-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman.
senior tag
válasz kazan23 #4051 üzenetére
300 wattos codegen? Ha nincs másik tápod, kérj egyet kölcsön -próbálni valakitől, valszeg az a ludas.
Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.
-
kazan23
aktív tag
Szétkaptam ezt a gépet és ezzel a 400W kódgennyel sem ment.
De nem is szapulom szegényt többet, mert nem ő volt a ludas, hanem én.
Kicsit hiszékenyebben álltam a kelleténél a front panel csatikhoz.
Megfeledkeztem róla, hogy az alaplap könyve, az alaplapi csatlakozó és a ház drótjai közt csak nagyon kreatív elmék találnak kapcsolatotFolyt köv, addig is néhány fogyasztási adat:
_1,2-_1,3W MX-31 300w - Idle
_3,2-_3,4W MB+CPU+RAM-al - Idle
_3,4-_3,6W MB+CPU+RAM+HDD+DVD
57,2-57,4W HDD nélkül (58W peak)
61,0-61,5W HDD-vel (WD5000AADS) (alig több, mint egy 2,5" !!!)
61,8-62,0W Komplett rendszer SN-S083 Slim DVD-vel (67W peak)Jóéjt!
Majdnem rossz éccakám lett -
Szipi
aktív tag
válasz kazan23 #4053 üzenetére
Üdv.
Én is egy Ga-H55N-USB3 + i3-530 pároson gondolkodok már 1 hónapja(gyenge és öreg a jelenlegi D201GLY2) és rengeteg tesztet+fórumot olvastam, leginkább a fogyasztás miatt.
"61,8-62,0W Komplett rendszer SN-S083 Slim DVD-vel (67W peak)"
Ezt terhelve mérted vagy üresben?
Csak azért kérdezem mert baromi nagy a szórás a fogyasztás terén a tesztek között és elbizonytalanodtam. Valahol 30-35W-ot mérnek üresben máshol meg ~60W-ot IGP-vel!A kitűzött célom Idle: 30-40W között, terhelve pedig max. 70W (sztem úgyis 2 GHz-en fog járni alulfeszelve úgyhogy ezzel nem lehet gond)
(A jelenlegi D201GLY2 gépem fogyasztása: idle 29-30W, terhelve 41W)Majd így nézne ki a gép konfigja:
SILVERSTONE SST-SG05B
GA-H55N-USB3
Core i3-530
Geil Value Ram 1333 cl9 2x2Gb
NEC AD-7700S Fekete
Samsung 120GB 2,5"
Crucial C300 64GB SSD
picoPSU-120-WI-25 + 12V 120W adapterGondlkodtam még INTEL lapon mert az kevesebbet fogyaszt de az nincs ilyen jól felszerelve + nem lehet benne alulfeszelni ha jól tudom.
-
kazan23
aktív tag
Köszi Osibaa, majd még jelentkezem!
Szipi,
SILVERSTONE SST-SG05B - nekem ár/értékben kicsit kevés..azaz árban túlzott
Samsung 120GB 2,5" - a green wd500-as alig eszik többet és nem kell +beépítőkeret
(az utolsó pillanatban gondoltam meg én is magam és váltottam 2,5"-ról 3,5"-ra. És HALK!
SSD-vel "ÉN" még várnék...
PicoPSU-t az elmúlt oldalakon ecseteltük, kevés az AMPER!
Ha mindenképp PicoPSU, akkor 160XT!Amúgy hajrá!
-
Szipi
aktív tag
válasz kazan23 #4056 üzenetére
A ház még változhat, azt csak később veszem meg. Attól függ hogy mennyire halk a gyári intel hűtő, ha nem kell cserélni akkor jó lessz egy CM Elit 100 is.
A HDD adott szóval ha nem muszály nem akarok még erre is költeni (egyébként van 1 WD500-as greenem + 2 WD1,5TB-os green csak adattárolásra és tényleg halk ).
Az SSD is csak később kerülne a gépbe ha már minden más megvan és kicsit olcsóbb lessz.A picoPSU bőven elég lessz(és az is már megvan kb. 2 éve, ja és amiben verhetetlen: 100%-osan halk már csak ezért sem akarom cserélni), 12V-on 6A-t tud leadni (peak 8A) + alulfeszelve lessz a proci 2GHz-en így kb. 70W-ot fogom elérni a falnál. Külföldi fórumokon olvastam hogy többen is 90W-os adapterről használnak hasonló konfigot IGP-vel.
Idézet az eggyik fórumról:
"-0.225 Dynamic Vcore reduction (~.85V in BIOS), CPU @ 2GHz w/ hyper threading enabled to support undervolt.
1.1V for the GPU (stock speed)
1.3V for the ram (stock speed)Idle power draw = 27W from the wall
Max power draw (furmark + prime95) = 66W from the wall"Ez egy GA-H55N-USB3 + i3-540 páros paneltápegység-ről etetve.
Olvastam kisza25 irományát is a Logouton és ő 65W-ot mért egy HD4670-as karival üresjáratban és 100W-ot terhelve. Ha kivonom a VGA-t + a tápjának a kisebb hatásfokát a picohoz képest akkor elméletileg tudom tartani a kitűzött fogyasztási értékeket.
A különböző tesztoldalak közti nagy eltérés zavart meg a fogyasztást illetően, ezért próbálok felhasználoktól érdeklődni mi is a valóság.
[ Szerkesztve ]
-
Osibaa
senior tag
Ezt amúgy nem vágom miért gyenge a paneltáp 12V-os ága, mikor a bemeneti oldalon azt kapja dögivel, átalakítás nélkül nyomhatná ki magából. (Egyáltalán nem értek hozzá, biztos van rá valami fizikusról elnevezett törvény, de akkor se logikus. ) Valaki el tudná ezt úgy magyaráni, mint egy 12 éves gyereknek?
"40 mikron? Kik gyártják ezt? Hangyák, hogy lássák?"
-
toldy
őstag
Egyébként én sem értem, én azt hittem ahogy te is gondolod, csak most hogy felhívták rá a figyelmem hogy a kimenet csak 4a. De tényleg érdekes, pico nál meg vannak az amperek, pedig szerintem nagyon hasonló a két szerkezet, csak a méret más. Semilyen termék nem tökéletes, ezt megszokhattuk már volna.
Az élet nem habostorta.
-
geogabcsi
tag
Kedves fkenny, az ASUS AT3IONT-I Deluxe alaplap valóban milliomosoknak való, az ára a legdrágább mind közül, de a képek alapján úgy látom mindent egyesít, van hozzá tápegység, ráadásul 90W-os, passzív a hűtője, van rajta Wi-Fi, bluetooth, analóg RCA kimenet stereo hangszóróhoz, gigabites a LAN-ja, még RAID is van benne, és PCI-E kártyával bővíthető, csak, hogy az előnyöket soroljam. Számomra egy picit hátrány, hogy nem SO-DIMM memóriát fogad. Ha ezt mind kikalkuláljuk, hogy ASUS AT3IONT-I-t veszünk PICO PSU tápppal, akkor már majdnem itt vagyunk, még a Wi-Fi sincs benne. Ehhez már csak egy kis SSD kell, egy 30Gb-os Win7-hez, XP-hez elég egy 16Gb-os. Adattároláshoz egy WD 1TB Green. Tápegység nélküli Mini-ITX házból nagyon kevés van, de az mindenki ízlésének megfelelőt választ, hozzá valamilyen optikai meghajtót. Így cirka 120.000Ft.-ból kijön. Viszont rengeteg mindenre jó, torrentezés, file szerver, FTP szerver, filmezés, internetezés, chat...stb.
-
sunnyside
csendes tag
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi! HTPC szeretnék építeni m-itx alapokra.
Az összetevők a következők lennének: alaplap H55N-USB3, processzor i3 530, memória 2x1G kingston,1 db 3,5 vinyó, táp corsair hx450 (ezek már mind megvannak). Háznak Lian Li q07-t néztem ki, de sok negatív véleményt olvastam róla itt a fórumon a szellőzésével (illetve nem szellőzésével) kapcsolatosan.A kérdésem az lenne, hogy a fenti összetevőkkel (csak HD filmek lejátszása) is alkalmatlan a ház - melegedés/szellőzési szempontból, gondolok itt arra, hogy nem lenne olyan nagy igénybevételnek kitéve a rendszer -?
-
Osibaa
senior tag
válasz sunnyside #4065 üzenetére
Miért ezt a konfigot választottad HD filmek lejátszásához? Számomra túlméretezettnek tűnik a feladathoz.
Ha visszaolvastál, akkor láthattad a véleményünk a Q07-ről, én nem tennék ebből engedményt. Mivel a konfig képes olyan fogyasztásra és melegedésre, amit szerintem a ház nem képes elvezetni, ezért én nem tudom ajánlani.
-
geogabcsi
tag
válasz sunnyside #4065 üzenetére
A Corsair HX450 valóban jó tápegység viszont nem erre a feladatra, nekem is ilyen van, alap üzemmódban igen alacsonyan fogyaszt, a gép kikapcsolt állapotban is keveset fogyaszt, simán lehet róla üzemeltetni baromi nagy 2x PCI-E VGA-t gond nélkül, 8pin-es a CPU segéd tápja, moduláris. A HD filmek lejátszásához sokkal kisebb gép is bőven elég. Sokkal jobbak az adapteres tápok, mert nincs hangjuk és kicsi a fogyasztás. Van még sok érv, nyugodtan böngéssz itt a fórumban.
-
sunnyside
csendes tag
Sziasztok!
A táp és a memória a régi matx-es gépemből maradt vissza, a processzort meg olcsóbban tudtam beszerezni, ezért a már meglévő alakatrészek köré próbáltam a többit beszerezni (alaplap). A háznál azért gondoltam a q07-re, mert fontos nekem a kinézete ("mániám" a szálcsiszolt alumínium), mivel a gép a nappaliban lenne. Lehet, hogy érdemes lenne megvárni a q11-est, a jobb szellőzése miatt? -
sunnyside
csendes tag
matx-ről (kb fél évet használtam) vátok itx-re, mert túl nagynak találtam méretre az egészet. Nézegettem silverstone házakat is, az sg 06 tetszik is, de akkor a tápot is el kellene adnom és így már sokba kerüne a váltás, de lehet, hogy nem lesz más megoldás.
-
-
igi
aktív tag
válasz szponzor #4074 üzenetére
Én a Q07-essel kapcsolatban még olyanra is gondoltam, hogy a tápegységet úgy rakom be, hogy a házból szívja a levegőt. Továbbá a proci (én egy 45W-os AMD-ben gondolkodom) hűtőjének a ventilátorát is megfordítanám, hogy szívja a levegőt a bordákról. Így kisebb a hatásfoka, de talán elbír a 45W-al, és a legalább táp felé fújja a levegőt, és nem ellene dolgozik...
Csak azt nem tudom, hogy ez mennyire tenné hangossá a gépet, a tápegység ventije mennyire pörögne fel...this is the beginning of a beautiful friendship
-
szponzor
senior tag
Ha olyan memóriát raknék bele, amin van hűtő (mármint az a kis fémlap ), akkor a melegben az felvenné a hőmérsékletet és tovább fűtené a memóriákat, nem?
A házat már múlt héten megrendeltem, tápot kb. következő héten fogom, a belevalókkal meg sajnos egy hónapot kell várnom, remélem addig lejjebb megy az ára. Ha megjön, akkor meg tudok kísérletezgetni vele. -
Osibaa
senior tag
válasz szponzor #4076 üzenetére
"Ha olyan memóriát raknék bele, amin van hűtő (mármint az a kis fémlap), akkor a melegben az felvenné a hőmérsékletet és tovább fűtené a memóriákat, nem?"
Nem. A memória hőmérséklete mindig magasabb, mint a környezeté, a hűtőborda pedig rásegít a hőmérsékletkülönbség csökkentésére, hasznos dolog.
"A házat már múlt héten megrendeltem,..."
Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.
-
igi
aktív tag
válasz szponzor #4076 üzenetére
A hőenergia a melegebb helyről áramlik a hidegebb felé. Az áramlás sebessége sok mindentől függ, többek között a közvetítő közegtől, a leadási felület nagyságától, a hőmérséklet-különbségtől.
Az a kérdés, hogy a táp által kifújt - a szellőzőréseken beáramló - levegő milyen utat jár be a házon belül, megreked-e a meleg a memóriamodulok környékén, ezáltal rontva a hőleadás hatékonyságát. Én különösebben nem aggódnék, látva a notim ramjainak a hűtését (egy lapos lyukban vannak, amelynek az alján rések vannak, mindez kb. 2mm-re az asztal lapjától). Persze, kivéve, ha valamilyen komolyabb RAM tuningon gondolkodsz...this is the beginning of a beautiful friendship
-
Osibaa
senior tag
"Én a Q07-essel kapcsolatban még olyanra is gondoltam, hogy a tápegységet úgy rakom be, hogy a házból szívja a levegőt."
Mindenkinek ez jut az eszébe, csak az a gond, hogy ezzel három dolgot érsz el: a táp ventijét arra szabták, hogy a tápot hűtse, nem feltétlenül tud addig gyorsulni, hogy a proci hőjét is elszállítsa; a táp hangosabb lesz; elősegíted a táp kondijainak kiszáradását.
-
igi
aktív tag
Bennem is hasonló kételyek merültek fel - erről szólt a #4075 utolsó mondata
Az is kérdés, hogy egy nagyobb tápegység - mondjuk egy Corsair HX/VX 450 - esetén mekkora többletterhelést jelentene az egész, (nagyon)max. 100-120W-os itx (X2 250e + HD5670) rendszer hőjének elvezetése ahhoz képest, ha egy normál (mondjuk nem alsó tápos) házban dolgozik ugyanez egy sokkal komolyabb konfiggal.
Persze az ideális (és legdrágább) megoldás egy picoPSU + valami 12cm-s venti a táp helyén összeállítás lenne...
this is the beginning of a beautiful friendship
-
sunnyside
csendes tag
A q07-es házhoz visszatérve, milyen megoldás lenne az amikor nem kerülne alakalmazásra "külső" videó kártya, hanem a proci-ba integrált lenne használva, ilyenkor felszabadulna a házon lévő PCI slot és ott egy PCI solt-os (rendszer)hűtőt (ha lehet még valahol kapni használnék.
-
Szipi
aktív tag
válasz kisza25 #4085 üzenetére
Köszi a fogyasztási értékeket, ha 70%-os hatásfokkal számolok akkor 35W és 63W jön ki ami nem is rossz (főleg 3 ventivel, bár nemtaláltam meg hány W-os az F8). A hitachi valami zöld vinyó vagy sima 7200-as?
Remélem már jövőhéten meglessz a lap+proci+ram, de lehet csak köv. hónapban.
-
kazan23
aktív tag
Adós maradtam a válasszal egy régebbi kérdésedre:
NEM, nem terhelt fogyasztási adatokat írtam.
De azóta teszteltem: egy kissé bénán kódolt 1080p lejátszásakor (MPC-HC/DXVA) 73W volt max.
Általában más gépek megszenvedtek vele rendesen
A cpu-terhelés pedig alig-alig érte el a két számjegyet.Viszont összességében olyan hangja van az egésznek, mint egy jobb hajszárítónak.
Amíg be nem melegszik elviselhető, utána már nekem sok.
Low-budget passzív cpu-hűtésre milyen ötletetek van? -
kazan23
aktív tag
-
kazan23
aktív tag
Nem gondolom, nem is tudom, hogy elég-e.
Három dolog ad kelt zajt: vinyó, táp, proci hűtő. A két utóbbit érzem gyenge láncszemnek.
PicoPSU-val jól járnék zaj és fogyasztás szempontjából, de sokallom a $-t
Proci hűtőkkel pedig nincs nagy tapasztalatom:
ezek közül valami ajánlható jó szívvel max pár ezresért? (Úgy tűnik, hogy arrafelé kell járnom) -
Osibaa
senior tag
válasz kazan23 #4090 üzenetére
Ha a táppal és proci hűtővel van problémád, akkor szerintem mindkettőre lehet low-budget megoldást találni.
Tápra a hardveraprón lenne érdemes feladni egy hirdetést, pl. egy 250W-os FSP HEN 3K körül szokott menni, jó minőségű és csendes táp. (12 cm hűtős táp jó a Codegen házba, ugye?)
Proci hűtőben pedig a ház megengedi a nagyobb darabok beépítését is (szemmértékre egy 10 cm magas is belefér), így sokféle közül választhatsz. Milyen hőmérsékletű most a proci egy HD film lejátszásnál, vagy huzamosabb használat után?"40 mikron? Kik gyártják ezt? Hangyák, hogy lássák?"
-
Szipi
aktív tag
válasz kazan23 #4087 üzenetére
Fura hogy neked ennyivel öbbet fogyaszt a gép.
Talán magasabb a procid VID-je."Viszont összességében olyan hangja van az egésznek, mint egy jobb hajszárítónak."
Ez nem túl bíztató, ha a gyári intel túl hangos akkor lecserélem NOCTUA NH-C12PSE14-re mármint ha kompatibilis a lappal. Elméletileg ez hűtene akkor mindent a ramokat meg a pico-t is.Már megrendeltem a "motyót", remélem hétfőn meghozza a futár.
Mérek majd Coolink AP550X-el meg picoPSU-val is, kiváncsi vagyok a különbségre . -
Mattanyahu
tag
érdekes kis deszka
kár hogy beszerezhetetlen, htpcnek meg vékonykliensnek tökéletes lenne, főleg a cf slot miattThe right man in the wrong place can make all the difference in the world
-
toldy
őstag
válasz Mattanyahu #4093 üzenetére
Igen, van pár jó itx lapjuk csak sajnos industrial deszkák, ezért a beszerzés majdnem esélytelen.
Egyébként ki talalja ki, milyen ház volt ez korábban?
Az élet nem habostorta.
-
kazan23
aktív tag
Max=Peak, azaz "csúcs"... amit szerettem volna érteni alatta
73W-ba nyalt bele, de 60-62W az, amivel számolhatunk - persze "energiagazdálkodás nélkül".
Na, tettem bele egy Alpine 11 GT (nem a rev 2-t, mivel annak a dobozán 0.4 Sone van, ezen meg csak 0.3) És valóban: a gyári propellernél ~30%-kal alacsonyabb hőmérsékleteket jelez a Core Temp és a SpeedFan is és nem 2500-2850-es tempónál, hanem 1500-1800-nál teszi mindezt:
MPC-HC (DXVA) 1080p > 42°-37° > 8-13%CPU > 1650 rpm
MPC-HC (--------) 1080p > 50°-43° > 20-30%CPU > 1800 rpmMellé kionyitottam a chrome-ot 30 ablakkal és core#0/#1=57°/54° volt a max.
Most 2-3%-os CPU-nál csak a chrome fut 35°-32° és 1538 rpm a propellleren.
(Gyári hűtővel tegnap 67°-63° volt ugyanez!)Halknak nem halk így sem, de azért sokkal halkabb mint volt előtte.
1800-as fordulatnál már kiad valami kis nyüszítő hangot, de mégsem ordít.FSP-ATX3025-HEN...
Van egy az aprón most, de hogy teszem be?
Kilyuggatom a ház alját és hasra fordítom, vagy a dvd-t hűtöm? -
kazan23
aktív tag
Hehe, cool dvd, hehe ! (bíviszésbátthedutánszabadon)
Volt azért egy kis móka, a GA-H55N-USB3 + AC Alpine 11 GT nem feltétlen egymásnak lettek kitalálva.
1. Nem pontos a tüskék kiosztása az AC-on (míg a gyári simán belecuppant a lapba, erről pedig még most sem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a helyén van).
2. a Giga lapon a PCIE slot és a CPU között van egy kis kondi(?) amivel a hűtő alubordái nagyon szoros barátságba kerültek - tehát kimondhatjuk, hogy a GA-H55N-USB3-on ez a maximum széltében... fölfelé még van hely. Bár aszimmetrikus a borda, de 90°-kal elforgatva sem jobb a helyzet.
Szokom már a hűvöstet... izé a Cool-totOké, oké a hűs dvd, de nem lesz forgószél és nagy zaj odabenn?
Mi van, ha lefordítom és perforálom a ház alját?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- Beszámítás! Gigabyte Z590 Vision G 1200 DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű - ASUS Prime B360M-A LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Home BIOSba integrált termékkulcs
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest