Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • jocomen

    aktív tag

    válasz Rendo84 #54731 üzenetére

    Merevlemeznél ez úgy működik, h a géped oda menti az adatot, ahol hely van. Több módszer is létezik (első üres hely, legoptimálisabb hely, legnagyobb hely..), mindnek más az előnye, hátránya. A Win idővel belakja, teleszemeteli a merevlemezed, a böngésző is szemetel, ill. ha a 3-ik módszer szerint működik a winyód, akkor folyamatosan megfelezi az üres helyek méretét.
    Amikor már nem talál elég nagy helyet, h egy fájlt egészben egy helyre mentsen, akkor feldarabolja (tördeli) és több helyre menti. Minél több helyre van szétszórva egy fájl, vagy összetartozó adathalmaz, annál töredezettebb a merevlemezed (ill. a rajta lévő adat töredezett).
    A merevlemezen az olvasás, írás elég gyors, ha már az olvasófej megtalálta amit keres. De a fej-pozícionálási idő nagyon lassú, a többi művelethez képest. Egy töredezett fájl beolvasásakor ráadásul a leglassabb műveleti idő (a fej adathoz-mozgatása) sokszorozódik meg. Erre tesz rá még egy lapáttal, ha párhuzamosan több másolási utasítást adsz, és szerencsétlen fej oda-vissza ugrál a két művelet közt. Néha hallani is ahogy kattog, az ezért van.
    Töredezettségmentesítéskor ezeket az összetartozó adatokat megpróbálja egy helyre másolni, h ha az olvasófej megtalálta, akkor olvashassa folyamatosan, ne kelljen keresgélnie a darabkákat.

    Láttam már olyat, h vírusirtás + takarítás + töredezettségmentesítés után a Win megtalált egy hardvert (driverét), amit addig nem látott (igaz az még xp volt).

    SSD-nél nincs fej-pozícionálási idő (mivel fej sincs).

Új hozzászólás Aktív témák