Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Molydeus

    őstag

    Ma végre sikerült legyártani az utolsó 12 db fekete KS-3 házas 205g0-lal kent Gateron Silent Red-et, így be tudtam fejezni a GMMK TKL elhúzódó upgrade-jét.
    A kiindulási alap az egy évvel ezelőtt kezdőként összerakott bill. volt, minimálisan modolt gyári stabokkal (band aid, clip nyesés, egyenletesen átkenve), szanaszét szabott hangtompító filccel, gyári állapotú G Silent Redekkel és a dye-sub PBT Arctic-kal.
    Az alábbi lépésekben épült újjá:
    1. Leszedtem a Plate-ről a gyári gumicsíkokat, így sokkal kevésbé kellett átszabni a filc helyére kerülő poron szivacsot. Emellé járt egy EVA lap is a ház aljába, de az túl vastagnak bizonyult a lapos TKL-be, így ott maradt a vékony gyári szivacs.
    Azt vártam, hogy a gumicsíkok okozta hangzás inkonzisztencia a Q..F 8-asban megszűnik. Ez sikerült is.
    2.Kicseréltem a gyári stabokat új Everglide Pandákra. Ezekben a sliderek talpát nem kell megvágni, kaptak holee modot, a drótot G2-vel a slidereket G00-lal kentem. Sajnos itt nem lett tökéletes az eredmény, később részletezem.
    3. A Silent Red stemek fekete KS-3 házba költöztek, G0-lal lettek megkenve a rugók is. Ez volt a legidőigényesebb lépés a folyamatos visszatesztelés mellett. Ahogy korábban írtam, nem tudtam rászánni magam, hogy egy ültő helyemben megkenjem mind a 88 switchet, így a terv az volt, hogy napi 10-12 db-os batchekben csinálom meg, amikor jut rá egy kis idő. Ha nem havazott volna el a munka, hétfőre meg is lett volna, összesen 8 nap alatt, de sajnos az utolsó 12 máig csúszott. Ezzel együtt a batch megoldás jól működött. Ha megfelelő lelkiállapotban tudtam hozzákezdeni, még ki is kapcsolt, de a mennyiségek miatt figyelni kellett azért. Így tartani tudtam egy kívánt konzisztenciát. A tempó idővel javult, de végén még így is lassú...akarom mondani alapos maradtam és az ecsettel továbbra sem leszünk nagy barátok. :D. A teszteknél a cherry-picking is rendesen meg tudja akasztani a haladást. A végeredmény viszont kárpótolt. A megkent KS-3-ak hozták a Red Pro-k simaságát, a rugóhang teljesen megszűnt és Silent Red is egészen új hangot produkál a teljesen nylon házban. Egyelőre nagyon tetszik, plusz a fekete TKL-en a fekete switchek felett tényleg lebegni látszanak a keycap-ek. Az RGB pedig nyilván végleg értelmét veszítette, csak bőven felülről nézve jön át egy kis fény a KS-3 LED lábaknak szánt lyukain.
    4. Az Arctic-ot az imént is említett Aifei féle double shot, blended PBT v2-es váltotta. Ennek a legfőbb oka, hogy a gépelésre hangolt Q8-on, a ControlPad-on és a csendesített GMMK-n is ugyanaz a színséma van (Fishing), így csere után is passzolnak.
    Ha már úgyis szoba került az Aifei nemrég, erre reagálnék:

    Aifei v2-nél is rosszabb hangja van, ami azért nagy szó, mert az is elég fostalyiga

    Ez a videón nehezen vitatható, de megfelelő körítéssel egészen jó hangot ki lehet belőlük hozni. Az Arctic klón hiába PBT, magasabb hangja van, mint ennek a vastag v2-es készletnek. Mindent egybevetve most egy számomra kellemes, sokkal halkabb és az eddig magas helyett egy jóval mélyebb kopogást hozott.

    5. Marad a Keebmat, de igazság szerint nem tud sokat hozzátenni a hanghoz, pedig az első verziónál drámai javulást hozott anno.
    Emellett egyelőre a Q8 fa bumerángját használom csuklótámasznak, szélességre és magasságra is jó a TKL-hez.

    6. Valaki ajánlotta korábban a Vention adatforgalomra is jó, mágneses USB kábelét, mint afféle gyors csatlakozót. Én ebből a fémházas, két tengelye körül szabadon elforgatható verziót vettem. Kapott egy-egy C-s csatlakozót a Q8 és a GMMK is. Hihetetlen módon a háklis KVM-em eddig minden probléma nélkül viseli a váltogatást (kopp-kopp). Ez valószínűleg azért is van így, mert jelenleg a ControlPad van a dedikált bill.- portba dugva és azon váltok a hotkey-kkel a gépek között. Ez így baromi gyors és kényelmes eddig, azt kell, hogy mondjam.

    És akkor a feketeleves:
    1. A stabokon múlik majdnem minden, de legalábbis ott hallani ki, ha valami még nem kvázi-tökéletes. Amikor az elején megcsináltam a modokat, annyi tűnt fel, hogy a Space-ben van egy kis tickling, de nem zavaró mértékben. Azóta a jobb Shift elkezdett furcsán viselkedni, ami a kész bill-ben még jobban kijön. Mintha lenne benne egy csavarodás, nem párhuzamosan mozog a két slider. Emellett a holee ragacsa ennél megadta magát, úgyhogy kiszedtem és most teszt jelleggel a G2-vel vastagon kent dróttal tesztelem. Van még felesleges Pandám, lehet, hogy végén kicserélem az egészet, mert őszintén szólva jobban tetszik a holee-s hang.
    2. Visszaváltani a magas, szférikus felületű SA-kkal szerelt 65%-os ANSI semi-split kiosztásról a lapos, ISO TKL-re... hát, több, mint furcsa. Nem is sebességben elsősorban, de a cherry lapos felülete egyértelműen visszalépés, pontatlanabb. Az SA-knál azt vettem észre, hogy sokszor nem is a mélyedést nyomom, hanem a kupak viszonylag magas peremét és még így is sokkal jobban megvezeti az ujjaim, mint a cherry profil lapos hengerpalástja, hiába viszonylag érdes felületű.
    Mindegy napközben munkára ott a Q8, este pedig a GMMK most már tényleg kellően halk, ha az asszony bealszik mellettem a kanapén. Amúgy a bill. már építés közben átment a WAT-on. :DDD

    M.

Új hozzászólás Aktív témák