- Autós kamerák
- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
gab.m
senior tag
válasz Throme #42599 üzenetére
Hát... sorra elkeserítetek.. De legalább tisztában leszek ezekkel, nem naív reményekkel indulok neki, hogy vagy így, vagy úgy, de lesz egy "tökéletes" obim. Bár Eperkutyus tapasztalatai alapján a német Tamron szervíz elég korrekt, lehet úgy járnék a legjobban, ha itt megveszem, kipróbálom, valami gubanc van, egyből küldöm is nekik.
Eperkutyus, meddig is tartott ez a folyamat? 2 hét?-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
Throme
veterán
válasz TayRol #42600 üzenetére
Én mondjuk szapultam a 220voltot, de ott van olyan opció, hogy Németországba küldik ki. Persze így tovább tarthat (bár egyetértek, saját példámon is tapasztaltam, hogy kérvényt kell benyújtani, hogy elkezdjék a munkát...jó pár telefonomba került...), de lehet esélyesebb, hogy meg is javítják, nem pedig marhaságokkal hülyének nézik az embert.
#42601) gab.m : mondjuk én főként a nikon szervizről "értekeztem" , de a camera kft-ről is hallani érdekes dolgokat, igaz engem az nem érint.
Azért tegyük hozzá, hogy nincs felmérés hány elégedett/elégedetlen ügyfél van. Lehet nekem nem volt szerencsém..... meg itt néhányunknak...[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
Kicsit gondolkoztam ezen a full frame alapzoom dolgon. Kismillió grafikont átnézve arra jutottam, hogy állati drágán lehet csak minimális minőségbeli javulást elérni. Ahogy elnézem a legnagyobb probléma a széleken való lágyulás. Felteszem ez abból adódik, hogy nehezebb a nagyobb érzékelőt optikailag kiszolgálni.
Minden vizsgált obi f2.8 végig. Ez az ársorrend Sigma 24-70 (238k), Tamron 24-70 (295k), Canon 24-70 (417k) Nikkor 24-70 (475k), Canon 24-70 (615k). Arra jutottam, hogy csak esküvőfotósnak éri meg a C és az N ártöbblete. Minimális plusz élességet fog kapni +150k rááldozással vagy épp dupla annyi árért. Itt természetesen csakis optikáról beszélek. Az AF-et most nem vizsgálom.
Innét kezdve fel kell tenni a kérdést, hogy ha valaki nem esküvőzik, akkor mire használná? Én nem tudom mennyire elterjedt FF-fel turistáskodni, de ha valakinek erre kell, akkor szerintem bőven elég neki egy low budget Tami 28-75 f2.8. Újként 100k körül mozog, használtan volt már 60-ért is indexen. Esetleg a Nikkor 24-85 VR kitobija lehet még jó, de ebből nemigen láttam még használtat, 160k meg sok az újért szvsz.
Tehát ahogy én látom, egy sima usernek a legolcsóbb alternatívát kell választania zoomban, és fix-szekkel megspékelni azokat a gyutávokat, amik számára hangsúlyosak. Egy fix 85, 50, 28 és mindenki örül. Sajna ez utóbbi megint csak elszállt valahogy a maga 200k körül árával.
Kérlek, cáfoljatok meg, ha rosszul látom! Vagy várok szívesen bármilyen egyéb ötletet!
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Larry303
addikt
válasz aleister #42605 üzenetére
én úgy gondolom dx re jó ez a teória...
de simán működik a 16-85 el a 18-105 el stb a kit zoom sztem és mindenki amit szeretne magának pluszban vagy egy makró üveg vagy egy 35 ös 50es kinek mi az igénye...aztán persze aki rögtön madarászkodni akar az vessen magáraaki nem hobbi célra használja neki meg úgyis megvan a saját teóriája
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Kleroo
veterán
Én is hasonlóan látom. Nemrég táncoltam körbe az alapzoom kérdést. Mert hát azért csak kell valami rohangálni is. Az olcsóbb régebbi 2.8-as 2x-7x-ekkel az a baj,hogy taknyolnak rendesen,és igazából csak f4-f5.6 körül jók.Sőt,akár még AF-ben is idegtépőek.No és cserébe még,nagyok és nehezek is. Akkor meg minek?
