagyon rossz a helyzet . Elég néha, pár naponta ránézni.
roseA580
Mint írtam, nekem is volt hita vinyóm amit újan vettem és 1 hét alatt 98%-ra esett, de utána több évig annyi volt, így vettem ki a gépből.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Gardaai #7389 üzenetére
Nem kell figyelned, ezért fut folyamatosan a háttérben a HDSentinel, majd az figyeli.
Na és a következő amit veszel azt is egész nap figyelni fogod, hogy jaj mikor jön elő az első hibás szektor?Túlparázod a dologot. N+1 oka lehet egy hibás szektornak. Éppen ezért van egy bizonyos tartalék rajtuk. Ha 1 meghibásodik, behelyettesíti a tartalék területről. Egészen addig nincs is gond, míg van szabad kapacitás a tartalékterületen. Ha elfogy már valós kapacitásveszteségként jelentkezik, bár egy szektor mérete olyan pici, hogy a TB-ok világában elhanyagolható veszteség. Plusz mivel felismerte hogy hibás az a szektor, oda nem pakol többé hasznos adatot. Nincs ezzel semmi gond.
Egy prociról, vagy egy tápegységről sem lehet megmondani meddig bírja, pedig azokban jóval kevesebb mozgó alkatrész van mint egy HDD-ben.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Gardaai
senior tag
"Nem kell figyelned, ezért fut folyamatosan a háttérben a HDSentinel, majd az figyeli."
Nem Windows, hanem DSM rendszeren lesz, ott nincs folyamatos monitorozás, illetve van, de kitudja milyen algoritmust használ. HD Sentinal oldalán eléggé kétségbe vonja a többi program, főleg ingyenes verziók kiértékelési képességeit. Amikor szól, lehet már késő. De persze a következő az lesz, hogy ebbe ásom bele magam, hogy melyik a legbiztosabb (tudjuk ilyen nincs) eszköz erre.
"Na és a következő amit veszel azt is egész nap figyelni fogod, hogy jaj mikor jön elő az első hibás szektor?"
Nem feltétlen, ezért tettem fel a kérdéseket, hogy hogyan is kéne ehhez hozzáállni. Sokan azon a véleményen vannak, ha megjelenik egy hibás szektor, már figyelgesd a HDD-t, nem óránként, de naponta, hetente.
Ez az, amihez nem feltétlen van energiám, de ha azt mondom nézegetem, akkor ne a jelentés szövegére (Mérés eredménye: OK), hanem a S.M.A.R.T. adatokra tudjak ránézni és értelmezzem az értékek módosulását a legutóbbi teszthez viszonyítva.
Ha nem is biztosíték egy új HDD, de az fix, hogy több bizalmat szavazok neki, mint egy eleve kitudja miért szektor hibás HDD-nek. Miért? Mert eddig sosem találkoztam egy darab szektor hibával sem saját HDD-n, pedig vannak 4000 napot futott darabjaim is. Viszont kaptam már pár szektor hibás HDD-t, (hogy lassú) és ott ahogy próbálgattam javítani HD Sentinellel, csak több hiba keletkezett rajta. Ezért gondolom kicsit túl a dolgot, mert nagyon ismeretlen a terep, eddig vagy 0 vagy pedig szinte 5 percenként megjelenő szektorhibás HDD-kkel találkoztam."Túlparázod a dologot."
Ezzel és a további résszel egyet tudok érteni. Csak szeretem felderíteni a miérteket, hogy aggódjak vagy sem. Ha nem ért hozzá az ember, akkor hihetné, hogy a dízel autójával baj van, amikor -20 fokban beindítja, mert úgy indul be, ha elsőre beindul és jár, mint egy 50 éves traktor, miközben teljesen normális a működési elvükből kifolyólag. De értem amit írsz, csak szeret az ember a legrosszabb eshetőségtől indulni."Egy prociról, vagy egy tápegységről sem lehet megmondani meddig bírja, pedig azokban jóval kevesebb mozgó alkatrész van mint egy HDD-ben."
Ez kicsit alma/körte esete. Viszont ezeknél megannyi stressz teszt, ilyen-olyan mérési technikák vannak, amiből kiderül, hogy már nem az igazi 1-1 komponens (bár sokkal nagyobb az összefüggés is a többi alkatrész között). Itt pedig eddig arra jöttem rá, hogy a szektor hiba normális, de az, hogy szaporodik-e vagy sem, azt csak az idő dönti el. Ez az amit egyelőre nehezen fogadok el, de ha ez van, ez van.Tudom nem vagyok egyszerű eset, de most nem fér bele 2-3x nekifutni valaminek.. ebben az esetben durván 3 nap lenne az átállás.
-
válasz Gardaai #7393 üzenetére
Teljesen mindegy, mert
- a DSM is ugyanazokat a SMART adatokat kapja, mint bármely más program, és a DSM-ben is van riasztás, én is kaptam már levelet a DSM-től, hogy lett hibás szektor a HDD-n.
- a DSM-en is van lehetőség a HDS futtatására, amit aztán a Windows-on futó példány értelmez, és úgy mutat róla infót, mintha egy helyi lemez lenne. Persze nem valós időben, de ha pár óránként lefut a teszt, akkor elég jó közelítéssel aktuális adatokat kapsz róla.Nem mellesleg erre jó a mentés! Ha elromlik, nem veszik el adat. Ha garis, kicserélik és kész. A "csak filmek/sorozatok" 99%-át le lehet tölteni megint.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Shad0w
senior tag
válasz Gardaai #7386 üzenetére
Hát, én egyszer vettem Seagate IronWolf hdd-t hardveraprón, elvileg zsír újat. Futásídő pár óra volt, de a Raw Read Error Rate pörgött mint állat és volt 1 hibás szektor. Ekkor mentem fel a Seagate oldalára és szembesültem vele, hogy nem törődnek a smarttal és visszacsináltam az üzletet (jófej volt az eladó, nem volt belőle probléma).
HDSentinelben néztem, nem biztos, hogy az akkori legfrissebbel. De elnézve a Seagate hozzáállását a dologhoz azóta inkább kerülöm a márkát.WD-ből bármi jó. Nekem van a serveremben green, red, black meg külső házból bontott white label. Idáig egyikkel sem volt gondom. Purple pedig nem adattárolásra van, olyat ne vegyél. (félve írom, nem tudom mennyire jó amit csinálok: én úgy szoktam belőni a hűtést, hogy 30-40°C között mozogjanak, max. 45°C terhelés alatt. A külső házak oldalukra vannak fektetve és ventilátort raktam melléjük ami átfúj a házon)
Egyébként reméltem, hogy triggerel vkit a hsz-em aki esküszik a Seagate-re és megosztja a saját tapasztalatait, mert nekem olyan sok nincs
Elvileg ha indítod a S.M.A.R.T. tesztet akármiből, akkor azt igazából a HDD végzi és nem a HDSentinel. Max. azt megnézheted, hogy milyen eredményt dob. Csaknem cserélték fel az eredményben a passed/failed bitet (vagy akármit is ad válaszban).
-
Shad0w
senior tag
...valahogy átsiklottam DarthSun hszét. Nála is hasonló látszik: olvasási hibák száma az egekben, fejpozicionálási hibák szintén. Közben meg a paritás hibák száma 0. De akkor hogyan jött rá, hogy hibás volt az olvasás? Legvalószínűbb, hogy azok nem azok a számok. Vagy tényleg ennyire rossz lenne?
WD-nél ez nálam mind 0 (vagyhát 2 érték az nulla, a parity errort nem látom a listában a saját vinyómon)[ Szerkesztve ]
-
A Seagate ilyen, rawread error mindegyiken ezt mutatja, nem kell vele foglalkozni, HDS szerint 100/100.
Régebebben néztem én is ezekre az adatokra, mint a vettmalac, aztán mondták hogy Seagate esetén nem kell vele foglalkozni. A két kis laptopvinyó is ugyanezt mutatja évek óta, de hibátlanok.
WD- t viszont nem veszek, 1 belassult, 1 hétig mentettem róla az adatokat, kicserélték, a másik kettő meg tele van badsectorral. Toshiba és HGST is jó, azok működnek, a fentiek szerint a Seagate- ben sem csalódtam, csak a WD- vel volt problémám.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Gardaai
senior tag
Tök jó a Seagate programja, csak éppen semmit nem ír: [kép]
Elengedtem a kezét.
Beraktam, figyelgetem hetente, havonta aztán kivágom, ha nem tetszik.
Anyagilag hülye döntés, de nincs időm ezen vergődni még napokig. Egy teszt 12 óra ekkora kapacitásnál.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Honda topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Új működési profilozást kapott a DLSS 3.8.10
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest