- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Milyen videókártyát?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Akciókamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bari
Modder
válasz moha21 #11999 üzenetére
Szegény proci, jól összekenték
Az olcsó ezüst pasztának nevezett förmedvények meg addig láttak ezüstöt míg mellé tették az ezüst gyűrűt vagy láncot, legtöbbször alumínium oxidot tartalmaznak, ami meg nem vezet, persze a felületet szépen megfogják, alig lehet eltávolítani, de a denaturált szeszes fogkefés /körömkefés súrolás használni szokott.Üdv: Bari
-
moha21
veterán
Tényleg alu oxid, ezt már ovloastam valahol. anno Barton CPU-t úgy lehetett szorzómentesíteni, hogy azt hiszem a L2-es pontokat rövidre kellett zárni, próbaképpen grafit ceruzával csináltam és működött.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Bari
Modder
válasz moha21 #12002 üzenetére
A fentebb linkelt vezető ezüstfestéket elég sokszor használtam ilyenre is, az újabb revíziós procikon már trükközni kellett, mert ha csak simán áthúztad a lézerrel mart árkot a két érintkező között, el sem indult a proc, mert az árokban is vezető réteg volt, fel kellett tölteni valamilyen nem vezető anyaggal, legtöbbször pillanatragasztót használtunk ilyenre, és úgy rövidre zárni a két kis érintkező felületet, régi szép idők
Üdv: Bari
-
Wind-Storm
őstag
Ezt az összefogós makacsságát én csak újabban tapasztaltam, de elég is volt belőle.
A kedvencem az volt amikor az i5-ös procim érintkezőit összefogta a szélén aztán csak ablaktisztítóval sikerült leszednem... de sikerült szerencsére(#12003) Bari
Milyen árok amúgy?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz moha21 #12002 üzenetére
Sok értelme ezt vitatni nincs, de megjegyezném, hogy az alumínium oxid (Al2O3) egy nagyon finom fehér por. Valamikor a hűtőpasztát kizárólag abból gyártották szilikonolajjal keverve. Érdekességként: felboncolva egy AC188 vagy ASZ15 típusú germániumtranzisztort, abban is megtalálható ez a paszta. Arra szolgál(t), hogy a germániumlapkától a tokra vezesse a disszipált hőt. Ezért anno nem dobtuk el a halott tranzisztorokat (egy ASZ15-ben simán volt 2 régi processzorra való paszta).
-
Bari
Modder
válasz Wind-Storm #12004 üzenetére
Ha megnézed moha21 által betett linket, a kis érintkező pöttyök között néhol látni sötétebb foltokat, az az az árok amiről írtam, mondjuk tehettem volna idézőjelek közé a méretei miatt de sebaj
Lompos48: igen az aluoxid fehér por, de előszeretettel használják az ezüstnek mondott pasztákban is valami színezékkel keverve, de attól, hogy olyan a színe még nem vezet, ezüstöt ténylegesen csak a drágább paszták tartalmaznak de azok vezetnek is.
-
Lompos48
nagyúr
...igen az aluoxid fehér por, de előszeretettel használják az ezüstnek mondott pasztákban is valami színezékkel keverve...
Talán kicsit másképp: Nem oxid és nem színezve, hanem alumínium por. (Köz)tudott, hogy az alumínium felszínén natív módon oxidréteg van, ami védi a mélyebb oxidálástól (amilyen pl. a vas rozsdája). Ez a fémpor szilíciumolajban, ami beleissza magát az oxidrétegbe olyan granulátumot alkot, ahol fémszemcse soha sem fog érintkezni fémszemcsével. Tehát bármilyen mennyiségben szigetel minden irányban.
Van ilyen epoxy alapú ragasztóm is (Omniplus rapid) 2 komponesből, egy folyékony , mézszerű gyanta és nagyon finom alu por. Két aludarabot ragasztva vele a varrat kinézete olyan mint egy szép hegesztés, vezetőképessége ellenben nulla. -
Bari
Modder
válasz Wind-Storm #12009 üzenetére
Ahol a kis 'árok' van ott lézerrel megszüntetik (elvágják) az összeköttetést a két érintkezőpont között, ezzel beállítva a proci valamely paraméterét, hogy pontosan mik ezek a paraméterek és melyik érintkezősor mire jó már fogalmam sincs, rég volt hogy ilyen témával foglalkoztam, de egy biztos a szorzót biztosan lehetett állítani íj módon.
-
Bari
Modder
válasz Wind-Storm #12011 üzenetére
Az összekötések nem a felületen vannak hanem a felső réteg alatt, ha van ilyen proci kéznél nagyítóval erős fény alatt nézd meg a kis pöttyök környékét, a fentebbi képen sajnos nem látható.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Lompos48 #12005 üzenetére
"az alumínium oxid (Al2O3) egy nagyon finom fehér por. Valamikor a hűtőpasztát kizárólag abból gyártották szilikonolajjal keverve."
Zink-oxidból gyártották. És ma is abból van a villanyszerelési boltokban kapható, egyszerű, mezei hővezetőpaszta.
A procikhoz meg mindenféle marhaságot kitalálnak, van zink-oxid- és szilikon-mentes is. Az ezüsttartalmú paszták néhány százalékban -legfeljebb 5%- tartalmaznak ezüst-oxidot. De a szürke színt újabban adhatja grafit por is.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
válasz mr_ricsi #12016 üzenetére
Zink-oxidból gyártották. És ma is abból van a villanyszerelési boltokban kapható, egyszerű, mezei hővezetőpaszta.
Húsz évig a gyártás tövében ettem a kenyeremet...
A Zink-oxidot (magyarul cinkvájsz ) - kérdezd meg nagymamádat - valamikor a tornacipők fehérré varázsolására, meg festésre használták. Lehet manapság használják azt is, ha nem másképp Al2O3-mal keverékben.
Kiegészítésként:
For comparison, the approximate thermal conductivities of various materials relevant to heatsinks in W/mK are:
Air 0.034
Thermal grease about 0.5 to 10
Unbranded grease typically 0.8;[1] some silver-and graphite-based greases claim about 9
Aluminium oxide (surface layer on aluminium) 35
Steel About 40, varies for different types
Aluminium 220
Copper 390
Silver 420[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #12018 üzenetére
Röviden: különböző anyagok termikus vezetőképességét hasonlítja össze, tulajdonképpeni célja az aluoxid kiemelése volt, miközben a cinkoxidot nem sorolja fel. Annyit hozzáteszek még, hogy mindezek ellenére a ZnO komoly szerephez jut a tokozásnál használt kerámiákban.
De nagyon messze jutottunk a fóliajavításból kiindulva.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Lompos48 #12017 üzenetére
Ha már a wikipédiából idézel, akkor azt a részt sem lenne szabad elhallgatnod, ami nem azt mutatja, hogy a ZnO-ot csak tornacipőkhöz használják:
"Thermal greases use one or more different thermally conductive substances:Ceramic-based thermal grease has generally good thermal conductivity and is usually composed of a ceramic powder suspended in a liquid or gelatinous silicone compound, which may be described as 'silicone paste' or 'silicone thermal compound'. The most commonly used ceramics and their thermal conductivities (in units of W/(m ·K)) are:[4] beryllium oxide (218), aluminum nitride (170), aluminum oxide (39), zinc oxide (21), and silicon dioxide (1). Thermal grease is usually white in colour since these ceramics are all white in powder form. These figures are for bulk material, not thermal grease.
Metal-based thermal grease contain solid metal particles (usually silver or aluminum). It has a better thermal conductivity[citation needed] and is more expensive than ceramic-based grease.
Carbon based. There are products based on with carbon-based conductors, using diamond powder,[5][6][7] or short carbon fibers [1], they have the best thermal conductivity[citation needed] and are generally more expensive than metal-based thermal grease.
Liquid metal based. Some thermal pastes are made of liquid metal alloys of gallium. These are rare and expensive.
Phase Change Metal Alloy (PCMA) is not a "grease" but another type of Thermal interface material. The design consists of a sealed alloy metal pad that needs to be "reflowed" under high heat (typically 90-100C.) The alloy on the inside of the seal will change phases, and fill all the micro-voids. Since this material is made of mostly metal alloy, the thermal properties of this interface material are very good."
forrás: [link]És még egy link:[link]
Meg egy Biztonsági adatlap, amely szerint nincs is a ZnO-on kívül más oxid a termékben.
[Ez] pedig még egy, ami szerint 60-80% a ZnO aránya a termékben.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
válasz mr_ricsi #12021 üzenetére
Bocsánatot kérek, hogy exkluzivitást követeltem a Al2O3-nak. Utána ellenben elfogadtam, hogy lehet más is, keverék stb. Kösz' az információkat, tanultam ismét valamit. Végülis úgy néz ki: ahány ház, annyi szokás.
Ugyanakkor ismételten előjön ahogy a félvezetőgyárban a pasztát (Compound volt a neve) vákuumos autoklávban két hetes (!) futamú folyamatban gyártották az általam említett összetételben. A cél a lehetőség szerint akár az "utolsó vízmolekulát is eltávolítani", mert az tokon belül a germániumra gyilkos hatással volt.
-
PonPon
senior tag
valaki tudna nekem segíteni? egy LC-Power LC-1360mi -ház oldalt kéne kivágni egy 12mm venti számára. köszi!
-
markito16
csendes tag
Sziasztok.
Annyit szeretnék kérni attól akinek van egy aerocool coolwatch-ja hogy hova kell dugni neki az áramot , hogy menjen a kijelző?..Ha lehet akkor küldj képet a csatiról , hogy hogy néz ki.(Megköszönöm szépen.)
Nincs csatim.Csinálni akarok hozzá.
Előre is köszönöm segítségeteket. (Neten sehol nem találok ilyen képet.)Üdv mindenkinek.
Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D
-
-
Bari
Modder
válasz PonPon #12028 üzenetére
Rajzold fel a kivágás helyét és tőle 1-2mm-re legyenek a kisebb furatok szélei, ha kicsit el is mászik a furat akkor sem csúszol ki a kívánt méretből, aztán csípőfogóval szépen elvagdosod a furatok közötti anyagmaradványokat, majd reszelővel szépen méretre reszeled.
Kicsit időigényes a művelet, de magadnak csinálod, és nem fizetsz ki egy rakat pénzt pl lézeres vagy vízsugaras vágásértÜdv: Bari
-
Bari
Modder
-
moha21
veterán
válasz dfdfdf #12030 üzenetére
Miért vetemedne? Általában a nagyobb hőbeviteltől szokott vetemedni. Én is vágtam már ki így házat, mint az előttem hozzászóló, nem volt gyors munka, de mégis szép lett.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz dfdfdf #12033 üzenetére
Nekem van itthon mini sarokcsiszolóm, de nem filléres tétel volt. Azzal pofonegyszerű a dolog, bár sok egyéb mással is lehet. Nyilván nincs otthon CO2 lézere, így marad a fúrás.
A sík felületet meg csak tudja biztosítani mindenki, ha nem akkor mással kell megcsináltatni és kész.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Ha ki szeretném cserélni a gépházam oldallapját plexisre, hol tudnék ilyen plexi-alapanyagot találni?
"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper
-
Wind-Storm
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12035 üzenetére
Akár még a praktikerben is...
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz Wind-Storm #12036 üzenetére
Szóval barkács árauházakban is érdemes szétnézni. Thx.
-
dfdfdf
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12037 üzenetére
Igen én is praktikerben vettem anno egy "akváriumhoz való" plexitrakást
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz dfdfdf #12038 üzenetére
És kb egy oldallapnyi alapanyag mennyiből jön ki, ha szabad kérdeznem? Gondolom függ a vastagságtól is ...
És egy kérdés ami lehet ide tartozik: Van egy arctic cooling f8 tc-m. Ugye ez hőmérséklet-alapján szabályoz, de szeretnék belőle többet kihozni. Ha leszedném a hőérzékelőt, utána tudnám szabályozni a fordulatot? 3pines, alaplap tudja elvileg, csak ugye a szenzor közbeszól.
Előre is köszi!
-
dfdfdf
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12039 üzenetére
inkább cseréld el egy nem szabályzósra szerintem de ez a te döntésed.
nem tudom elég régen vásároltam már nem emlékszem az árára de tudom hogy elégé fintorogtam.talán jaja kolléga tud segíteni nagy modder
[ Szerkesztve ]
-
Wind-Storm
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12039 üzenetére
És egy kérdés ami lehet ide tartozik: Van egy arctic cooling f8 tc-m. Ugye ez hőmérséklet-alapján szabályoz, de szeretnék belőle többet kihozni. Ha leszedném a hőérzékelőt, utána tudnám szabályozni a fordulatot? 3pines, alaplap tudja elvileg, csak ugye a szenzor közbeszól.
Ha nem sajnáod, levágod róla a hőszenzort és összekötöd a helyén a vezetéket.
Innentől kezdve elviekben maximális fordulaton fog menni. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz Wind-Storm #12042 üzenetére
Tehát akkor utána nem lehet szabályozni majd. hm.
-
Wind-Storm
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12043 üzenetére
Dehogyisnem, szabályozni fogod majd tudni, csak nem automatikusan fogja magát a hőmérséklet függvényében. 12 Volton maxon fog pörögni, kevesebben meg lassabban.
[ Szerkesztve ]
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz Wind-Storm #12044 üzenetére
Na, ez jó hír. Akkor ha rádugom alaplapra a 3 pines csatit az alaplapi progiból tudom majd szabályozni. Thx.
Automatikusan nem sikerült feltornáznom 650 rpm nél magasabb fordulatra, akkor is rátettem a déli híd bordájára az érzékelőt.
-
Wind-Storm
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #12045 üzenetére
Minden bizonnyal
Utálom az ilyen ventiket.. Enermax Apollish egész korrekt lenne, de annak is ugyanígy van TC-je.
-
markito16
csendes tag
Helló
Annyit szeretnék kérni attól akinek van egy aerocool coolwatch-ja hogy hova kell dugni neki az áramot , hogy menjen a kijelző?..Ha lehet akkor küldj képet a csatiról , hogy hogy néz ki.(Megköszönöm szépen.)
Nincs csatim.Csinálni akarok hozzá.
Előre is köszönöm segítségeteket. (Neten sehol nem találok ilyen képet.)Nem tud nekem senki segíteni?
Fontos lenne.Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D
-
markito16
csendes tag
válasz Wind-Storm #12048 üzenetére
Nem.
Azt már próbáltam , de nem jó.
De azért köszi.Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Projektor topic
- Formula-1
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Milyen videókártyát?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest