Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz Kékes525 #6100 üzenetére
Szia!
A túlfeszültség azonnal megöli. A leesés esetén is van, hogy csak idővel derül ki, mégis sérült a felület. Érintkezési hiba is okozhat azonnali halált.
Ez sajnos olyan, mint mikor egy élsportoló megy el pillanatok alatt. Ő is folyamatos kontroll alatt van, mégis megtörténhet a baj.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Vadasz1
tag
válasz King Unique #6107 üzenetére
Frissitettem 5.30-ra de ugyan azt irja ki
-
King Unique
titán
válasz Vadasz1 #6108 üzenetére
Akkor második körben felmerül, hogy a szöveges értékelés mennyire valós. Vagyis RAID tömböt használsz, netán AHCI helyett RAID módban lett telepítve a Windows, plusz a megfelelő driverek vannak telepítve? Amúgy meg szükség esetén érdemes riportot küldeni a fejlesztőnek és ha esetleg az adott verzió még nem támogatja ezt az SSD-t, akkor ez a jövőben egy újabb verziónál már változhat.
[ Szerkesztve ]
-
Vadasz1
tag
válasz King Unique #6109 üzenetére
Az lehet hogy az alaplap nem támogatja?talán egy raid vezérlövel jó lenne.annyira nem értek hózzá
-
King Unique
titán
válasz Vadasz1 #6110 üzenetére
Mondjuk a gyártó weboldalán a támogatott SSD-k listájában kategóriánként csak 1-1 Toshiba van, ami nem túl sok. Viszont, ha esetleg egyáltalán nem támogatná az alaplap az említett modellt, akkor ott azért komolyabb gondok szoktak lenni, ami már többnyire a telepítésnél megnyilvánul. Az előbbi kérdésekre a válasz nem derült ki, de ilyenkor érdemes másik diagnosztikai programmal is ránézni, mint pl. a CrystalDiskInfo, illetve az SSD gyártójának saját szoftvere. Ha azok sem kezelik, akkor lehet azt mondani, hogy nem stimmel valami abban a hardver- és szoftverkörnyezetben.
[ Szerkesztve ]
-
Vadasz1
tag
válasz King Unique #6111 üzenetére
mindjárt megnézem CrystalDiskinfoval és mutatóm
-
King Unique
titán
válasz Vadasz1 #6113 üzenetére
Mármint mit, kezelik az említett diagnosztikai programok, netán most még a HDS is?
A screenshoton a CrystalDiskMark van, illetve egy azzal elvégzett sebességteszt. Az, hogy mennyire jók a kapott eredmények, ahhoz azokat össze kellene vetni az SSD gyári specifikációjában megadott értékekkel. Ha erről van szó, akkor annál a gyári szekvenciális maximumok 1500/760 MB/s.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz King Unique #6114 üzenetére
A link lemaradt a limitált szerkesztési idő miatt... De amúgy a pontos modellszámot nem adtad meg, illetve az XG4-es sorozat már a gyártó weboldalán sem nagyon található.
Egyébként az SSD-k használatát, problémáit stb. érintő dolgokkal kapcsolatban a Flash SSD topikban célszerű érdeklődni. A HDS itt értelemszerűen OK, de a sebesség és egyéb dolgok megtárgyalására a másik topik alkalmasabb.
[ Szerkesztve ]
-
X_C
tag
az lehetséges hogy a HDsenti-ben a meghajtó kondíciója folyamatosan javul? Amikor letöltöttem a programot csak 14%-ot írt, most meg már 17-et.
Az ssd tipusa a következö: Kingston SSDNow 120GB M.2 2280 SM2280S3/120G(sőt amíg a hozzászólást írtam már 21-re felszökött a kondíció)
Találkoztatok már ilyennel?
-
Kékes525
félisten
"az lehetséges hogy a HDsenti-ben a meghajtó kondíciója folyamatosan javul?"
Használat közben folyamatosan figyeli a HDS a lemezt. Minél több adat áll rendelkezésére annál biztosabban tudja megjósolni a kondíciót. Azaz ténylegesen nem a kondíció javul, hanem a Sentinel több információ alapján pontosabban tud dönteni. Tehát az lehetséges, hogy egyre jobb kondíciót mutat.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok !
A HDD-met szerettem volna teljesen letakarítani, hogy a recovery szoftverek se lássák a régi adatokat.
Erre javasolták ezt a szoftvert s hogy itt pedig a felület tesztet válasszam azon belül pedig egy "lemez újrainicializálás" funkciót. Ez teljesen letakarítja tényleg a HDD-t ? Látszólag úgy tünt hogy igen !
Továbba szerettem volna ugyanezt megcsinálni SSD-mre is meg a pendriveokra is. Viszont ezekre valamiért nem engedte a szoftver. Esetleg én nézek be valamit ?
Hogyan lehetne (ha más programmal vagy esetleg natív OS-es cuccal az is érdekelne, legjobb lenne ha nem kell külső program !)?
Esetleg linuxra van olyan HDSentinel ami tudja a felület újrainicializálást ?Kicsit más: a linuxos nem quick format illetve a windowsos nem gyors formázás is letöröl mindent ? (Vissza nyerhetetlenségig törlés a cél, eladás előtt !)
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
King Unique
titán
Ha az a cél, hogy ne lehessen visszaállítani a merevlemezről az adatokat, akkor Windowsnál elvileg elég ehhez a merevlemez lassú formázása is. Illetve gyakorlatilag is, mert már próbáltam többször és utána a GetDataBack és társai adatmentő szoftverek nem találtak semmit, max. csak az újonnan létrehozott "üres" partíciót listázták ki. A gyorsformázás viszont kevés, mivel azután általában még visszaállíthatók az adatok. Ha külső program kell, akkor meg van ilyen célra számtalan szoftver (példák), de akár a HDS-ben az írástesztek is használhatók ehhez. Ha Linuxra kell hasonló program, akkor ott inkább többnyire parancssoros megoldások vannak ilyen célra (bővebben).
SSD-knél célszerűbb inkább a gyári Secure Erase funkciót használni a biztonsági törléshez a HDD-knél megszokott módszerek helyett. Ami általában megoldható a gyártó által mellékelt szoftverrel (példa) Windows alól / pendrive-ról bootolva, vagy akár külső programmal is (példa). Ráadásul rendszerint jóval gyorsabb és hamarabb lefut, mint egy lassú formázás, vagy pláne egy többszörös felülírás.
[ Szerkesztve ]
-
Roxkex
senior tag
válasz King Unique #6121 üzenetére
Oh ! Köszönöm!
Ha egy pendrive Linux Mint alól teljes formáznék (SSD/HDD/Pendrive) akkor melyikre melyik parancssor a javallot ?
Ismerem hangyányit a linux világát dd annyira nem vagyok benne otthon.Azt látom, hogy van secure erease megoldás linux alá: https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/SSD_Secure_Erase - itt pedig a: "Steps necessary for a Secure Erease" rész.
Viszont HDD,PENDRIVE alá nem tudom :+Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
Roxkex
senior tag
Ha linuxon gparteddel tolom a pendrivet az is mindent kiszed ? (Nem quick)
Illetve a vinyót is lehet ezzel tolom. Habár egy harddisk sentinel felület újrainit pontosabb talán
Meg kiszedi az esetleges rossz szektorokat.Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
King Unique
titán
A linkelt leírásban ott van, hogy Linuxon a terminálban használható ehhez a dd, illetve azt ilyenkor
/dev/urandom
formában célszerű alkalmazni. Vagy ott van a shred, ami eleve biztonsági törléshez való.A Secure Erease SSD-knél akár Linuxon is megoldható a
hdparm
parancssori eszközzel a linkelt leírás szerint, ahogyan elvileg a blkdiscard szintén használható ehhez. De, ha használsz Windowst is, akkor talán célszerűbb ott megoldani a gyártó saját szoftverével. Vagy pendrive-ról bootolva pl. a már említett Parted Magic is jól használható ilyen célra.A normál formázásnál meg az a lényeg, hogy lassú (teljes) formázás történjen, ne gyorsformázás. Aztán hogy azt most Windowson, vagy Linuxon oldod meg, az már kb. mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Roxkex
senior tag
válasz King Unique #6124 üzenetére
Tehát akkor ha linuxos gparteddel csinálom a teljes formázást a vinyóra az ugyanaz mimt ha a HDSel csinálnék egy felület újrainicializálást ?
Mert ha nem muszály emiatt nem használnék windowst[ Szerkesztve ]
Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
Roxkex
senior tag
Bocsi az lemaradt, hogy az adatok tekintetében ugyanaz ?
Bár ha jol tudom a teljes formázás is át allokálja a rossz szektorokat, mint ahogy a hds felület reinit is.Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
King Unique
titán
A GParted mondjuk elvileg pont nem jó ehhez, mert az csak gyorsformázást csinál, ahogyan próbálgattam. Grafikus felületen a Lemezek (Disks) alkalmazással lehet lassú formázást csinálni, sőt annál pl. teleírás nullákkal opció is van. A Linux Mint, Ubuntu és társaik rendszerekben az általában alapból telepítve van, ha azok közül használod valamelyiket. Vagy marad a terminál és az előző válaszban linkelt leírások alapján, illetve parancsokkal csinálod a biztonsági törlést.
[ Szerkesztve ]
-
Roxkex
senior tag
válasz King Unique #6127 üzenetére
Nah. Felraktam azzal a céllal a windows egy gépre amin keresztül HDS-el teljes felület újrainicializálást akartsm csinálni a vinyón. De azzal én butus nem számoltam, hogy az a fizetős részbe van csak
Szóval ha már fel lett rakva a windows akkor azzal teljes formázok. (Ha ez is elég, de 2x is végig fog rajta menni de közte én is írok rája) Viszont ehhez azt kellett csi nálnom hogy a vinyó két partícíoját törölni, majd egy meghajtót csinálni gyors formázással majd a sajátgépből teljes formázom az egész meghajtót (hisz egy particiója van), azért innen mert itt legalább van indikátor, hogy hol tart. Szerinted ez nem baj ? Elvilef nincs más partício mert a GUI nem jelezte(diskmgmt.msc).
Vagy lehet olyan rejtett amit az se mutat ? (Csak nem...)
Megspórolhattam volna annyi időt is ha egyből linuxszal formazom azt is (hddt) nem csak az ssdt. Az ssd sikerült nagy nehezen. Folyton unkown commandot dobott a hdparm xd elírtam valamit xD
A secure erease és a secure erease enhanced között mi a kül?Szerk.:
Lehet hogy a 2. Formázás az a linux mint disks es teleírom 00okkal megoldás lesz Melyik a tutibb ?[ Szerkesztve ]
-
-
King Unique
titán
Az előző válaszokban le volt írva, hogy HDD-k esetén milyen módszert, milyen programokat érdemes használni az adatok biztonságos törléséhez, ahogyan SSD-knél is a Secure Erase, amihez szintén linkelve voltak leírások, programok stb. HDD-knél elég 1x a lassú formázás (nyilván a teljes felületen), vagy spéci programmal a wipe (x-szeres felülírás), vagy szimplán csak fullra telemásolod fájlokkal. Arról utána a leendő új tulaj (vsz home user) eleve nem fogja tudni otthon visszaállítani a korábbi adatokat, de még egy adatmentő szaki sem nagyon. Illetve elég elvileg az 1x-es felülírás ehhez. Akár SSD-knél is használhatók ezek a módszerek, de azoknál inkább a Secure Erase-t célszerű, ami ráadásul elég hamar lefut és elég hatékony (példa).
[ Szerkesztve ]
-
maxika2004
őstag
Sziasztok!
segitsetek lécci !
hd sentinel hogy mutatja az irt adatot, indulás leállás helyett? -
King Unique
titán
válasz maxika2004 #6131 üzenetére
SSD-knél szokta mutatni a HDS az összes indulás / leállás száma helyett az összes írt adatmennyiséget. Ha nálad SSD-nél az előbbit mutatja, akkor eleve nem ismerte fel, nem kezeli rendesen. De ha a programnak valamelyik muzeális verzióját és nem az aktuálisat (5.30) használod, akkor annyira nem meglepő...
[ Szerkesztve ]
-
maxika2004
őstag
válasz King Unique #6132 üzenetére
4.0 as portable verzio .....
DE multkor mutatta valahogy az irt mennyiséget... lehet elnyomtam, mert most meg az indulás eállást mutatja...
nem lehet ezt állitani a progiban ? -
King Unique
titán
válasz maxika2004 #6133 üzenetére
Ezt nem érdemes erőltetni, mert a 4.00-s verzió eleve nagyon régi, 2012-es... Csoda, hogy egyáltalán felismerte valamilyen formában az SSD-t. Illetve pont az a lényeg, hogy nem ismerte fel rendesen, mert akkor nyilván nem az összes indulás / leállás számát mutatná... A kézenfekvő megoldás eleve egy frissebb verzió használata lenne, az 5.30-asból is van portable. Ráadásul SSD-khez amúgy is javasolt a HDS-nek mindig a legújabb verzióját használni.
[ Szerkesztve ]
-
maxika2004
őstag
válasz King Unique #6134 üzenetére
Igaz, feltettem, most okés ! KÖSZI !
-
Krystal_s
addikt
Van egy HDD-m, amit egy alaplap/táp hibás gépből vettem ki.
Bíztam benne, hogy a HDD ép maradt. Sajnos lett rajta 7db szektorhiba stb, ami javítva lett.
1
Lefuttattam a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása tesztet, aminek ezt lett az eredménye.
2
3
A SMART értékek viszont nem valami jók. A teszt közben is növekedtek a 1, 7, 195 értékek annak ellenére, hogy a teszt szerint minden rendben.
4Ezek alapján nincsenek már hibák. Párszor futtattam rövid és részletes ön-teszteket. Nem romlott az állapot. Külső HDD-nek szerettem volna használni adatok mentésére. Szeretném megkérdezni a mostani állapot alapján mennyire érdemes megbíznom ebben a HDD-ben? Hihetek a grafikonnak, hogy a mostani állapot jó és a rámásolt adat nem lesz sérült?
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
Közben lenne egy másik kérdésem is. Elindítottam a legújabb HDSentinelt (5.30) és azt vettem észre, hogy a Fejlett energiagazdálkodásnál alapból 254-re tette az értéket a rendszerlemezen. Eddig ezt állandóan nekem kellett az alap 128-ról átállítani, hogy ne parkolgasson annyit a lemez. Ez egy újdonság lenne?
Ami meglepő, hogy korábban hiába állítottam 254-re, pár perc utána a HDD vezérlője visszaerőszakolta 128-ra és tovább parkolgatott. Most viszont 1 óra után sem növekedett a Load/Unload Cycle Count érték. -
ledgeri
nagyúr
Kutatgattam, és a Seagate-nek/ről van is dokumentáció, hogy miként értelmezendő a Seek error rate, és Raw error rate [link] [link] annak aki érti hasznos lehet.
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Csak erdeklodnek, hogy ez igy rendben van?
Rovid onteszt nem ment le ezt irta ki.Csinaltam utana felulet tesztet (olvasas) ott minden rendben volt.
Paromnak ugyanilyen intel ssd van ( egy idoben raktam be mindkettot) de neki 53 napot ir es csak 2.68TB irt adat mennyiseget.
[ Szerkesztve ]
Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
bot1978
senior tag
Seagate Barracuda 3.5" 3TB 7200rpm 64MB SATA3
70%-tól kezdett sárgával pöttyözni a felület, sérült a lelkem, már a negyedik sárgánál tart. A tesztelési sebesség fél MB alatt. Hajlok rá, hogy én ezt így nem várnám végig.
Eladáshoz gondoltam elkészíteni a felületi térképet, de ez itt menne nekem 7 nap 7 éjjel. Így, hogy egybefüggő az elején ~2TB felület ha készítek ide egy partíciót el lehet ezzel még torrentezgetni?
...mert akkor inkább megtartom, így, ki tudja mennyire hibásan mit kapok érte? gyöngyöt[ Szerkesztve ]
-
bot1978
senior tag
válasz bot1978 #6141 üzenetére
Megállítottam ezt az újrainicializálós tesztet, (aminek indításakor semmi nem figyelmeztet, hogy akár hetekig is tarthat)
Szabályosan kiléptem a Sentinelből, de a program bezárása után a Windows lemezkezelőben már nem lehetett a lemezt inicializálni. (de még látta) Kikapcsoltam a gépet, kiszereltem, behoztam magammal, hogy akkor majd itt a melóhelyen hagyom menni hetekig a Sentinelt (ha már voltam olyan hülye, hogy elindítottam.) Aha, semmilyen gép nem látja a HDD-t még a BIOS-ban sem.Előtte semmi jele nem volt a HDD hibájának, csak a Sentinel miatt kezdtem vele foglalkozni. Több mint 2,5TB-ot mentettem le róla gond nélkül közvetlem az újrainicializálás előtt. Szóval ez a program sérült lemez kinyírására mindenképpen ajánlott.
De komolyan azért egy sort megérne a popup ablakban, hogy öreg nem csak minden adat el fog veszni, de ez hetekig is tarthat biztos vagy benne, hogy itt ezen a helyen ezt el akarod indítani, mert ha megszakítod a folyamatot nem ezt az állapotot kapod vissza ami jelentheti a lemez végleges elvesztését is...
Jobb lenne, mint utólag mosakodni, hogy úgy is tönkrement volna... több mint másfél éve volt 12%-on Sentinel szerint. Nem romlott. Mialatt lementettem lement 9%-ra. Gyenge szektorok száma emelkedett. Sérült volt már, renden van, csak... lehet hogy attól még évekig jó lett volna torrentezni, ha ezzel a teszttel nem nyírom ki, hanem inkább teszek rá egy kisebb partíciót.
Szóval valahogy jöjjön már át abból a popup üzenetből a lényeg. Úgy értem a standard minden adat el fog veszni üzenet kevés.
Akkor is elindítottam volna, de legalább olyan helyen, ahol hagyom is végigmenni. -
Ðávid
aktív tag
válasz bot1978 #6142 üzenetére
Szia!
Sajnos a hosszú futási idő előfordul a problémás merevlemezeknél. Több alkalommal is futtattam már ezt a fajta felülettesztet, ami messze tovább tartott, mint amennyi ideig normál esetben kellett volna futnia. Olyan velem még nem fordult, mint nálad.
A legextrémebb eset egy 1 TB-os külső WD merevlemez volt. Mondta a gazdája, hogy valami nem egészen van rendben vele. Kértem hozza el nekem, majd megnézem mit lehet vele kezdeni. Lementettem róla minden adatot, csak néhány file-t nem, mert azok részben a sérült területeken voltak. Ezután elindítottam az újra-inicializálást. Nagyjából két és fél hétig ment egyfolytában, de végül sikeres volt, mert a sérült szektorok kikerültek a használatból. Ma is működik. -
Krystal_s
addikt
válasz bot1978 #6142 üzenetére
Nemrég futtattam én is ezt a tesztet egy 500 GB-os HDD-n. 14 óra múlva végzett, de egy örökkévalóságnak tűnt. Többször azon a ponton voltam inkább hagyom és leállítom. Bár én notebookot használok, de megfogadtam, hogy fő gépen biztos nem futtatok máskor ilyen tesztet.
A teszt végén nálam sem lehetett használni a lemezt. Még formatálni sem lehetett. A teszt letörölte (megsértette) a fájlrendszert, vagy kötetet. Újra kellett létrehoznom és utána jó lett.
Azt még próbáld meg, hogy megnézed valamelyik partíciókezelő programmal.[ Szerkesztve ]
-
bot1978
senior tag
(#6145) Krystal_s
Ma foglalkoztam vele. Eddig az volt a gond, hogy semmi nem látta. BIOS-ban látszott, máshol nem. Próbáltam linuxal is, no device.
Most kiderült, hogy tán a chipset is szívat. Eddig egy H61m-hd2 Gigabyte lapban próbáltam, ebben sehol semmi, csak BIOS-ban látszott.
Most áttettem egy Dell 3010-es gépbe, amiben saját márkás DELL lap van, ebben a Sentinel DOS-os verziója látja. Kérdőjelet dobott az állapotára, de legalább végre megjelent a BIOS-on kívül máshol is, mint device.
Szóval most van valami kis reményke, hogy nem teljesen kaputt, csak olyan gépet kéne találni bent, amit tudok jegelni egy hétre.Ügyesen megsérült egy hét mire a post-on átmegy a gép, aztán meg elbújik a HDD. Kellett ez nekem. Az jár jól, aki tojik rá. Ha nem tudtam volna, hogy 12%-on van vígan használnám.
Olvasási tesztet kellett volna, mosá' mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
bot1978
senior tag
válasz bot1978 #6146 üzenetére
Lehet hogy én voltam a gyökér és a giga lap bioszában ki volt nyomva az ahci nem vettem volna észre? Közben agyalok, hogy ott vajon mi a tosz volt, ami miatt nem látszott. Mondjuk tökmindegy, mert ebben a gépben sem látja windows alatt semmi, csak a DOS-os verziója lát a Sentinelnek valamit. Lehet, hogy valami más drivert tölt be a HBCD amin megvan nekem a Sentinel DOS verziója és amiatt. Az betöltődik, a windows driver meg nyem
Ez milyen gusztustalan, hogy ilyen időigényes, minden post sokáig tart. Talán holnap még vacakolok vele, mára ennyi asszem.
-
bot1978
senior tag
válasz Killer01 #6148 üzenetére
Semmi nem látja az alaplapi BIOS-on kívül, csak a DOS-os Sentinel látja a device-t , az meg nem tud inicializálni.
Az összes többi DOS/LINUX/Windows alapú szektorjavító, partícionáló, smart kiolvasó stb. amivel eddig néztem nem talál merevlemezt a gépben. A Sentinel Windowsos verziója sem látja.
Szóval eddig faxa.pontosítok, már az sem. Most megnéztem újra, már a DOS-os Sentinel sem látja. Csak a BIOS. Tegnap még látta. Senki hozzá nem ért. Csatikat néztem, jók. Felpörög, hangja jó, nem kattog. Nyasgem>>
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- BestBuy topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Okos Otthon / Smart Home
- Linux kezdőknek
- 7000 napja regisztráltam
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje