Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz Barret001 #21850 üzenetére
őszinte érdeklődéssel hallgatom hogy hogyan szeretnéd egy szinkronmotor fordulatszámvezérlését egy darab tranzisztorral és egy potival megoldani.
(nyilván ebből már lehet egy oszcillátort építeni ha még hozzácsapsz egy kondit meg pár ellenállást, de a kérdésfelvetés alapján kétlem hogy ez lesz a dolgoknak a reális csapásiránya...)
de visszautalok az eredeti felvetésre: így, hogy nem tudjuk milyen motor és milyen felépítményű ez az egész, így tippelni se érdemes arra hogy mi lesz a megoldás a fordulatszám-szabályzásra.
ha feltételezzük hogy szinkronmotor, én azt mondanám hogy egy valamilyen 50%-os kitöltésű jelet kiadó, állítható frekvenciájú oszcillátorból kéne kiindulni, és a motort egy MOSFET-híddal meghajtani.
ha elektromechanikus vagy full mechanikus a fordulatszám-szabályzás, akkor meg vagy hagyni a pcsába ahogy van és használni amire való, vagy az egészet kihajítani belőle és újraépíteni a maghajtást egy léptetőmotorral meg egy normális vezérléssel. ezen a ponton viszont már egyszerűbb egy teljes lemezjátszót építeni nulláról.[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Barret001
addikt
válasz fatpingvin #21851 üzenetére
Írta hogy külső tápos.Az vajon mit takarhat?
-
fatpingvin
addikt
válasz Barret001 #21852 üzenetére
a lemezjátszók korából? akármit. simán lehet egy egyszerű trafó is, egyenirányítás nélkül, de mivel a kérdező kolléga láthatóan szeret barkobázni, ezért erről is csak feltételezéseink vannak.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Barret001
addikt
válasz fatpingvin #21853 üzenetére
Nem olyan egyszerű,ahogy gondolja. Végül is típust sem írt.Ha újabb
,akkor meg van benne fordulat szabályzó elektronika.[ Szerkesztve ]
-
zeee
senior tag
Sziasztok! Debrecenben és környékén keresek valakit, aki foglalkozik Denon házimozi erősítő javításával. Egy Denon AVR-X1400h erősítőről van szó! Most egy hét alatt már a második hdmi port ment ki.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Vannak erősítők mint pl az Onkyo is, amiknek nagyon érzékeny az alaplapi HDMI portjuk. Csak áramtalanított eszközökkel célszerű csatlakoztatni rá külső perifériát. Ha ezt betartod, akkor nem lesz vele gond. Most nyilván újra meg kell javítani, de a jövőben így nem lesz vele gond. Ezt csak jótanácsként írtam.
-
bnorci71
addikt
Sziasztok!
a profiknak biztos egyértelmű de sajna a Led modding terén teljesen láma vagyok mint a példa mutatja
Az alaplap
TUF GAMING B450M-PRO S
ezen van 2db ARGB 4 tűs csati
én vettem egy KOLINK Umbra Radiant ARGB Combo kit-t
majd miután rájöttem a lap 4 tüs vettem egy 4 tűset csak ép ennek kisebb a csatlakozója
Az elsőre nagyon nem találtam eddig megoldást hogy 4-ből 3 tűs legyen. A másodikhoz mi kellene, hogy a lapra tudjam dugni?Vagy valaki linkelne nekem olyan 30cm-es olcsó RGB-t amit a lapomhoz tudok dugni minden varázslás nélkül
ELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
őstag
válasz bnorci71 #21857 üzenetére
Szia!
Az alaplapodon lévő 4 pines csati NEM ARGB. Ne próbáld megfelelő RGB converter nélkül a vásárolt 3 pines ARGB-t rákötni, mert (bekötéstől függően) vagy az alaplapod (RGB vezérlője), vagy a ledek fognak elhalálozni.
Ha mindenképpen effektes (szivárványos, többszínű) ARGB-t szeretnél használni, akkor kell hozzá egy kontroller. Ha homogén színű effektekből álló RGB a cél akkor elég egy konverter.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
bnorci71
addikt
válasz razorbenke92 #21858 üzenetére
Szia!
egyszínűt akarok csak.
Pistike erős...., de én inkább okos voltam és szerencsére a 3 tűst nem lehet rádugni, gondoltak rá a gyártók vak a lyuk.Nekem mindegy lenne melyiket használom csak fogalmam nincs mi kellene hozzá.
egy ilyen és ezzel a második linkeltet ami 4 csatis tudnám használni?[ Szerkesztve ]
ELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
őstag
-
bnorci71
addikt
válasz razorbenke92 #21860 üzenetére
[kép] [kép] [kép] [kép]
elég szar lett a kép de gyak. egy standard csatinak néz ki volt valamilyen alaplapom amin ilyen csati volt nem is tudom talán a HDD tápnak de nem emlékszem már de van még egy marékkal a csatlakozóból a fiókba
ja ez az alaplap felé menő vége, a led szalagon ugyan ilyen csak kisebb vagy 2mm-el
ennyit tudtam kideríteni[ Szerkesztve ]
-
bnorci71
addikt
-
őstag
válasz bnorci71 #21862 üzenetére
Szia!
Amit korábban linkeltél olyan kell neked, csak 4 teljes pinnel. Egyébként ez is működne, csak egy szín kihagyna kompletten (a piros, ha jól számolom).Sajnos én sem találtam, még ebay-alin sem. A barkácsolás lesz a megoldás.
-
trog
tag
Sziasztok, ugyan nem modding kérdés, csak viszonylag általános táppal kapcsolatos.
Kicsit elszámoltam magam így hamarabb került eladásra a tápom mint terveztem. Van itthon pár kukázott/ezeréves pcm, pontosan három, azt gondoltam áthidalásnak majd csak jó lesz valamelyik tápja amíg megérkezik amit kinéztem, de nem voltam elég alapos, nem csekkoltam hogy milyen táp is van bennük.Jelenleg ez a setup:
Gigabyte A520i AC alaplap
1terrás pcie ssd
5600g 65Wtdp APU, nincs videókártya használva.
2x16gb ddr4 ramEzekből kiindulva elég minimális fogyasztással számolhatunk.
A három táp közül egyiken sincs 8 pines CPU csatlakozó, csak 4 pinest találtam egy HKC SZ-400-R tápnál.
Elképzelhető, hogy működni fog 4 pines cpu csatlakozóval és nem lesz baja az alaplapnak ha 1-2 napig ezt használom áthidalásnak, illetve nem fog kikapcsolni? Túl nagy terhelést nem fog kapni, játszani nem fogok róla, chrome +1-2 program lenne futtatva rajta, bírni fogja kikapcsolás nélkül? Melómhoz nem ártana ha nem állna le/kékhalálozna.
A tápegység túlfeszültségvédelmes szünetmentesbe lenne dugva.[ Szerkesztve ]
-
Dönc
tag
Hát, ez a konfig első blikkre is megáll kb. 100 W fogyasztásnál, szerintem 1-2 napot biztosan el kéne mennie ezzel a táppal is bár azért lássuk be, hogy a HKC nem a technika csúcsa. Ha csak kikakpcsolna gond esetén én annak inkább örülnék a helyedben, de ebben nem bíznék olyan nagyon.
Itthon is van egy gép ami egy ezer éves 400 W-os Chieftec táppal megy, bár minimálisan használva. Semmi gond vele, pedig ebben még egy GTX 1060 is van, bár ez inkább csak azért, hogy az iGpu ne fogyassza az amúgy szűkös ram mennyiséget.... Tényleg a maradékok lettek összeborítva ebbe a konfigba.
i5-8400 (papíron 65W TDP, de valóságban tud ez (80-at is, ha megcsavarom a lelkét, de ez nem esik meg valós felhasználás során)
Z370-es lap... (mert ez volt kéznél)
GTX 1060 (3GB) 120W max fogyasztás, desktop/böngészés esetén ennek a töredéke se.
256 GB sata nvm SSD, ha ez 5 Wattot eszik akkor gond van...
2x4 GB DDR 4 2400Ghz ram, ez se feltételezem hogy túl sokat fogyasztana, legyen 10 W a legrosszabb esettel számolva.
Összesen 80+120+5+10= ~220W A lehető legrosszabb esetben, amit a valóságban sose fog produkálni, erre 400W bőségesen elég még ha nem is a csúcsok csúcsa a táp.
VGA nélkül az általad említett gép esetén a 100W nem elrugaszkodott szerintem a saját tapasztalatokból kiindulva, ezt akár konnektorból is ki lehetne mérni a veszteségekkel együtt normál használat melletti maximumnak. Így ha megbízol a HKC-ban, akkor talán nem fog tönkremenni a táp ebben a pár napban és nem viszi el az egész vasat a vérbe.
Esetleg mik az egyéb opciók tápra?
Másik kérdés, hogy ezeken a modernebb lapokon nem kell e mindent bekötni, hogy egyáltalán elinduljon. Nem gondolom, hogy kéne, csak fogalmam sincs főleg AM4 szinten. -
bnorci71
addikt
válasz razorbenke92 #21863 üzenetére
problem solved
Ha más is így járna. Egy led világítással foglalkozó boltban találtam csatlakozót igaz nem 4 hanem 5 tűs de ez nem okozott gondot.
A lábkiosztása viszont más így ki kel mérni és aszerint bekötni, nem a vezetékek színe alapjánELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
kurtz
aktív tag
Napot!
Eltelt egy pár generáció mióta utoljára ilyesmivel foglalkoztam úgyhogy ha véletlenül rossz topic akkor elnézést.
Épp kábel hosszabbító / csere kábel keresgélésben vagyok egy MSI MAG A850GL-hez, egy DeepCool CH560-ba. Viszonylag kevés sikerrel. Amazonon találtam budget frendly darabokat, de 16 pin-es kábel pont olyan színben nincs ami nekem kellene [narancs], ugyan ez igaz a cablemod-ra, a costum cable-ek között nem lehet választani 16 pinest, Merlinhardver-en ahol anno vettem az ilyesmiket is kb. minden is "Nem rendelhető"-ként van feltüntetve.
Biztos én nézek be valamit. Fura lenne ha pont a narancs színt diszkriminálná mindenki, főleg Magyarországon.R.I.P. Fractal Design Define R3 Arctic White 2011-2013
-
blp85
aktív tag
Szia!
Amennyiben ragaszkodsz a színhez őt kérdezd meg [link] .
Nekem videókártyához készített kábeleket (az AMD miatt a fekete- piros kábelt preferáltam ).Hosszabbítóként kell neked, vagy eleve a tápból az menne, illetve milyen kábel lenne (EPS (CPU 2*8 Pin) vagy VGA?
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
Főleg azokat kérdezem akiknek van tapasztalatuk a kérdésben:
SPI flasherből mit érdemes venni? nekem eddig a fekete panelos CH341a volt, tudom hogy design hibás, azokat javítottam rajta, viszont most úgy tűnik egyik napról a másikra megdöglött.
nem szeretnék nagyon sokat költeni rá, főleg in-situ SPI flash újraírásra fogom használni.
bármi javaslat? ha valakinek esetleg lenne tudottan működő amitől megválna, azt is örömmel venném privátban.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dAnky
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretném kérni a segítségeteket hogy benéztem a vásárlást és a be queit ving ventrikhez olyan alaplapot vettem amin csak rgb csatlakozo van de argb nincs. Ha jol tudom van eszkoz amivel ez kikuszobolheto. Neztem egy deepcool sc700 argb hubot. Ha erre rakotom a ventriket es sata csatlakozoval csatlakoztatom a laphoz akkor fognak mukodni a fenyek? Ha igen akkor a szineket hogyan tudom majd iranyitani rajta? Gondolom nem a biosban. Ha igy nem megoldhato akkor van tippetek milyen eszkozre lenne szuksegem?
Koszonom szepen elore is!
-
blp85
aktív tag
Szia!
A HUB (nekem is ilyen van, amit írtál) az csak elosztó, a lényege, hogy ne az alaplapot terhelje az A-RGB, vagy ha többet szeretnél kötni rá, arra jó (a Sata csatlakozón csak az áramot kapja, a színeket nem tudod szabályozni).
Ami szerintem neked kellene, az is szintén Deepcool [link].[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Dojcs
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem.
Van egy EVGA G2 850W-os tápom, amihez készítenék méretre szabott tápkábeleket.
Azt vettem észre, hogy a hardver oldalon a gyári kábelek végen van pár elkó. Van ennek valami komolyabb létjogosultsága vagy lehagyhatom az új kábelekről? -
őstag
Szia!
Ezek a kábelvégi kondik kicsit ilyen sámán dolgok. Úgy értem, a fizika, és a kapcsüzemű tápok működési elve alapján van értelme, de a komponenseken pont emiatt a jelenség miatt vannak kondik ugyanúgy.
Szóval elhagyhatod nyugodtan. (Ha még nem tetted meg tegnap óta)
-
Barret001
addikt
válasz razorbenke92 #21875 üzenetére
De jól mutat ugye? Mint az üzemanyagcsőre vásárolható mágnesgyűrű
-
Dojcs
tag
válasz razorbenke92 #21875 üzenetére
Pont ezért volt furcsa nekem is a jelenléte. Sosem találkoztam még vele így ebben a formában.
Köszönöm a segítségetBarret001, mert még ha jól mutatna el van rejtve a kábelharisnyát lezáró zsugorcső alá. Az lett gyanús és úgy néztem meg, hogy miért olyan merev, mint az a bizonyos... pedig a kábelkorbács aránylag jól hajlik.
[ Szerkesztve ]
-
Buszos
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Nbase cyclon driver x argb vezérlőt a kompakt vízhűtésem 3db párhuzamosan kötött ventijéhez. Sajnos ezen a vezérlőn nincs szabvány csatlakozó (vagy csak én nem láttam még 6 pines ventit). Össze tudnám kötni valahogy a 4 pines (1-0-1-1) ventiktől jövő csatlakozómat ezzel a vezérlővel?Sokadik átbaszatásom okán elhatároztam, hogy nem utalok előre!
-
HaZsolt
őstag
Sziasztok!
Olyan egyedi 8pines vga tapkabelre van szuksegem a seasonic fanless tapomhoz ami egy kicsit kisebb a standardnel (A VGA-hoz csatlakozo resznel). 140mm a cpu huto amit a haz max befogad. A VGA 133 mm, de meg jon a kabel muanyag csatlakozoja meg maga a kabelt is el kell hajtani. Pont egy par mm-t szeretnek nyerni, hogy beferjen. Hol talalok ilyen kabelt? Melyik gyartonal?
-
rlazol
veterán
Sziasztok!
Az új gépemen a bekapcsoló és a reset gomb nem ér el az alaplapon a pinekig (a gép az asztalba van beépítve, nem standard távolságok vannak).
Nem szeretném a mostani kábelt hosszabbítani ha el lehet kerülni.
Tehát keresek:
2 db, egyenként kb 80 centis olyan kábelt, aminek az egyik végén megvan az a fekete csati, amit az alaplapi pinekre kell húzni. Standard, két egymás melletti pin mindkét esetben.
Tud valaki segìteni? Akár bolt, ahol lehet ilyet kapni/csináltatni?
Köszönöm!Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
őstag
-
rlazol
veterán
válasz razorbenke92 #21883 üzenetére
Már ez is hatalmas segítség, köszönöm szépen!
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Worthag
csendes tag
Sziasztok.
Nem találtam alkalmasabb topicot a kérdésemnek remélem ide bele fér modding témába esetleg.
Vagy egy BQ pure base 500DX házam. Sapphire Nitro+6700XT kártyával és Vetrikalisan szeretném a kártyát megoldani sosem volt még ilyenem és eléggé tetszik ki szeretném próbálni.Két kérdésem lenne.
Elő fordulhat hogy a proci radiátortól nem férne-el a kártya?
Eleve hogy kell keresni ilyenkor Vertical felfogatást? Ezeket specifikusan házakhoz gyártják meg van határozva hogy melyik házhoz jó? Milyen tulajdonság alapján tudom meghatározni hogy egy adott jó-e a házba? Vannak kerülendő, be vállt márkák?
Köszönöm.
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Van egy Axagon 3.5" HDD rackem [link] ami egy Enterprise vincseszternek ad otthont. Alapvetoen (a 7200 RPM ellenere) nem melegszik, 38-42C kozt valtozik a merevlemez homerseklete. Ennek ellenere szeretnem, ha a HDD (vagy legalabb a tetejenek egy resze) hozzaerne az amugy szepen bordazott hazhoz, megtobb hőt atadva ezaltal a termeszetnek.
Nezegettem a Gelid megoldasait, de valamiert úgy él az emlekeimben, hogy ezeknek a lapoknak a felulete lagy és ragacsos igy felő, hogy amikor a helyere csusztatnam a keretet, egyszeruen ledaralna, felgyurne a lapocskát.
Esetleg tudnatok ajanlani mas megoldast? Felteve ha letezik... vagy mondjuk kenjem be hovezeto pasztaval a lapka/ház feluletet, bizva abban hogy nem gyuri fel?Elore is koszonom a valaszokat!
A linken nem pontosan az en keretem lathato, nalam egy picit kisebb a tavolsag a haz fala, es a HDD kozott
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
őstag
válasz Archttila #21890 üzenetére
Emelem a tétet Barret001 ötlete alapján. A következő rétegrenddel:
HDD
Szilikon gap-pad, valami olyan vastagságban, amit 1-2mm-re össze tudsz nyomni
Rézlemez méretre vágva, olyan vastagságban, hogy a vékony gap-pad és az Axagon között lévő hézagot feltöltse.
Egy pici MX4-el megvajazod a szendvics tetjétAmikor a szendót betolod a rackbe, a gap-pad rugalmassága nekitolja a rézlemezt a külső háznak. Nem veszítesz sok hőátadást amiatt, hogy a teljes hézagot szilikonnal töltöd ki, és nyersz egy kis merevséget is (1-2-5 réteg alufólia a külső élen felszakadhat összetolás közben)
Szerk.: Nehéz lesz? Valószínűleg mint a picsa[ Szerkesztve ]
-
boogie84
veterán
Sziasztok,
számítógépház tervezés közepén vagyok, azon gondolkodom, hogy egy ilyen Akasa USB 3.1 Gen2 Type-C to PCI with Dual USB 3.1 Type-A / AK-CBUB52-50BK kihelyezett port csoportot tennék a gépház eljére. Előlap 2mm aluminium lemez lesz. Attól félek, hogy a linkelt termék 1, max 1,5mm acél lemezen van rögzítve. Mit gondoltok hosszabb csavarral tudom rögzíteni úgy a csatlakozókat, hogy ne "essen" belülre pl az USB C csati? Arra gondolok, hogy rendesen lehessen csatlakoztatni eszközök csatijait a beépítettekhez.
Van vkinek ilyesmi tapasztalata? Vagy rendeljem meg, szedjem ki a 4 rögzítő csavart és nézzem meg h nem túl vastag e 2-es lemez? Ha nem jó ti hogy tennétek az előlapba csatlakozókat?
Köszi előre is a segítséget.A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
-
dvid61
újonc
Sziasztok adott egy ARCTIC Freezer 36 A-RGB kérdésem az lenne hogy nincs rgb csatlakozás lehetőség az alaplapon . Életre lehet esetleg bárhogyan is kelteni az rgb-t ? mind1 milyen lenne csak legyen valami szine
-
Osziii02
csendes tag
Sziasztok!
Van egy FSP CUT 593A gépházam 4db gyári ARGB ventivel. Én szeretnék ezek mellé venni még 3db ventit felülre méghozzá ezt a pakkot néztem ki [link] . Van ezek mellett egy ASUS ROG STRIX B550-F Gaming alaplapom, nos ugye én ezeket szeretném az alaplapról vezérelni, a színeket meg a fordulatszámot is természetesen. És én arra gondoltam hogy mivel az alaplapon nincsen csak 1db ARGB csatlakozó így vennék a ventiknek egy ARGB hubot méghozzá ezt. A kérdésem az lenne hogy gondolom az nem gond hogy más márkák a ventik, illetve hogyha a hubot rádugom az alaplapra akkor ha jól gondolom az ASUS gyári programjával tudom állitani a színeket?!
Illetve lenne még egy kérdésem. Ugye amiket vennék új Be quiet ventik azok PWM-esek, és azt gondoltam hogyha veszek egy 3as PWM elosztót akkor simán rádugom egy csatira, viszont 5.4W-ot ír "Input power"-nek, ez nem teljesen egyértelmű nekem. Ez lenne a max fogyasztása egy ventinek?! Az alaplap manualja azt irja csak hogy max 12W/per csati. Magyarán akkor nem lesz jó az elképzelésem? És vagy 2 külön csatira kell dugom vagy kell egy PWM hub is?
Nos, viszont az még a gondom hogy ugye a házhoz jár alapból 4db 140mm-es venti. Ezek sajnos DC ventik, viszont nem gond mert ha jól olvastam az alaplap tud DC-t is vezérelni, de ugye ezekről nem találtam sajnos fogyasztási értéket. Így kicsit aggódok hogy ezt a 4-et se dughatom rá egy csatira mivel gondolom többet fogyaszt mint egy 120mm-es valamivel.
Ezekre a kérdéseimre szeretnék választ kapni az okosabb tagoktól, aki jobban benne a témába. Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest