-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
válasz Radeon_5 #50248 üzenetére
Pár éve a kisszerias, formatervezett norbauer case volt 220$, szóval durván tularazott. Bronz ide vagy oda.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz Ringman #50252 üzenetére
Azóta a kereslet alakította az árakat, és esélyed nincsen annyiért Norbauert venni.
Egyetlen nagy tömbből CNC-zett darab, a sárgaréz nem olcsó, és nagyon nem olcsó/egyszerű megmunkálni, eszi a szerszámot, bekerülési áron is drága ez a ház. Ettől függetlenül persze a billentyűzet ára irreális és eléggé nagy a hype felára. Ez már az a kategória, ami nem a használatról szól, hanem az igen, megengedhetem érzésről.
Ringman: nem tudok semmit sem erről a billentyűzetről. A Massdrop akkor jó, ha olyan terméket kínálnak, ami csak adott group buy keretében jön létre (akár ők szervezik, akár más), ha sima AliExpress proxyként működnek, akkor a legtöbbször olcsóbb Kínából.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Leavemealone
tag
Sziasztok, nekem főleg gémelésre (kompetitiv FPS), illetve gépelésre is kellene egy billentyűzet. RGB-hez ragaszkodnék. Illetve magyar kiosztásban létezik ilyen billentyűzet? Cherry MX brown, vagy red amit néztem, hogy talán jó lenne. Max ilyen 40 körül szánnék rá. Tudtok ajánlani valamit? Köszönöm!
PC: ASUS ROG Strix-H Z790; Intel i7 14700k+Be Quiet Silent Loop2 360mm; 2x16 GB G.Skill Trident Z 6000 Mhz, Samsung 990 Pro, Be Quiet Straight Power 11 1000W, XFX Merc 310 Black Edition 7900XTX , Phanteks NV7, WD Red 4TB, Windows 11 Pro 23H2
-
dudLee
tag
válasz Leavemealone #50254 üzenetére
Brown Rgb Magyar igaz TKL 35k MK730
Gateron Brown TKL CK530 HUN
Illetve CK550 HUN
Tesoro Brown HUN de nem RGB
Fnatic TKL RGB de UK layout[ Szerkesztve ]
-
Tengri
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy legfeljebb 40k-ig magyar kiosztású, mechanikus, háttérvilágítós billentyűzetből mi most a kifejezetten ajánlott? Főleg játékra, de gépelésre is kellene. Olvastam az ajánlott billentyűzetek listáját, de szerintem egy aktualizálás ráférne. Tesoro Gram SE Spetrum optical red switch-em volt tegnapig, de sajnos a kisebbik fiam használhatatlanná tette. Ajánlott lenne ugyanezt megvenni, vagy netán a TKL verzió jobb belőle (PH-n ajánlott plecsnit kapott a TKL, amíg az SE csak tetszet)? Esetleg más gyártó?
Előre is köszönöm a válaszokat!"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
Radeon_5
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #50249 üzenetére
Azert *assdropon vannak olykor tenyleg jo aru cuccok es tenyleg jocskan olcsobban. Nyilvan tudni kell a normal arait a dolgoknak hogy tudj viszonyitani de megesik ez meg mindig szerencsere
Son of a Bit
-
dqdb
nagyúr
Mert menő, csillog, drága és nehéz
Egy 100%-os billentyűzet megfelelő anyagvastagsággal 6-8 kilós is lehet így. Értelmét én sem látom ennek a termékkategóriának, pedig nem merem összeszámolni, mennyi pénzem áll billentyűzetben és -alkatrészben. A fémháznak van egy feelingje, a természetes fémszínnek főleg, de egy alap eloxált alumíniumhoz képest számomra nem ad annyit vizuálisan és használat közben, hogy egy pillanatig is elgondolkozzak valami hasonlón.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Cherry MX Silent Red RGB kapcsolókat honnan a legcélszerűbb beszerezni?
