Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • niof

    addikt

    válasz #56474624 #74146 üzenetére

    Már maga a minőségi zene fogalma is szubjektív. Van aki FM rádióból is tudja évezni a zenét, mert a zenére figyel, nem a rádió hangjára. Ők a szerencsések. Mi, akik kicsit többre vágyunk, a saját ízlésünk után, és esetleg zenei élményeink után megyünk, már nem elégszünk meg ennyivel. Különben nem létezne olyan, hogy Hi-Fi ipar. Ez egyénenként változó, tehát szubjektív. Mi alapján minőségi? Nyilván a mérések, de ezen felül azok véleménye alapján, akik megvesznek, és használnak egy terméket, és utána elmondják róla véleményüket, majd mások is kipróbálják, és azt állapítják meg, hogy ez a termék jó, mert a legtöbb ember igényét kielégíti. Nyilván mindenkiét nem fogja egy termék kielégíteni. Már megint itt a szubjektivitás. Mint említettem, az objektivitás csak mért eredmény lehet, ami reprodukálható bármikor.

    Mi alapján jó vagy rossz? Felrakja a kicsi fejére, és tetszik neki amit hall, vagy nem. Ott a szubjektivitás. Nem kötelező minden embernek ismerni az igazi hangszerek hangját, amihez emlékezetből hasonlítani tudja. Jó lenne, de nincs így. De még csak a fülünk sem egyforma, nem is beszélve a hallásunkról. Engem például a kezdetek óta irritálnak a rézfúvósok, nem bírom őket hallgatni. Borzalom. Szubjektív.

    Azt szerintem azért te is belátod, hogy a fentebb említett orgona, vagy zongora hangját tökéletesen reprodukálni, mikor az egy amorf test, ami végtelen számú ponton adja át a rezgéseit a levegőnek, a levegő a környezetében a körülötte lévő tárgyaknak, amikről szintén végtelen irányban verődik vissza és terjed tovább, követve/összevegyülve az eredetileg megszólaló hanggal, ezt a komplexitást egy darab hangszórótól várni naív dolog. És akkor még csak egy hangszerről van szó, nem egy komplett zenekarról. Csak utánozni képes, valamilyen szinten. Ezt meg eldöntik azok, akik használják, hogy mennyire hasonlít az eredetire. De olyan sosem lesz.

    És az utolsó bekezdésedre reflektálva. Persze, hogy változik a hang a pozícióddal egy koncerten is, hiszen máshonnan hallgatod, minden megváltozik, a direkt hang, a visszaverődések aránya, ha messzebb állsz, akkor még a hangerő is (a távolság duplázódásával négyzetesen csökken, azaz -6dB). Már ne haragudj meg, de ahhoz meg ostobának kell lenni, vagy az ég világon semmilyen zenei ismerettel nem rendelkezni, hogy egy fúvóst egy vonóssal valaki összetévesszen.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák