Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szombatitomi

    aktív tag

    21323 - Grand Piano beszámoló

    Végre eljutottam odáig, hogy írjak egy kicsit a zongoráról, amit karácsonykor raktam össze. Az építés 8 fázisra van bontva, összesen 21 zacskóval.

    Az első fázis (1-3. zacskó) végére elkészül a zongoratest alapja, bekerül a motor, a hub, a szenzor, ami érzékeli a billentyűleütéseket és a "vezérműtengely" a billentyűk mozgatásához. 1-2. zacskó: [kép] [kép]
    Már ezen a pontos is látszik, hogy nem lesz kicsi és könnyű építmény. Az alap is 2 stud vastag, cserébe teljesen stabilan tartja a szerkezetet.

    A második fázis végére készül el a hangtábla és páncéltőke, és a zongoratest külső borításának egy része. 4. zacskó: [kép]

    A 6-7. zacskóban megépítjük a játékasztalt és a kalapácsmechanika keretét:

    A 8. zacskóban ezt rögzítjük a zongoratesthez és a lekerekített elemekkel feldíszítjük, majd hozzáadjuk a húrokat. Ezen a ponton éri el a végleges alapterületét, lenyűgöző volt így látni. Alig fért el az asztalon, pedig megfordult már rajta egy pár nagy modell.

    A harmadik fázis a zongoratest borításának nyitható részével fejeződik be (9.zacskó), ahol hozzáférünk a hubhoz, itt tudjuk bekapcsolni, valamint elemet cserélni is. Most találkoztam először ezzel a típusú hubbal, ami ugyan csavaros, de kicsavarozás után nem muszáj visszacsavarni, így is vissza tudjuk tenni, stabilan megáll így is. Ez az a rész, amit én máshogy oldottam volna meg. Nem túl zavaró ugyan a kb 1 tile széles rés, aminél a nyitható rész a testhez simul, de jobb lett volna ezt fixre tervezni szépen lekerekítve, és alulról megoldani a bekapcsolást és elemcserét. Bőven lett volna hely ehhez.

    A negyedik fázis egyetlen zacskóból áll (10.), amiben a lábakat és pedálokat építjük meg. Kettő dísz, a jobb szélső (sustain) pedál működik is, és egy tengely fel/le tologatásával emeli meg egyszerre az összes dampert, amiknek ezen a ponton még csak a tengelyeik vannak beépítve.

    Ezután az ötödik fázisban egy kicsit monotonabb szakasz következik, de ezeket is nagyon jó volt építeni, sőt, ez volt talán a kedvenc részem, bár azt hozzáteszem, hogy az egész modell építése viszonylag lassan telt, annyiszor megálltam csodálni, nézegetni az egyes részeket, annyira szépen és élethűen oldották meg a részleteket. A 11. zacskóban építjük meg a kalapácsmechanika és billentyűzet első, az F-H hangok közötti részét.

    Ez az almodul egészen a 14. zacskóig tart, ahol négyfelé bontva építjük meg lényegében kétszer ugyanazt, viszont itt alkalmaztak egy érdekes trükköt. A második F-H és C-E hangok közötti részt fordítva tartva mutatja a leírás, és a lépéseken is fordítva visz végig. Elsőre ez tetszett, és biztosan sok építő van, aki esetleg kevesebbet épít, és így élvezetesebb, nekem viszont kicsit inkább zavaró volt és haladtam fejből az előzőek alapján. A 14. zacskó végén (majdnem) elkészül a billentyűzet, és hozzáadjuk a kalapácsokat is. Itt is sokat elszórakoztam vele, nagyon jól lemodellezték a mechanika mozgását, persze jóval leegyszerűsítve, de mégis az igazihoz hűen működik. Külön pozitívum, hogy a későbbiekben két tengely kihúzásával és az action frame eltávolításával pillanatok alatt kivehetjük a zongoratestből

    A 15. zacskóban végre behelyezzük a billentyűzetet a testbe.

    A következő, hatodik (16-17. zacskó) fázis jóval rövidebb, a fedél, kottatartó és a damperek megépítése következik. Zseniális, hogy még a piros filcezés is kockákból felépítve van megoldva. 16. zacskó után: [kép]

    A 18-19-20 zacskó (hetedik fázis) a zongora fedelének építéséről szól, itt nem is értem, miért kellett három zacskóra bontani, hiszen csak folytatólagosan építjük a fedelet. Persze, ez is rengeteg, csak fekete elemből áll, de szerintem simán mehetett volna egyben. Önmagában is nehéz, egyszer fel is borítottam véletlen, de annyira masszív, hogy semmi nem esett le róla, nem hullott szét.

    Az utolsó fázis (21. zacskó) a zongoraszék építése. Állítható magasságú, okos kis mechnika van benne, mindkét oldalon tekerővel, amivel állíthatjuk a magasságot. Az egyetlen negatívum a kilátszó színes elemek, de szerencsére csak felemelt állapotban, egyébként szép fekete az egész. Felemelve és a szerkezet alulról: [kép] [kép]

    Imádtam építeni, és túlzás nélkül a kedvenc szettem lett. Ahogy írtam korábban, különösen kedves nekem, mert nagyon korán kezdtem zongorázni, szemeztem is vele már régóta, de az Alza akciójában végül megvettem és nem volt kérdés, hogy meg is építem. Bár egyébként sem nagyon szoktam eladogatni, ezt a szettet egész biztosan megtartom. A powered up funkciók már csak hab a tortán, jó nézni, ahogy mozognak a billentyűk, miközben telefonról különböző zongoradarabokat játszhatunk le. "Játszani" is tudunk rajta, ami azt jelenti, hogy ha (bármelyik) billentyűt leütünk, akkor tovább játszódik a kiválasztott darab, egyébként vár. Jópofa és érdekes, de akkor egyszer használtam, mikor kipróbáltam. Az viszont hihetetlen, hogy mennyire élethű az egész. Konkrétan a billentyűleütések érzete, a mozgásuk is. Az "alsóbb", bal oldali billentyűk leütése nehezebb, és felfelé (jobbra) haladva egyre könnyül, pont, mint az igazi zongorán.

    Az egész család a csodájára járt. Mindenkinek, aki valaha is szemezett vele, jó szívvel tudom ajánlani, nem fog csalódni.

    Végezetül néhány kép az elkészült zongoráról:



    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák