Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz gab.m #48350 üzenetére

    :K

    Annyival kiegészíteném, hogy nem "középre" esünk a rendelkezésre álló dinamika tartományban, hanem fölé, durván (saccperkábé) kétharmadra.

    Másképp fogalmazva: az ACR kevesebbet tud highlight clipping (kiégés) -ből menteni visszahúzással, mint bebukott képrészletet shadow csúszkával felhozni ehetőre.

    Egy arcot pl. ha 2-3 fényértékkel túlexponálsz, abból visszahúzva sosem lesz olyan "szép" (?) eredményed, mint egy 2-3 fényértékkel alulexponált arc, felkorrigálva.

    Én télen ezért nem korrigáltam a nagy fehér vakító hóban, napfényben, már vázon az expót: hagytam a nagy fehér felületeket kicsit becsapni a gépet (picit alulexponált lesz minden) és kézzel húztam fél-1 EV-t rajta felfele. Ha már fotózáskor korrigáltam volna a becsapott fénymérőt +1-2 EV-vel, rengeteg minden úgy lett volna vakítóan kiégett hófehér, hogy nemigen mentem meg visszahúzással ACR-ben az így járt részleteket.

    Hóban, de felhős égnél viszont korrigáltam +1 EV-vel: itt atom nagy szórt fény van, bársonyos, selymes az alany arca, mindene.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák