Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kukipapa_rr

    tag

    válasz Kobe #7395 üzenetére

    A te életed, te döntésed, de én úgy gondolom, elég veszélyes ebbe így belevágni.

    A jelenlegi vagyonod szerintem egy egészséges mértékű vésztartalék, nem önerő. Ezen felül kéne önerőt képezni.

    Egy 18M-s ingatlannál csak a vásárlás költségeire el fog menni kb. 1M (illeték, ügyvéd, költözés), és én legalább 1M-t tartalékolnék egyéb hirtelen kiadásokra (ne legyen rá szükség, de - főleg egy háznál - bármikor előfordulhat, hogy nagyon kell a pénz, pl. tél előtt tönkremegy a kazán, tető stb).

    Ezen kívül kéne legyen min. 6-12 havi tartalék, hogy akár bevétel nélkül is tudj törleszteni (pl. baleset, betegség ér stb.). Legalábbis, ha valamennyire nyugodtan szeretnél aludni.

    Az az optimális mértékű hitel, aminek a dupláját is tudnád törleszteni, és max. 10 év alatt letudod. Így számold újra, hogy mennyi önerő kéne, mennyi hitelt tudnál felvenni, és abból mit tudsz venni.

    Ezektől nyilván el lehet térni, de ez esetben jelentős kockázatot vállalsz. Persze nyerhetsz is rajta, de ha csőstül jön a baj (és úgy szokott) akár véglegesen taccsra vághatod az életed, párkapcsolatodat stb. Itt nincs Load Game. :)

    Építkezés dettó: még egy sima felújítás is hihetetlen idegeskedéssel jár (nincs szakember; 3 hónap múlva ér rá; járhatsz a nyakára, mert annyi munkája van, hogy elfelejt stb). Egyébként szerintem alábecsülöd az építkezés költségeit is: a telek ára mellett pár éve is 200e-be simán belekerült a szerkezetkész (!) állapot. Ugyan most van CSOK meg 5%-os ÁFA, de összességében nem hinném, hogy olcsóbban jönnél ki, de számolj utána magad alaposan!

    Az ingatlanpiac javulása viszonylagos (az árcsökkenést addig érzed javulásnak, amíg nincs ingatlanod :) ), és senki nem fogja tudni neked megmondani, mi várható. Az én várakozásom szerint legrosszabb esetben is az árakban stagnálás lesz (legalábbis jó helyen vett ingatlanoknál), persze, ha beüt egy újabb válság, akár megismétlődhet a 2008 utáni mélyrepülés is. Persze ez esetben nem 3-4%-os kamatokat kéne majd kinyögni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák