Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • masterful87

    senior tag

    válasz hobizoli #75938 üzenetére

    Nagyon jól látod a dolgokat, nem ártana a használt holmit árulóknak a fejükhöz kapni.

    Már hónapok óta gépfejlesztésen töröm a fejem, és arra jutottam, hogy a jelenlegi új DDR4 árakon közel kétszer annyi használt DDR3-at kapok, ezzel pedig el is dőlt, hogy használt portéka után kell néznem, azokból is csak a Skylake előttiek jöhetnek szóba. (mert ugye azok még DDR3-asak voltak)

    Hamar kiderült számomra, hogy a leselejtezett brand gépeket jó áron adják, ház+táp+alaplap kombón akár 10-20 ezret is lehet fogni, a többi alkatrésze úgyis piaci áron megy. Ha jól tudom a Haswell forgalmazását nemrég hagyták abba, szóval a 4th gen procik még vígan duruzsolnak irodák százaiban. Így el is jutottam a Sandy-Ivy duóhoz.

    Van is egy szép excel táblám 145 procival, fontosabb adataikkal szigorúan tájékoztató jelleggel a Passmark pontszám alapján rangsorolva. (tudom, hogy semmit sem érnek azok a pontok, de azért sacc-per-kábé ad valamilyen viszonyítási alapot) A rengeteg prociban van mindenféle foglalat, LGA775-től egészen AM4-ig, sajnos csak a lista végére esett le, hogy ebből igazából vagy Sandy vagy Ivy lesz.

    A lényeg: ahogy végignézem a listát az árakkal és a passmark pontokkal számolt performance/ár mutatókkal tisztán látszik, hogy mindenki a mai procikhoz lövi be az árat. De olyan pontossággal, hogy az valami hihetetlen. Képesek egy 4-5-6 éves, használt, sokat látott, nagyobb fogyasztású, gyenge IGP-s, garancia nélküli prociért annyit elkérni, mint a zsír új, 3 év garis, hasonló teljesítményű mai modern prociért!

    És ha ez nem lenne elég, akkor még az alaplapokat se az amortizációval számolva adják el, 10 ezer alatt nem igen találtam lapot. És akkor a mai modern csatlakozók vagy vannak rajta, vagy nincsenek, vagy csak elvétve van rajta ez+az. Ami ma alapnak számít egy fapados alaplapon, az a régieken már a pro kategória pro árakkal. Tehát az alaplapok éppen csak olcsóbbak a mai megfelelőiknél, csak az a gond, hogy a kondik rajta nem örök életűek, a lapok inkább elhaláloznak, mint a procik. És akkor ott állsz a prociddal, és előbb utóbb nem lesz hozzá használt lap se, mert vagy nem lesz eladó vagy már megpusztult a többsége.

    Na és most én is ott tartok, hogy lehet 20-30%-kal olcsóbban jövök ki egy régi konfiggal (ebben vastagon benne van a DDR3 árelőnye) de se gari, se új fejlesztés, se mai csatik, se jobb IGP, se semmi. Talán meg se éri az egész... addig is várok a 8th genre, olcsó alaplapokkal, meg Pentiumokkal, és persze a Ravenre asztali fronton.

Új hozzászólás Aktív témák