-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
A XigmaNAS-t nem nézted? Nem olyan szép, mint a TrueNAS, freeBSD-re épül.
Nem lehet plugin-elni egyszerűen, de ha már Protomoxot használsz, akkor nem is nagyon van rá szükséged. Sokféle hálózati megosztást tud, van benne torrentkliens (Transmission), kezel sok féle filerendszert. -
AcCEsS
senior tag
-
PHenis
senior tag
Hát egyelőre még nincsen. Volt tervben korábban, hogy +hálókártyával pfsense de végül omada lett a dologból. Mondjuk a vlan-okat már igazán beállíthatnám csak még nem jutottam odáig meg lusta is vagyok picit az az igazság. Szeretném már végre ha lenne egy olyan állapot hogy működik minden és úgy hagyni pár hétig/hónapig
Valami jogosultságok nem jól migrálódtak core --> scale migráláskor ezért még van mivel szenvednem jelenleg... igazából nagyon kezdő vagyok és valószínűleg felületesen olvastam az elején, tegnap este realizálódott bennem, hogy ha mindenkivel meg akarom osztani az nfs share-t akkor nem everybody r/w acl kell, hanem nobody...
Már belátom hogy overkill, de valamiért imádom az ilyeneket. Valószínűleg az omada mesh sem volt indokolt a házba amúgy.
qqcqqc: Ezzel még nem találkoztam, de utánanézek. Pluginok nem olyan fontosak amúgy jaja. Köszi a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
megosztásnál az nálam a gyakori, h a szülő mappa rootként csinálom, elfelejtem átállítani, utána meg keresem, h miért nem látja az almappákat...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
canadaa
tag
Ti milyen fájl megosztási mappa mentést használtok?
Nálam adott egy proxmox szerver, amin pár ZFS dataset van mountolva LXC-be, azon pedig egy samba fut (webminnel kezelem).
Véletlen törlések, "malware protection" ellen automatikusan snapshotokat csinálok (napi snapshotok 31 napig, heti snapshotok 3 hónapig). (zfsbud)Komolyabb problémák kiszűrésére lenne egy másik hasonlóan beállított proxmox szerver, amire tükrözném az adatokat. Ezt alapesetben meg tudnám csinálni rsync-el és cron-al. Pl. a backup szerver futtatná és átmásolná a különbségeket időnként. Így formátum módosítás nélkül, extra programok nélkül, elérhetőek az adatok 2 helyen.
(Ezen felül még pbs is lenne itt, ami mentené a VM-eket és containereket)Tudom, hogy létezik zfs snapshot-hoz "send" is, viszont elég sok horror sztorit olvastam róla és a limitációt még nem ismerem. Plusz jobban örülnék, ha a backup szerverem intézné ezeket.
Talán egy olyan megoldás lehetne előre lépés, aminek van egy webes felülete és lehet követni a fájl módosításokat benne. Mikor mi lett mentve..stb.
Szerk: Itt főként filmek, képek, media tartalmak vannak (pl plex-nek). Így több TB és főként nagy fájlok.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz canadaa #2908 üzenetére
nem-e lehet-e, hogy kicsit túltolod a mentést?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
addikt
válasz canadaa #2908 üzenetére
Amúgy a bármikor egyszerűen pótolható adatokat, pl a filmeket miért akarod ennyire menteni?
Elszáll a lemezed, akkor sincs világ vége, letöltöd egy fél nap alatt újra őket. Nekem is van több TB film/sorozat a szerveren, de eszembe nem jutna mentegetni.Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
canadaa
tag
válasz szpeti40 #2910 üzenetére
Felhőbe, biztos módon nem is. Eddig sem voltak mentve, kb a raid redundancia volt ami kicsit vigyázott rájuk.
Viszont a visszaállítás könnyebbsége miatt, kényelemből akarom egy részét menteni. Ez egy két lemezes raid-0 lesz egy Topton r1-ben (n100).Proxmox újratelepítést pl próbáltam már, hogy akkor nem kellene gondnak lennie. Egyszerűen vissza tudtam importálni a dolgokat.
Viszont nagy kedvem nincs minden aktuális dolgot amit én vagy a családban páran néznek újra gyorsan kikeresgetni, letöltögetni, ha van valami gebasz. Ez miatt egy mentés még elfér. -
inspiroyhome
senior tag
válasz szpeti40 #2910 üzenetére
Nekem ha alapbol redundans lemezeken vannak, akkor kulon mentes helyett, ZFS snapshotokat tolok naponta / hetente. Tehat a tomb vedett hardware failure es veletlen torles ellen is. A raketatamadas ellen nem ved, de eddig nem volt ra szukseg.
Ellenben a snapshot egyszer eletmento volt. Egy 5M+ fileal dolgozo strukturat teleszort szemettel egy rosszul mukodo script, tobb oras, napos munka lett volna helyreallitani. Ehelyett csak visszacsatoltam a par napos zfs snaphshotot.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz inspiroyhome #2912 üzenetére
Zfs-t nem használtam még, de jól hangzik.
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
ViZion
félisten
truenas, vagy házi szerver topikban lehet tudják. Jogosultság, vagy vmiért nem nézte a mappát.. passz. nem ismerem a truenast sajnos.
-
amargo
addikt
Megszivattam magam.. külső usb-n csatoltam fel egy hdd-t, hogy majd wipe-jam. 1 hete még ezen lógott az új hdd. Most meg 5-10 perc alatt "kinyírta "a host-ot (újra kellett indítani), mert a syslog-ot telenyomta hibával, igen a /var/log -om meg egy kisebb 80GB-os disken van. Kiderült, hogy a külső táp ment tönkre ezért a lemez csak ilyen fél állapotban indult el és szórta a hibákat.
Tanulság igazából annyi, hogy ne este álljon neki az ember
A durva az volt, hogy még pár LXC log-ban is megtaláltam, amit csak azért vettem észre, mert nem indultak el, hely hiány miatt.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Balinov
titán
Sziasztok, ujra itt. Kerdeznek tisztelettel
PVE-n feltettem egy Turnkey file server-t, amit az otthoni halon mindenhonnet elerek, meg az IPTV felvetel is megy TiviMate alol a letrehozott SMB share-re. ZFS pool felmountolva a konenter ala, megy szepen
Feltettem a proxmox helper script segitsegevel egy TM klienst/LXC-t, leallitottam,
mp1:/tank/data,mp=/mnt/data segitsegevel felmountoltam ugyanazt a ZFS poolt a TM LXC ala, ami igy latszik
szerintem eddig jol csinalom.TM web feluletet elerem, routeren port forward OK, TM kliens szerint is nyitva van a bejovo port. Tesztkent lekaptam egy ubuntu iso telepitot, amit viszont a felmountolt zfs poolt bongeszve (win alol, mappelt network drive) nem latok.
Ha a TM webuin megnezem, hova tolt le a " /var/lib/transmission-daemon/downloads" jelenik meg. Homalyos regi emlek megvan, hgoy az /etc/transmission-daemon/settings.json-ban kell a megfelelo mappakat letrehozni elobb, csak nem tudom, konkret esetben hogyan..
a var/lib.... elerest hogy kell megvaltoztatni, hogy a felcsatolt 1TB meretu network share-ra mentsen?
Elnezest a pongyola foglamzasert, mar ezen kerdes megirasa is majd' meguti a linux/PVE tudasom tetjet.
Ugyanitt kiprobalnek egy jellyfint lcx-ben, ZFS poolt szinten felcsaolva az LXC ala, de eloszor a TM-et szeretnem meghegeszteni
Abban is gondolkodtam, hogy lehet inakbb egy Debian VM-et kene beroffenteni, annak megadni a ZFS poolt (fentebb hivatkozott mp paranccsal), az ala feltenni a TM-et, JF/Plex-et probalgatni, nem tudom, hosszutavon melyik lenne az eletkepesebb
Koszi
Bali6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz KaqXar19 #2920 üzenetére
itt valami jogosultsag gebasz lesz
Kezzel megadtva /mnt/data/torrent mappat (amit win alatt hoztam letre) elindul, de 1-2mbyte utan permission denieddel elhasalNemertem, nagyon nem
Mivel uj torrent hozzaadasanal a default path helyett az jon fel defaultnek, amit a json fileban megadtam igy az valoszinuleg OK, de akkor mi a gondja a permissionnel?
Turnkey FS LXC-nel 2 usert hoztam letre, Bali es Tivimate (iptv felvetelhez) elvileg ennek jonak kell lenni, de pl azt nem ertem/tudom, hogy a TM-es LXC-nek hogy lesz a Turnkey FS-es poolhoz R/W hozzaferese? Lehet az az igazi gondom?
Amugy meg ez egy erdekes gondolatmenet, mert kozben feltettem a scriptes Jellyfin-t, az latja a zfs pool mountot, konyvtarastul, fajlostol, probakeppen masoltam at a nasrol egy videot es azt mutatja is a JF (a ket .TS file-t amit 1-2 napja vettem fel chromecast for google tv-n futo Tivimate-rol SMB tarhelyre szinten)
Bali
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz KaqXar19 #2922 üzenetére
Erre gondolsz?Szerk; 102/104/105 LXC-knel, amikor a mount pointot adtam meg akkor mp0, mp1,mp2 szintaktikaval dolgoztam, nem lehet, hogy mind a 3-hoz mp0-val kellene felmountolni a tarhelyet?
[ Szerkesztve ]
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz KaqXar19 #2924 üzenetére
na, addig varialtam a TK FS SMB megosztasokkal, jogosultsagokkal, hogy egy windowsos geprol sem birom elerni az smb share-t, sot, mar androidrol sem. ebbol reinstall lesz, lepesrol lepesre,
szerk: illetve azt is sikerult ernem, hogy a TM LXC is elszall folyamatosan
[ Szerkesztve ]
-
őstag
tteck/Proxmox · Discussions · GitHub
I wanted to share another update: I’ve been diagnosed with incurable appendix cancer that has already spread, and doctors estimate I have less than a month left. Thankfully, hospice care is managing the pain well. This experience has shown me just how brief and precious life is—so make every moment count, and cherish the time you have.A tteck-repo archiválva lett. Sajnos úgy néz ki, nem lesz tőle több update.
Nem tudom mit lehet ilyenkor mondani... Egyszerűen szomorú vagyok. Nem a script-ek miatt, hanem mert amíg csinálta, mindig segítőkész volt."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
Balinov
titán
tegnap futtottam bele redditen, nagyon szomoro hir
-
ViZion
félisten
ehhh... szomorú hír valóban.
Ez már a "része" volt a Proxmoxnak. Biztos vagyok benne, h többen akkor mertek belevágni, mikor látták, h a homelab 99%-át lefedte a scriptjeivel.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
danih
veterán
Én is tegnap olvastam. Talán nem is tudja, hány homelabber életére van hatással amit csinál.
[ Szerkesztve ]
-
danih
veterán
válasz Balinov #2926 üzenetére
Nézd meg ezt a leírást.
Én ez alapján csináltam opemediavault VM-ben futó háttértárra SMB megosztást unprivileged LXC-knek. Ne adj privilégiumot LXC-nek. Már hardveres video transzkódoláshoz (Jellyfin) sem kell.Más téma.
Láttam a napokban beszéltetek Tailscale-ről szóval elővettem a dolgot. ZeroTier One-t használok és nagyon szeretem, és bár az alapvető konfigurálás és használat kő egyszerű, exit node felállítása már nem annyira hülyebiztos. Szóval tesztnek csináltam egy tailnet-et egy dedikált lxc-be tett exit node-dal és remekül működik. Nagy plusz hogy Mullvad VPN-nel integráltan tud együttműködni, nekem pedig az a kedvenc szolgáltatóm. Ami nem tetszik a dologban hogy elég sokminden megy át a tailscale szerverein. De mint kiderült erre is van homelabber megoldás: a headscale! Úgyhogy ez lesz a következő lépés.[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
Koszi, holnap igyexem atolvasni.
Kozben probaltam TM helper scriptet, tovabbra is permission hiba, Turnkey torrent server-t, lxc configban mp0:/tank/data,mp=/mnt/data-vel nem is latja, Qbittorent-et, helper scripttel feltettem, az legalabb le tudja tolteni a teszt ubuntu iso-t, viszont az csak a konteneren belulre tolt le,hiaba van felmountolva a ZFS tarhely
qbittorrent configban ezt irtam, de ugyanugy nem jo helyre menti.
Session\DefaultSavePath=/mnt/data/torrentMa sokat gyakoroltam az lxc letrehozast, de igazan elorebb nem jutottam.
udv
BaliUI: Egyre jobban erlelodik bennem, hogy 1x 1TB tarhelyhez nem biztos, hogy a legjobb otlet volt a ZFS Pool...
-
ViZion
félisten
válasz Balinov #2936 üzenetére
Nálam is bind mount van: [link] de PCT tool-al csináltam.
Hátránya, h nem lehet kvótát adni (úgy tudom, de nem kerestem, h van-e vmi hack erre). Ha csak új virtuális lemezt adok az LXC-hez, akkor azt helyreállításnál is felülírja. Tehát ha nem volt a backupban, akkor lesz egy üres lemezed restore után...
Bind mountnál ez a számomra elvárt módon működik: ha nem volt mentve, akkor nem írja felül, csatolja azt a host mappát ismét, ami bind mountolva volt.Itt is vannak megkötések/tanácsok: nyilván rendszer kritikus mappát nem illik bindelni és chmod777 kinyitni a világra de amúgy kb. ennyi. Jah igen, a host-on erre a mappára kell adnod jogosultságokat.
-
amargo
addikt
válasz Balinov #2936 üzenetére
Szerintem az lenne a legjobb, ha az LXC config-ot és a ls -la elküldenéd host-ról és lxc-ről is.
Mert itt azért végig vezetnek: [link]
Holnap majd elküldöm a konkrét parancsokat, amiket érdemes követni.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Jobban nyírja, de valamit valamiért, ha van UPS-ed, akkor lehet érdemes kikapcsolni pár dolgot: [link]
zfs set atime=off sync=disabled xattr=sa compression=lz4 rpool
Én most pro ssd-re cseréltem a gépben lévőt. QLC-s ssd-re 2 év alatt ment 65TB írás, itt van egyedül romlás csak 73%-os a kondíciója.
Másikok (ezek csak sima TLC-ek), amelyeken csak a rendszerek futottak 18TB írás van majd 3 év alatt. 100% a kondíciójuk“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
sorry lehet pont azt nem nyitottam már meg így nem emlékeztem erre a linkre.
Én pár éve használom a zfs-t, kezdeti bénázásaimon túl nincs vele bajom, sőt csak egy példa, ahol leginkább csak szöveges adatok vannak tárolva a 200GB-ből kb 100GB-t csinált (lz4), használom még 1-2 adatbázis alatt is, mert azok nagy részét úgy is memóriába kapja. Most az egyik hdd alá bekerült egy ssd cache-nek, de itt is az van, hogy amikor csak lehet a memóriát használja és nincsenek akadások.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Hopp megnéztem a gépemet és meglepődve tapasztaltam, hogy 999/999-el szerepelnek nálam az fstab-ban a mount-ok:
//192.xxx/movies/ /mnt/lxc_shares/movies cifs _netdev,x-systemd.automount,noatime,uid=999,gid=999,dir_mode=0770,file_mode=0770,credentials=/root/.smb 0 0
ez a 999 pedig az LXC-ben lévő emby user uid/gid.
Már nem emlékszem, de mintha unprivileged container esetében valamiért nem akart menni ez a 100000/110000 megosztás. Ezért most elég bénán a time syncd -vel vannak felcsatolva.. a lényeg, hogy esetedben a felcsatolást akkor arra a uid/gid-re kell rakni, amivel az lxc-ben fut az alkalmazás.De utána nézek más megoldásnak, mert amúgy zavaró ez.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Most már kezdem úgy érezni, hogy kicsit sok lettem, de itt a megoldás:
Tehát az említett leírásokat követve vagy akár ezt a script-et is: [link] egy unprivileged LXC alá remekül be lehet húzni a dolgokat (én is kevertem nálam miként is fut..), de nekem az emby privileged módban fut és amit 2x is benéztem annak más a uid és groupid-ja
PVE host (UID=100000/GID=110000) <--> unprivileged LXC (UID=0/GID=10000)
Szóval ebben az esetben (privileged) ezt kell kiadni (amúgy pont itt vettem észre, mert több leírás is keveri [link] ):
pct exec $lxc_id -- groupadd -g 110000 lxc_shares
Szóval ez a megfejtés
[ Szerkesztve ]
-
danih
veterán
Srácok, segítsetek már rajtam, nagy üresség-érzet fogott el
Két hónapja kb fingom nem volt igazából mi az a linux de láttam egy videót a proxmox-ról és nagyon megtetszett a self-hosting koncepció. Azóta mókoltam és nagyon élveztem a dolgot, de most eljutottam odáig hogy megvan minden amit akartam... És most ott a szeró és... minden faszán működik... néha megnézegetem de ennyi... teszi a dolgát.
Van médialejátszó, "felhő" office-szal, torrent, dns szerver, ai, privát kereső, vpn, kollaboriációs platform, két vm guacamole-eléréssel, könyvjelző gyűjtő-taggelő, retro emulátor, wazuh. Nem tudom most mihez kezdjek[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest