- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
Az ajánlott gépnél fényesebb nem jut eszembe elfogadható áron.
Azt ugye tudod, hogy be kell sötétíteni? 10 – 15 főnek elég így a félhomály, de 30 – 40-nek már kevés, ott teljesen sötét lenne jó. Persze gondolom jegyzetelni is szeretnének, ahhoz meg... Hát nem egyszerű.
Persze lehet kisebb és így fényesebb képet vetíteni, egy diagramnál ugye nem gond, de ha egy program működését kell oktatni, vagy táblázatot vetíteni, oda azért kell a képméret.Esetleg olyan vásznat is érdemes számításba venni, ami 1-es gain fölötti, tehát látszólag több fényt ver vissza a beérkezőnél. Ezt úgy oldja meg, hogy irányított lesz, tehát minél magasabb ez az érték, annál kisebb lesz a látószög. Persze ezt sem adják ingyen.
Tényleg figyelj oda, hogy ne legyen túl sötét a kép, mert nagyon fog utálni a közönséged!
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
Ha névleges Lumenekkel számolunk, akkor az a 2700 Lm-es gép mondjuk egy 2x1.5 méteres képhez elég, 1.0-ás gain-nel. Tehát négyzetméterenként mondjuk névleges 1000 Lm. De ezt csak úgy nagyjából mondom, viszonyítás kép.
Hogy ez a méret hány főnek elég, azt már neked kell tudni: tartalomtól és a nézők távolságától fog függeni.Csak nekem nem jut eszembe fényesebb gép, lehet, hogy attól még van.
[ Szerkesztve ]
-
jilian
addikt
Nagyon meg vagyok elégedve a W1200-al de ha el tudnám adni jó áron (menyit kérhetnék érte?)
szívesen beneveznék egy 3D-s projira, ha hozza a Benq képi minőségét bármi jöhetne, a szivárvány hatást szinte nem is láttam még egyszer sem, csak ha kerestem.Milyen árban vannak ezek a 3D-k?
-
Fénygyermek
csendes tag
Tisztelt Fórumozók!
Hetek óta olvasom a fórumokat, de most segítségért fordulok hozzátok.
Projektor vásárlását tervezem. Több típust megvizsgáltam, de nem tudok dönteni.Hosszas szűrés után az alábbi gépek maradtak a listámon:
- Acer K330
-LG HW300Y-Acer acer 5360bd
Mint látszik, még nem döntöttem el, hogy LED-es, vagy "lámpás" projektor az , ami az igényeimnek megfelel. A szívem a LED felé húz.
A lakás adottságai sajnos nem a legjobbak. A vetített kép 120-130 cm széles lehet maximum, tehát 16:9 képaránnyal számolva kb.:142 cm-es képátló.
A távolság. ahonnan nézném kb 4,5-4,8 m. A tartalom többnyire 720p MKV.A szívemhez a legközelebb álló gép az Acer K330, mert jó áron van és tele extrákkal, viszont nem vagyok biztos benne, hogy elég "minőségi képet" produkál még ilyen "kicsi" vásznon sem.
Továbbá a 3D élményre is kíváncsi lennék, de félek, hogy a LED-esek nem elég fényesek, főleg 3D-hez.
Az 5360db szerintem nagyon vakító lenne ebben a környezetben.Kérlek segítsetek, mert hiába számolok, nekem a számok nem mondanak semmit.
Első projektor lenne, tehát nincs viszonyítási alapom.Köszönettel:
Fénygyermek[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Fénygyermek #5556 üzenetére
K330 es 5360BD tesztet talalsz nalunk (projektor.hu). Amennyiben 3D-t akarsz, a LED felejtos ezen az aron a gyenge fenyero miatt. 120cm szeles kephez kb passzolna a K330 fenyereje 2D-ben, de 3D-ben meg ekkora kepmerethez is keves. Az 5360BD 3D-ben szuper lenne, de 2Dben lenne tul sok a fenyero.
Kepminoseg szempontjabol mindharom projektor gyenge, de megfelel annak ami ebben a kategoriaban jellemzo. 2D/3D kepminosegre 5360BD lenne a legjobb, de a fenyt 2D-ben mindenkeppen vissza kell fogni pl ND szurovel ekkora kepmerethez. (pl ND2 szuro a feny felet engedi at, ND4 szuro a feny negyedet engedi at, ND8 szuro a feny nyolcadat engedi at)
-
szaszlaci
addikt
Ami felmerült, hogy szélesvásznú, viszont a felbontása szerintem 1440x900. Ez prezentációhoz neked kell tudni, előnyös-e.
Azután 240 Wattos lámpa van benne, ha nem elég jó a tervezés, könnyebben tönkremehet a gép is és a lámpa is. Utóbbi nem is túl olcsó hozzá.
A gépre csak 1 év garanciát ír, ahol néztem.
Igazából nem értem, miért jó, ha ezt veszed. Az elméleti +20 % fényerő miatt?■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
JEEMBO
aktív tag
válasz Fénygyermek #5556 üzenetére
Ajánlom a figyelmedbe, hátha segít, vagy épp megnehezíti... :
"Jó pap is holtig butul"
-
Boca07
csendes tag
Sziasztok
Nekem egy 130-170e FT közötti projektora lenne szükségem prezentáció vetítésére kb 30 főnek és esetleges film vetítésére is.
A projektorokhoz egyáltalán nem értek, így kicsit tanácstalan vagyok a nagy internetes választék láttán.
Milyen márkát, és milyen tipust érdemes venni?
Van esetleg konkrét tippetek egy adott darabra?
Hol érdemes megvenni?Köszi
-
epzon
őstag
szia
prezis célre ajánlom az epson W12 -t
van benne horizontális meg vertikális trapézkorrekció (ezzel könnyen be tudod állítani a képet, más projektoron álltalában csak vertikális van)
tud pendrive-ról vetíteni (bizonyos tartalmat) szóval laptop sem feltétlenül fontos egy prezihez
illetve akár sima nyomtatós USB kábellel is össze tudod kötni a laptoppal (ennek meg az az előnye, hogy ilyet mindig találsz bárhol is vagy)
illetve wxga felbontása van szóval filmet is meg lehet rajta nézni ha úgy vanbr 170eft már kapható
ha olcsóbb kell akkor meg epson x12 - ennek csak xga a felbontása
-
Fénygyermek
csendes tag
válasz yodamastah #5557 üzenetére
Yodamastah, JEEMBO köszönöm, hogy válaszoltatok.
A projektor.hu-s teszteket végigolvastam ( van amit többször is).
A videók sajna nekem nem mondanak semmit, mert nem tudom milyen a kamera minősége, amivel felvették őket. A videók alapján bármelyik lehet jó is és rossz is.
Ha nem számít a 3D, akkor a K330 vagy az LG HW300Y a jobb választás??
A LED technológia jobban bejönne, és ezek szerint elég is lenne a fénye számomra.
A minimális tv nézés is erről lenne megoldva egy conax foglalatos beltériről, ezért az 5360bd lámpájának élete rohamosan csökkenne.Tudom, hogy szentségtörés egy projektoros topikban ilyet kérdezni, de lehet, hogy ekkora méretben jobban járnék egy tv-vel??
Vagy milyen projektort tudnátok ajánlani nekem erre a képméretre, ebben az árkategóriában??Köszönettel:
Fénygyermek -
HENE
aktív tag
válasz szaszlaci #5558 üzenetére
Itt 1280x800-as felbontást írnak.
Prezentációhoz jobb a 4:3 arány? (az elméletileg D535-ös modell)
A 240W-os lámpa az sok vagy kevés? (tényleg nem tudom)
A fényerő +20%, ami szerintem számít, vagy nem?
Illetve a súlya az ami még jónak tűnik. Teszten egész korrekt értékelést kapott. Én mindenhol 3 év garit látok, ill 1év lámpára.[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Fénygyermek #5562 üzenetére
"de lehet, hogy ekkora méretben jobban járnék egy tv-vel??"
Szertinem sem elvetendo otlet a TV ekkora meretben. 55'' kepatlo lenne kb 120cm szeles.
-
szaszlaci
addikt
Akkor 1280-as, én boltoknál néztem.
Hogy melyik arány a jobb, azt neked kell tudni! Minden esetre azt se felejtsd el, hogy melyik hány pixelt jelent. A Viviteké ugye több.
A 240 Watt sok, és ahogy olvasom, gyakran túl is van húzva rendesen, hogy hozza a megadott fényerőt. Persze ez mindenhol megeshet.
Neked kell eldönteni, hogy megéri-e többet fizetni érte, és csak az észrevételeimet írom le.Fénygyermek: így van, jutub videók nem jók semmire. Kb. mint mikor telefonnal felveszik, hogy melyik hangfal szól jobban.
142 centi azért nem TV méret (ezen az áron). Persze ha megelégszel kisebbel is és TV nézésre kell, akkor tévét kell venni.
Ha filmezel és néha TV, akkor meg projektor.
Tehát végig kell gondolnod, mire és mennyit használnád, melyik mit tud és dönteni. Csak annyit tudok mondani, hogy egy alap DLP proji nem összehasonlítható képminőségben semmilyen LCD tévével, élményben meg pláne.
Meg azt se felejtsd el, hogy a projihoz mindig be kell sötétíteni, hogy egyáltalán lásd a képet.epzon: számomra érthetetlen, miért ajánlasz prezentációra egy LCD-s gépet, ami nem is a legolcsóbb.
Nem írta, hogy a szükséges extra tudásra szüksége lenne.[ Szerkesztve ]
-
fergasson4
csendes tag
Segítségetek kérném!
Vendéglátóhelyre, sátorral fedett kerthelyiségbe, mely csak egyik oldalról zárt, keresnék projektort 200e Ft környékén! A cél, sportműsorok vetítése. Amit kinéztem az a köv. Benq MW 712. Szerintetek fényerőben, megbízhatóságban, minőségben ez megfelelő lenne erre a célra? Vagy tudtok ajánlani valami jobbat, megfelelőbbet?
Válaszotokat előre köszönöm.
-
Year
tag
Sziasztok!
Eddig a plazmákban láttam jó moziélményt, de szétnéztem a projektorok világában és nem is olyan elérhetetlenek mint amilyennek gondoltam őket. Mivel én csak este illetve éjszaka szoktam filmezni és tv-zni így a sötétítéssel nincs bajom:-) De játékra is használnám,ezért gondolkodok led projektorban. Amit kinéztem az az Optoma ML500. Erről tudtok valamit? Vagy tudtok ajánlani valami mást? A keret olyan 300 körül lenne.
Köszönöm előre is válaszokat!
-
Chrys_
addikt
Van egy noob kérdésem:
Moziban a 3D az kb. olyan, hogy a vászon síkja a legmélyebb szint, és a 3D-s hatás a vászontól a néző irányába teljesedik ki.
Plasma TV-n ez úgy néz ki, hogy a TV síkja adja meg a hozzánk legközelebbi síkot, és a 3D a "TV belseje felé" épül fel.
Mi a helyzet a DLP-s otthoni 3D-s képpel? Ez melyikhez hasonlóan működik? A mozis változathoz (ez tűnik logikusnak)? Sajnos még nem láttam. -
tdd587
őstag
Sziasztok,
Jelenleg egy Panasonic PT-AE2000 vetítővel nyomulok és nem azt mondom, hogy baj van a képével, de egyre inkább zavar, hogy elvesznek a sötét részletek a filmekben (pedig nincs fehér fal a vászon környékén sem). Segítene ezen bármit egy PT-AE4000 beszerzése?
Vagy csak a marketingben léptek szintet és felejtős? Ahogy az aprós árakat nézem azért bőven rá kellene fizetni, tehát nem mindegy. Viszont így sem olyan rossz a feleség*ár/érték aránya, mint egy SIM2-esnek, amit még mindig úgy áraznak, mintha a NASA gyártaná...
(Mivel egyedi konzolon lóg a mostani, praktikus okokból nagyon tetszene egy pontosan ugyanolyan házba szerelt vetítő --> tipp: az AE4000-es.)
Üdv
[ Szerkesztve ]
Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.
-
yodamastah
őstag
Roviden: Segitene.
Hosszan: jobban korul kellene jarni a problemat. Lehet csak rosszul van beallitva a projektorod, vagy a szoba nem az igazi. Egyebkent inkabb az AE5000 ha mar cserelsz. Sot meg inkabb egy Epson TW9000. Az utobbi talan az egyetlen LCD projektor, ami szinreprodukcioban nalam meguti a szintet a jelenlegi mezonyben. Mindezek mellett tenyleg jo a kontrasztja. Es mindezt ugy mondom, hogy nagyon regota fujok az Epson projektoraira. De a Tw9000 tenyleg jo lett.
[ Szerkesztve ]
-
tdd587
őstag
válasz yodamastah #5570 üzenetére
A szoba az igazi: nincsenek fehér falak, matt sötészürke körülötte minden, a plafon is. Nem világít be szinte semmi. A vászon is high contrast, rendes kerettel stb.
Beállításokon mit értesz? Túl sok mindent nem lehet állítgatni rajta, ha sötétítem a képet, akkor eltűnnek a sötét részeken a részletek, ha meg világosítom, akkor meg a fekete tűnik el. A színekkel lehet játszani, de ugye nem azzal van a problémám.
-
yodamastah
őstag
Lehet hogy csukodik az also tartomanyod valamilyen okbol. Pl nem jol van bealltiva a forras, vagy nem jo a hdmi black level beallitas, esetleg nem jo gammat hasznalsz, vagy az also vegpont nincs jol beallitva a projektoron stb.... En hazimozi vetitoket kalibralok regota, es lattam mar par osszevissza elallitgatott rendszert.
Persze valoszinubb hogy egyszeruen csak a kontrasztot kevesled, azaz nem eleg jo a fekete, es valoban egy jobb projektor kell.
Az AE4000 jobb nativ kontrasztot tud, ez biztos. De egyaltalan nem biztos hogy a csere teljesen megoldja a problemadat.
-
tdd587
őstag
válasz yodamastah #5572 üzenetére
Most olvasgattam újra (rég nem nyúltam már a vetítő beállításaihoz) és olyan tippeket találtam, hogy
1. ne nagyítsam maximálisan a képet - ez nem jó hír, mivel a vászon és a projektor elhelyezéséből adódóan muszáj maximális képet vetítenem, meg ugye nem is azért vettem, hogy zsebtévézést valósítsak meg a sok kényelmetlenség által, amit a vetítő okoz.
2. a lámpa kímélésének céljából (na meg a csend miatt) mindig is eco módban használtam minden vetítőtem, tulajdonképpen nem is tudom, hogy normál módban milyen képe lenne. Gondolom a feketén/sötét részeken ez nem javítana amúgy sem semmit, vagy tévedek?
3. a HDMI level beállításra emlékszem, de este ellenőrzöm majd újra.+1. próbáltam keresni a neten, hogy a profik hogyan állítják be a vetítőt, de nem igazán találtam semmit. Van valami sorrend, amit követni kell a gamma, contrast, RGB, stb. állítgatásnál, hogy ne csak össze-vissza tekergesse az ember a számokat, vagy kalibráló nélkül úgy is mindegy? Arra gondolok, hogy pl. egy mélynyomó beállítására is rituálé van lépésről lépésre, iterálva pár dolgot (persze ha félsüket az ember hozzá, akkor mindegy). Itt van valami ilyesmi, vagy csak mindig ahhoz nyúl az ember, ami éppen nem tetszik neki?
Szerk: természetesen amatőr szinten próbálgattam a beállításokat még anno, de inkább a hangra voltam mindig is rákattanva, nem a képre.
[ Szerkesztve ]
-
tdd587
őstag
Közben találtam hasznos leírást.
-
Palika_87
csendes tag
Sziasztok!
Találtam 90 ért használtan egy Benq mw512-t.
300 üzemóra van benne mind a lámpára mind a gépre van garancia. Tudom h fényes lenne de filmnézésra elfogadható lenne?
Egy koliba kellene és viszonylag sűrűn lenne mozgatva egyik szobából másikba... -
szaszlaci
addikt
A sötétítés alatt a fényerő/brightness állítóra gondolsz? Az a fekete szintet állítja.
A kontrasztot beállítottad? Azzal a sötétebb részek is világosodni fognak.
Ezt olvasd el!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
tdd587
őstag
válasz szaszlaci #5579 üzenetére
Ezt is elolvastam, köszi.
Az miért lehet, hogy ha kirakok egy szürke tesztábrát, akkor a 0-10%-ig minden négyzet egyforma "fekete" és 90-100%-ig is minden "fehér"?
Ezen semmivel nem tudtam érdemben változtatni. Az egyetlen dolog, amivel valóban látványos változást sikerült elérni, azok a profilok. A normal és dynamic beállítás csinált ragyogóan élénk, túlszínes és nagyon fényes képet, a cinematic módok meg fakó, sötét képet. Amin meglepődtem, hogy kézzel pl. nem sikerült megcsinálni a normal beállítás erős fényerejét pl. a cinematic módok mellett. Az eco/normal lámpaüzemmódok pl. nem csináltak semmit a fényerővel.
Azért ezekre nem így emlékeztem, hogy kb. tök mindegy mit állítok, nem változik érdemben semmi. Most kb. ott tartok, hogy már az első lépés failed.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
A forrásnál ugye nincs nagyon elállítva a fényerő, kontraszt?
Na most remélem, hogy jók a következő információim..
Attól függ, milyen tesztábrát használsz. A megjeleníthető árnyalatok száma 0 – 255, viszont pl. az NTSC színkészlet kevesebb! Most nincs kéznél a saját tesztábrám, de míg a megjeleníthető legfeketébb a 0-ás, ez egy (jpeg, bmp) kép esetén ki is van használva, 256 világossági fokozatot lehet átvinni.
Videónál viszont magasabb, talán 16-os. Tehát a vetítőt úgy kell beállítani, hogy a 16-os fekete legyen a megjeleníthető legfeketébb.
Világosnál ugyan ez, ott azt hiszem, 235-ös a legfehérebb videónál, tehát azt kell a legvilágosabbra állítani a kontraszttal, hogy 235 – 255-ig egyforma legyen a megjelenített fehér kép.
Vagyis videónál a letárolható fényességi fokozatok száma valahol 210 körül lehet.
Remélem, érthető.A profilok jó eséllyel a gammát is állítják, tehát anélkül világosítják ki a képet, hogy a nullás fekete elveszne. (Ízlés kérdése, ki mit szeret.)
De az egyéb állítók is általában ebbe szólnak bele, mint árnyék sötétsége, stb.
(A színezés az megint más, azt nem a szín világossága állítja.)Az eco/normál mód a megvilágítást, tehát a lámpa fényerejét állítja. Az összes többi állító viszont a képfeldolgozásba szól bele! (Kivéve az íriszt.)
[ Szerkesztve ]
-
fergasson4
csendes tag
A következő projektornál (Benq mw712) 16:10-es képarány van feltüntetve. Digitv beltéri lenne rányomva. Milyen lesz a megjelenítés? Nem lesz torz a kép? 5 méter távolságból fényes helységben mekkora vászont érdemes venni?
-
tdd587
őstag
válasz szaszlaci #5581 üzenetére
A forrás PC és minden default-on van, minden képjavító algoritums a videókezeléshez ki van kapcsolva, a lejtászóprogramban is ugyanezek.
Ezt használtam a tesztkép előállítására.
Ha elállítom a kimeneti jelet, hogy 16-ról induljon, akkor rögtön világos szürkéről indul a kép, az nagyon nem jó. Az eco/normál mód meg lehet azért nem fényesedik semmit, mert a dinamikus írisz azonnal vissza is állítja azonos fényerőre? (Lehet nem fogalmazok pontosan.)
Régen a korábbi vetítőmben nem volt dinamikus írisz, ott ha kilőttem az eco módot, azonnal brutálisan fényesebb lett a kép. Tegnap ezt csak a normal/dynamic profillal tudtam elérni. Azt lehet nem említettem, de ha utána elmegyek a settings vagy advanced settings alá, akkor ott továbbra is minden 0/default értéken van, tehát hogy pontosan mit piszkálnak el a profilok, az számomra nem jelenik meg.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy LED-es megvilágítású projektor kb. mit tud 300lumen-es teljesítménnyel nyújtani egy hagyományos világítású, 2000lumenes projhoz képest?
Tételezzük fel, hogy egy árkategóriában hasonlítjuk össze őket. -
yodamastah
őstag
válasz Cingáriusz #5584 üzenetére
milyen teljesitmenyre gondolsz? A fenyerot gondolom nem kell magyarazni. 300 vs 2000.
Ha kepminosegre gondolsz: Tipikusan elmondhato hogy szinte az osszes olcso ledes projektornak fos a kepe. Nem a led miatt, hanem mert ezek alap tudasu belepo szintu termekek. Osszevissza szinek, kb nulla kalbiralhatosag. Altalaban jatek projektorok ezek.
Az hogy milyen egy 2000 lumenes vetitohoz hasonliva a kepe, ezt igy nem lehet meghatarozni. A kepminoseget nem lumenben merjuk. Egy 100e ft-os 2000 lumenes prezenacios projektor video kepe ugyancsak fos lesz, hasonloan mint az olcso ledesek.
Ha csupan a fenyerot nezzuk, kb 2 meter szeles matt feher vaaszonnal megfelelo fenyereju mozi kepet kb 400-500 lumennel lehet vetiteni. Fontos kihangsulyozni, hogy kalibralt allapotban legyen ennyi. Egy mai olcso led projektorbol nem nagyon jon ki ennyi. Lehet bohockodni ezekkel a kis vetitokkel, egyik masik egesz jo valoban, de normalis kepet led fenyforrasu projektorbol eddig en csak a neves gyartok sok millios gepeibol lattam.
-
Year
tag
válasz yodamastah #5586 üzenetére
Akkor a led megoldás felejtős?
-
yodamastah
őstag
-
Year
tag
válasz yodamastah #5588 üzenetére
Végülis a kevesebb fényerő is elég lenne,de amiket néztem izzós gépeket azokba elég drága a pótizzók. Egy 305 ezerbe kerülő acer-be 76 ezrbe kerül az izzó...Ledesnél meg ilyen probléma nincs De amúgy mindenre használnám nem csak mozizásra.
-
szaszlaci
addikt
Na várj, szerintem félre értettük egymást. Pont fordítva, -16-ról kellene indulnia. Illetve annak nem sok értelme lenne, tehát a vetítőn kell úgy beállítani a brightness csúszkát.
Azaz ha mondjuk Photoshoppal kikeversz egy színt, ahol a három (teljes intenzitású) összetevőből 16 egységnyi van, akkor kapsz egy nagyon sötét, de nem tök feketét, a monitoron láthatod az eltérést. Na a vetítőt úgy kell állítani, hogy ez legyen a legfeketébb, a 15-14-13-...-0 fekete ne látszódjon már sötétebbnek.
Ami viszont kavar, hogy – bár én max jutub videót nézek PC-n – de találkoztam már olyannal, hogy a lejátszó program lejjebb viszi ezt automatikusan, és a 16-ból lesz 0-ás. Ezt egyszerűen le tudod ellenőrizni: ha a videó alján és tetején levő fekete csík világosabb, mint egy Photoshopban csinált 0-ás fekete, akkor a lejátszó program nem piszkál bele.
Mellékeltem a saját ábrámat, ami csak szint kalibrálásra jó, gammára nem, és csak abban az esetben, ha nem mondtam hülyeséget az egész NTSC színtérrel kapcsolatban.
Ha megvagy, akkor ugyan ez a helyzet a fehér – kontraszt terén is.
Az íriszt ki kellene kapcsolni a kalibráció idejére, ha lehet.Talán elképzelhető, hogy nem tudod az összes módban állítani ezeket. Olyanról hallottam, hogy a színeket nem lehet bizonyos gépeken, de hogy a fényerőt.. De az is lehet, menteni kell a beállítást.
-
yodamastah
őstag
HTPC (es egyeb) eseteben 16-235 es 0-255 is helyes lehet. Lenyeg hogy a VGA HDMI kimenet es a projektor ugyanoda legyen allitva, majd a brightness/contrast beallitasokkal megfeleloen legyen vegpontozva.
[ Szerkesztve ]
-
Year
tag
Itt nem nagy élet van, ennyire kevés embernek van projektora?
-
hétalvó
addikt
tudja valaki hogy az ebay-es szemüvegek közül melyik éri meg? esetleg eladó valakinek?
https://drive.google.com/file/d/1PaO_rKpCcAc7h7-HJCCqz8rbWeJlRSDz/view?usp=drivesdk
-
yodamastah
őstag
A projektoros hazimozizas evek ota laposodik. A jo minosegu kep vetitese eleg draga hobbi, valamint egy atlag nappaliban sokszor kompromisszumos megoldasokat lehet csak alkalmazni. Sokak szamara pedig elegseges a mara igen olcsonak mondhato 40-60'' lcd meg plazma tv-k kep merete. Igy ertheto hogy nem sokan projektoroznak. Persze mi tudjuk hogy ez az igazi
-
Year
tag
válasz yodamastah #5596 üzenetére
Tény,hogy ez az igazi...de azért elég drga megoldás is.Néztem egy Acer H7531D ami 305ezer lenne. Utána érdeklődtem a lámpának ami bele kell és 76 ezer.. Mivel kimélő módban is 4000 órát bír ki,anélkül meg 2500 óra. Én nem csak heti 1-2 filmre használnám,így meg elég költséges lenne
-
yodamastah
őstag
Heti 7 film az evi kb 700-800 ora. 2-3 evig eleg a lampa. Es akkor mar annyi filmet megneztel amiennyi nezheto film nincs is ennyi ido alatt 3-4 ev mulva a vetito erteke kb nulla lesz. Tobbet buksz a projektoron mint amit a lampa jelent. EZ nem befektetes. Ha hajlando vagy kb 3-4 evente 300-400ezret erre raszanni akkor mozizhatsz orrba szajba otthon. Ha nem akkor hagyd a fenebe. Vegyel egy 50es plazmat 250k-ert az menni fog 6-8 evig biztos...
Persze elobb utobb lesznek olcso es jo LED projektorok, csak gyozzuk kivarni
[ Szerkesztve ]
-
tdd587
őstag
válasz szaszlaci #5590 üzenetére
No megint nézegettem meg állítgattam a képet. Ezzel a tesztábrával belőttem a képet cinema és dynamic módban is. A brightness-t bőven lefelé kellett tekerni, mivel a 8-as kör még látszott alapból. A contrastot meg bőven felfelé, hogy az utolsó fehér a 235-ös legyen. Még a color beállítást kellett visszavenni, mert a kék valami durván rikító volt.
Na ezek után mozifilm elindít és bizony a sötétebb részeken 0 részlet jelent meg. Pontosan abból a 16 árnyalatból nem jött át semmi már (tehát fekete volt), mint amit a tesztábrán eltűntettem.
Gondolom ez azért van, mert driverben és mpc-hc-ben is 0-255-re van állítva a színtér. Ezzel már nem játszottam este. Kérdés: akkor szerinted a vetítőhöz a 16-235-ös színtérre kellene váltanom driverben és mpc-hc-ben is és úgy megpróbálni újra beállítani a vetítőt? Csak bluray (remux/rip) forrást nézek.
-
tdd587
őstag
válasz yodamastah #5598 üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek. Heti 7 filmmel egyébként nem érdemes számolni, ha kicsit is van más dolgod is/asszonypajtás a környéken ólálkodik, akkor heti 3-4-nél nehéz feljebb menni. És sokan nem is nézik újra a filmjeiket, mindig csak a frisseket, na úgy meg elmegy hamar a kedved a sok közepes/gyenge filmtől és amint válogatósabb leszel, már nem is lesz akkora választék, hogy minden napra legyen valami.
A vetítők áráról meg: éppen tegnap beszélgettem egy sim2-es tulajdonossal, már nem is tudom mennyit fizetett érte, de bőven millió felett és most van egy 720p-s eladhatatlan vetítője, ami 200-ért sem kell senkinek, mert nem 1080p. Gondolom 2 év múlva a mostani 2D-s 1080p vetítőkkel hasonló lesz a helyzet, hogy miért nem 3D. Aztán meg miért lámpás, miért nem LED-es... stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Építő/felújító topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Politika
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Spórolós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest