-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz CPT.Pirk #32581 üzenetére
Hát ez sem épp vizuális orgia, az biztos, bár az oxygene-es, elarunos sz4rnál egy-két fokkal azért tűrhetőbb. Valaki nagyokos, öltönyös-nyakkendős designer találja ki ezeket a retinagyilkos összeállításokat, az tuti. A másik hasonló borzalom az Ubuntu-Unity-féle bzuilila hányás, az szerintem mindent visz ocsmányságban. Aki még azt is tudja überelni, annak valami kijár egy díj valami nagyobb pénzjutalommal.
-
Nova96
őstag
válasz ubyegon2 #32598 üzenetére
Leírtam, hogy zajlott
4 opció volt neveket nem tudok már
Első logó indul , megáll
Második csomó kód/töltés és bejön a Live CD, majd onnan telepítettem. Majd újra Logó megállt recovery mód és helyreraktam az egészet, frissített meg mindent letölt elindult végre csak laggolva.Tudom, hogy kell felrakni windows mellé, mert él a windows partíció. Kapott swapot,/, /home-t
N0zer0
Lehet Chakra lesz, holnap.lev258
UUB az UUI.Másik drivert is letöltöttem az alap helyet azzal is az volt szóval....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Nova96 #32603 üzenetére
és bejön a Live CD, majd onnan telepítettem. Majd újra Logó megállt recovery mód és helyreraktam az egészet
No, ezt tartom én kizártnak így, ahogy írod. pld.: recovery mód egy még nem települt rendszernél?
Eme folyamatok között azért van pár lépés meg választható opció , hogy bejön a live cd, majd onnan telepíted.Ha újra kezded a win32diskimager- rel írd a pent Win alól!
Halkan súgom, a Chakra telepítése elsőre bonyolultabb egy fokkal, de látom nálad ez nem kihívás.
Másik drivert is letöltöttem az alap helyet azzal is az volt szóval....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Üdv,
Linux Mint-en szeretnék natív felbontást beállítani, de a vágyott 1440x900-as felbontás nincs is a listában.Frissen telepített Linux mint 17.1, a monitor Samsung 940nw 1440x900 natív felbontással. Az alaplap MSI K8MM3-V, ennek VGA-ja van használva.
-
Nova96
őstag
válasz ubyegon2 #32605 üzenetére
Az már a települt rendszernél. Leírom még egyszer
Nem akart elindult a sima telepítésnél, ezért live CD-> majd onnan telepítés->felrakja magát újraindul és nem nem megy megint megáll a logónál->recorvery helyreállítások ->majd laggol.Oké.
Chakra is egyszerű volt, ott működött minden csak hiányzott a lol.A rendszeren belül , újra drivert szedtem le mert lehetett.
Volt egy ajánlott és 2 másik és a másik kettővel se volt jobb semmivel.[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #32609 üzenetére
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1024
default connected primary 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
1280x1024 0.0*
1024x768 0.0
800x600 0.0
640x480 0.0Kissé álmosan reagál, úgy véled ennek a VIA chipkészlet az oka? 1GB RAM és 80GB HDD van mellette, nem gyors gép, de furcsán lassú, pedig effekteket már kikapcsoltam
-
lev258
veterán
-
válasz lev258 #32612 üzenetére
Lubuntut tettem rá eredetileg, az működött az 1680x1050 felbontású monitorommal, de miután rákötötte az említett Samsung monitort az egyszerűen kikapcsolt(villogott a monitor led-je). Jól értem a VIA videókártya 1280x1024-et tud max? 2GB swap tárhelyet tettem a HDD elejére.
-
teleahocipöm
senior tag
Kipróbáltam a notebookon a Debiant live-CD-n, sajnos angol nyelvű, nem is ajánlotta fel indításkor a nyelv választását, de később sem tudtam állítani, egyszerűen nem találtam sehol, ellenben sok-sok termiálos valamit Bash, Dash stb..... A tapipadon nem érzékelte a kopppintást és ezt sem lehetett beállítani. Ja és a wifi kapcsolat hiányára figyelmeztető buburék végét a képernyő vége levágta. Úgyhogy nem is kisérleteztem tovább vele.
Lehet, hogy a NET-es telepítést kellene kipróbálni -érdekes módon az magyar-, mert akkor valószínűleg a megfelelő illesztőket onnan leszdné, de így, hogy a live-CD ilyen gyengusz?!
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz teleahocipöm #32615 üzenetére
Én talán egyszer próbáltam a live telepítőt, akkor is gnome 3-ast (van más DE-vel egyáltalán?).
De telepítve használtam már az összes DE-vel. Mindegyiken be lehet (kell) állítani hogy a tapipaddal kattints, nem szokott ez default beállítva lenni.
Netinstallos telepítőben igen, van magyar nyelv amit az elején kell kiválasztani, utána pedig már azzal települ fel.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Apollyon #32616 üzenetére
Amit néztem LXDE volt. Sajnos Live verzóban nem találtam beállítási lehetőségeket -kivétel a képernyő kinéze-, de más linux live-CD-je esetében is találkoztam már ilyennel. Gondolom, hogy telepítve már be lehet állítani, de szeretem előtte megnézni, kipróbálni.
Netinstalt az csak asztali gépen próbáltam, de a telepítés a végefelé elekadt, így kicsit félve kezdek bele.
-
Apollyon
Korrektor
válasz teleahocipöm #32617 üzenetére
Miért akadt el, mit írt ki? Szerintem tegyél próbát.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #32615 üzenetére
Szerintem meg a Debian ilyen gyengusz alapból. Össze lehet persze kalapálni, de ez nem olyan disztró, hogy alapból minden megy rajta.
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #32619 üzenetére
Attól függ... Gnome 3-on és KDE-n ha felrakod a wifi drivert akkor megy instant.
Ez meg nem azért van mert "gyengusz", hanem mert bizonyos feltételeknek felel meg#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
N0zer0
senior tag
válasz Apollyon #32620 üzenetére
Jajj, a Debian KDE-t ne is említsd, iszonyat bugos. Komplett beállítások nem működtek, mikor én próbáltam, egy bughalmaz volt az egész (felemás lokalizáció a nem automatikusan feltett magyar nyelvi csomagok feltétele után is, ikonok rácshoz illesztése funkció egyáltalán nem működött, és volt még pár ilyen) . Látszott, hogy össze sem tesztelték, csak az install scriptbe bedobtak az apt-get install kdefull sort, és már készült is a lemezkép.
Más KDE-s disztrókban (Chakra, Mint KDE, Kubuntu) rendesen felteszik a KDE-t, összecsiszolják a rendszerrel, hibatesztelik, így alapból megy minden, sokkal kisebb eséllyel fut bele az ember bugba vagy bosszúságba.
-
Tonyk
veterán
válasz Nova96 #32591 üzenetére
Itt az amd kártya lesz a hunyó. Rengeteget szívtam vele én is.
radeon.dpm=0 paraméterrel indítsd el a kernelt és/vagy utána egy kernelfrissítés (3.15.6 már tuti jó). Ha frissítesz kernelt, utána már az előbbi paraméter sem kell.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #32621 üzenetére
Hát akkor el kell szomorítsalak, ugyanis én most KDE-n nyomom, és minden működik ;D Bár én már jessivel nyomom. Azt meg még tegyük hozzá, nem kezdőknek való disztró, mert azért kell hangolgatni hogy fullos legyen.
A lokalizációról nem tudok nyilatkozni, mert mindig angolul használom az operációs rendszert. Amúgy az összes DE közül egyedül most ez a KDE az ami minden bug nélkül fully functional működik. A Cinnamont nem próbáltam mondjuk Debianon, de az inkább maradjon meg a Minteseknek ;p#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
törölt tag
-
whbear
senior tag
válasz #21078528 #32624 üzenetére
Nektek nem csinálja azt, hogy bootolás után az elsőnek indított program indul rendesen, de a tálcán forog az ikonja és eszi a procit. Leteszem, felhozom és rendben van. Csak az első program, utána már minden indítás rendben van. Az elejétől csinálja. Arch+KDE
[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Vladi
nagyúr
válasz lev258 #32614 üzenetére
Nem fura, még egy via gpu is kiköhögi magából a vágyott felbontást. Annyi, hogy másik monitor volt rádugva, annak meg jól olvasta ki az adatait. Valószínüleg valami gagyesz drájverrel megy éppen, vagy vesa módon. Én szereznék bele bármit ami ati/nvdiai.
xrandral szerintem rá lehetne húzni a felbontást, de leht, hogy xet kell hozzá szerkeszteni.
il sole non sorge più ad Est!
-
spammer
veterán
Nem lehet, hogy ezzel az Openchrome driverrel menne neki? Elvileg ehhez van és támogatja azt a chipsetet is, ami neki van (K8M800)
"Openchrome is a project for the development of free and open-source drivers for the via unichrome video chipsets."
Ubuntus info oldal: [link]
Aki jobban ért hozzá, ebből talán ki tud indulni és segíteni neki, hátha sikerül nagyobb felbontás összehozni.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
N0zer0
senior tag
válasz Apollyon #32623 üzenetére
Elhiszem, ahogy azt is, hogy ha netinstall+KDE-t tennék fel, akkor talán jó lenne. Amit viszont én próbáltam, az a 7.0-ás volt (bocs, de ilyen hülye kódneveket nem jegyzek meg), kifejezetten KDE-s lemezkép. Mondjuk a Díbjönben eleve más sem tetszett, a tárolók felvételével trükközés, a free vs. nonfree témájú baszakodás, egy millió éves csomagok. Lehet szerverre jó, meg desktopra is ki lehet faragni, de csak az ellenségemnek kívánom. Ha meg minimumrendszert építek, akkor az Archnak fogok neki.
-
lev258
veterán
válasz spammer #32627 üzenetére
Tudtommal ami van driver, az ott van a rendszerben (még nekem is fenn van ). A baj az vele, hogy a VIA már évek óta nem foglalkozik a driver-eivel, Windows-on se. Állítólag korábban többször is hitegették a népet saját kezdeményezésű open driver-rel, aztán mindig álom maradt. Elvileg egyetlen ember fejlesztgeti a szabadidejében (köze nincs a VIA-hoz), tavaly mindenki azt gondolta, már ő is feladta, de úgy néz ki, még most is eltölt vele egy kis időt, ha épp úgy van kedve. Azt hiszem, talán régebbi rendszerekhez van zárt driver, de az is ki tudja, milyen minőségű.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Melyik legyen?
Matrox G550 32mb, DVI, D-sub, passzív hűtés
Geforce MX440 64mb, D-sub, S-video
Radeon 9200SE 128mb, D-sub, S-video, RCA, passzív hűtés
Geforce3 Ti200 128mb, D-sub, S-videoJátszani nem nagyon fognak vele. A böngésző, flash hardveres gyorsítására jól jönne, de gondolom ezek a régi kártyák erre nem képesek.
A Matrox volt már benn az a saját Dell monitoromra kötve jól működött 1680x1050-ben, de a Samsungon nem hozta a natív felbontást. Linux Mint-el
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #21078528 #32624 üzenetére
Céges gépen van fent a Wheezy KDE-vel, de azért nem túl kényelmes, miért nekem kell telepíteni bele a magyar nyelvet, ha azt válaszottam ki a telepítéskor? Más KDE-s disztrón ilyesmivel nem kell tökölni.
A 6-os Debian KDE-je elég bugos volt, ezekkel legalább nincs gond a 7-ben. Szóval jó a KDE-s Debian, de ha tényleg jó KDE-s disztrót szeretnénk, akkor arra van jobb.
Debiant én olyan helyre szoktam tenni, ahol nem nagyon értenek hozzá, oda felrakom LXDE-vel, és akkor mindegy milyen öreg a gép, faszán fog menni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vladi
nagyúr
válasz Arpee78 #32630 üzenetére
gf 3 kivételével bármelyik, nyílt driverrel tudod majd használni őket. Illetve nv-re felmegy a legacy szerintem, de ne foglalkozz ezzel első körben.
A felbontást a monitor miatt nem tudod szerintem automatikusan állítani. Szereld át, és akkor xrandr-al kicsikarjuk majd belőle a felbontást.
Hardversen nem fogja tudni egyik kártya sem gyorsítani a yt videókat, inkább alternatív megoldást válassz, ilyen minitube pl.
il sole non sorge più ad Est!
-
Horvi
őstag
Hali,
Olyan kérdésem lenne, hogy van-e lehetőség létrehozni RPin egy usert akit hozzáadok a samba megosztáshoz, hogy azt elérje de mint user ne tudjon bejelentkezni az RPi-re? Tehát ténylegesen csak a samba megosztást érhesse el egy windowsos gépről? Köszi
ÜdvHello darkness, my old friend...
-
teleahocipöm
senior tag
Iscariah
Még a nyáron próbáltam a Debiant telepíteni az asztali gépre, most már nem emlékszem mi volt az elakadás pontos oka, lehet ide is megírtam még akkor, de elég sokat kellen visszakeresgélni.N0zer0
Állítólag egy megbízható stabil linux verzó a Debian, itt is ajjánlották, már az év elején. Valahol azt olvastam gyengébb gépekre ajánlott.
Láom elég rossz a véleményed a róla, én mondjuk az LXDE-t próbálnám, de kérdés, hogy az mennyivel jobb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #21078528 #32633 üzenetére
Tudom, de a nem netinstallosnál sem kerül fel...
Patice: válaszoltam.
teleahocipöm: 110MB ram fogyasztás körül van az LXDE-s Debian. Teljesen jó.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #32637 üzenetére
Köszi, lementem a dolgaimat és holnap megnézem. Ha a RAM fogyasztás Böngészés közben sem ugrik meg jelentősen akkor jó lehet.
Tegnap a notin egy film ment a youtubon a háttérben, közben letöltöttem a debian kétszer, -mert elsőre a Gnome-t töltöttem le az LXDE helyett.- böngésztem és 80% körül volt a RAM, a proci használat nem ugrott meg jelentősen. hosszabb időre, csúcsok voltak.
Akkor volt gond ha több ablakot -7-8 körül- nyitottam meg az oldal betöltés jelentősen lelassult, volt persze, hogy a film hangja egy pillanatra elakadt, de ment tovább nem szaggatott a kép ha ránéztem, de proci használat ekkor is jó volt, csak az afránya RAM nem ment ugyan 100-ig de közel volt hozzá. -
spammer
veterán
válasz teleahocipöm #32638 üzenetére
A böngésző ugyanúgy kajál, nem sok köze van hozzá, hogy mit raksz fel. Annyival lehetsz előrébb, hogy kevesebbet eszik alapból egy könnyebb felület, így több ram marad, de a böngésző sok lappal és sok tartalommal még ugyanúgy felzabálhatja a memóriát.
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Az öreg win elkezdett folyamatosan össze omlani, de mivel a gépet hamarosan eladom, ezért nem akartam winnel szarakodni, inkább feldobtam gyorsan egy 14.10 -es ubuntut.
A problémám az, hogy mikor a gépben lévő másik két hdd -t akarok a fájlkezelőben mountulni, akkor ezt írja ki:
Hogy tudom win telepítése nélkök csatolni? Talán még az is elég lenne, ha csak olvasható lenne, de inkább lehessen rá írni is.
Előre is köszönöm!
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
spammer
veterán
válasz milkGUY #32641 üzenetére
Azok rejtett fájlok a home könyvtáradban. (/home/felhasználóneved)
Ponttal (.) kezdődik a fájlok neve, ezért rejtettek. Fájlkezelőben Ctrl+H-val tudod ki/bekapcsolni a megjelenítésüket.
[ Szerkesztve ]
-
milkGUY
csendes tag
Köszi, de sajnos titkosítva raktam fel a rendszert így nem érem el live alól. Már megy az újratelepítés.
-
anorche1
őstag
Töröltem az egész hdd -t amin win volt, nincs kedvem megint winnel szenvedni, csak azért, hogy rendesen kikapcsolhassam és tehessem fel megint az ubit.
Hogy tudom ovlashatóként csatolni? Tök hülye vagyok ehhez, nagyon rég linuxoztam, akkor se mélyrehatóan.
Szerrk.: win8.1 update1
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #32466 üzenetére
Privátra reagálva:
Bebootolsz USB-ről, ráklikkelsz a meghajtóra amin a rendszered van és aztán bemész a home mappába, azon belül lesz egy mappa a felhasználóneveddel. Belemész abba majd CTRL+H és látni fogod őket.
Persze mindezt rendszergazdai fájlkezelővel.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
"Szereld át, és akkor xrandr-al kicsikarjuk majd belőle a felbontást."
A 9200SE-t tettem bele. Az Nvidia legacy driver-hez downgradelni kellene az xorgot 1.12-re.
Kezdhetjük xrandr-os felbontás kicsikarást. Egy másvalakinek hasonló problémája volt, talán az ott leírtak segítenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest