Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz Kukipapa_rr #7397 üzenetére

    jelenleg 65K-t fizetek albérletre. És ez 5 éve is 65K volt, szerencsére 1 ftot nem emelkedett. Egy hasonló lakás msot a piacon kb 120 + rezsi körül megy kiadóként.

    A saját jövedelmem alapján egy 150-200 közötti részletre simán jó lennék bármelyik banknál. Más tészta, hogy ennyit nem akarok felvenni, illetve nem is szánnék törlesztőre ennyit.
    Havonta kb 200-250K-t tudok félrerakni, ennyivel tudom növelni az önerőt, illetve a jelenlegi is több forrásból jön és gyak. szerződéskötésre rendelkezésre áll a 4M körüli összeg. Csak azért mondom, hogy látszódjon, a jelenlegi bérleti díjhoz képest, hogy a hitelnél nem a kicentizésre játszok, van bőven puffer, nem a 10-20 ezres törlesztő emelkedés tenné gallyra a költségvetést / család életét, hanem kb még 2x-3x szorzónál is bőven jó vagyok.

    Az én esetemben a jelenlegi egyetlen problem az önerő nagysága, illetve igazából az ingatlanpiaccal van kifogásolnivalóm.
    Az, hogy a törlesztő simán beleférne, nem jelenti azt, hogy pl 18M-et szeretnék adni egy pesti panelért, ami egy éve csak 12M-et ért.
    Ha a helyzet rendeződni látszik 2-3 éven belül, inkább kivárok.
    Figyelem folyamatosan a piacot, látom hogyan változik, így emlékszem hogy 1 éve 14.5-ért tökéletes külső kerületi 120 nmes házat találhatott az ember (igaz gyorsszerkezetes), vagy tavaly ősszel 12.5-ért 73nmes nagyon jó helyen levő teljesen felújított panelt, 13.5-ért 68 nmes erkélyes téglalakást.
    Látom azt is hogy mostanra nem riadnak meg meghirdetni egy szétesőfélben levő házat 25M-ért (nem vicc, volt ahol baltával felvert parkettájú házat kínáltak ennyiért, ami mindjárt rádesik).

    A jelenlegi árszinvonalat akkor lennék hajlandó megfizetni, ha találnék normális lakást. Ha nem, akkor inkább kivárnék és építtetnék egy olyat ami az igényeim szerint készül - nem flancolós darabot persze.

    De szerintem erőteljesen látszik, hogy kifulladóban van a kínálati oldal, az 1 évvel ezelőtti árakhoz képest iszonyatosan, összehasonlíthatatlanul szar lakásokat dobnak most piacra. Ezt az áraknak előbb utóbb le kéne követnie. Vagy egy korrekció formájában, vagy a kamatszintben. Megjegyzem szerintem a csokosok 60%-a ott halna bele helyben, megint olyanok vettek fel annyi hitelt, amivel semmi mozgásteret nem hagytak maguknak.

    attiati: bankot nem váltanék, a saját számlavezetőmnél nagy kedvezményeket kapok. Kamatban pl nem tudna egyik sem versenyezni vele, illetve lenne lehetőségem ugyanitt kamatmentessel megtámogatni a teljes összeg egy jó részét :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák