Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Üdv!

    Talán ez a topic megfelelő lesz nekem is.

    Adott egy 12 radiátoros 2 szintes családi ház gázkazánnal.
    A radiátorok nagy részénél csak félig meleg a radiátor.
    DE nem függőleges tagolással, hanem vízszintesen.
    A radiátor teteje meleg, radiátoronként változóan pedig kábé a felétől lefelé teljesen hideg. A radiátorból a kivezető cső is hideg.

    Ha levegős lenne a rendszer, akkor ha jól tudom, függőleges tagolódással kéne hidegnek lennie a radiátorok egy részének: tehát az első tagok melegek, a hátsó tagok meg hidegek.

    Nem lehet, h el vannak dugulva a radiátorok alul a kivezető csőnél? Kazániszap, vagy minek hívják ezt? Ez egy 12-14 éves épület, mindent kispóroltak az építkezésnél amit csak lehetett (tehát iszapleválasztó sem került beépítésre) - albérlet egyébként.
    Bár nem tudom akkoriban létezett-e iszapleválasztó/automata légtelenítő szelep, ezekről csak most olvasgattam a neten, ahogy keresgéltem a hiba okát.

    Két kör van, a köröknél a legelső radiátor az meleg alul is, de ahogy távolodunk a kazántól, a következő radiátorok már csak félig melegek.

    Akármilyen hőfokot állítunk be, csak félig melegek a radiátorok.

    Elkezdtük ezt a légtelenítést a neten fellelhető útmutatók segítségével. Kitekertem a szelepet, de csak víz jött belőle, szép folyamatos sugárban, egy kis vödröt félig megtöltöttünk; semmi levegő nem jött, se sziszegős (levegős) víz, semmi, csak víz.
    Valaki mondta, h a legtávolabbi radiátornál kell légteleníteni, nem a földszinten.
    Nos, ott is megpróbáltunk, az emeleten is ugyanilyen szépen csak víz jött belőle.

    Alul ha ki lehetne tekerni, akkor kiderülne, h levegős-e, de hát alul nincs szelep, csak fent.

    Nincs olyan hangja a rendszernek, ami az emeletes házakban szoktam hallani, amikor légtelenítenek, h csörgedező/csobogó/csörgő hangot ad a rendszer. Itt ilyen nincs, szépen csendben megy a fűtés, (a keringetőszivattyú teszi a dolgát).

    Szóval kérdésem arra irányul, h helyes-e az elméletem, h itt nem levegős a rendszer, csak el van dugulva (gyakorlatilag mindegyik radiátor), és bizony azt kéne csinálni, h le kell szedni egyenként a radiátorokat, és kitisztítani a lerakódott vízkövet, egyéb szennyeződést.

    Mert ez így értelmetlen, h nagyon magas hőfokon kell járatni a fűtést ahhoz, h azon a kis felületen keresztül, (ameddig az egyes radiátorok melegek), valamennyire felmelegítse a szobákat a sok félig meleg radiátor.
    Ha meg csak langyosra állítjuk a kazánt, akkor alig meleg még a teteje is (hidegek maradnak a helységek - azt a párat kivéve, ahol az első radiátorok vannak, amik teljes terjedelmükben melegek) szóval így nagyon magas lesz a gázszámlánk.

    [ Szerkesztve ]

    Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

Új hozzászólás Aktív témák