-
chopin42
addikt
válasz smallmer #50262 üzenetére
Első találat. Most épp nincs raktáron, de írj nekik.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Ringman
nagyúr
az xd87 is hotswapos lett.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #50265 üzenetére
A fekete házas MX Pink darabja 42 eurócent EU-n belülről), míg az általad óhajtott az RGB-s változaté 75 dollárcent Kínából (+ áfa, ha megfogják). Ez utóbbira írtam, hogy annyit szerintem nem ér meg, mert 30 dollárral kerül többe egy teljes méretű billentyűzetre való kapcsoló mindössze az átlátszó ház miatt.
Ringman: és ezzel ugrott is az ISO lehetőség és az alsó sor variálhatósága.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
igen, előnyök/hátrányok. bár furcsa módon a sima pcb most nincs a kínálatban, azt hittem az is megmaradt lehetőségként
-
dqdb
nagyúr
válasz Radeon_5 #50270 üzenetére
Azért, mert a Kailh hotswap socket meglehetősen sok helyet igényel, és a kész nyákokon szinte csak azt alkalmazzák a gyártók az ilyen téren szerencsésebb Holtite helyett (a Kailh változat forrasztható SMD módszerekkel a Holtite nem, az inkább kézzel szerelős megoldás).
Nem hotswap nyáknál meg lehet azt csinálni, hogy 0.25u felbontással több alternatívát kínálsz, bal felső sarokban nézd például a backspace helyét: van 1u+1u opció, valamint 2u opció stabilizátorral. Vagy nézd jobb oldalt középen a Caps Lock helyét: mehet a normál 1.5u széles változat, valamint a lépcsős is, emiatt 0.25u eltéréssel két helyre is be lehet szerelni egy kapcsolót. Az alsó sor még extrémebb, a bal oldali (a képen jobb oldali) Windows billentyűt például három helyre is be lehet tenni, támogatva ezzel szinte az összes létező opciót.
Ezzel szemben a Kailh hotswap nyákon látszik, hogy akkora egy ilyen socket helyigénye, hogy vízszintesen 0.75u-nál közelebb nem lehet két billentyűt tenni, így ugrott az ANSI 2.25u bal Shift + stabilizátor/ISO 1.25u bal Shift + 1u billentyű váltás. Függőlegesen sem lehet sűrűn pakolni a billentyűket, mert hiába lenne elvileg 0.5u távolságnyi hely elég, a socket éppen takarná a LED-ek helyét, tartani kellene ott is 0.75u távolságot, így a kétféle Enter sem fér el egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
csiby222
aktív tag
Valakinek van tapasztalata ezzel a Gateron switchel, konkrétan a barnával?
Egyébként újra van készleten értelmes áron (kb 24000Ft) a Cooler Master CK550 magyar kiosztással Én már rendeltem is egyet.
Azt nem csináljuk meg ami működik.
-
Nokedli
tag
válasz csiby222 #50272 üzenetére
Nekem tegnap érkezett meg a CK530 barna Gateron kapcsolóval. Ez az első mechanikus billentyűzetem, szóval nincs nagy összehasonlítási alapom, de ég és föld az előző billentyűzetemhez (Cougar200k) képest, pedig az is az ajánlottak közt volt. Szerintem nem is hangos, rosszabbra számítottam. Minőségben pedig azt olvastam itt, hogy a Cherry kapcsolókkal van egy szinten.
Az első pár leütés nagyon szokatlan volt, de 1 óra után már olyan volt, mintha mindig is ilyenem lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
while (!sleep) sheep++;
-
nyunyu
félisten
válasz csiby222 #50272 üzenetére
Valakinek van tapasztalata ezzel a Gateron switchel, konkrétan a barnával?
Kevésbé reszel, mint a pár évnél régebbi MX Brownok, viszont vékonyabb, nyikorgósabb rugója 5 grammal puhább, mint a Cherryké.
Az már egyéni ízlés kérdése, hogy ez áldás (könnyebb lenyomni, kevésbé fáraszt hosszabb távon), vagy átok (könnyebb félrenyomni, ha nem figyelsz...)Viszont nagy pozitívuma az MX Brownhoz képest a nagyobb taktilis púp: nagyobbat döccen a kapcsoló, amikor lenyomod, jobban tapintható az aktiválási pont környéke.