Az újabbak használtan is elég drágák. Nagy nehezen én a régebbi 24-85-re tettem le a végső voksot. Fürge ,és pontos AF,pici,könnyű,minőségi kivitelezés,egész jó fényerő,és nyitva is tök jól rajzol. Valamint nem kellett sok darabot megnéznem,hogy akkor most jó-e vagy sem
Egy erős alternatíva még a filmes régi 28-105 Nikkor. Az is nagyon jó,csak a nagylátó oldalon igényli a rekeszelést. De egyébként talán az az obi az ár/tudás győztese.Úgy összességében amatőrként zoomnak én egy 28-300 Nikkort vennék ha nagyobb lenne rá a keret(de nem lesz,hisz rohangálni egy olcsóbb DX is ugyanolyan perfekt,nem kell ilyenre ennyit ellőni ). Brutál,hogy mennyire jó képe van az átfogás ellenére. A nyitva is karcoló 24-70eknek szerintem is kizárólag munkára van értelme. Esküvő,riport.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
aleister
veterán
válasz Kleroo #42608 üzenetére
A 24-85 /2.8-4D-re gondolsz?
Egyébként én is arra jutottam, hogy egyrészt feltehetően az elkészítése drágább egy alapzoomnak, másrészt úgy vannak vele a gyártók feltehetően, hogy a drága FX-szel dolgozik inkább az ember. Innét kezdve céloptikákat gyártanak rá. Rohangálós, mindenesnek meg ott a DX, ahogy Te is írtad.
Larry303:
Igen, DX-en értelemszerűen a 18-105 az ajánlott alapzoom, amit aztán itt-ott ki kell egészíteni igény szerint fix-szel.madgie:
Sajnos AF-ről nehéz bármit is mondani, mert elég szubjektív, ráadásul tapasztalat alapú a dolog. De ha tudsz egy oldal, ahol esetleg fel vannak tüntetve milliszekundumban a fókuszra állási idők, mellette a százalékos pontossági arány, akkor szívesen beveszem a képletbe.
Sajna a topic tapasztalatai azt mutatják, hogy nem fenékig tejfel akár a Nikkor objektívek esetén sem az élet.hp1950:
Birkabőr![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
@ aleister, Te ha már megvetted azt a szutyok dényócázat , ne is álmodozz büdzsé turistazúmról, tessék tolni valami komolyba a lóvét és ha megvan add kőcsönbe fikázni-tesztelni
@ Kleroo, Neked meg mán nyóc.Szóval a viccet félre, hasonlón agyalok én is jó ideje, az hogy kell 70-200, biztos. Az, hogy kell 85G, szinte biztos. Az is biztos, hogy kell vmi normális FF zoom, de szerintem a Tami 24-70 2.8 VC ideális, amennyiben van alkalmad kipróbálni.
- N 24-70 2.8 alig-alig jobb, cserébe nulla VR
- C meg nem megy fel, akárhogy erőltetem de az sem IS-es
- turistázni mindenféle-fajta helyszínen tudsz, de pont emiatt, hogy turista vagy, legyen az metróban tömeg, városban, utcán, Japán, India, őserdő, sivatagi homok, tökmindegy ki merre megyeget, az állvány rohadt kényelmetlen lehet adott esetben + mire felállítod, stb.. -> csak a VR megoldás (ráadásul turistaképek általában nem akciófotók, tehát ismétcsak jól jön a VR).No, ez csak az én kicsi kis okfejtésem és abból indulok ki, hogy turistázni szép képekért jobban kell a VR és a gyutáv, mint a kettőnyóc, cserébe egy elég jól rajzoló obival ajándékoz meg minket a Nikon, éspedig a 24-120 f/4 VR társaságában.
Tegnap JohnyBlue velencei képei után újranézegettem az ő kölcsön-24-120-ával lőtt képeket a Zsindelyes Pálinkafesztiválról és nagyjából Canon 24-105 feeling, márpedig szerintem turista ne is vigyen magával mást, csak ezt (max egy 70-200 f/4 mellé) és csók.
Kövezzetek
(= ez azt jelenti, hogy ha sikerülne boltban tesztelni Tamron 24-70 2.8 VC-t, azt venném, első prio. Ha nem, vagy nagyon macera már, akkor 24-120 és a 2.8 elvesztése miatt sajgó kis lelkemet vigasztalja az összeszerelés minősége, a gyári tudat és a 70-120 közötti extra gyutáv).
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #42612 üzenetére
28-300,ha van rá zsé!!
Egyébként nem is oly biztos,hogy kelleni fog Neked a 70-200 mellé a 85G.
De ezt majd meglátod ha lesz sok kép a hátad mögött a 70-200addal,és megveszed mellé a 85öst. Nekem a D volt,de nem éreztem,hogy megnyílt előttem a világ,így el is adtam hamar. (később veszek újra,ha leesik az ára )Hodor. Hodor? Hodooor!
-
atok666
őstag
Ez a kinek mi eri meg, meg, hogy egy usernek mit kell valasztani ez eleg relativ. Aki nem engedheti meg maganak az 500ks obit, az gondolom ugyse azt veszi, akinek meg nem gond kiadni erte az osszeget, akkor miert ne azt vegye? Ezt a kinek mi eri meg, meg mit szabad, esetleg mit nem szabad dolgot sose ertettem...
Atok
-
m3ss
veterán
en le is tettem ff gondolatokrol, makrozasnal kb hatrany lenne gyutav miatt...
meg egyaltalan milyen nagylato van ff-re, aps-c 10-20 megfeleloje van ott megfizetheto aron? meg ezek az ff zoom arak amiket irtok ijesztoek. kijon belole a komplett aps-c felszerelesem, ketszerhttps://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
törölt tag
válasz Kleroo #42613 üzenetére
A 85 1.4G jelenleg az egyetlen obi, aminél nincs élesebb a Nikon palettáján. Se nagy fixek, se kicsik, se makrók, és főleg úgy nem, hogy f/4-5.6-8 körül stúdiózik az ember (ízlés dolga). Borzasztó éles. Őt CSAK EZÉRT fogom megvenni, hogy ha már van egy nagy megapixeles vasam, nézzük már meg, mire képes, de úgy igazán. Ez durván 300k-ba fog fájni. Előtte fogom megvenni a 70-200-at (azért vagyok nagy csendben, mert gyűjtök egy ideje), zoom pedig a 70-200 előtt lenne időben, de lehet megfordítom a sorrendet, mert Tami kijött ugye a 24-70 2.8 VC-vel, Canon mostanában jön elég idióta 35 f/2-es IS-es (!) üvegekkel, hát nem is tudom, lehet megérné kivárni standardzoom-ban valami új Nikon üdvöskét, persze ez ismétcsak idő, 1-másfél év és még papíron sem létezik, de addig a 70-200 boldogít meg benézek hozzá egy 14mm/2.8 Samyangot bohóckodni. Tavaly akartam menni Balira is, nem jött össze, költöztem ehelyett és devizahitelt törlesztettem vissza (hálistennek), neeem tudom, ez a standard, JÓ zoom nagyon kérdőjel, mert ha idén utaznék, ezt venném. Ha nem, akkor 70-200 és/vagy 85 1.4G és elvagyok stúdióban a csajokkal.
Zsé van, csak túl sokat hezitálok meg tökölök - és még a 90-es, immár finomhangolt Tamim is meg kell, hogy mutassa, mit tud.
No, szóval fullkáosz Mindez tegnap óta, gab.m miatt (köszi a tesztet) mert a Tami 24-70 úgy tűnik, nem lett világmegváltó a minőség terén..
Szóval most spórolok, mert - bevallom - még a D-s 50-est se akarom lecserélni, annyira nem kell se az ultrahang, se a bokeh. f/8-on tájképezek vele, bőven jó, amíg meg nem tudom, melyik üveg kell úgy igazán és mire (milyen esemény vár rám idén), addig csak a tutira megyek.
Ha van jobb stratégiád (vagy lenne), csak nyugodtan
-
Kleroo
veterán
válasz atok666 #42614 üzenetére
Nehéz kérdés ez,de azért mindig van optimum. Hiába lennék atomgazdag, D4+fullos Nikkor sort nem vennék csak azért,hogy Jocóka szülinapját lekattintgassam. A pénznek mindig van jobb helye.
És sok cuccnak a valódi előnyét csak komoly hajszolás mellett élvezi az ember. Amatőr kattintgatósdiban inkább csak önámítás.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #42612 üzenetére
Hádde az alkalmi vétel volt . Senki nem hagyta volna ott.
Egy haverom szokta mondani, hogy minden pin@t, amit nem csinálsz meg, a halálod után az orrodra húznak a pokolban . Na én nem akartam ennek az analógiájára egy D800-szal szagolni az örökkévalóságig.
Kleroo:
Ez kimondottan szimpatikus.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #42617 üzenetére
Hát szvsz ember legyen a talpán aki akár D800-on készült képeken megmondja melyik készült 1.4G-vel,és melyik 1.8G-vel.(nem nyitva persze)
Nem tudok jó stratégiát,egyénfüggő. Egyszercsak megálmodod.
De elmélkedjünk:
Talán inkább az alapzoommal/fix-szel kezdeném. Ezt használod a legtöbbet.
Amennyiben nem így lenne,azon nem gondolkodnál. Nekem adta magát a 70-200,mint első komolyabb optika,mert a sportfotózás@ez a tartomány a legfontosabb.
Nálam ez a felállás vált be: alapvetően az 50-es van fent,azzal szinte bármit meg lehet oldani,lehet játszani a bokehval,és etalon minőséget is ad. De van,hogy nem,illetve pont nem érdekli az embert,hogy A0,vagy A1 méretben lesz-e éles,csak a könnyebbség(túrista üzemmód),ezért kellett egy zoom is,ami méltó a D700-hoz,de nem is drága ahhoz mérten amennyire fontos. (N 24-70/2.8 erősen túllövés@ nem optimális általános zoomra amatőrnek szvsz. Az melóra jó. Helyette inkább 24-120,vagy talán még inkább a 28-300,ami valóban bármire okés)
Tehát én ezt a dolgot kettészedtem az optimális üvegekkel.1 szuper minőség és egy jó minőség jó átfogással.És ez kijött 47k+65k-ból,új állapotú példányok vásárlásával.Ezután jöhet mondjuk a 70-200. Majd ha ismét lesz zöldhasú,akkor a 85-ös(de használtan,hogy ne bukj amikor adod is tovább )
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
válasz Kleroo #42626 üzenetére
85 1.8G és 1.4G:
És ez 24MP-n megy a maximum környékére (az 1.4-es), 36-on akkor ez hogy nézne ki ? Szerintem viccen kívül nincs a Nikonnak kellően karcos obija ekkora MP-hez (nem mintha a Canonnak lenne).
A többihez: a 28-300 nagyon nem szimpi nekem, a 24-120 sem tökéletes, de maradok utóbbinál akkor. 28-300-at vennék mondjuk D3000-hez vagy kicsit komolyabb APS-C-hez, de FF-en, nagy mp-s szenzorhoz még turistázni is vétek vele. De ez csak saját vélemény.
Szerk.: ez mind nem is off egy Nikon topic-ban
[ Szerkesztve ]
-
-
TayRol
nagyúr
Dx-esek még jöhetnek a topicba?
Eperkutyus: hidd el az 1.8-is elég halandó embernek. még nekem is. meg is marad.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aleister #42628 üzenetére
Pont ezt mondom (vagy nem így érted?) - 36MP-n tesztelve nem maxolja ki a skálát a 85 1.4G szerintem, illetve a skála csúcsa sem 4000 hanem 4500-5000 (hasraütök). Mindezt abból következtetem, hogy mérhetően lőtt fölé f/4-en 4000-nek, ami egyenlő az "éppenhogy"-gyal.
Meg ahogy karakterisztikájából nézem, "hátrébb" (szűkebb rekesznél) mutatja meg méregfogát az 1.4G, ellentétben a 85-össel, ami fulltágon még meg is fogja a "nagytesót". Mintha az 1.4G inkább lenne tényleg stúdióba való, vagy legalábbis oda kihegyezve, zéró kompromisszummal.
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #42627 üzenetére
Csak az a probléma,hogy Te photozone táblázatokat nézegetsz,hasonlítasz.
Próbáld ki őket,és a szemednek higgy,hogy egyáltalán látod-e a difit.
Hiába nagyobb az egyik grafikon-oszlop a másiknál,ha egyszer qvára megbuksz(kb bárki) egy vakteszten,hogy melyik melyik.
Ha ugyanazt a képet meglövöd egyikkel,másikkal ugyanúgy,és kinyomatod minimum A0 méretben,akkor talán-talán ha nagyon akarsz,akkor látsz különbséget.(Szakdogám miatt eléggé körbejárom a témát,énis gyártok már (lassacskán) ilyen grafikonokat. Tehát akad már rálátásom arra,hogy azért egy tesztábra fotózása,és annak eredménye nem éppen ennyire "egzakt" eredmény. )
Próbáltam 28-300-at. Remek üveg(az a példány az volt). Zoomtól nem is várhat az ember jobbat. Főleg ilyen extrém átfogásnál. Ha pedig szuper minőséget akar az ember,akkor úgy sem zoomban gondolkodik.
szerk:próbáltam pl Sigma 28-300-at is. Az is egész jó volt az árához képest. De az azért már nagyon erős kompromisszum. Egy D90+18-200 körbekacagná.Tehát: jók ezek a grafikonok, sacc/kb-ra. De egyszerűen nem szabad ennyire alapvetőnek venni. Ráadásul ez csak egyetlen adat a sok tulajdonság közül.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
válasz Kleroo #42634 üzenetére
Figyi a szemed 12MP fölé már nem lát, ha így vesszük. Facebookra, kinyomtatni albumba (ha kéri valaki), flickr, ide-oda nem elég a 12MP ?
Lehet, csak ábrát nézek, de akkorsem fogok egy 36-os szenzorhoz gagyit venni. Tudod milyen szar szembesülni azzal, amikor 100%-os nézetre kapcsolod az ACR-t, hogy minden "homályos" ? De nem, nem a fókusz ment mellé, LiveView-oztál, rekeszeltél de még akkoris.. visszazúmolsz (balfelül megjelenik a 16% felirat) és minden borotva. Belenézel (100%) és húzod a szád, valami nem oké.
Ha meg croppolni kell, főleg vagy bajban gyenge üveggel, 36-ból pedig lehet, elhiheted
Lehet jó üveget fogtál már és hasonlítgatod őket a vázadon, én meg mindenfélét tekertem már egy jó szenzorra és sajnos megkívánja, utána csak b***a a csőröd az összes gyengébb üveg, tökmindegy, most meglátod-e vagy sem, mert előbb utóbb lesz szitu, amikor belefutsz hogy pixel szinten kell nézned vagy ha mondjuk makróznék, tuti croppolgatnék észnélkül egy kis plussz extra közelségért (!).
A szemednek elég (hasraütök) egy 12MP és az említett 28-300 (ami szerintem egy elég gáz obi, de lehet máshol van a "jó" ingerküszöbünk), taps, öröm és boldogság
De nem, én olyan portrét szeretnék lőni, ahol a csajszi hajszálai egyenként látszanak, a mitesszereivel együtt és ezt még egy D800 is tudja AA szűrővel, nemhogy egy D800E. Csak üveg kell alá.
A4 alatt vagy monitorra leméretezve nagyon butának kell lennie egy üvegnek, hogy szarnak nevezd, sztem. A kitobis EOS 450D-s képeim full vállalhatóak minimáls sharpness után.
De én nem érem be középszerű képpel, ha már ilyen van a kezemben, 24MP-nél sem érném be középszerű motyókkal.
Na erre van a photozone. Nem kell megvennem, hogy tudjam, mi hozná ki a maxot a vázból. Ilyen marha egyszerű És ha turistázni megyek, tudom, hogy nem világmegváltok az épp felcsavart alapzoom obival, de ha stúdióba megyek, vigyorog a fejem, hogy na most jön a móka - és kattan a 85-ös.
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #42637 üzenetére
Én inkább ehhez nem szólnék már hozzá. Ha anyagilag neked okés,akkor hajhászd a magasabb számokat
De: A 12MP(@D700) gyakorlatilag bármire elég extremitásokat nem nézve. Ami D700-on karcol mint aaazálat@jó,az nagyobb felbontáson is jó lesz.
szerk: pacsi
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
válasz Kleroo #42640 üzenetére
Ez csak addig igaz, míg ugyanabban a "keretben" (megtekintett méret) nézed. Ami D700-on karcol, az még nagyobb felbontású szenzoron simán elvérezhet. Na nem 12MP-re levéve. 12-re leméretezve ugyanott vagyok, mint a Tied, nincs kérdésem, mondd mester, mit vegyek és ollé, problem ?
Ne menekülj Szeretem, hogy ha tud valaki valamit és erre még fel is hívja a figyelmet, akkor már végigmondja, mit gondol miről De ha skippelni szeretnéd, nekem az is jó, de ne nevezd hajszának a sztorit akkor, ha Szerinted nincs létjogosultsága, vagy csak annyira extrémben van, hogy kb. felejtős beszélni róla.
Nagy MP-n a pixelek picik. Igaz a D3200 még így is pixelsűrűbb mint én, de visszatérve a nagy MP-re, 36MP-t nézve a zajszemcsék is picibbek (Máris +1 indok). Tehát zaj + crop -> egyik sem extrém kategória, hogy csak számhajszát ráhúzzunk a dologra.
Többől mindig könnyebb kevesebbet csinálni. Nekem 36-ból mindig könnyebb 12-est faragni. Visszafele ez már - ugyanakkor kellően jó üveggel a 36 vadállat.
Ide a bökőt koma, hogy a D700 után 1-2 év múlva (vagy amikor szeretnéd, ki tudja mikor) nem állsz meg 30 alatt 5 év múlva ki tudja hol leszünk és mi lesz a standard ?
Ez még nem hajsza, a 100 MP az lenne. (Aztán ki tudja, mit mondok 10 év múlva arra)
De peace, emiatt én senkivel nem szándékozom sem összeveszni, sem a magam igazáról meggyőzni, csak én kb. ezt tapasztalom, hogy áldás a nagy MP, összevissza cropolgatsz vagy épp úgyhagyod. Ettől még próbálok tanulni, kompozíció, stb, de tök jó amikor egy adott témából egy helyett - amit a fotózás pillanatában meglátsz - kihozol crop miatt kettőt-hármat, mert a technika engedi.
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #42641 üzenetére
Ez a téma túlságosan szerteágazó. Egyszerűen végletekig korlátolt ezt pötyögve megbeszélni,sőt nem is nagyon lehet,ezért ne is próbálkozzunk. Elég messze van a nézetünk egymástól,így pláne. De egyébként értem nagyságrendileg a nézeted,így nagy probléma nincs.
Majd egy talin jól szétpofázzuk magunkat.
szerk: Nem zavarna a nagyobb felbontás,de emiatt biztosan nem cserélem le a döhéccászat. Sőt,igazából ez egy non plus ultra ketyere. Nem is nagyon tudok belekötni. Már D90-be is nehéz volt,de az komoly igényeket támasztva elvérzett a fostosul világított csarnokokban sportfotó "témában". Máskülönben számomra már az is egy bőven kielégítő,mindenre jó váz.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
válasz Kleroo #42642 üzenetére
Én is a Tied. (Tényleg!) Majd a köv talin told be a CF-edet, csavard fel a Sigma-t, lődd be az AF micro-t (adok rá pár percet) aztán lesz egy kis plussz anyagod a szakdogába üvegről, szenzorról, reciprokszabály-borulásról, minden hülyeségről
Addig én majd lövök vmi varjút a Tieddel
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #42630 üzenetére
"Szerintem viccen kívül nincs a Nikonnak kellően karcos obija ekkora MP-hez (nem mintha a Canonnak lenne)"
Ezen mondatod után úgy véltem, hogy kevesled az üveg által karcolt felbontást, és attól tartasz, hogy nemigen rajzolja ki a 36MP-s lapkát jelenleg semmi sem.
Ne feledjük, hogy már a "very good" zóna sem véletlenül kapta ezt a nevet. S mivel -ahogy Te is írod- ezek az értékek 36MP-n tovább nőnek, ezért nem érzem úgy, hogy igaz lenne az idézett probléma. Pontosabban technikailag akár igaz is lehet, de a produktum az emberi érzékelés szűk keresztmetszete miatt ennek nem fogja kárát látni (eltekintve persze az extrém képkivágástól).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aleister #42644 üzenetére
A produktum nem látja kárát, kivéve, ha azért veszel 36MP-t, hogy 1:1 kezdj vele valamit. Mert akkor kárát látja.
A mobilom szenzora elé is elég a plexi, ha jól van "csiszolva" (öntve) De egy DSLR szenzor elé ha ugyanez a plexi jönne lencsének, uhhhhhh ... Igaz ?
Tehát minden viszonyítás kérdése. Ti a végső felhasználás irányából nézitek a dolgot. Én meg a szenzor 1 pixeléből - hiszen minek akkor 36. De tényleg, mi a jó halál f*nak csinálták, nem ?
Ne mondd, hogy jó vétel volt a D800, jó vétel lenne most Neked ehelyett egy D90 is, sőt, a legjobb, mert a produktum maximálisan kielégíti a monitorodon nézve igényeidet és még egy olcsóbb obi is bőven kirajzolja. (Tekintsünk el iso-tól dinamikától, mert most úgy látom az MP-n és a karcoláson megy az agyalás).
Hasselblad hátfalak hova az istenbe másznak MP-ben ? 10 Hasselblad tulajból ha kettő nyomtat falnyi méretben úgy, hogy nemrég beszéltük ebben a topicban vagy másikban tán, hogy a DPI-t nagy nyomatnál csökkentik amúgyis, izé, nem értem komolyan. De legyen 10-ből 10, mindenki plakátol, tele csupa szép nőkkel Budapest reklámfalai. Hassi obik kirajzolják a szenzort ? Csak így lenne értelme. Ha nem rajzolnák ki, akkor egy ultranagy autópálya széli reklám nyomathoz elég lenne 10MP és a többit szépen felméretezik, alacsony DPI miatt bőven jó lesz. Ki ne derüljön, hogy így is megy amúgy a valóságban, mert akkor körberöhögöm magam, milyen kis csudafegyver van a kezemben
De ez csak a fizikai méret, konzekvensen követem akkor azok észjárását, akik hiszik és vallják, hogy nagy megapixel csak arra jó, ha nagyokat nyomatunk, a többi extrém.
A CKM-ben, Playboyban ugyanazon az A4-en sokkalsokkal több "pixelt" vélek látni (ezaz, hogy már nem látom), mint a Hajdú Bihari Napló A3-as oldalain. És pont ezen okból kifolyólag, a Naplóban megjelenő színes fotóról el sem tudom hinni, hogy komoly gép csinálta, mert egy gyenge váz egy fos üveggel lazán képes rá.
No, a mese után én csak arra kérek mindenkit, definiálja újra a "kirajzolja" szót és a very good skálát, mert ami 24MP-n még very good, az nem biztos, hogy 36-on is az, persze esélyes, mert akkora eltérés nincs köztük. De megnézzük pár év múlva, hogy a mostani obik mennyire lesznek very good-ok.
A gond ott indul, hogy egységnyi fénysugár alatt (ami a szenzorra vetül) ha nő a szenzor felbontása (több vonalpár a skála maximuma, legyen a mostani 4000 helyett 8000) nő az ezen fénysugár alá eső vonalak mennyisége is, így gondolhatná az ember, hogy ami very good 24MP-n very good lesz 96-on is, ennek dupla oldalmagasságú megfelelőjén is.
Nem tudom. Mert bár a fénysugár alatt 8000 vonalpár lesz elméletben, a valóságban az obin múlik, hány KÜLÖNÁLLÓ vonalpárat fogsz tudni leolvasni az elkészült 96MP-s képen. Ez pedig már az obin múlik, mert ha homályos, kevésbé jól csiszolt, stb.. akkor bizony lehet lesz ez a szám 5000, 5500, attól függ, hol az optikai határa az egyes üvegeknek, de 8000 nem lesz.
Nem lesz plafonon az az érték 96MP-n, ami plafonon van most 24-en.
De 4000-en sem marad. Nőni fog, mert lehet még 5000-et is felbontDe nem akkora mértékben nő, amekkora értékben a megapixelek és úgy gondolom, itt a pont, különben bármilyen 85 1.4G jó lenne űrteleszkópnak is egy komoly csilliárd MP-s szenzorral.
D800-as teszteken minden grafikon egy kicsit lentebb lenne. És ezért gondoltam, hogy ami 24MP-n mérhető az ő skáláján 4000 körül, az egy sűrűbb skálán lehet, már plafon alatt megakad és nem megy el addig.
Magyarul, nem karcolja ki. A plafon a kikarc.
Cáfolj ha benéztem valamit
Szerk.: azért sejtek mégis némi tartalékot 85 1.4G-ben például, mert a 24MP-s D3x szenzora előtt ott van még egy AA filter is, ami tompítja ha így nézzük, az élességét. És így, tompítottan 4000-et hoz maxon (picit fölé is megy) ez azt jelenti, hogy ugyanezen a skálán AA filtert lehámozva a szenzorról, lehet 4100-4200-on állna meg, plafon felett. Az pedig már jó remény arra, hogy egy 36MP-s szenzor - hasraütök - 5000-es skáláján szintén plafont hozzon, mert képes mindet felbontani.
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #42648 üzenetére
Szerintem szúrjunk ki Kutyával, és mire visszajön, lépjünk le.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
Aktív témák
- Black Friday - 2023.11.24. / Cyber Monday 2023.11.27.
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Autós kamerák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- Futás, futópályák
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.