Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz hibavissza #89852 üzenetére

    Há' nemtom' én elég hamar kiismertem azt a tulajdonságát a Panasonic IBIS-nek, hogy kell némi nyugi neki exponálás előtt, különben hajlamos berángatni. Ez van, technológiai korlát. Ebből nem következik, hogy az előnyeivel ne élhessünk ott és akkor, ahova és amikor való.

    Volt már IBIS-es gépem a G80 előtt, de az utolsó ilyen egy idestova 11 éves Pentax K200D, szóval nem igazán releváns már a tudása (btw azon volt háromállású dedikált kapcsoló a vázon, imádtam). Amúgy az elmúlt években végig OIS képstabilizátorra voltam hagyatkozva (Canon, Nikon, Fujifilm vázakon), na az lehet nem fog annyi fényértéket, de ahogy felrántom a gépet a vállamról, hogy fotózzak, azonnal stabilizál, nem izeg-mozog még egy kicsit.

    Az elején nekem is eltoszott az IBIS így nem kevés fotót, máshoz voltam szokva, de hamar ráálltam, hogy exponálás előtt egy kicsit még tartsam nyugiban a gépet, így drámaian visszaesett az IBIS miatt bemozdult fotók száma, közben drámaian megnőtt azoké, amiket nélküle meg sem tudtam volna lőni, pláne nem ISO 200 mellett.

    Nekem mindegy amúgy, nem kell szeretni. De azzal jönni, hogy az IBIS nem való telézéshez leginkább egy olyan alapvetés elismétlése, amit már az ősi Pentax K200D idejében is illett ismerni, nem mondasz vele újdonságot. Nem is oda használtuk. De nekem mondjuk 11 éve is rohadt hasznos volt, hogy felraktam bármilyen OIS nélküli objektívet (teszem azt a Normafánál fotóztam egy modellt) és amikor a lemenő nap már f/1.7 mellett sem adott túl sok fényt, akkor is tudtam tartani az expozíciót alapérzékenységen.

    Lehet arról diskurzust folytatni, hogy hova jó az OIS, hova az IBIS és hol kell kikapcsolni mindent, de az ilyen "szar gyerekjáték az egész" kinyilatkoztatások meglehetősen szakmaiatlanok.

Új hozzászólás Aktív témák