(Persze nem annyira, mint az MX Clear jellegű, meg modern, nagyon DIY kézműves taktilisoké.)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Tengri
senior tag
válasz nyunyu #50277 üzenetére
Cooler Master CK550 Gateron Blue switch vs Brown switch?
Melyik a jobb választás? Főleg játékra.
Illetve Cooler Master MasterKeys CK550 vs Tesoro Gram SE Spectrum G11 UXL?"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
dqdb
nagyúr
válasz Tengri #50278 üzenetére
Cooler Master CK550 Gateron Blue switch vs Brown switch?
Gateron Blue esetében nincsen meg a Cherry MX Blue-féle hiszterézis, ami miatt játékra kevésbé szerencsés, így inkább az a kérdés, hogy elvisel-e a környezeted egy clicky kapcsolót, valamint te puhább vagy keményebb kapcsolót szeretnél-e.Illetve Cooler Master MasterKeys CK550 vs Tesoro Gram SE Spectrum G11 UXL?
Ez egyszerű: bármelyik Tesoróval szemben a vele egy kategóriás CM-et érdemes választanitAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
nyunyu
félisten
Én taktilis, de nem klikkelő párti vagyok, úgyhogy Brown.
Gateron Blue kapcsoló ugyan jóval taktilisebb, kellemesebb rajta gépelni, de az klikkelős MX Blue klón, azok közül is az egyik leghangosabb (Outemu Blueval vetekszik.), ami a veled egy légtérben/szobában/irodában/lakásban lévők idegrendszerére komoly negatív hatással lehet.
Tesoroban lévő optikai elven működő kapcsolót nem ismerem.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
csiby222
aktív tag
Tesoro-val volt egy röpke kalandom igaz red switches volt de pár nap után túl adtam rajta, mert a keycap keskenyebb volt az átlagnál és lecsúszott róla az ujjam plusz ha jött egy erősebb szél a keycapeket lefújta róla azaz nagyon könnyen lejöttek, Én személy szerint soha többet nem veszek semmilyen Tesoro terméket bár a CK550-l sincs még tapasztalatom hiszen ma adtam le a rendelést de bízok benne, hogy az elvárásaimnak megfelel majd.
[ Szerkesztve ]
Azt nem csináljuk meg ami működik.
-
pengwin
addikt
Azt hittem az összes click jacketes kapcsoló tervezetten rendelkezik hiszterézissel.
Lehet még tudni, hogy melyikek nem ilyenek?
Én pl. kék Outemuval jól érezhetően pontosabban gépeltem, kevesebb hibát vétettem, mint a lilával. Ezt az extra taktilitás és a hiszterézis számlájára írom.Üdv, pengwin
-
dqdb
nagyúr
válasz pengwin #50282 üzenetére
[link]
Pedig itt sem látni hiszterézist. Az MX Blue a hiszterézis mellett abban is eltér a legtöbb kapcsolótól, hogy előbb kattan és csak később érzékel, míg sok más kapcsolónál ez közel egyszerre történik meg, vagy kicsit előbb érzékel a kattanásnál (Kailh clickbaros kapcsolói).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Egon
nagyúr
válasz Ringman #50207 üzenetére
Azért tartok tőle, hogy játéknál, amikor "lebegtetem" az ujjaim mondjuk a WASD billenytűk felett (pl. fps-t játszva), akkor érezhető lehet a billegés.
Más. Nézegettem a Pixel kínálatát. Lokalizált, háttérvilágításos, silent switch-es Varmilo-k:
[link]
Lássuk sorban, balról jobbra haladva:
1-2. Női. Fiúban miért nincs? Jah, az 1.még kicsi is.
3-4-5. A hátán kellene kettétörni, a törött darabokat pedig akkurátusan a testnyílásaiba tömködni ezeket a klavikat annak, aki kitalálta ezeket a hányadék, színes kupakokat... Ennél még a csillámpóni világítás is jobb.
6. Végre egy vállalható darab. Már ha imádod a minimalista stílust, és a bútoraidat is vonalzóval tervezték. Szolid 70K-ért, csuklótámasz nélkül, csak fehérben. Gratulálok nekik. Ennyiért inkább veszek 10 db Logitech K120-at, és ha félévente szétverek 1-1 db-ot mérgemben, a minősége miatt, még akkor is jobban jártam, minden szempontból (legalább nem sírom el magam, ha ránézek).Summa summarum: ez a világ tényleg megérett a pusztulásra.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz pengwin #50286 üzenetére
A CMYK kupakok mellé kapsz sima szürkéket is, de már jó párszor el lett mondva.
Sorry, ez kimaradt. Mindenesetre akkor sem tetszene, mivel a zöme kupak fehér. Max. a "Charcoal" verziókat tudnám esetleg elképzelni az asztalomon (bár jobb lenne az elterjedt, fekete alapon fehér billentyűk), de az meg nincs silent verzióban.
A billegés meg nagyon túl van lihegve. Az átlag billentyűzeten, amihez hozzá vagy szokva, sokkal jobban billegnek a kupakok.
Jó lenne erről valami konkrétabb. A jelenleg előttem levő, céges f*stalicska K120-nak, talán 1 mm holtjátéka van (a gomb tetején mérve). Ha tényleg ennél kisebb a billegés, az jó (bár nehezen tudom elképzelni, elnézve hogy mennyivel magasabbak a mecha gombok).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
nyunyu
félisten
1-2. Női. Fiúban miért nincs?
Most, hogy már működik az egyedi billzet konfigurátoruk, olyat kattintgatsz magadnak össze, amit nem szégyellsz. (meg megenged a pénztárcád. )
Nem emlékszem, hogy van-e babakék billzetház opciójuk, de fehér ház+raindrop sakktáblát * azt biztos össze tudsz velük rakatni. **
~2.5 éve legalábbis ezekből a kupakszínekből lehetett választani, azóta van pink, de valamelyik fehér megszűnt.*: Kb. mint az egykori Max kupakszettem sémája.
**: hülye kérdés volt, weblapjuk nyitóképe egy bilikék akvárium.
[ Szerkesztve ]
-
Zsiráfnyál
aktív tag
válasz nyunyu #50288 üzenetére
Az a "működik" azért erős kifejezés rá, inkább csak "van".
Akármit próbálok rajta csinálni, 2-3 kattintás után összeomlik az egész. A tesco parkoló kukáiban jobban működő weboldalakat lehet találni. A múltkor még a sima weboldaluk sem működött hónapokig, meg se lehetett nézni milyen termékeik vannak.
Biztos jó cuccokat gyártanak, de egy normális online felületet évek óta látványosan képtelenek összehozni.
-
nyunyu
félisten
válasz Zsiráfnyál #50289 üzenetére
Nekem kifejezetten jól működött, amikor kipróbáltam, hogy össze tudnám-e legózni a ~2.5 évvel ezelőtti elképzelésemet, ami emailban egyeztetve NAGYON nyögvenyelősen ment, aztán hagytam is őket a francba, amikor a lerajzolt terveim helyett a dark rhymeot próbálták rámsózni.
-
Ringman
nagyúr
szerintem ennél nagyobb holtjátéka a gateronnak sem lesz, legalábbis a gat clearem (cherry profillal) alapján.
a varmilo véleményem szerint elég letisztult, na most ez vagy bejön valakinek, vagy nem.
ha mégis legóznál, akkor ott a kprepublikos kupakszett is.
[link]
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Kapcsolókból melyek a lehalkabbak?
Egyelőre cherry mx silent red amit úgy gondolok, hogy halk, viszont érdekelne még más kapcsoló is. Gateron, Khalih milyen minőséget képvisel?Köszi
-
D4v3
őstag
Hello!
Létezik 400mm vagy kisebb hosszúságú numpad-os billentyűzet, ami ajánlható kategória? -
gaben22
senior tag
Léteznek, de ilyen igénnyel már bele lehet szaladni a kézműves (© nyunyu) kategóriába könnyedén. Kommersz vonalon ez a Cooler Master lehet már elfogadható.
Ezeket nem venném meg, mert k. drágák, de hátha így kapsz 1-2 ötletet (csak mondom, könnyen zsebbenyúlós bill. lehet belőle ), itt meg itt meg itt...
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
nyunyu
félisten
Nehéz ügy, mivel a billzet alfanumerikus része 15U, numpad meg 4U széles, ez kávák nélkül helyből 19*1,95mm=37,05mm.
Így a 40 centibe max az eggyel ezelőtti hozzászólásban emlegetett 96%-os billentyűzetek férnek bele, az meg tényleg erősen DIY kategória, esetleg a már nem kapható MasterKeys M is hasonló, de ott van valamennyi rés az alfanumerikus és a numpad között
Ha nem annyira szigorú a 40 centi, akkor az egyes blokkok között résekkel és nagyobb kávával megáldott 1800 jellegű billentyűzetek is szóba jöhetnek. (Cherry G80-1800, TX-1800, TX-CP, Leopold FC980...)
Ebből az MX 1800 elég kommersz kategória, szigorúan 2KRO mátrixa nem igazán alkalmas gamingra, meg nem biztos, hogy szeretnéd az MX Black keménységét.
Viszont könnyű moddolni más keménységre/taktilitásra, ha nem nézed nagyon be a donor kapcsolót
Esetleges kupakcsere viszont erősen zsebbenyúlós kategória a jobb Shift, az alsó sor, meg módosított numpad miatt.Most mértem, az 1800 405mm széles.
(Félig oldschool amerikai vs modern, ócósított német verzió, most kaphatóak az utóbbira hasonlítanak.)[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #50293 üzenetére
Taktilis: Zilent, Aliaz, Gateron Brown, úgy rémlik, hogy ebben a sorrendben hangosodik, ezt valahol olvastam
Lineáris: MX Pink, Gateron Red, Pink Rosélios / Sakurios, Orange HealiosHa van rá lehetőség, akkor a legolcsóbb megoldás egy nem clicky kapcsolós billentyűzet, alá deskpad és az ajtó becsukása. Ha nincsen lehetőség, mert egy légtérben vagy, akkor még a feltekerhető szilikonrettenet is hallható lesz éjszaka a maga cuppogásával.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #50297 üzenetére
Úgy látom, hogy korán van még a számoláshoz
19×19,05 mm = 361,95 mm
Szóval marad 38 mm a keretnek, ami akkor is igényel 10-15 mm helyet, ha meglehetősen vékony.
D4v3: Ebbe belefér az XD96 a meglehetősen vastag kerete ellenére, ez összeállítható ISO kiosztással is, az ára a választott kupaktól és kapcsolótól függő, de 210-220 dollárnál biztosan nem jön ki olcsóbban (a vámon valószínűleg átcsúszik, mert darabokban érkezik), és ez kit, szóval össze kell forrasztani.
A KBD19X talán belefér a megadott méretbe (szemre igen, de nem írnak pontos méretet), ez is kit, de kérheted összeszerelve. Az árban a kapcsoló és kupak nincsen benne, az még az áron felül van, és mivel egyben szállítják, ezért az áfát 100%, hogy megnyered rá. Van ISO.
A többi lehetőséget már felsorolták a többiek, én a Leopold FC980M-et választanám ezek közül, méretben belefér, van ISO-ban, és a minősége is rendben van.
Olcsóbb alternatíva lehet még egy TKL billentyűzet + külön numpad, és amikor számokat viszel be nagy mennyiségben, akkor előveszed a numpadot.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Alirol van még az ymdk 96 billentyűzet is, 120$+kupak+kapcsoló. 240-250 körül magyar kupakokkal is lehetséges.
Vagy 75%+numpad, az flexibilisebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest