Aktív témák

• DM-Fan

nagyúr

válasz gejala #24568 üzenetére

Hát, ne is haragudj, de nagyon nem értek egyet a mozival kapcsolatos érveléseddel. Ki is fejteném:

"Márpedig moziban filmet nézni nagyságrendekkel jobb élmény, mint otthon egy akármilyen tévén.
    És itt nem csak a képméret/minőség a lényeg, hanem hogy például otthon lehetetlen mozihangzást elérni.
    "

Bocs, de már ez bullshit! Már az első mondattal is - bár szubjektív, de - erősen vitatkoznék. Számomra a magam által kialakított, harmonikus otthoni környezetnél szívesebben sehol nem jobb filmet nézni (közhely, de igaz: "Mindenütt jó, de...").

A második mondat megint butaság, teljesen elérhető áron lehet már a legtöbb moziban jellemzőnél jóval korrektebb hangzást előállítani otthon. Itt nem az a lényeg, hogy úgy szóljon, hogy beszakad a dobhártyád, ettől amúgy is a falnak megyek egyes mozikban, de egyébként ezt sem kunszt otthon sem előállítani, csak esetleg a szomszédokkal meggyűlik a bajod. A valóságban egyébként sem hallanád olyan hangosnak az egyes hangokat, amilyen hangerővel néha a moziban szólnak.
    Szóval a jó hangminőség nem egyenlő a magas hangerővel, márpedig otthon gyakran optimálisabb körülmények is lehetnek a jó térhangzás kialakításához, mint adott esetben egy moziteremben, ahogy arra már az előttem felszólalók is utaltak. A mozitermekben ugyanis többnyire igen csekély azon ülőhelyek száma, ahol ténylegesen érződik és tökéletesen érvényesül a térhangzás, ráadásul a moziba zsúfolódó embertömeg ezen a helyzeten csak tovább ront. Otthon ugyanakkor közelebb ülsz a hangsugárzókhoz, pontosan be lehet pozicionálni a hangfalakat, a legtöbb erősítő mérőmikrofonnal szerelt és tökéletesen finomhangolható a térhangzás és ha nincs túl sok bútor és egyéb akadály a hang útjában, akkor tökéletes, DTS-HD Master szintű hangzást tudsz elérhető áron otthonra kreálni. Többször csalódtam már a mozik térhangzásában és nem azért, mert rossz helyre ültem.

"Mert ugye például a Lurdy házban van Európa egyik legjobb akusztikájú terme, ahol olyan térhangzást kapsz, amilyet legfeljebb egy koncertteremben hallhatsz."

Történetesen én havi szinten megfordulok ebben az említett moziteremben és azt kell mondjam, hogy ez nagyon hangzatos mondat, csak épp olyan szinten nem érződik belőle semmi, hogy ihaj! Az lehet, hogy a terem akusztikája egyébként jó, de olyan szinten szokták elcseszni a hangzást, ahogy csak lehet. Az meg, hogy koncertteremhez hasonlítod az akusztikáját, az igen erős túlzás. Konkrétan a Corvin moziban korrektebb hangzással szoktam szembesülni, mint a Lurdy említett termében.

"És akkor ezek csak a technikai dolgok, ehhez hozzájönnek olyanok is, hogy mondjuk kétszáz másik emberrel közösen nézzük a filmet. Ezek is nagyon számítanak."

Számítanak. Nálam például negatív irányba! Konkrétan számomra nem nyújt semmit, hogy 200 másik emberrel nézek egy filmet, illetve de: bosszant.

"még sose voltam olyan vetítésen, ahol a nézők ne lettek volna teljesen normálisak. Ilyen beszélgetés, csörgés dologba én még nem futottam bele személy szerint. "

Hááát... nem tudom milyen sűrűn járhatsz moziba, de szerintem nem túlzottan, vagy csak művészfilmekre ülsz be. Konkrétan nem tudok (vagy csak kb. 10 esetből egyszer) úgy moziba beülni, hogy ne legyen valami zavaró tényező. Nem értem miért jó az, hogy a vetítés előtt már tíz perccel hallgatnom kell a nyolcvanas IQ-val sem rendelkező tizenévesek baromságait, majd a trailer-ek alatti idióta kommentjeit, majd a film alatt a legmeghatóbb pillanatot is elcsesző primitív benyögéseit. Ehhez még hozzáadom, hogy mindig van egy barom, aki 10 perccel a kezdés után szambázik be a barátnőjével a karján és persze hova mászik: középre, adott esetben rajtad keresztül. Plusz még az állandó zacskócsörgetés és még nem is számoltam azzal az eshetőséggel, hogy beül eléd egy 2 méter magas fazon. A film végén meg már a stáblista első betűinél a legtöbben rajtad átgázolva iszkolnak a kijárathoz, mielőtt még fel tudnál ocsúdni a filmből.

"Én akárhányszor láttam moziban egy filmet, utána tévén röhejesen gagyinak hatott, semmi köze nem volt ahhoz a filmhez, amit a moziban láttam."

Erre már tényleg csak azt tudom mondani, hogy akkor ezek szerint Te nem is a film miatt nézel filmet.

"A lényeg, hogy szerintem a legtöbb ember inkább megy egy nem 100%-os koncertre, mint hogy a nappaliban hallgassa a nagyon profi hangfalait (persze annak is megvan a helye). Mozival szintén ez a helyzet."

Most a koncert hogy jön ide? Szezont kevered a fazonnal! Egy koncertre azért megyek ki (teszem ezt egyébként elég gyakran), mert elérhető közelségbe szeretnék kerülni az általam tisztelt/rajongott előadóval, illetve azért, mert kíváncsi vagyok arra, hogy a studiólemezhez képest mit nyújt élőben, illetve a tombolás miatt, ahogy a színpad előtt sodor a tömeg és egymásba kapaszkodva együtt üvöltjük a dalszöveget az színoadon 10 méterre zenélő előadóval.
    Namost a moziban ugye pontosan ugyanazt a filmet látod (vagy adott esetben egy rövidebb változatot, mert DVD-n/BD-n gyakran a rendezői változatot is megkapod), amit otthon is megnézhetsz, csak a moziban nagyobb a képméret és hangosabb. Az speciel csöppet sem dob fel, hogy 200 másik emberrel együtt nézem a filmet, azt magad is beláthatod, hogy nem azonos egy koncert közönségével: nincs közös ismeret, ami összekötne minket (nem úgy, mint egy zenekar koncertjén), hiszen azért jöttünk a moziba, hogy újat lássunk. A másik reakciójára meg pont nem vagyok kíváncsi (pláne, amikor a mellettem ülő suhanc olyan kulturálatlanul nyilvánul meg, hogy legszívesebben szájon törölném), magamnak nézem a filmet, nem másnak.

...és akkor még nem is említettem a mozikkal kapcsolatos legnagyobb sirámamat: olyan szinten spórolnak a vetítővel, hogy kb. az optimális kontraszt- és fényerőérték felén sem járatják azt. Megőrülök, hogy egyszerűen még a világos képtartalmak is sötétek és vesznek el a részletek. Ezen túlmenően az általad említett Lurdy-teremben például az új Indiana Jones film vetítése alatt komolyan fontolgattuk, hogy fölállunk és otthagyjuk a picsába, mert egyszerűen kritikán aluli volt a képminőség. De olyan szinten, hogy nők jegyezték meg, hogy ennyire szart még moziban sem láttak.

Mindennek a tetejébe vedd hozzá az árat: nem egyedül szoktam moziba járni, viszont ha nem olcsó napon, vagy valamilyen kedvezménnyel megyünk éppen, akkor csak a két mozijegyért otthagyok 3 eFt-ot. Mindehhez még jönnek a szokásos kellékek, közlekedés és máris ott vagy, hogy 5 eFt-ot otthagytál egy moziért két ember után. Ha tökéletesen maximalista akarsz lenni, akkor erre még egy ezrest rádobsz és megveszed a filmet 3 hónappal később BD-n és korlátlan számban nézed meg otthon sokkal pengébb minőségben (igaz, kisebb képméretben) és adott esetben még jobb hangzással is, mindezt úgy, hogy nem kell elviselned a stupidokat, úgy fekszel, ahogy akarsz, akkor mész ki pisálni, amikor akarsz, stb.

Számomra a mozinak két komoly előnye van: megjelenés után láthatod az új filmet, illetve kicsit kimozdulsz a megszokott környezetedből. Semmi több! Abszolút nem hiányzik a vele járó többi, fent leírt maszlag.

A leírtak persze a saját véleményemet tükrözik, csak azért osztottam meg, mert gyökeresen más, mint a Tiéd. Legyen több oldalról is megvilágítva a téma. ;)

Get Moded!

Aktív témák